Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 80-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

10. mødedag, mandag den 7. oktober 2002

 

 

Dagsordenspunkt 80

 

Forslag til Landstingsforordning om offentlig pension.

(Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked)

(1.behandling)

 

Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.

Tak. I forbindelse med indgåelse af koalitionsaftalen mellem Siumut og Atassut var der enighed om, at der skulle ses nøjere på de ældres vilkår.

 

På denne baggrund og ud fra ønsket om, at alle pensionister skal sikres et minimumsbeløb, uafhængig af eventuelle ægtefælles indkomst, fremsættes forslag til landstingsforordning om offentlig pension.

 

På Efterårssamlingen 2001 blev foretaget rettelser i den nuværende landstingsforordning om offentlig pension, i konsekvens af ikrafttræden af landstingsforordning om revalidering pr. 1. januar 2002.

 

Der er imidlertid fundet behov for at foretage yderligere ændringer i forordningen, da den nuværende forordning indeholder en del bestemmelser, der er uden selvstændigt indhold og derfor med fordel kan fjernes for at forenkle administrationen mest muligt. Af samme årsag fremsendes forslag til en helt ny forordning frem for ændringsforslag.

 

Forslaget indebærer, at pensionister som ikke har personlig indtægt sikres nogen pension, uafhængig af eventuel ægtefælles eller samlevers indtægt. For pensionister, der ikke har personlig indtægt foreslås fast til et beløb, der svarer til 20% af den nuværende pensionssats for en enlig pensionist.

 

De vil således ikke blive stillet ringere end førtidspensionister, som i dag får 20% af pensionsbeløbet, uanset egen og ægtefælles eller samlevers indtægt. Forslaget forventes bl.a. at betyde nogen pension for de ca. 400 personer, som i dag på grund af ægtefælles eller samlevers indtægt ikke får pension.

Som noget nyt foreslås det, at højeste pensionsbeløb fremgår i forordningen, fremfor i finansloven.

Pensionen foreslås uændret at udgøre op til kr. 88.812 for enlige og par, når kun den ene er pensionist og op til kr. 133.212 for par, når begge er pensionistberettigede.

 

Det beløb, som pensionisten kan have i skattepligtig indtægt, uden det medfører fradrag foreslås til at være uændret kr. 28.000 for en enlig og kr. 42.000 for et par. Dette vil gælde, uanset om indtægten kommer fra arbejde, arbejdsmarkeds- eller tjenestemandspension.

 

Det foreslås, at Landsstyret bemyndiges til at fastsætte hvilken graduering, der skal være.

 

Efter den nuværende bestemmelse er pensionister med varigt ophold på en social døgninstitution, der har væsentlig egenindtægt og dermed selv betaler helt eller delvist for ophold på en social døgninstitution, afskåret fra at få nogen form for pension fra det offentlige.

 

Bestemmelsen foreslås ændret, så retten til 20% af pensionsbeløbet gælder alle uanset indtægtsforhold ved ophold på en social døgninstitution. Hvis vedkommende har en ægtefælle eller samlever, der også er pensionist, vil denne derimod være berettiget til pension som enlig.

 

Den nuværende ordning er bleve t administreret på denne måde i flere kommuner og det forekommer at være den enkleste måde at tilgodese både pensionisten på institutionen og den tilbageblevne ægtefælle på.

 

I de videreførte bestemmelser er der foretaget sproglige ændringer og enkelte realitetsændringer, som det fremgår af bemærkningerne til de enkelte bestemmelser.

 

Forslaget er sendt til høring hos KANUKOKA på vegne af kommunerne, hos arbejdsmarkedets parter, ældreforeningen og internt i Hjemmestyret. De indkomne høringssvar er indarbejdet i det endelige forordningsforslag.

 

I efteråret 2001 fik direktoratet foretaget to undersøgelser om henholdsvis personlige tillæg til pensionister og pensionisters vurdering af egne økonomiske forhold. Med udgangspunkt i disse to undersøgelser samt koalitionsaftalen er det vurderet, at der generelt er behov for at hæve pensionsbeløbene, men dette er ikke indarbejdet i Finanslovsforslaget for 2003 og dermed heller ikke i forordningsforslaget.

 

Sikring af nogen pension for pensionister, der ikke har personlig indtægt vil medføre forøgede udgifter i alderspension, ved at en pensionist, der i dag ikke oppebærer alderspension på grund af ægtefællens indtægt får mulighed for at oppebære nogen pension.

 

Forslaget forventes ikke at have væsentlige administrative konsekvenser.

 

Med disse bemærkninger vil Landsstyret overlade forslaget til Landstingets velvillige handling.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Vi siger tak til Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked. Vi går over til partiernes ordførere. Først er det Siumuts ordfører, Ruth Heilmann. Værsgo=.

 

 

Ruth Heilmann, ordfører, Siumut.

Fra Siumut retter vi tak til Landsstyret for deres forelæggelse af forordningsforslaget og efter en grundig undersøgelse, har vi følgende bemærkninger at knytte.

Socialreformkommissionens anbefaling om forbedring af ældres vilkår er utvetydigt vigtigt og et alvorligt arbejde. De ældres røst - AUtoqqaat Nipaat@ deltager aktivt i debatten om de ældres vilkår med muligheden for at rette en skriftlig henvendelse til reformkommissionen, blev der modtaget henvendelser, der også relaterer til nærværende forordningsforslag. Derfor vil behandlingen af ældres vilkår ikke alene være opkvikkende for de ældre, men vi har i Siumut også grund til at nævne, at det for Landstinget vil medføre klare opfordringer.

 

Fremme af aktiviteter, der gør ældres liv sundt og giver indhold, således de ældres hverdagsvilkår dermed bliver opmuntret, betragter vi i Siumut som gode eksempel på en god og glædelig alderdom. Sådanne opmuntrende aktiviteter er meget sunde for samfundet som på alle måder er støtteværdige.

 

Nu da vi har gennemgået omfattende debatter og undersøgelser om ældres vilkår, er det Siumuts opfattelse, at det næste træk må være de politiske tiltag. De ældre kræver, at grundbeløbet for alderspension mærkbart øges. Det er de ældres opfattelse, at den store forskelsbehandling fra kommune til kommune må gøres ensartet.

 

Det er de ældres opfattelse, at begrænsningen af b-indtægter og indtægtsreguleringen af pension er alt for stram og således ikke er opmuntrende for viljen til at arbejde. Det er ældres opfattelse, at pensionen skal være uafhængig af ægtefællens/samleverens indtægt, og således er det vigtigt, at samleveren/ægtefællen kan modtage pension.

 

Socialreformkommissionen fremlægger i sin betænkning, at det er nødvendigt, at pensionister skal sikres minimumsbeløb, at det er nødvendigt for livets oprettelse skal være udgangspunktet. Det mener vi i Siumut er nødvendigt og er vidende om, at nogen kommunen allerede på det punkt har fået erfaringer og vi mener, at sådanne initiativer er glimrende.

 

Fra Siumut forstår vi fuldt ud, hvorfor de ældre har sådanne krav og det er vores mening, ligesom vi nævnte det under 1.behandlingen af finanslovsforslaget og opfordrede Landsstyret, at undersøge muligheden, at forøge grundbeløbet for alle pensionister.

 

Derfor venter vi med spænding, hvad Landsstyrets kommende forslag vil indeholde. Det er jo hensigtsmæssigt, da Landsstyremedlemmet indleder i sin forelæggelse med, at de i forbindelse med indgåelse af koalitionsaftalen mellem Siumut og Atassut var enighed om, at der skulle ses nøjere på de ældres vilkår. Vi mener i Siumut, at der på dette område i større grad må ske gennemførelse, da det jo er Landstingets ønske, at vi ikke er i tvivl om, at dette vil blive støttet.

 

Da det kan forstås, at der gennem den foreliggende forordningsforslag vil ske forbedringer, ønsker vi fra Siumut, at det skal skyldes. Det vil forventes, at det vil betyde en forbedring af pensionen for 8 ældre personer.

 

Vi ved i Siumut, at den gældende pensionsordning har flere kritiske punkter, især for dem, der har ophold på en døgninstitution, hvis vedkommendes kone eller mand opnår pension, så må de betale et større eller mindre beløb som husleje og ikke må få mulighed for at modtage offentlig pension.

 

Gennem den forelagte forordningsforslag vil en, der har en ægtefælle/samlever, der også er pensionist, vil være berettiget til pension som enlig får ret til 20% af pensionsbeløbet. Det betragter vi i Siumut som et nyt skridt. Alligevel mener vi, at grundbeløbet for alle pensionister skal forhøjes og herunder, at alle førtidspensionister bliver vurderet af Landsstyret.

 

Det er Siumuts opfattelse, at de forskellige love, forordninger og cirkulærer om ældres vilkår skal gøres mere let forståelig for forbrugerne, da vi mener, at reformkommissionens anbefaling på dette område også må høres. Ikke mindst en ny revision af beskatningen af pensionen og en af de vigtige områder, der skal vurderes inflationssikringen af pensionen.

 

Alle disse forhold ønsker vi fra Siumut bliver gennemført i et tæt samarbejde med KANUKOKA og de ældres røst, dvs. AUtoqqaat Nipaat@ og andre relevante parter. Under Siumuts behandling af forordningsforslaget mener vi, det er nødvendigt, at bemærkningerne til '25 om finansieringen skal forstås korrekt, så ønsker vi at disse bliver grundigt undersøgt i udvalget, da der kan sættes spørgsmål ved, at Landskassen afholder alle udgifter til pensioner for fold, der er bosat uden for Rigsfællesskabet.

 

Vi ønsker i Siumut, at få at vide, hvad grunden til det kan være. Det er Siumuts opfattelse, at alle, der har udført et arbejde i deres liv i deres alderdom skal have gode vilkår og Landstinget, kommunerne, KANUKOKA og Landsstyret har alle en stor forpligtelse til at bane vejen for det.

 

Vi har haft en del edb-mæssige problemer. Det er derfor der er mangler i fremlæggelsen.

 

Hvis vi ser på priserne på varer og grønlandsk proviant, som de ældre ikke kan undvære, at disse bliver billigere, derfor er det Siumuts opfattelse, at grundbeløbet for pensionisternes pension skal sikres et minimumsbeløb, således at de kan få råd til livets opretholdelse.

 

Med disse bemærkninger fra Siumut ønsker vi, at forordningsforslaget behandles og vurderes i Socialudvalget inden 2.behandlingen.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Den næste taler er Atassuts ordfører Godmand Rasmussen.

 

Godmand Rasmussen, ordfører, Atassut.

Forslag til landstingsforordning om offentlig pension og 1.behandlingen har vi følgende bemærkninger efter nøje vurdering af forordningsforslaget.

 

Som indledning til forordningsforslaget, så er det indgåelse af koalitionsaftalen mellem Siumut og Atassut, der var den endelige? og derfor er det godt, at der sker en nyvurdering.

 

Som man tidligere har klaget meget over, nemlig at ægtefællen har et arbejde eller er rigt funderet, så er vedkommendes anden vilkår meget forringet og derfor rører man også personens liv og dette kan også mindst føle, at der kommer nogle skilsmisser. Og det er så de reelle forhold, der er, fordi pengene kan ikke længere undværes i ens liv og det kan heller ikke siges, at være en fejl, at man ikke kan komme uden om dem, for hvilken som helst sund og hvis vedkommende bliver arbejdsløs, så kan man søge arbejde på en anden forum, men når man bliver syg eller man ikke længere kan udføre et arbejde, så er det noget helt andet, man snakker om.

 

Men når man har fået offentlig pension, så er det man ikke kan komme uden om, at Atassut arbejder med mennesket i centrum og derfor ønsker, at befolkningen har forbedrede vilkår og det er så allerede en given lovmæssig mulighed og derfor vil vi gerne udnytte vores mulighed i finanslovsarbejdet og at finde flere midler og det finder vi vigtigt fra Atassut, selvom man i forslaget har taget skridt hen i mod den rigtige retning og så bør man ikke blot stå stille ved det. Og derfor er det vigtigt fra Atassut, at der til stadighed sker en tilpasning.

 

På baggrund af de førnævnte vilkår, så er det ikke noget mærkeligt, at der sker skilsmisser i familielivet og når der sker sådanne nogle, så kommer kommunen og har nogle udgifter. Den skal finde en bolig og man betaler for boligen, el og varme og vedkommende skal så have lommepenge for at kunne leve og det er så en allerede lovmæssig mulighed.

 

Men fra Atassut mener vi, at en tidlig hjælp til vedkommende vil være det bedste både for samfundet og vedkommende. Atassut skal udtale, at de er tilfreds med, at Landsstyret fremkommer med en helt ny forordning, fordi vi skal også huske på, at et sundt person, når det ikke længere kan forsørge sig selv i hvilken, hvordan disse bliver placeret.

 

Vi er vidende om, at vi her i landet er nogle yngre personer, som har børn og så kan blive ramt af sygdom. Det blev foreslået, at begrænsningen af 180.000 kr. for enlige og 270.000 kr. for par. Det har vi ikke noget imod, men problemet er, at for den enlige så er det 88.812 kr. og 133.212 kr., at det kan blive forhøjet. Det ønsker vi bliver nøje undersøgt fra Atassut, fordi når der er stor aldersforskel i ægtepar eller samlevende, så har man ikke sikret højde for i den tidligere forordning, at ægteparret kan blive afhjulpet, men den nye forordning vil give et skridt mod den rigtige retning. Og i den videre vurdering er det jo et meget godt værktøj til at kunne gøre det, for her er der tale om cirka 400 personer, der vil blive berørt.

 

Men Atassut vil gerne påpege dette, fordi vi er vidende om, at der er pensionistægtepar, der ikke bliver behandlet ens og så må vi finde ud af, om det harmonerer med menneskerettigheder. Fra Atassut beklager vi også over, at man ikke har fremsat nogen helt klare pensionsregler. Derfor findet vi det vigtigt, at vi i forbindelse med finansloven for 2003 kan finde nogle midler og så ønsker vi, at den bliver nøje vurderet i social- og arbejdsmarkedsudvalget inden 2.behandlingen.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Og den næste er Inuit Ataqatigiits ordfører, Asii Chemnitz Narup.

 

 

Asii Chemnitz Narup, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Landsstyret har fremsat forslag til en ny landstingsforordning om offentlige pensioner. Det nye forslag lægger op til et par grundlæggende og væsentlige ændringer. Et forslag, der angiver en ny kurs i forhold til Socialreformkommissionens udmeldinger og anbefalinger.

 

For det første lægges der op til, at alderspensionen fra 1. januar skal bestå af en basispension og en tillægspension.

 

For det andet, at en gift samlevende pensionist som en rettighed skal kunne modtage 20% af en enligs pension, uanset ægtefælles/samleverens indtægt. Dvs. omkring 1.400 kr. om måneden.

 

For det tredje foreslås nye tildelings- og udmålingskritier for personer, der er flyttet til alderdomshjem eller social døgninstitution.

 

En eventuel vedtagelse af forslaget vil betyde, at enlige pensionisters pension forbliver total uændret, og at der til gengæld sker forbedringer for ægtepar og samlevende par. Det er Inuit Ataqatigiits vurdering, at en eventuel vedtagelse vil bidrage til større ulighed i de ældres økonomiske vilkår.

 

Der vil til næste år være omtrent 3.639 personer på 63 og opefter og omtrent 2.774 førtidspensionister i Grønland, jævnfør forslag til Finansloven for 2003. Med forslaget ønsker Landsstyret at fremme blot 400 personers økonomiske forhold.

 

Selvom Landsstyret klart erkender, at der generelt er konstateret og dokumenteret behov for at hæve pensionsbeløbene for alle.

 

Inuit Ataqatigiit kan derfor ikke umiddelbart støtte op om forslaget. For det første bliver der kun tale om forbedringer for en lille gruppe borgere, uagtet der er dokumenteret behov for at hæve pensionsbeløbene for alle pensionister. For det andet er der ikke fremlagt dokumentation for eller analyser af denne personkrigs? aktuelle indkomstforhold, dvs. de 400 personer. Vi ved således ikke om forslaget blot vil betyde, at de, der har i forvejen får endnu mere.

 

For det tredje er der ikke fremført holdbare argumenter for at opprioritere denne gruppe frem for øvrige pensionister.

 

For det fjerde er forslaget i modstrid med Socialreformkommissionens anbefalinger. Vi kan konstatere, at Landsstyret ikke med nærværende forordningsforslag har fremlagt forslag om en samlet forhøjelse af pensionssatserne. End ikke inflationssikring har Landsstyret villet indarbejde. Et forslag, som Inuit Ataqatigiit ellers fremlagde i foråret.

 

Derfor stiller Landsstyret landets pensionister ringere end øvrige lønmodtagere, som i forhold til lønforhandlingerne kompenseres for inflationen. Det er fuldstændigt uacceptabelt i og med, at pensionen er, at betragte som erstatning for den løn, de ældre ikke mere kan optjene.

 

Pensionen må betragtes som ældreløn fra samfundet. Vi må derfor bede Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggende at fremlægge nogle analyser og konsekvensberegninger, der lægger til grund for forslaget samt fremlægge holdbare argumenter for ikke at have foreslået forbedringer for alle pensionisters økonomiske forhold.

 

Socialdirektoratet har sidste år foretaget to undersøgelser om ældres vilkår. Den ene drejer sig om de ældres økonomiske vilkår og er blevet omdelt til Landstingets medlemmer. Den anden er en undersøgelse af kommunernes praksis omkring øgelse af personligt tillæg.

 

Sidstnævnte er imidlertid først rundsendt til medlemmerne af socialudvalget efter forespørgsel fra Inuit Ataqatigiit.

 

Resultaterne af undersøgelsen om ældres økonomiske vilkår viser med al tydelighed, at de ældres vilkår i alle henseender er meget forskellige og ulige. De ældres økonomiske vilkår, deres b-indtægter og supplerende tjenestemandspension er forskellige. Udgifter til el, vand og varmeudgifter er forskellige. Deres boligstandard og husstandsstørrelse er forskellige. Endelig fremgår det også af undersøgelsen, at de ældres livsstil og ønsker om fremtiden er meget forskellige.

Vi kan derfor ikke tale om gruppen af ældre som en stor ensartet gruppe. De meget forskellige livsomstændigheder og livsmuligheder, som vore ældre har levet under hele deres liv afspejler sig naturligvis også ind i alderdommen. Sagt med andre ord, de ulige livsvilkår fortsætter ind i alderdommen og præger de ældres dagligdag på alle områder.

 

Inuit Ataqatigiit ser det som det fornemmeste måde, at arbejde for, at alle mennesker i Grønland opnår mere ens vilkår. Grønland er kendetegnet ved store forskelle i fordelingen af ressourcer og det er det, der skaber de store kløfter imellem os. Denne ulighed bør ingen acceptere.

 

Inuit Ataqatigiit mener fortsat, at alle politiske og samfundet bør have det mål, at udjævne de store uligheder og mener også, at socialpolitikken skal og kan bidrage hertil lige så ældrepolitikken.

 

Man må også huske på, at der gennem de sidste 8-10 år har rejst sig et større og større krav fra befolkningen om at skabe mere lighed for de ældre borgere både i henseende til økonomien og til en værdig alderdom.

 

Krav og ønsker, som ikke mindst blev tydeliggjort i forbindelse Socialreformkommissionens arbejde fra 1995 til 1997. Når man læser Kommissionens betænkning er det grundlæggende budskab da også, at de socialpolitiske indsatsområder skal være med til at sikre og tilvejebringe mere ens vilkår for de ældre.

 

Det vil med andre ord sige, at de grupper af ældre med størst behov først og fremmest skal have hjælp. Et mål og en tankegang som fuldt ud bakkes op af Inuit Ataqatigiit.

 

Inuit Ataqatigiit kan dog med det i dag fremlagte forslag konstatere, at de to store partier Siumut og Atassut har ændret kurs, idet forordningsforslaget lægger op til en forbedring af blot 400 personers økonomi, endda uden at disse personers indkomstsforhold og behov er undersøgt.

 

Siumut og Atassuts nye kurs på ældreområdet er chokerende. De vil nu bane vejen for større forskelsbehandling mellem ældreborgere. De har vendt ryggen til Socialreformkommissionens anbefalinger.

 

Socialreformkommissionen kommer med et bud på en vej til at skabe mere lige vilkår for ældre, uanset hvor i landet de bor. Nemlig ved at indføre et mere ensartet rådighedsbeløb for ældre i alle kommuner. Rådighedsbeløb, forstået som de penge, der er tilbage til mad og tøj og andre livsfornødenheder, når alle faste udgifter er betalt.

 

Kommunernes tildeling af personligt tillæg har indflydelse på rådighedsbeløbets størrelse. Derfor er det meget interessant, at læse undersøgelsen af de grønlandske kommuners principper og praksis for udbetalingen af personligt tillæg til de ældre. Resultaterne kan læses i en rapport, dateret tilbage til oktober 2001.

 

Heri dokumenteres, at der er en betydelig forskel på pensionisternes økonomi i de enkelte kommuner, forskel når man sammenligner mellem kommunerne imellem, også når man sammenligner de økonomiske forhold for enlige pensionister med pensionistægtepar.

 

Enliges rådighedsbeløb ligger fra 2.500 og 3.500 kr. om måneden og for ægtepar mellem 3.500 kr. til 6.200 kr. om måneden. Og her har man ikke medtget Nuuk Kommunes behandling af de ældre.

 

Kompetence til bevilling af personligt tillæg er udlagt til kommunerne. Under henvisning til de kommunale selvstyre, har kommunerne suveræn ret til at sige ja eller nej til personligt tillæg.

 

Efter Inuit Ataqatigiits mening bør det kommunale selvstyre ikke være bremseklods for at borgerne opnår mere ens vilkår.

 

Vi har også en forventning om, at KANUKOKA vil stå i spidsen for at skabe større lighed blandt borgerne, uanset hvor i landet disse bor. Under henvisning til de bemærkninger, vi netop har fremført ønsker Inuit Ataqatigiit, at Socialudvalget inden 2.behandlingen af forslaget nøje vurdere følgende:

 

1) rimeligheden af, at opprioritere 400 personer i forhold til hele gruppen af pensionister

2) genvurderer Inuit Ataqatigiits forslag om inflationssikring af pensionistpensionerne

3) sidestiller Landsstyrets forslag med Socialreformkommissionens anbefalinger.

 

Inuit Ataqatigiit vil først tage endelig stilling til forslaget i forlængelse af undersøgelserne og drøftelserne i Socialudvalget og vi ser frem til vores arbejde i udvalget.

 

Til brug for det videre arbejde i udvalget mener vi i øvrigt, at det er nødvendigt anmode Grønlands Statistisk en kørsel på data, der beskriver pensionisternes skattepligtige indkomst, herunder den skattepligtige indkomst for de 400 personer, der berøres i det nærværende forordningsforslag.

 

Det er Inuit Ataqatigiits opfattelse af ordlyden i '19, der er unødig tung og svær at forstå. Vi skal derfor anmode Socialudvalget om at arbejde for en mere smidig og mere tilgængelig formulering af ordlyden.

 

Fra Inuit Ataqatigiits side vil vi også gøre opmærksom, der er uoverensstemmelse mellem de indkomstgrænser forordningsforslaget fremlægger og de tal, der fremgår af budgetbidraget i finanslovsforslaget for 2003.

 

Det er vores vurdering, at budgetbidraget ikke er udarbejdet grundigt nok. Vi ønsker Landsstyremedlemmets kommentarer hertil.

 

Når de ældres forhold drøftes her i Tinget er der tendens til at fokusere meget ensidigt på pensionens størrelse og dermed på de ældres økonomiske forhold. Vi savner en mere orienteret debat om, hvordan vi skaber en livskvalitet og et værdigt liv for vore ældre og gamle.

 

Inuit Ataqatigiits ældrepolitik inkluderer målet om, at skabe livskvalitet og målet om en værdig alderdom. Vi mener, at ældre er en ressource for samfundet, hvorfor deres livserfaringer, visdom og værdier bør inddrages langt mere aktivt og målrettet i samfundslivet, end tilfældet er i dag.

 

Også i alderdommen skal de ældre kunne bruge deres mange evner og udvikle dem løbende. Deres virkelyst og medbestemmelsesret skal opmuntres. Ældre skal opleve glæde, og at der er brug for dem.

 

Ældre har et langt arbejdsliv bag sig ofte med fysiskbelastende arbejde. For mange er overgangen fra et aktivt arbejdsliv til en mere tilbagetrukken pensionisttilværelse en svær overgang både økonomisk og menneskeligt.

 

Mange ældre giver udtryk for bekymring over, at generationerne har bevæget sig væk fra hinanden samt at de føler sig ensomme. Mange ældre har tilkendegivet nødvendigheden af, at man begynder at tale mere åbent om, hvor vigtigt det er, at forberede sig til alderdommen. Et ønske, som vi Inuit Ataqatigiit bakker op omkring og ikke mener kan siges overhørig.

 

Vi er ikke i tvivl om, at overgangen til pensionisttilværelse kan gøres mere menneskelig og fleksibel. I Inuit Ataqatigiit mener vi, at arbejdsmarkedet skal indrettes meget mere fleksibelt, så de ældre kan nedtrappe deres arbejdsindsats og langsomt gå ud af arbejdsmarkedet.

 

Det er tid til at formulere en egentlig seniorpolitik i samarbejde med samarbejdsparter. Forordningen om offentlig pension bør også indeholde bestemmelser, der giver mulighed for en fleksibel tilbagetrækning fra arbejdslivet.

 

Vi har et ønske om at vore ældre fremover vil være meget mere synlige i stillinger, særligt tilrettelagt deres kræfter, f.eks. på museer, i dagsinstitutioner, på skoler og læreanstalter.

 

Nye aktiviteter som højskoleophold, idrætstilbud og grupperejser til fremmede lande har i de mere fremsynede kommuner set dagens lys. Sådanne tilbud er livsbekræftende og bør komme endnu flere ældre til gode.

 

Vi mener, at det er med til at skabe livskvalitet og værdighed for ældre. På socialudvalgets seneste orienteringsrejse i Sydgrønland afholdtes møder med ældreforeninger, ligesom der blev afholdt besøg på 4 alderdomshjem.

 

De ældre gav udtryk for ønsket om et mere opsøgende arbejde i forhold til gruppen af ældre borgere, ligesom der savnes aktiviteter for ældre mænd.

Inuit Ataqatigiit deler opfattelserne af, at tiden er inde til at finde nye veje indenfor det sociale arbejde med ældre. For at opmuntre hertil vil vi bede socialudvalget diskutere om ikke forordningen om offentlig pension bør indeholde bestemmelser om forsøgsarbejde i ældresektoren.

 

Og i denne proces bør AUtoqqaat Nipaat@ - de ældres røst inddrages som aktive medspillere. Det nævnes ofte, at samfundets forsørgerpligt vil stige i takt med at der bliver flere ældre borgere. Målet må være at skabe et solidarisk samfund, hvor ældre nyder en central placering i udviklingen af fremtidens Grønland.

 

Med disse ord overlader vi det videre arbejde til Landstingets udvalg og ønsker god arbejdslyst til et spændende arbejde.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Vi siger tak til Asii Chemnitz Narup og den næste er Benedikte Malta-Müller, Kandidatforbundet.

 

Benedikte Malta-Müller, ordfører, Kandidatforbundet.

Vi har undersøgt forslaget til landstingsforordning om offentlige pensioner med omhu og har følgende bemærkninger fra Kandidatforbundet.

 

En af Kandidatforbundets mærkesager er, at pensionister og førtidspensionister så vidt muligt får en sikker og tryg tilværelse, og ikke mindst at lytte til de ældres behov og ønsker, og at de ældres vilkår bliver reguleret i forhold til udviklingen.

 

Socialreformkommissionen fremlægger i 1997 sin betænkning og konstaterer, at de ældres vilkår er meget forskellig fra kommune til kommune og ikke mindst med hensyn til tildeling af personligt tillæg.

 

Vi skal fra Kandidatforbundet stærkt kritisere Landsstyrekoalitionen, idet de ikke har opfyldt, hvad de har lovet til de ældre, da de jo ellers har lovet, at ville forbedre vilkårene for pensionister og førtidspensionister.

 

Men tilkendegivelserne er ikke blevet indarbejdet i nærværende forordningsforslag, idet kun indtægtsforholdene for ældre par er blevet berørt, dog uden at skele til størrelsen af indtægterne. Kort sagt lægger forordninsforslaget kun op til at ældre pars pensioner reguleres, således at kommende pensionistpar begge får pension, uanset om den anden part er millionær og det er tiltrods for at man jo ellers har tilkendegivet at vilkårene for pensionister og førtidspensionister vil blive forbedret og forhøjet.

 

Hvor er tilkendegivelserne til de mindre-bemidlede blevet af. Har tilkendegivelsen kun været floskler. Dette er vi i Kandidatforbundet meget skuffet, da vi i Kandidatforbundet finder det vigtigt, at pensionisters og førtidspensionisters forhold løbende bliver forbedret, idet der løbende er behov for at disse gruppers forhold bliver reguleret.

 

Vi mener nemlig i Kandidatforbundet, at kun millionærer og de bedre-bemidledes forhold bliver forbedret.

 

Selvom vi i Kandidatforbundet respekterer kommunernes kompetence til at beslutte sig, så har vi konstateret, at bedre økonomisk-stillede kommuner giver bedre personligt tillæg, tilskud til de ældre i forhold til mindre økonomisk-stillede kommuner og det er de ældre naturligvis fuldt ud klar over og har påpeget dette.

 

Vi skal derfor i Kandidatforbundet anbefale, at der bliver taget initiativ til, at den personlige tilskud til de ældre bliver udlignet, da dette initiativ i høj grad vil vise at man tilstræber mere ligelige vilkår og i den forbindelse vil jeg gerne anbefale KANUKOKA, at organisationen arbejder mere for klarere og ligeligere vilkår. Det er ærgerligt, at Landsstyret ikke ha villet følge Socialrefomkommissionens anbefalinger fra 1997 med hensyn til den personlige tilskud, da de ældre indtil dato jo ellers har arbejdet ihærdigt for mere ligelige vilkår.

 

Vi skal derfor i Kandidatforbundet endnu engang kræve overfor Landsstyret, at de indleder samarbejde med KANUKOKA med henblik på løsning af problemsstillingen til fordel for de ældre.

 

Med hensyn til forordningsforslaget om offentlig pension er vi i Kandidatforbundet villige til at finde på løsninger, men vi skal dog udtale vores beklagelse over, at vi desværre ikke har fået støtte nok til nogle af vore tidligere forslag.

 

Og vi skal endvidere i Kandidatforbundet tilkendegive vores store beklagelse over, at ikke engang tidligere forslag, som vi i Kandidatforbundet ellers har støttet, ikke er blevet indarbejdet i nærværende forordningsforslag, som er følgende:

 

- at nogle pensioner bliver skattefrie og beslutningsforslag om mindre beskatning. Beslutningsforslag at pensioner og førstidspensioner bliver reguleret til aktuelle forhold. Og iøvrigt finder vi det ærgerligt, at vores støtte til beslutningsforslag om inflationssikring af alders- og førtidspensioner ikke bliver fuldt af andre.

 

Vi er i Kandidatforbundet klar over, at de pensionister og førtidspensionister i forbindelse med forslag til reguleringer af lov, forordninger, bekendtgørelser m.m. kan være i vildrede, da der på grund af mangel på socialrådgivere rundt omkring i kommunerne, sætter en begrænsning i rådgivningerne og der ansatte socialrådgivere i forvejen arbejder med store og tunge sager, kan være vanskeligt at give fuld rådgivning, netop derfor kan vi i Kandidatforbundet udmærket forstå, at pensionister og førtidspensionister kommer i vildrede, specielt omkring boligtilskud.

 

Det er i forbindelse med ændringer af love, forordninger og andet, yderst vigtigt, at de ældre får optimal rådgivning. Vi skal derfor i Kandidatforbundet anbefale Landsstyret, at de tager initiativ til ansættelse af en rådgiver, som de ældre i hele landet kan trække på.

 

Vi har i Kandidatforbundet tidligere stillet forslag om forbedring af de ældres vilkår og vi har ligeledes stillet forespørgsler til Landsstyret om, hvilke initiativer de har taget for at sikre forholdene for pensionister og førtidspensionister.

 

Og ikke mindst har vi stillet forespørgsler til Landsstyret om, hvilke initiativer, de har taget for specielt at rette op på forholdene for nævnte grupper, idet aktuelle undersøgelser har vist, at pensionisters og førtidspensionisters forhold er blevet forringet i løbet af den seneste tid, men der er alligevel ingen vilje for at realisere behovene for forbedringer.

 

Vi finder det yderst vigtigt i Kandidatforbundet, at arbejdsdygtige pensionister, også efter deres fyldte 63 forsøges benyttet ude på arbejdsmarkedet. Det er ikke længere noget særsyn, at ældre efter deres fyldte 63. år ikke længere bliver benyttet i det offentlige system, til trods for at personerne finder sig selv egnet til arbejde, finder Kandidatforbundet det ikke acceptabelt, at personer efter deres fyldte 63. år bliver kasseret fra arbejdsmarkedet og vi er nødt til også at kigge på sådanne nogle problematikker, hvis vi skal rekruttere? som samfund.

 

Selvom nærværende forordningsforslag lægger op til at pensionister, der tidligere ikke har kunnet opnå pension pga. partnerens indtægt, nu kan få pension, skal vi i Kandidatforbundet stærkt påpege vores beklagelser over, at man ikke har intentioner om at forhøje gædende pensioner.

 

Vi skal derfor i Kandidatforbundet anbefale, at Landsstyret endnu engang må vurdere og tage initiativer til forhøjelser.

 

Selvom om Direktoratet for Sociale Anliggender ved egen undersøgelse i 2001 har konstateret, at der er behov for forhøjelser af pensioner og førtidspensioner, er der i finanslovsforslaget for 2003 ikke blevet afsat midler til forhøjelserne og det finder vi i Kandidatforbundet som utilfredsstillende.

 

Med disse bemærkninger skal Kandidatforbundet anbefale, at sagen bliver sendt videre til Landstingets Socialudvalg inden 2.behandlingen. Tak.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Benedikte Malta-Müller og den næste, der får ordet er Otto Steenholdt, løsgænger.

 

Otto Steenholdt, løsgænger.

Mine bemærkninger er meget korte. Og jeg skal starte med at sige, at dem, jeg lyttede til eller ordførerne, dem vil jeg gerne lige kommentere.

 

Dengang Atassut var i opposition, så savner jeg de bemærkninger, de plejede at sige vedr. alderspension. Det er begyndt at - den stærke efterlysning, vi plejede at have dengang, den er forsvundet.

IA=s bemærkninger var ren musik for ørerne, så vi må spørge. Hvorfor har I ikke sagt det, dengang i selv var i koalitionspartner og arbejdede for det. Ja, så kunne man have - I har ikke engang opnået en forbedring for sølle 400 personer, dengang I selv var koalitionspartnere. Det er når man snakker om de ældre, så siger man en masse ord, uden at det løser noget. Og så selvom vi er ved, at være trætte af alt for lange indlæg, uden at man opnår noget.

 

Men jeg har følgende bemærkninger til nærværende forordningsforslag. Nærværende forordningsforslag er et skridt mod det bedre, selvom det drejer sig kun om en lille brøkdel af de ældre, men for mit eget vedkommende er jeg stadigvæk ikke helt tilfreds.

 

I dag er den behandling, som de ældre aldersrentemodtagere ikke helt tilfredsstillende. Den behandling, de får fra det offentlige er ikke helt tilfredsstillende. De har hele deres liv arbejdet både for deres medborgere og for samfundet, hvorfor de burde have fået en bedre alderspension.

 

Og når man forstår, at den måde de ældre bliver behandlet på, har baggrund i Grønlands økonomiske, så er det da til at forstå, men man ofrer til stadighed de ældre. Men den lille forbedring er jo positiv fordi den, der ikke før har modtaget pension pga. ægtefællens indkomst, nu endelig får pension og målet må være, at alle og enhver om vedkommende er gift eller samlevende, bør opnå en pension, som ikke bliver formindsket ved at have en lille indtægt.

 

Og det er så disse korte bemærkninger jeg selv skulle komme med.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Otto Steenholdt og den næste, der får ordet er Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked.

 

Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.

Tak. Først til partiernes indholdsrige ordførerindlæg. Dem vil jeg gerne takke for og også til Kandidatforbundets og Ottos korte bemærkninger. De er også meget indholdsrige, selvom de er korte.

 

Det er korrekt, at de ældres forhold har været diskuteret i mange år og man har også diskuteret hvordan man skulle løse disse, også i Landsstyret har det været diskuteret og vi har ladet foretage en undersøgelse sidste år vedr. de ældres vilkår og den undersøgelses resultater er blevet omdelt til Landstingets medlemmer, hvor vi også har fået undersøgt hvilke forhold, kommunerne giver deres ældre borgere. Det har så også givet os nogle spændende undersøgelsesresultater.

 

Med hensyn til alderspensioner og eller Landstingets forordningsforslag om offentlig pension har deres været enighed om og den skulle oprindelig været fremsat under forårssamlingen, men da den skulle følge med finanslovsforslaget, så blev den så udsat her til efteråret, uden at man dog har ændret på ikrafttrædelsestidspunktet, dvs. at den træder i kraft pr. 1. januar 2003. Det er kun selve behandlingen i Landstinget, der er blevet udsat.

 

Med hensyn til de bemærkninger, der er kommet fra partierne. Dem kan jeg selvfølgelig kommentere på en meget måde, men jeg kan kommentere dem meget kort. Men det er korrekt, at der i foråret også i forbindelse med udarbejdelsen af finansloven til næste år, så skal jeg ikke lægge skjul på, at vi har en meget anstrengende periode, fordi de midler, der ellers kunne være brug til forøgelse af pensionerne, de har været meget, meget begrænsede. Og det skal jeg ikke lægge skjul på, også fordi vi før har sagt det.

 

Og de ældres organisation og vores samarbejde med den, det er blevet forbedret i de seneste år og vedr. dette forordningsforslag, der har vi haft en løbende kontakt med de ældres organisation AUtoqqaat Nipaat@, også fordi vi gerne ville høre dem om deres ønsker. Og i januar i år har vi holdt møde med de ældres organisation og det var forud for udarbejdelsen af forordningsforslaget, da hørte vi så de ældre omkring deres tanker. Og det var det, som Direktoratet stod for.

 

Og de ældres ønsker har så været, at den grundlæggende pension kunne forhøjes og som man kan se fra Landsstyrets forslag, så er det, at man pga. ægtefælles pension ikke modtog pension, det var det sidste, de ældre ønskede at lave om på. Og derfor har vi i Landsstyret vurderet det nøje også har vi så også vurderet, hvor mange ægtefæller, der her er tale om og ud fra de tal, vi har fået fra Grønlands Statistisk har vi så erfaret, at de ægtefæller, som ikke - de ældre, som ikke har alderspension pga. ægtefællens indkomst er på omkring 400 personer.

Og jeg skal nævne, at de midler, der kan bruges til en forhøjelse af pensionerne, de midler har været meget begrænsede som Landsstyret kunne komme frem til, men ikke fordi Landsstyret ikke havde vilje til det, men det er ud fra en prioritering, vi har måttet have haft. Vi har ikke kunnet finde flere midler, som kompenserende for nærværende forslag. Her har man foretaget forskellige vurderinger, som man også kan se ud fra forordningsforslaget og det er netop disse ca. 400 personer, der her er tale om, og såfremt de så får en pension, så vil de have et beløb på omkring 7,5 mio. kr.

 

Og man kan også sige og det blev også nævnt fra flere ordførere, at det måske kan siges, at være et lille beløb. Det er også rigtig nok. Det er et mindre beløb, der her er tale om, men jeg har allerede været inde på, at det er ud fra landets økonomi, der har været udgangspunktet i det resultat, som vi er nået frem til og vi skal også huske på, at i foråret under udarbejdelsen af forslagene og andre forslag, så kom vi også ind på et andet stort område, nemlig en forbedring på børne- og ungdomsområdet.

 

Og til denne forordning og til disse initiativer, der er Landstinget blevet orienteret om, at det drejer sig om 18,3 mio. kr., der skulle bruges til det. Og det er så inden for det sociale område, der kan jeg nævne, at det har været meget, meget svært at få pengene til at slå til og politisk er det vores mål, at vi i forbindelse med budgetlægningen har afsat eller bør have afsat ca. 40 mio. kr. i reserve til de magre år og jeg kan mærke, at man ikke er helt tilfreds med det forslag vedr. forhøjelsen, men det må vi konkludere.

 

Men arbejdsmarkeds- og socialudvalget og også fiansudvalget har også deltaget i arbejdet for at undersøge mulighederne. Og det er det, vi kommer til at arbejde med i den kommende tid inden 2.behandlingen af nærværende forslag. Det bliver et spændende stykke arbejde, men også meget indholdsrig, men jeg kan heller ikke komme uden om, at det er meget indholdsrige bemærkninger, vi har fået vedr. dette forslag, også selvom arbejdet er tungt, så skal vi også udføre arbejdet, uanset hvad.

 

Til Inuit Ataqatigiits ordfører Asii Chemnitz Narup, der kan vi se, at det var et langt indlæg, hun havde og jeg skal også sige, at da høringen af det forordningsforslag, det er noget vi måtte kassere. Det skal jeg ikke lægge skjul på. Og også fordi den har været meget svær at styre, fordi kommunerne har ønsket, at det skal være en meget klarere formuleret høring, også fordi de ældre skal kunne forstå det. Og det sagde de ældres organisation det også. Og derfor er den høring, der så er blevet - den, der har været til høring her i løbet af foråret og sommeren, det er den, der er blevet kasseret og det er så, hvorfor vi nu har forsøgt, at foretage den mindre justering i mindre omfang og det er det, vi nu har forelagt.

 

Når man snakker om pension, så kommer man - partiernes ordførere ind på personlige tillæg og når man så kommer ind på det, så kommer vi ind på det kommunale område og kommunernes selvstyre også inden for nærværende område, det vil kommunerne ikke slippe og med KANUKOKA=s bestyrelser og ud fra de drøftelser, vi har med dem, der kan vi godt mærke, at de er mere - er blevet mere åbne for yderligere drøftelser og det bliver så også spændende at se, hvilke ting, det så vil føre med sig.

 

Men jeg kan allerede på nuværende tidspunkt sige, at det første skridt, der er taget med at snakke med hinanden, men vi skal nok snakke med dem på en mere officiel måde og holde møde med dem, således at kommunerne mere ensartet, uanset hvor på kysten det er, således at de får en mere ensartet behandling.

 

Vedr. '20, som - den er også blevet påpeget her i forordningsforslaget. I dag er det dem, der får pension og har b-indtægter og dermed også tjener lidt. Den øvre grænse for enlige er på 28.000 kr. og for par 42.000 kr. I henhold til forslaget, den vil man ikke ændre på og man har undersøgt om man vil kunne forhøje den, men da har vi igen ladet os bremse af økonomien. Dvs.at uanset hvilken stilling, vi tager, så er det, der har begrænset os, det er økonomien.

 

Man ved også, at pensionsmodtagere, gennem deres eget beskæftigelse og de indtægter, de dermed får, de siges, at man ikke skal betale skat af det. Det er ikke rigtigt. Man betaler skat som alle andre. Det er først i det øjeblik, at en enlig tjener mere end 28.000 kr., at man så begynder at nedtrappe den grundlæggende pension og det er den, der plejer at være nogle misforståelser om.

 

Og Asii Chemnitz Narup sagde i sin ordførertale om, hvordan vi kan bruge de ældre, det lyder meget spændende og det er derfor også meget positivt, som man kan bruge i vores videre arbejde, også for den sags skyld også kommunernes videre arbejde, fordi det er rigtig nok, at vi har brug de ældre, fordi det betyder jo ikke, at et menneske, der er fyldt 63 og dermed bliver pensioneret, bliver helt ude af stand til at arbejde.

Det er jo rigtigt nok, at man bør have en seniorpolitik i Grønland. Det er noget, vi alle sammen bør arbejde for i de kommende år. Grønlands Hjemmestyres virksomheder, det er noget, man nu har fået igangsat, f.eks. her forleden dag, da har Nukissiorfiit startet en seniorpolitik og det er noget vi bør stile efter og vi må jo også håbe på, at der i den kommende periode også efterhånden vil blive flere og flere virksomheder, der får indført en seniorpolitik.

 

Og med hensyn til dem, der servicerer de ældre personer, det kan vi heller ikke sige noget imod, uanset hvor i Grønland vi er, så er der mangel på uddannede socialarbejdere og folk, der ønsker at få socialhjælp, de bør kunne hjælpes på en bedre måde og det er jo noget, vi også bør arbejde for.

 

Asii Chemnitz Narup nævnte også forsøg inden for det sociale område. Det kan - det lyder også interessant og så må vi kunne snakke os frem til, hvordan det så kan realiseres for at bane vejen for disse og det er jo også noget, man allerede bruger indenfor fritidsområdet. Det kan måske bruges inden for ældreområdet på en lidt anderledes måde. Jeg synes det er meget interessant.

 

Med hensyn til sagen her, skal Landstingets Social- og Arbejdsmarkedsudvalg tage sig af, hvorfor vi fra Landsstyrets side også skal meddele, at de selvfølgelig fra Landsstyrets side er åben over for, at de oplysninger som udvalget har interesse for og vi skal selvfølgelig også hjælpe udvalget og såfremt det er nødvendigt, så er vi også klar til at komme til samhør med udvalget.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Og den næste, der får ordet er uden om ordførerrækken Kandidatforbundets Mads-Peter Grønvold.

 

Mads-Peter Grønvold, orfører, Kandidatforbundet.

Jeg har fundet det nødvendigt at komme med nogle bemærkninger i talerstolen udover vores ordførerindlæg, fordi til medlemmerne i finansudvalget har vi været på en omfattende rejse på kysten og er kommet til flere byer. Og vi har afholdt flere borgermøder og der plejer man altid at se, at efter at Atassut og Siumut indgik koalitionssamarbejde har de haft til formål at de ældres vilkår bliver lettere og til de ældre der kommer til møderne og til pensionsmodtagere har de tit givet tilsagn om at man vil lave økonomiske forbedringer. Og det vil man så gøre men her kan man se i den forbedring her så er det pensionister hvor ægteparret på grund af for store indtægter at de ikke får mulighed for at få pensionistarv. Det er det man har prøvet at opnå. Der er nogen der har indtægter på op til en million kroner så kan de få pension.

 

Derfor er det meget betænkeligt at man laver det lettest mulig løsning i sådan en opgave, hvor det er pensionister og førtidspensionister og det beløb de får fra det offentlige så har man ikke inflationssikret og det er netop lige disse som de pensionister og førtidspensionister og de kan ikke følge med i regningerne og de prøver så på at opretholde livet.

Vi mener helt klart at det er det som man skal tage som det første i løsninger ligesom vi har fremsat flere forslag hvor jeg selv personligt har fremsat forslag om at de ældres økonomiske vilkår skal forbedres med hensyn til lettelse på beskatningsområdet men her blev det nævnt i en førstebehandling i forårssamlingen at landsstyret vil fremsætte et mere generelt forbedring af de ældres vilkår her til efterårssamlingen.

 

Men her til efterårssamlingen var det vi så at det stadig er de mere bemidlede det er de rige man efterfølger man vil ikke lave nogle løsninger til de mindre bemidlede det er dem der har de største behov. Her vil man ikke tage nogen løsning til disse.

 

At man har sådan en meget øget forskelsbehandling af de ældre det kan jeg personligt som landstingsmedlem ikke acceptere. Forskellige kommuner har rettigheder når de får gode økonomiske muligheder så kan de give de ældre bedre vilkår i de mindre bemidlede byer og kommuner kan vi ikke lave nogle forbedringer men i de store byer og bedre bemidlede og her ligger den meget store forskel. Og det skal vi arbejde imod som det første.

 

Hvis man skal have lige service over for personen skal man have til hensigt at skabe større ulighed og hvis vi skal godkende det og at vi så vidt mulig vil fortsætte vores samfundsarbejde, så vil forskellen vokse hvor det er dem der har indtægter langt ud over at man baner vejen for at det så er det ene ægtepar som kan få. Hvor er vi på vej hen. I og med at vi taler om at vi har en så begrænset økonomi så er det nogle rige vi på den anden side bekoster mens vi har glemt de mindre bemidlede vi siger at dem der har arbejdet i og med at de ikke længere kan arbejde så forringes deres vilkår meget straks bør de hjælpes men hvem er det man vil hjælpe? Det er ægtepar der har arbejdsevnen man vil arbejde for.

 

Derfor skal jeg blot gentage dette fordi vi ellers har et dagsordensforslag som vi skal behandle som jeg selv har stillet at ældre får en generel lettelse på deres vilkår så pensionister og førtidspensionister og det grundbeløb de plejer at få er så lavt at de ikke længere har råd til at betale deres regninger og andre livsfornødenheder og hvis vi ikke får dem forhøjet så vil vi yde den forskelsbehandling der sker det er landsstyret der ellers skulle fremsætte løsninger til at lette vilkårene for de mindre bemidlede jeg mener ikke at det er de rige man skal prioritere - det er de mindre bemidlede der skal prioriteres i arbejdet og få løst deres økonomiske vilkår.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Den næste er Benedikte Malta-Müller, Kandidatforbundets ordfører. Og den næste bliver Siumutordfører Ruth Heilmann.

 

Benedikte Malta-Müller, ordfører, Kandidatforbundet.

Jeg siger tak til landsstyremedlemmets besvarelse og jeg skal også præcisere at når vi snakker personligt tillæg så må vi rette en tak til IA for det er dem der har efterlyst hvor undersøgelsen af personligt tillæg er nået til og vi har først modtaget disse i går og derfor har jeg i mit indlæg der blev talt om mht. personlige tillæg så har jeg ikke taget udgangspunkt i den undersøgelse men landsstyremedlemmet sagde at kommunernes organisation KANUKOKA er blevet mere åben mht. dialog om personlige tillæg og jeg håber på at du vil arbejde ihærdigt for disse som landsstyremedlem for sociale anliggender fordi mange kommuner finder det vigtigt at der kommer en løsning på dette forhold.

 

Derfor sagde jeg også frem til også følge med i dette arbejde fra kandidatforbundet mht. personlige tillæg og drøftelse af dette det må jo løses fordi vi har brugt masser af tid og ressourcer og jeg håber på at du aktivt vil arbejde for dette og vi vil komme med nogle opfordringer til at få løst dette problem.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Den næste er Siumuts ordfører Ruth Heilmann Siumut, og så er det Atassuts ordfører efterfølgende.

 

Ruth Heilmann, ordfører, Siumut.

Tak. Fra Siumut vil vi også rette en tak til Landsstyremedlemmets besvarelser, fordi han har fuld forståelse for at partierne og kandidatforbundet og løsgængerens bemærkninger fordi vi alle sammen mener at man bør lave nogle initiativer uden at det er økonomien der skal sætte en hindring for det mht. pensionerne.

 

Og her er det foreslået at det er det enkelte ægtepar uanset om indtægten og at vedkommende skal have pension. og det er så det man har krævet fra landstingets side også fra Kandidatforbundet.

 

Jeg mener at det er et skridt og landsstyret præciserer at selvom man har viljen så er det økonomien der sætter en hindring for og derfor hvis vi har viljen at det er det økonomiske der ikke skal sætte begrænsningerne så kan vi fremsætte forslag til forhøjelse af grundbeløbet.

 

Og derfor mht. til at landsstinget kommer med opfordringer til landsstyrets videre arbejde så har det især på baggrund af forelæggelsen omkring finanslovsforslaget at de vil komme med nogle løsningsforslag at derfor bemærkningerne så har vi tiltro til disse fra Siumut og vi mener også at disse kan løses her er det forhøjelse af grundbeløbet på pensionerne og der sker forskelsbehandling fra kommunerne. Og kommunerne imellem. Og der sker en udligning på dette område og det er så KANUKOKA der har haft en begrænsning i at det kommer ind i kommunernes kompetenceområde.

 

Der er kommet en dialog i gang på det område og derfor er det spændende hvad løsningen vil være. Hvad så hvis man stadig har denne begrænsning hvad så? Det er så de overvejelser det kan være det er bedst at man kan oprette en fond for de ældre i stedet for og her mht. til førtidspensionisterne at de kan have nogle biindtægter ved siden af. Og deres beløbsgrænse om den stadig skal være på 28 000 for enlige og 42 000 for ægtepar og samlevende og det sætter også en meget stor begrænsning i de ældres arbejdsvilje og evne hvis dette kan blive løst så kan det også være glædeligt for pensionister og førtidspensionister.

 

Og IA=s ordførerindlæg kommer også meget ind på socialreformkommissionens ældrepolitik og det tager så udgangspunkt i dette ældrepolitik og det vil jeg sige tak til at man kom ind på de ældres vilkår. Og det er på kort eller lang sigt at man har en klar seniorpolitik og det er også et krav man har stillet og at det ikke kun er økonomien for de ældre og at man får forbedret deres tilværelse for eksempel det at de kan være ensomme så bliver det nævnt at man kan undgå de forhold på en eller anden måde. Man har fået oprettet ældreforeningerne. Ældres lyst for at komme over deres ensomhed.

Men nogle kommuner er godt i gang med en besøgstjeneste og at de uddannelsessøgende kan besøge de ældre og dermed få løst de ældres ensomhed. Det er meget oplagt og godt emne og derfor er de forskellige initiativer der er blevet nævnt her er jo ikke noget nyt i sig selv.

 

Og derfor mht. det videre arbejdet og hvilke anbefalinger de giver til landsstyrmedlemmet jeg mener helt klart at det må præciseres endnu en gang at man skal have en seniorpolitik. At der er nogle virksomheder der allerede har oprettet sådan nogle seniorpolitikker. Og så må man også ønske at der kommer en redegørelse omkring dette forhold og så mht. personlige tillæg og hvordan disse bliver betalt forskelligt fra kommune til kommune. Og det der blev efterlyst i forgårs. Jeg mener at socialdirektoratet har udarbejdet en meget klar redegørelse netop om dette forhold.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Og den sidste der har markeret sig det er Godmand Rasmussen Atassut og efterfølgende er det landsstyremedlemmet.

 

Og forinden da vi ellers skulle stoppe klokken 18:00 så vil jeg gerne anmode landstingsmedlemmer der ikke sidder her om at komme herop til.

 

Godmand Rasmussen, ordfører, Atassut.

Jeg vil også rette en tak til landsstyremedlemmet også på vegne at udvalget. Først så vil jeg ikke kommentere partiordførernes indlæg. Jeg vil blot rette en tak til Siumuts ordfører også til IA.

 

Det er at da vi havde drøftelser i socialudvalget så var vi meget enige vi skaber ikke unødig tvistighed så derfor er vores udtalelser meget ens. Vi fremsætter alle sammen lettelser for de ældres vilkår og det kan vi ikke skjule og der er aldrig nogle udvalgsmedlemmer der er imod dette forhold. Men da Otto spurgte om Atassut ikke længere har en ældrepolitik da skal jeg sige det overhovedet ikke er tilfældet. Du skal lige læse vores indlæg og jeg skal lige citere: @Derfor er vi altid har muligheder indenfor finansudvalget at vi prøver på at finde løsningsmodeller for 2003 det finder vi vigtigt fra Atassut at det er næsten tilsvarende i derfor mht. landsstyremedlemmets besvarelse. Det vil jeg gerne rette en tak til. Til Otto der vil jeg lige udtale at de krav vi har stillet fra Atassut ikke er blevet ændret men du skal også huske og jeg vil både sige til Mads Peter Grønvold og til dig under et, at du kom ind på mange bygder og du siger at i og med at Atassut og Siumut har indgået koalitionsarbejde så må du også som politiker vide at der er begrænsede midler der kan tilføres fra landskassen. Og jeg håber på at du har redegjort dette.

 

Jeg vil endnu en gang præcisere dette at det er korrekt at det er det som Atassut og Siumut har fundet meget vigtigt i koalitionsarbejdet men man skal også huske på at den man ikke elsker, kan få så må jeg elske den næste fordi vi jo fik ikke helt totalt afslag og hvis jeg ikke husker forkert så har man siden 1983 og den ændring, som nu forslaget åbner op til der er det en forbedring og hvem som helst kan se, at det er en forbedring.

 

Det ord der blev brugt fra Kandidatforbundet det smerter mig, fordi hun brugte at personer med millionindtægter eller mange indtægter det er ikke det man er ude efter. For hvis man kommer efter at forskelsbehandle menneskerne så vil vi blive meget dårligt placeret i Grønland. Dem der er placeret højst, dem der har arbejdet hårdt og ihærdigt det er dem vi skal respektere. Det er kun de syge der har behov for læge. Det er ellers det, vi kan ikke lave nogen forskelsbehandling og det er vi bange for politisk. Det er derfor vi skal ens behandling i samfundet det er det vi skal forstå og hvis man laver forskelsbehandling af folk så vil det også være meget kedeligt i og med man er samfundsborger og bliver behandlet sådan.

 

Det vil ikke være sundt for vedkommende og Landsstyremedlemmets ord som han brugte her at det er et alvorligt og at man så vidt muligt vil bestræbe på at få opfyldt dette men jeg kan også forstå at det som vi kan det kan vi ikke få løst sådan uden hver mand at der kommer nogle og alvorlige arbejder. Men han ønsker at han vil have undersøgelser om man kan forhøje grundbeløbet det tager jeg imod med kyshånd.

 

Og alle har krævet at samtlige partier Kandidat- og løsgængeres ord for kræver at den bliver nøje vurderet i udvalget og der er også nogen her som vi altså kan give input til hinanden i vores møde. Og med disse korte bemærkninger siger jeg tak.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Så er det IA=s ordfører og efterfølgende Landsstyremedlemmet.

 

Asii Chemnitz Narup, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Tak.

Der er kommet forskellige meget interessante ting og inden jeg kommenterer dem, så vil jeg også gerne sige tak til Landsstyremedlemmet for sociale anliggender i det han har reageret på vores ordførerindlæg og der er også kommet nogle interessante oplysninger fra Landsstyremedlemmet og jeg mener at det er en måde at komme hinanden tættere på når han siger at man inden for det sociale område også bør give de ældre en mulighed for de ældre.

 

Og jeg har forstået det sådan at man ellers har taget den paragraf væk der her er tale om men har sat den på igen. Men det er interessant at du måske vil være til at tale med vedrørende netop dette. Ole Dorph nævnte at det kan være meget nødvendigt at prioritere her i Landstinget og det er selvfølgelig tilfældet og meningen når vi lige stopper ved meningen ved prioriteringen så er det jo det at vi sidestiller nogle, dem der har et behov, så må vi vælge en gruppe frem for en anden og hvorfor jeg gerne vil spørge igen hvad så med de andre ældre på flere tusinde hvorfor man lige netop tager den gruppe på 400 ældre. Man bliver nødt til at forklare.

 

Jeg kan ikke forstå at andre landstingsmedlemmer som har nedstemt pristalsreguleringen og dermed lader sig spise af med at en masse ældre ikke får forbedringer vi startede med forbedringer i 1998 og der er nu næsten gået fire år 1999 2000 2001 og indtil i dag er der ikke reguleret noget som helst selvom priserne er steget både på el mm.

 

Det synes jeg er meget meget svært at acceptere, og det synes resten af IA-gruppen også. Landsstyremedlemmet for sociale anliggender sagde mht. at der ser det ud til at han ikke nøje har fulgt paragraf 16 i de der i forbindelse med fremlæggelsen at dem der også medfølger noget økonomi der ønsker vi at man tage disse med. Disse 400 mennesker hvordan er de så placeret indtægtsmæssigt i forhold til andre? Det er der ikke nogen oplysninger om og derfor må vi føle os frem i blinde. Og det er netop det økonomidirektoratet netop har påpeget det og vi bemærker at KNAUKOKA også har efterlyst det og det er jo meget anstrengende når vi så ikke får de oplysninger vi efterlyser så kan det være meget svært at tage stilling til eventuelle ændringsforslag.

 

Otto Steenholdt spurgte så hvad IA har lavede under Landsstyrekoalitionen. Der kan jeg besvare. Dengang vi var landsstyrekoalition der har vi så deltaget i for eksempel boligsikringsordningen og her i foråret i januar da vi så erfarede at det vi drøfter nu de ældre hvor vi blev ved med at rende direktoraterne på dørene for at få undersøgt de forhold som ældre lever under og jeg regner så med at der kommer en ordning her ved efterårssamlingen.

 

Det ærgerlige er at da man oprettede boligsikringsordningen der han man så reguleret huslejen og i henhold til den offentlige debat i aviserne så ved vi at der er foregået en fejl og derfor må vi så også takke for den næse vi har fået af ombudsmanden fordi det er et bestemt kapitel vi har taget fejl ved og vi må hurtigst muligt rette op på det da vi alle sammen har deltaget i det.

 

Og til Otto Steenholdt skal jeg nævne under vores mens vi var koalitionspartnere så regnede vi med at vi skulle stile efter socialreformkommissionens henstillinger. Og det er derfor vi har forfulgt dem i udvalget nemlig socialudvalget og det er først i dag at vi har forstået at Atassut og Siumut nu er gået bort fra det de før har stilet efter det er noget der har overrasket os negativt.

 

Ruth Heilmann sagde at der ikke var nyheder i vores ordførerindlæg. Det kan godt være men den eneste nyhed er at man nu ikke vil følge socialreformkommissionens henstillinger fordi man ikke her kan forstå at ældre uanset hvor de er i Grønland der er det målet at de skal have mere lige vilkår og det er det vi i IA kæmper for. Og vi havde ellers også troet at vi kunne foretage de samme skridt for at forbedre de ældres vilkår. Men det er korrekt som Godmand Rasmussen også var inde på.

 

Vi har diskuteret de ældres vilkår utallige gange og dem der har stillet flest forslag vedrørende det er dem fra Kandidatforbundet og Otto Steenholdt. Men dengang vi var med i Koalition så har vi været med til at stemme forslagene ned hvor der ikke har været nogen forbedringer og det har Siumut også stemt med os. Men det er nu en anden stemme vi nu hører. Det må vi så blot tage til efterretning.

 

Mht. KANUKOKA og kommunernes selvstyre. Vi har indhentet oplysninger i Landstingets Bureau men det skal ikke være en bremse men det er vores mulighed som lovgivere at vi så selv kommer laver nogle paragraffer og angiver et mindstebeløb til de ældre. De er det vi har ret til som lovgivere. Spørgsmålet er bare om resten af landstinget også har vilje til at gøre det.

 

Men efter at have hørt at der er opbakning omkring forordningsforslaget så tror jeg ikke på det. Men vi vil også til stadighed arbejde for at opnå det vi har sat os som mål. Godmand Rasmussen som er vores formand i socialudvalget kan jeg være enig med ham i når han siger men ikke blot inden for pensionen også har diskuteret andre forbedringer inden for ældreområdet.

 

Men der er én ting der skiller os. Det er når vi snakker om hvordan vi skal rette op på de udbetalte pensionspenge. Men vi holder stadig fast ved at vi i vores prioritering i Grønland til stadighed skal prioritere dem der har størst hjælp behov.

 

 

Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.

Det bliver ganske kort. Mht. de sidste bemærkninger skal jeg blot besvare ganske kort. Jeg kan ikke undlade at nævne, som Ruth allerede har været inde på, at vi ikke skal lade os bremse af penge, men vi bliver nødt til at lade os bremse af penge.

 

Den næste opgave bliver så at finde kompenserende udgifter og det er det vi så skal komme til enighed om. Også fra Landsstyrets side er vi selvfølgelig også klar til at deltage i det videre arbejde. Vi ved også hvor meget det indebærer når man foretager en vis procentforhøjelse og derfor er sådanne initiativer der kan man indhente de forskellige oplysninger der er behov for og ikke mindst i landstinget og i udvalget. Det er der oplysningerne skal stiles til.

 

Og hvorfor netop det skal være disse 400 personer? Det er de ældres organisation der har ønsket at de ældre der ikke modtager pension på grund af deres ægtefælles indtægter, det er dem man skulle prioritere fordi de ældre ser det som i strid med menneskerettighederne. At de ikke får udbetalt pension, og det er så ud fra de samtaler vi har med ældre organisationer at vi så har prioriteret den lille persongruppe.

 

Og jeg skal heller ikke undlade at nævne at de forskellige landsstyrekoalitioner har lagt op til at man ved beregningen også skal beregne budgettet skal være med overskud og det vi nu er ved at finde ud af er hvad status er den er nu ved at blive oversat hvorefter den vil blive uddelt til Landstingsmedlemmerne.

 

LarsKarl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Og den næste der får ordet er uden om Kandidatforbundets ordførerrække, det er Anthon Frederiksen Kandidatforbundet. Derefter Ruth Heilmann Siumut.

 

I vinters da man færdiggjorde undersøgelsen om de ældres økonomiske vilkår da den grønlands statistik var færdig med den så har vi behandlet den i landstinget i foråret. Når de ældres vurdering af deres økonomi, så ved at det tal der fremkommer i den vurdering er det fem procent har en meget tilfredsstillende økonomi og 22 procent tilfredsstillende 41 procent ikke tilfredsstillende og 32 har så vurderet som totalt utilfredsstillende med deres økonomi.

 

For hvis det er tilfældet så vil den løsning man vil kunne fremlægge nu det kan være meget yderst godt men her vil det være interessant for hvem man vil lave løsninger.

 

For i den rapport der blev fremført så skrev Landsstyret en redegørelse, og jeg citerer den lige.

 

Og det er så landsstyret der sagde i deres fremlæggelse.

 

Afslutningsvis skal man præcisere, at Landstyret arbejder for mht. pensionister og førtidspensionister at dem alle sammen får de bedst mulige vilkår og samtidig med det mener Landsstyret at den offentlige hjælp der øges at det er først og fremmest de svageste i samfundet der skal have gavn af offentlig hjælp.

 

Og her er det helt klart, at efter undersøgelsen af de ældres økonomiske vilkår så er det landsstyret vil have prioriteret hvem det var og her er det meget vigtigt at få at vide hvem der er blevet afhjulpet.

 

Derfor er det efter denne undersøgelse om de der blev nævnt som de svagest stillede B om det er de svagest stillede man vil afhjælpe fordi det jo er hensigten i den rapport og Landsstyret selv har udtalt sig sådan den gang derfor følger vi denne sag meget nøje fra Kandidatforbundets side og finder det meget interessant at det er de svagest stillede i samfundet der vil få hjælp.

 

Og IA=s bemærkninger så er det meget interessant at de ældre i samfundet om det er de svagest stillede at det er dem der bliver prioriteret. Og at det er landsstyret der skal komme med en klar besvarelse om det er tilfældet. Fordi der ikke skal herske nogen diskussion om de syv millioner kroner fra landskassen hvis de skal tilføres til de svagest stillede men det er vist ikke helt tilfældet ifølge det vi kan se. Men derfor jeres besvarelse fra landsstyret det vil vi afvente med spænding. Og selvfølgelig ser vi også frem til at kunne deltage i debatten igen. Men det vigtigste vi prioriterer fra Kandidatforbundet det er de ældre, der bliver placeret som de svagest stillede det er dem der skal hjælpes først.

 

Fordi landsstyret sagde der er behov for en prioritering så er det blot spørgsmålet om hvilken prioritering landsstyret vil tage i dette arbejde. Vi forstod prioriteringen sådan at det er dem der har størst behov og dem der er svagest i samfundet der skal afhjælpes.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Så er det Siumuts ordfører Ruth Heilmann Siumut for en kort bemærkning, da det er for 3. gang.

 

 

 

Ruth Heilmann, ordfører, Siumut.

Tak.

 

IA nævnte i deres indlæg at man ikke længere følger anbefalingerne fra socialreformkommissionen da anbefalingerne blev fremført sagde de at landstinget selv i deres prioritering vil tage deres beslutning hvad man ville foretrække.

 

Og her er det meget mærkbart i de seneste år også denne valgperiode her har de personer at man behandler at det er så ægtefællen og det er så flere gange man har sagt at man skal gøre noget ved dem. Og jeg mener at det er derfor landsstyret har taget en løsning ud fra reale forhold.

 

Jeg mener at det er kedeligt hvor det blandt andet siges fra Kandidatforbundet at det er de rige man fokuserer på her. Jeg mener også at man i socialreformkommissionen så kommer der også indstillinger om hvordan ægtepar kan hjælpe hinanden men det er på baggrund af klager udefra.

 

Og i den forbindelse de bemærkninger der faldt her så har man arbejdet alvorligt for at den ene ægtefælle får nogle lommepenge. Det har man sagt flere gange. Det er for at løse dette at landsstyret kommer med dette forordningsforslag til landstinget. Også på det vi finder det vigtigt at grundbeløbet forhøjes mærkbart det ser vi også som krav fra Siumut at landsstyret skal undersøge dette. Også fordi vi alle sammen ønsker dette.

 

Derfor skal landsstyret tage udgangspunkt i det videre arbejde. Også i samarbejde med udvalget og jeg må også udtale her, at det er ikke kun IA der ønsker, det er hele landsstinget der ønsker at få det løft. Og derfor at man vil skabe nogen tvivlY

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Formanden: Der er gået to minutter B taletiden er udløbet.

 

Og den næste er har markeret sig det er Benedikte Malta-Müller Kandidatforbundet, også for en kort bemærkning da det er for 3. gang.

 

Benedikte Malta-Müller, ordfører, Kandidatforbundet.

Det som man siger det er kedeligt at vi siger at det er de rigeste vi snakker om. Vi mener fra Kandidatforbundet at man her har glemt de mindre bemidlede og det er derfor Godmand Rasmussen påpeger over for os at vi snakker om millionærer de rigeste jeg mener ikke det er kedeligt at udtale at man kun vil hjælpe de rigeste B hvad med de mindre bemidlede det er dem der har de største behov?

 

Grunden til, at vi siger, at det er millionærerne og de rige, at vi prøver på at fremføre, at man har glemt de mindre bemidlede og vil give mere til de rige og her i forslaget, der er stillet, står det klart om man vil gøre noget med hensyn til dem, der har de største behov og derfor hvis vores udsagn skulle være kedelig, så mener jeg ikke, at det er hensigtsmæssigt og vil ikke tage imod denne udtalelse.

 

Vi må jo beskytte de mindre bemidlede. Det er dem, der har de største behov og det er dem, der har de større ønsker, i større og mere ligelig behandling. Jeg mener, at man her ikke skal glemme de mindre bemidlede.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Og den næste er Inuit Ataqatigiits ordfører Asii Chemnitz Narup og efterfølgende Atassuts ordfører.

 

Asii Chemnitz Narup, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Jeg husker helt klart i starten af denne valgperiode, så var der et af landstingsmedlemmerne, der kom med et forslag, at man behandler ægteparrene anderledes, forskelsbehandles og Landsstyreformanden var med i debatten og han så nævnte, at når man er gift eller lever sammen, så har man gensidig forpligtelse til hinanden, dvs. at ægtepar selvfølgelig skal hjælpes af hinanden på alle områder også økonomisk.

 

Derfor har vi fundet det mere hensigtsmæssigt, at det er en husstandsindtægt, der danner grundlag og vi fastholder stadigvæk denne. Og derfor med hensyn til de 400 personer, der vil hjælpes og hvem det er og hvilke vilkår, de har i det daglige, der prøver vi på at gætte frem til disse. Der er nogen, der siger, at de er vist meget rige. Det er derfor vi efterlyser mere seriøse oplysninger om, hvem der er tale om disse og hvilke vilkår, disse lever under.

 

Da Otto Steenholdt spurgte om, at dengang da de var under koalition med...., så kom man med en besvarelse. Vi ved alle sammen, at vi i IA kan tage beslutninger. Vi er kun 7 ud af 31. Det er ikke sådan, at vi vil sige, at boligsikringsordningen, det er vores mærkesag, vi så har sat dette.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Jeg vil blot erindre om, at det er de berørte udvalg, social- og arbejdsmarkedsudvalget, der vil behandle det inden 2.behandlingen. Og der er ikke andre, der har markeret sig. Så er det ud over partiordføreren, Jakob Sivertsen, der kommer med en bemærkning.

 

Jakob Sivertsen, Atassut.

Det er - jeg har ellers ikke villet komme med nogen besvarelse til Kandidatforbundets indlæg. Det kan måske synes, at være mærkeligt at præcisere, at siden 1995, da Atassut og Siumut havde et koliationsarbejde, så blev de enige om, at der skal laves en Socialreformkommission og det er på baggrund af denne opgave, at man har ændret forskellige regelsæt også på baggrund af krav fra samfundet.

 

Og derudover, så vidt jeg husker, så er det i foregårs eller sidste år, så er det den 20. december, da IA=s og Siumuts landsstyrekoalition gik i stykker og da Atassut trådte til, så medtog de ældres vilkår, at man på en eller anden måde skal arbejde for en lettelse af disse vilkår i deres koalitionsarbejde.

 

Og det vi snakker om, det er den koalitionsaftale, som man skrevet under på som et af de første punkter, der skulle løses. Og her blev det nævnt fra Kandidatforbundet, at vi glemmer de mindre- bemidlede og deres indtægtsgrundlag på 88.000 kr. og de betaler også skat og så vidt jeg husker, så er den også på 132.000 eller 133.000 kr. for ægtepar og det er den pension, de modtager.

 

Det er så de mindst bemidlede, de får sådan noget fra det offentlige og derfor kan man ikke sige, at man blot har glemt de mindre-bemidlede. Man bør og må præcisere det, man snakker om i dag. Det er dem, der i mange år har arbejdet og på baggrund af, at de er blevet slidt ned og nu holder op med at arbejde og trænger til at hvile sig og at de har store smerter om, at de ikke får nogen pension og de har været skattebetalere i flere år og det er deres menneskerettigheder, de får hjælp og det skal vi ikke glemme.

 

For hvis de klager til FN f.eks. omkring deres konvention, så kan det have et meget dårligt konsekvens politisk for os og derfor med hensyn til det første skridt, vi har taget, så er det lidt mærkeligt, at der er så stor diskussion om den, fordi personer, der har ønsket disse ønsker siden meget lang tid og selvom de ikke kan siges som en løsning, at de får noget i stedet for ikke at få noget, og at man så skaber en tvistighed.

 

Jeg mener, at vi alle sammen i enighed bør støtte dette, fordi der er tale om et skridt og vi må også sige, at det er nogen, der har deres egen bolig og deres eneste forskel, det er, at de ikke har kunnet opnå offentlig hjælp på baggrund af deres pension. Hvis deres bolig skal renoveres, så betaler de selv af deres egen lomme og derfor med hensyn til, at man godt nok ikke fuldt ud hjælper disse, man hjælper dem. Det vil jeg være med til, også fordi de har rettigheder ligesom alle andre om hjælp.

 

Afslutningsvis kom han også ind på kommunernes kompetence med hensyn til personlig tillæg. Det er kommunalt anliggende. Landstingets kompetence, det er fastsættelsen af grundbeløbet og de ældre er jo også skatteborgere. I og med, at de er skatteborgere, så har de også rettigheder, at sende en ansøgning til kommunen om støtte til økonomisk eller til betaling af el og vand og andre omkostninger og det er så når der kommer en ansøgning, så kan kommunen ikke give afslag på dette også fordi de har rettigheder, der er lovhjemmel til. Derfor finder jeg det lidt mærkeligt, at personer, der har følt sig forskelsbehandlet, at man så laver en lille løsning, at man så kommer i diskussion.

 

Jeg mener, at vi skal komme ud over dette og så forhandle om noget, vi kan samle os om. Tak.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Den næste, der har bedt om ordet, det er Mads-Peter Grønvold ud over ordførerindlægget fra Kandidatforbundet.

 

Mads-Peter Grønvold, Kandidatforbundet.

Vi i Kandidatforbundet lægger vægt på, at prioriteringen eller at man prioriterer, således at de mindre bemidlede bliver først prioriteret. Det er det, vi siger og det kan ikke misforstås. Og det er det, vi gerne vil prioritere.

 

I de seneste år og ser vi på økonomien og familiernes økonomi, så ved vi, at forholdene er anderledes fra sted til sted. Og det er netop for at være solidariske med hinanden, dem med de højeste indtægter betaler mest til daginstitutionerne netop for at hjælpe de mindre-bemidlede. Derfor kan man ikke misforstå, at vi ønsker, at man først hjælper dem, der har hjælpbehov og dem, der har mindre behov for det, skal nok opnå det på et senere tidspunkt.

Og det kan ikke hjælpe noget, at vi fordrejer det, vi snakker om, men det er klarere mål, vi arbejder for en løsning. For det er netop de mindre-bemidlede. Det vil vi gerne have, at alle og enhver forstår.

 

Lars Karl Jensen, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Siumut.

Der er ikke andre, der har bedt om at få ordet, hvorfor vi nu er færdige med behandlingen af punkt 80 her i forbindelse med 1.behandlingen og det er samtlige ordførerindlægget indstiller, at den bliver udvalgsbehandlet, således at den bliver behandlet i Landstingets Social- og Arbejdsmarkedsudvalg inden 2.behandlingen her i salen.

 

Og der er stadigvæk flere punkter på dagsordenen, men som i grupper har besluttet, at vi skal stoppe kl. 18.00 og flere grupper har ønsket, at de 3-4 sidste punkter, som er 2.behandlingssager, bliver behandlet på et senere tidspunkt og jeg vil spørge om man ikke har noget i mod det og det ser ikke ud til at være tilfældet og det vil sige 18, 54, 40 og 142 vil så blive - der vil der så komme en meddelelse fra Formandskabet om, hvornår de bliver behandlet.

 

Og på onsdag den 9. oktober har vi så følgende punkter på dagsordenen. Og jeg nævner kun numrene: 71,72,73, 70, 67, 15, 12, 37 og 39 skal behandles på onsdag.

 

Og dermed er vi så færdige med samlingen eller mødet for i dag.