Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagordenspunkt 85 -1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

2. mødedag, mandag den 8. april 2002 kl. 15:20

 

Dagordenspunkt 85

 

Spørgsmål til Landsstyret om etablering af en turistuddanelse på STI-niveau.

(Maliinannguaq Markussen-Mølgaard)

 

Mødeleder: Anders Andreassen, medlem af Formandskabet, Siumut:

 

Maliinannguaq Markussen Mølgaard, Inuit Ataqatigiit:

Tak, det er nu gået 4 år siden, turismen blev optaget som et af hovederhvervene i Grønland. Det er da også glædeligt at der tales om fremgang. Men uagtet dette har man fremtidigt ikke opnået den store fremgang, man stillede med mod siden starten af 90= erne. Der har været grundene her til blandt andet mangel på turismemedarbejdere, også i det hele taget for få turister i nogle af kommu­nerne, de høje rejseomkostninger, med mere.

 


Hvis der var god turistmæssig udvikling i Grønland, ved vi alle sammen at der findes masser af muligheder, men såfremt vi i dag skal have et større udbytte, er den største hindring at, vi har lille viden om turismearbejdet på mange lokaliteter, for størstedelen af landet er erhvervet stadig meget nyt, og såfremt man skal udvikle denne større turismen, uddannelsen og viden, om turisme udbyg­ges.

I dag er vi vidne om at man afholder kurser af 2 B 3 ugers varighed for outfittere, den særskilte turistlinie i EVU B uddannelsen er blevet stoppet, og INUILI gennemfører i dag blandt andet uddan­nelse vedrørende hotelservicering.

Hvis man for alvor skal drive turisme som erhverv, er tiden mon ikke inde til at få oprettet en grun­duddannelse for dem der gerne vil, og som ikke er så svære at gennemføre, opbygget på samme niveau som STI B uddannelsen. Der er mangel på servicemedarbejdere til udbygning af lokalturis­men, endvidere skaber manglende viden problemer for iværksætterne.

Såfremt man øgede viden om turismen og der blev oprettet en uddannelse til dette formål, vil dette uden tvivl resultere i at, der bliver skabt flere tilbud til udlandet. Jeg mener ikke at man skal bygge en hel ny skole, man kan jo i dag gennemgå omorganisering af allerede eksisterende skoler, såsom handelsskolen, sprogcenteret, INUILI også videre. Skal turismen for alvor være en af de vigtigste erhverv i Grønland, er det nødvendigt med en uddannelse med dygtig herfor og ikke blot tilfældige kurser og undervisning i bestemte fag.

 

Derfor vil jeg gerne spørge, om der kan oparbejdes en grunduddannelse, værende til turisme i Grøn­land til uddannelsessøgende  på STIBniveau.

 

Anders Andreassen, ordstyrer, medlem af Formandskabet, Siumut:

Vi siger tak til spørgeren Maliinannguaq Markussen-Mølgaard, nu er det Landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke med en besvarelse, tak.

 

Lise Lennert, Landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, Siumut:


Konkret peger du på, at mangel på servicemedarbejdere til udbygning af turisme og manglende viden blandt iværksættere på turismeområdet, er en hæmsko i forhold til at accelerere denne udvik­ling, og du spørger om hvorvidt Landsstyret agter at arbejde for at der oparbejdes en grunduddannel­se vedrørende turismen i Grønland. Spørgsmålet har været forelagt i relevante brancheskoler samt Greenland Tourism og Grønlands turistråd. Først skal de nævnes at INUILI og Niuernermik Ilinniar­fik er i samarbejde fra næste skoleår udbyder, en uddannelse til hotel- og turismeassistent, uddan­nelsen er på niveau med de erhvervsmæssige grunduddannelser. Den retter sig imod servicebetone­de funktioner for overnatningssteder med videre. INUILI fremhæver at samtlige skoler, skolens uddannelser indeholder elementer som tilgodeser en højnelse af serviceniveauet for befolkningen samt turismen i Grønland. Der er en vifte af uddannelser som understøtter udviklingen med turisme­erhvervet i den ønskede retning. Det gælder uddannelserne for kok, tjener receptionist samt cafeteri­eleder og assistenter. De fleste af INUILI=s kurser indeholder elementer som tilgodeser højnelse af serviceniveauet, således har INUILI serverings- og skibsstewardesser og rengøringskurser som direkte er møntet på at højne serviceniveauet på hoteller, restauranter samt i turisttrafikken. Hertil kommer torvekøkkenkurser som er møntet på faglærte indenfor kokkefaget med henblik på at øge deres brug af grønlandske råvarer i deres arbejde.

 

Både grunduddannelsen, EVUBuddannelsen og den kommende HHX indeholder generelle elemen­ter vedrørende en etablering af en virksomhed. TNIBuddannelsen giver desuden en mulighed for en administrationsuddannelse med speciale i rejseliv, her skal specialedelen af den teoretiske uddannel­se foregår på en dansk handelsskole. Denne uddannelse retter sig mod medarbejdere i administrative job i turisme- og rejsesektoren. Som det fremgår er der således en vifte af faglige uddannelser der er medvirkende til dels at forbedre beskæftigelsen indenfor turismeerhvervet, dels at højne serviceni­veauet.

Greenland Tourism A/S og Grønlands Turistråd ser i sit høringssvar generelt på de aktuelle forslag, men peger samtidig på andre tiltag som kan trække i samme retning. Og det første peges på at Oqaat­sinik pikkorissarfik Sprogcenteret i Sisimiut i samarbejde med Takuss= og handelsskolen kunne udbyde modulopbyggede guidekurser. Endvidere kunne Oqaatsinik pikkorissarfik i højere grad udbyde sprogkurser på flere niveauer, målrettet turismeerhvervet.

 

Greenland Tourism mener at, et øget samarbejde mellem de institutioner kan give yderligere mulig­heder for at, øge kompetenceniveauet og kendskabet til turisterhvervet ved at integrere turismefag i eksisterende uddannelser. Greenland tourism vil via Takuss= tage initiativet til at sikre den nødven­dige koordination for at kunne udnytte disse muligheder. I den aktuelle redegørelse om erhvervs­fremme er problematikken omkring kompetenceudvikling i relation til iværksættere behandlet.

Fokus er her ikke alene målrettet iværksættere indenfor turismeerhvervet, men en indsats af mere generel karakter overfor iværksættere.


 


På baggrund af en gennemgang af tilbuddene til iværksættere, og de faktiske behov konduteres det i redegørelsen, at der bør gøres en særlig rådgivnings- og uddannelsesindsats rettet mod iværksættere herunder også iværksætter indenfor turismeerhvervet. Uddannelsestiltag på dette område tænkes primært gennemført som mere  formaliseret og målrettede kursustilbud og potentielle og allerede etablerede iværksættere. Det er således Landsstyrets vurdering at, de nuværende aktiviteter og de allerede planlagte nye initiativer udgør et godt udbud af turismerelaterede uddannelser.

 

Takuss udgør et velegnet forum for at afdække behovet for ændring af udbudet af uddannelser med relation til turismen.

 

Landsstyret vil være opmærksomme på Takuss= tilkendegivelser om behov og efterspørgsel af uddannelsestiltag indenfor turismeerhvervet. Tak.

 

Anders Andreassen, ordstyrer, medlem af Formandskabet, Siumut:

Vi siger tak til Landsstyremedlem Lise Lennert, nu er det Maliinannguaq Markussen-Mølgaard, forespørger med en kort bemærkning.

 

Maliinannguaq Markussen-Mølgaard, Inuit Ataqatigiit:

Jeg siger tak til Landsstyremedlemmets besvarelse. Baggrunden for denne forespørgsel er at der i vores placering indenfor turismen er som sagt i min forespørgsel, så med hensyn til de nuværende stade indenfor turismen. Uddannelser sker jo igen med tilskud til Greenland tourism, selvom vi har yderligere behov for disse uddannelser, men heldigvis har INUILI en ordning, men jeg efterlyser mere generelle uddannelser indenfor turisme, også fordi at det i INUILI drejer det sig om hotellers servicering, og tjenerfaget med mere.

 


Det jeg tænker på, er iværksættere, outfiittere og andre muligheder indenfor turisme, indenfor sam­fundet som helhed. At det er derfor jeg efterløser jeg mere koordinerede indsats. Selvfølge findes der allerede administrative uddannelser, men hvorfor hvis vi altså tager turismen alvorligt, hvorfor vi ikke særskilte bevillinger at således at området dækkes af en egentlig uddannelse. For derved at vise at vi også er interesseret i udviklingen af turismen for hele landet. Jeg siger tak for de bemærk­ninger og besvarelsen, og udpeger besvarelsen, så vil vi fra Inuit ataqatigiit være opmærksomme for de bemærkninger der er, om at Greenland touris­m, vil vi inddrages i samarbejdet.

 

Anders Andreassen, mødeleder, medlem af Formandskabet, Siumut:

Vi siger tak til Maliinannguaq Markussen-Mølgaard.

Hermed har vi behandlet samtlige punkter for i dag.