Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 76-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

7. mødedag, onsdag den 2. oktober 2002.

 

Punkt 76

 

 

Forslag til Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om leje af boliger.

(Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur)

(1.behandling)

 

Jørgen Wæver Johansen, Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur, Siumut.

På Landsstyrets vegne fremsætter jeg hermed forslag til Landsforordning om ændring af landstingsforordning om leje af boliger.


Forslaget fremsættes som en væsentlig opfølgning af boligreformens 2. fase og indeholder:

- en præsicering af lejeforordningens rækkevidde og anvendelsesområde.

- en mulighed for at dispensere fra lejeforordningen i forhandlingsprocessen med lejere, der ønsker at overtage deres bolig som andelsboliger.

- udbygning af en kommunal garanti ved en kommunes anvisning af boliger til boligsociale formål med en egentlig tabsgaranti.

- fastsættelse af et maksimumsloft for den opførelsesomkostning, der lægges til grund ved beregning af kapitalafkast.

 

Landsstyret finder, at forordningsforslaget imødekommer flere af de ønsker, der har været fremme under de sidste to Landstingssamlinger, f.eks. at lejernes adgang til at overtage deres boliger som andelsboliger skal stimuleres.

 

Ligeledes indebærer forordningsforslaget et maksimum for den kvadratmeterpris, der kan indgå i huslejeberegningen, så uheldigt høje byggepriser, som lejerne ikke har indflydelse på, ikke kommer til at påvirke huslejerne.

 

Forordningsforslaget indebærer endvidere, at en kommune har forpligtelse til at garantere for en lejers opfyldelse af lejeaftalen, når kommunen udnytter sin ret til boligsociale anvisninger. Alternativt er, at det er de øvrige lejere, der bærer risikoen for et økonomisk tab i forbindelse med en boligsocial anvisning.

 

Med disse bemærkninger overlader jeg forslag til Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om leje af boliger til Landstingets velvillige behandling. Det foreslås, at forslaget behandles i Udvalget for Infrastruktur og Boliger inden 2.behandling.

 

Anders Andreassen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.

Og vi går over til partiordførerne, Kandidatforbundet og løsgængerne. Og det er Tommy Marø, Siumut og næste taler er Godmand Rasmussen.

 

Tommy Marø, orfører, Siumut.


Vi har i Siumut til Landsstyremedlem for Boliger og Infrastrukturs på vegne af Landsstyrets forelæggelse af forslag til Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om leje af boliger.

 

Efter en vurdering og behandling har vi følgende bemærkninger fra Siumut.

 

Vi har i foråret her i salen haft en omfattende og grundig behandling af forordningen om leje af boliger og derfor finder vi det i Siumut hensigtsmæssigt, at Landstingets anbefalinger på løsninger på behandling af forordningen nu får en følge gennem Landsstyrets forelæggelse af ændringsforslag til forordningen.

 

Dette kan være enkelte, tekniske uklarheder i indholdet på den fremlagte forordning, ønsker vi fra Siumut, at Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur kommer en uddybende bemærkninger på følgende, og at det bliver behandlet i udvalget.

 

I ændringsforslagets anden del i '1A=s nye afsnit, som er: Har lejer en ejendom, Hjemmestyret eller en kommune stiftet en andelsforening for at erhverve ejendommen som andelsboliger. Kan Landsstyret fravige 3 og 45 inden for et tidsrum på. Kan Landsstyret fravige paragrafferne 3 og 45 inden for et tidsrum på 9 måneder fra det tidspunkt, hvor ejendommens ejer skriftlig eller selv har tilbudt andelsboligforeningen at overtage ejendommen.

 

Som det andet i'7, stk. 4 med følgende ordlyd:

- at tabsgarantien ikke gjort gældende inden for forløbet af et år fra garantiernes udstedelse, bortfalder den, hvorefter eventuelle krav, en udlejer måtte have ved en lejers manglende betaling  af husleje og andre med boligen forbundne udgifter, herunder omkostninger til istandsættelse, ikke kan fyldestgøres ved garantien.

 

Vi vil i Siumut ikke gentage Landsstyrets forelæggelse, men vi vil alligevel anbefale, at tilføjelserne til paragraffernes indhold bliver genstand for en behandling i Landstingets Udvalg  for Infrastruktur og Boliger.

 

Det var Siumuts korte og klare bemærkniner til 1.behandlingen.

 

Anders Andreassen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.


Og den næste bliver Godmand Rasmussen, Atassut og den næste bliver Ole Lynge, Inuit Ataqatigiit.

 

Godmand Rasmussen, ordfører, Atassut.

Følgende ændringer er foreslået for landstingsforordning om udlejning af boliger, nr. 5 af 31. maj  2001, som er ændres gennem landstingsforordning nr. 2 af 21. maj 2002.

 

Efter en gennemgang af landstingsforordningsforslaget, har Atassut følgende bemærkninger, som følger.

 

Det er ikke forkert at sige, at emnet har været drøftet meget af alle og det er der endda  ikke noget mærkeligt i.

 

Landsstyremedlemmet, der kom frem med forslaget bemærkede, hvad Landstingsmedlemmerne har ønsket i denne forbindelse og denne åbne fremstilling er vi i Atassut meget tilfreds med, at der er enkelte, der er ansvarlige at have sin bolig, er Atassut ikke blind for, fordi det er bedste for den enkelte bruger.

 

Vi værner om det, vi er klar over, at disse værdier for os, fordi vi er vidende om, at en eller anden forringelse på grund af ligegyldighed kunne have en økonomisk konsekvens og det er dejligt, at mærke, at man har sat grænser for hvor meget det højest må koste for hvert kvadratmeter, fordi det er et af grundpillerne i Atassuts syn for forbrugerne.

 

Vi er i Atassut glade for, at der kom meget klare redelgørelser, fordi forgængerne kom med meget misforståelsesbetingede redegørelser, fordi man på den måde undgår de debatter, der opstår ved misforståelsesforstyrrelserne.

 

Det er ligeledes glædeligt, at man i forordningsforslaget har medtaget, at de enkelte kommunerne får mulighed for at uddele boliger ud fra den enkelte borgers reelle muligheder. Her i Grønland har vi oplevet mange gange, at enkelte familier bliver ramt af det før omtalte afgørelser, idet mulighederne for, at enkelte familier kunne blive ramt af systemet, har man taget højde for i forslaget.

 


Førhen har vi oplevet, at enkelte personer bliver ramt sådan, at de ikke længere havde mulighed for at kunne få den bolig, de har behov for, men at dette forslag giver kommunerne mulighed for en bemyndigelse vurderes som et virkeligt godt skridt efter Atassuts vurdering. Endnu et godt skridt er, at forbrugerne har sikret sig en grænse for den højeste lejepris, som har givet mange en hovedpine før og tidligere.

 

Men i Atassut har vi sat spørgsmålstegn ved, at boligssøgende i forbindelse med ansøgning skulle oprette en konto. Selve ideen er god nok og bliver den sikre vej for de rette personer, men der er usikkerheder, når man skal tage højde for alle forbrugerne.

 

Det vides, at tanken ikke er ny og ikke er forkert i sig selv og det er kun et spørgsmål om, hvor mange, der vil benytte sig af den. Det er ikke noget mærkeligt, at forbrugerne påpeger de ændringer i deres forhold og det er ikke mærkeligt i sig selv og vi har med glæde i Atassut konstateret, at flere vedkommende er blevet forhørt inden forslaget blev fremsat bl.a. KANUKOKA, SIK, Arbejdsmarkedsdirektoratet, Økonomidirektoratet og endelig A/S Boligselskabet INI.

 

Det blev sagt, at stramningen af pengeforbruget er nødvendigt, men Atassut mener, at stramningen af tilsynet fører med sig, at vedligeholdelsespligten strammes i samme stød og resulterer i mindre vedligeholdelsesopgaver.

 

Det vides jo, at den manglende tilsyn hidtil har medført, at vedligeholdelsesopgaverne blev enormt store, uanset hvad. Er det altid sådan, at påpasselig fra forbrugeren altid bliver de bedste resultater.

 

Og med disse bemærkninger for det forordningsforslag, som vi er tilfreds med, går vi ind for, at sagen går til udvalgsbehandling inden det 2.behandles.

 

Anders Andreassen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.

Den næste er Ole Lynge, Inuit Ataqatigiit og så er det Mogens Kleist, Kandidatforbundet.

 

Ole Lynge, 2. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.


For næsten tre år siden, da Inuit Ataqatigiit var koalitionsparter, da var de med til at starte initiativet omkring fornyelse på hele boligområdet.

 

Forordningsforslaget, som nu 1.behandles her, er en af konsekvenserne af de initiativer, der dengang blev taget. I foråret 2002 under fremlæggelsen af redegørelsen vedr. boligområdet, herunder INI A/S, så blev - var Inuit Ataqatigiit inde på, at det var meget vigtigt, at vi sammen  havde et medansvar for at gøre noget ved den store boligmangel.

 

I 2000 kunne vi se, at der var en mangel på 5000 boliger og vi kan se, at der stadigvæk er mangel på ca. 4.500 boliger, hvorfor vi til stadighed skal gøre noget for at formindske denne mangel.

 

Allerede dengang sagde Inuit Ataqatigiit meget klart, at en fornyelse af boligområdet ikke skal resultere i, at man berører de lavest-lønnedes betalingsevne, men at man på den anden side skulle finde på nogle forbedringer, såfremt det ikke skulle være tilfældet, at man ikke kunne eller, at der var familier, der ikke kunne styre deres økonomi.

 

Og en af måderne var, at andelsboliger ville være en del til at nedsætte boligmanglen og det har vi også været med til at få igennem. Den nye omlægning har heldigvis betydet en del forbedringer, f.eks. da en familie med 2 børn, såfremt de har en indkomst mellem 180.000 og 343.999 kr., så skal de så betale 72% af udgifterne, hvor resten så skulle i henhold til forordningen skulle betales af det offentlige. Og det betyder så, at mellemindkomsterne så har fået en stor forbedring.

 

Ordningen, som nu har været gældende siden 1. januar, der har den desværre haft nogle dårlige konsekvenser for aldersrentemodtagerne og årsagerne til det er, at det er boligstørrelsen, der har været udgangspunktet for beregningen af bolig eller huslejen.

 

Inuit Ataqatigiit har fra starten af haft udgangspunkt i, at man ikke skulle gøre denne mulighed dårligere og det betyder så, at Inuit Ataqatigiit finder det på sin plads, at forslaget behandles i udvalget for Infrastruktur og Boliger inden 2.behandlingen.

 


Fra Inuit Ataqatigiit må vi kræve, at man i forbindelse med udregningen af indtægterne ved boligbetalinger, at man så også retter op på de fejl, der er blevet foretaget i henhold til de bemærkninger, der er kommet fra Landstingets Ombudsmand, lige som vi også ført får afdækket de ting vedr. en øvre grænse for betalingen, som Ombudsmanden endnu ikke har fået svar på.

 

Ombudsmandens beretning, som er på 30 sider, der må vi se alvorligt på de vurderinger, der er kommet der og derfor må vi også ønske og kræve, at man tilpasser forordningsforslaget i henhold til de sager, der har været.

 

Og med disse bemærkninger vil vi gerne have, at den bliver nøje behandlet i udvalget for Infrastruktur og Boliger ligesom skatteudvalget også skal se på sagen.

 

Anders Andreassen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.

Den næste, der får ordet er Mogens Kleist, Kandidatforbundet.

 

Mogens Kleist, ordfører, Kandidatforbundet.

Vi har tidligere behandlet sådanne sager her i salen og nu er der fremsat et ændringsforslag til landstingsforordning om leje af boliger og dem har vi drøftet flere af.

 

Indledningsvis skal vi fra Kandidatforbundet udtale, at de tidligere fejltagelser, der er sket, det finder vi ikke uacceptable, og i og med, at man laver en igangværende ikrafttrædende landstingsforordning i utide og kommer med nogle ændringsforslag til den og hvordan Landsstyrets arbejdsform med hensyn til udarbejdelse af forordninger.

 

Fra Kandidatforbundet ønsker vi, at der sker en bedre udarbejdelse af forordningsforslagsarbejdet og vi skal endnu engang fra Kandidatforbundets sige, at vi ikke skal gennemleve det, der skete i dag, såfremt der har været gennemført en meget nøje planlægning og udarbejdelse.

 


Med hensyn til forordningsforslaget om leje af boliger i hvilken område den skal være gældende. Det kan vi forstå fra Kandidatforbundet og for det andet, at lejerne får mulighed for at kunne overtage deres boliger ved oprettelse af boligandelsforeninger, og at den tidsfrist, der var gældende vil blive ændret, samt at de tab, der kan opstå i forbindelse med kommunernes rettigheder omkring en boligsociale anvisninger, og at de ikke kommer med et tab. Er det ikke således med hensyn til det sidste, at man har lavet sådan en garantistillelse for at kunne beskytte INI A/S.

 

Vi er vidende om i dag, at man gennemfører særskilte forhandlinger omkring leje af boliger med hensyn til enkelte boliger og så er det lige som om, at man binder kommunerne og jeg vil gerne spørge over for Landsstyret om man har været opmærksom på sådanne forhold.

 

Og endvidere efterlyser jeg fra Kandidatforbundet de, som KANUKOKA har meddelt, nemlig i forbindelse med garantistillelse, så er vi bange for, at de enkelte kommuner kan blive ramte og især de mindre og økonomisk svagest-stillede kommuner. Kan Landsstyret sige, hvilke bemærkninger KANUKOKA har haft med hensyn til forordningsforslaget, fordi det ikke er medtaget?

 

Og derfor, at udgifterne med hensyn til den 1-årige garantistillelse, det vil også få en meget stor betydning for kommunernes økonomi. Det regner vi fuldt ud med fra Kandidatforbundet. Og vi vil gerne her i forbindelse med høringen, gerne spørge, hvilke bemærkninger de enkelte kommuner har haft med hensyn til forordningsforslaget. Fordi det er jo dem, der skal lave - ikke komme en, men flere garantistillelser v...INI A/S.

 

Et af de foreslåede i forordningsforslaget, det er, at enkelte kommuner vil komme til at bruge omkring 60.000 kr. til garantistillelse til en enkelt garantistillelse. Derfor er vi bange for, at kommunerne vil få forøgede udgifter efter ikrafttrædelse af forordningsforslaget og derudover omkring kapitalafkastet og maksimum for kvadratmeterprisen, der kan vi sige, at vi fra Kandidatforbundet kræver at de får et godt resultat.

 

Fra Kandidatforbundet vil vi gerne spørge med hensyn til kvadratmetergrænsen, hvordan den skal tilpasses og hvilke argumenter, der danner baggrund for dette.

 

Afslutningsvis skal vi udtale, at forinden sagen kommer til 2.behandlingen, at den nøje bliver udvalgsbehandlet. Tak.

 

Anders Andreassen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.


Og nu er det Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur, der kommer med en besvarelse.

 

Jørgen Wæver Johansen, Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur, Siumut.

Tak. Jeg siger tak til landstingsmedlemmernes bemærkninger til vores forslag. Jeg bemærker, at man ikke er imod forslaget, og at man selvfølgelig ønsker, at inden 2.behandlingen, at den så bliver udvalgsbehandlet. Det er også helt på sin plads og jeg skal allerede på nuværende tidspunkt sige, at såfremt udvalget ønsker det, så er vi på enhver tid klar til at komme til samråd og efter at have sagt det, så skal jeg lige kommentere de enkelte ordførere, idet der bliver stillet nogle forskellige spørgsmål.

 

Først Tommy Marø, Siumuts ordfører, hvor der bliver spurgt om det man gerne vil eller anden del af '1A og hvad der menes med det. Og her tænker man på, ved lejerne i lejeboligerne sammen har besluttet, at de vil drive det som en andelsbolig, så skriver de sammen en ansøgning og fra ansøgningstidspunktets overdragelse, så kan der gå ret lang tid og det man tænker på her er, at dem, der bliver på grund af sit arbejde skulle være fraflyttet, så skal det ikke være en hindring for resten, således at vedkommende ikke bliver smidt ud.

 

Og det er på den måde for at støtte andelsboligforeningen og det er dermed også for at sikre deres rettigheder. Fra Siumut ønsker man så også, at man redegør lidt nærmere på '7. I dag er det sådan, at kommunerne ud fra personlige forhold og ud fra sociale forhold, der har de så også rettighed til at henvise familier, der har behov for en bolig.

 

Ved ændringsforslaget, så tænker man på, såfremt vedkommende ikke betaler deres husleje, så skal naboerne ikke betale vedkommendes restance, men der er det den, der har henvist lejeren en bolig, der skal sikre den henvistes restancer op til 60.000 kr. Og det som Mogens Kleist kan være bekymret over er, hvilke dårlige økonomiske konsekvenser, det kan have for de mindre kommuner, men fra - det er man vågen over for fra Landsstyrets side og fra KANUKOKA=s side og derfor er der ved bloktilskudsforhandlingsresultatet - her har man allerede været enige om, at der bliver etableret et udvalg, som ud fra de erfaringer, man får indhøstet i løbet af 2003 og ser på de udgifter, der er indgået og når bloktilskudsforhandlingerne skal pågå for 2004, så skal man refundere de penge, som kommunerne har tabt eller mistet.

 


Såfremt de har mistet, så vil de så få disse beløb refunderet i forbindelse med bloktilskuddet og det er underskrevet af Hjemmestyret og KANUKOKA, vist nok den 25. september og derfor er  vi forberedte på, at så kommunerne ikke bliver ramt af et bagslag.

 

Med hensyn til ændringsforslaget her, der bemærker jeg, at man er tilfreds med den og at man også på den måde tager højde for, såfremt byggepriserne skulle stige alt for meget, for netop at sætte en øvre grænse for lejerne. Såfremt byggepriserne bliver for høje, så vil det så betyde, at  det kun er et fåtal, der vil være i stand til at betale dem. Og det er så derfor, vi har sat en øvre grænse på en kvadratmeterpris på 15.000 kr. og det er det vores forslag går ud på.

 

Jeg er også glad for, at Atassuts ordfører Godmand Rasmussen også er tilfreds med, at forordningsforslaget skal have en bedre kontrol med boligudlejningen og her prøver man på, at sikre, at alle lejere bliver behandlet i henhold til den gældende lovgivning og det er de så. Det skal ske gennem brug af en revisor. Og her prøver man så på at sikre, at boliglejerne bliver behandlet i henhold til den gældende lovgiving.

 

Fra Inuit Ataqatigiits side, der bemærker jeg, at Ole Lynge er tilfreds med, at nye andelsboligforeningers - deres mulighed er så blevet forbedret. Jeg bemærker også, at Inuit Ataqatigiit vurderer, at boligsikringsordningen for de flestes vedkommende sker efter hensigten, men fra Inuit Ataqatigiit har også bemærket, at de ældre er blevet ramt uhensigtsmæssigt.

 

I Landsstyrets - da boligforordningen blev vedtaget, så sagde vi, at den skulle evalueres i Landstingets boligudvalg og vi regner så med, at det så vil ske i løbet af næste uge og de tal, som Landsstyret sidder inde med og ved vores vurdering af det, så kan vi se, at nogle ældre er blevet uhensigtsmæssigt ramt og derfor vil vi også finde en løsning for disse, som Landsstyret også vil arbejde for at finde en løsning på.

 

Men de berørte udvalg, nemlig boligudvalget og socialudvalget vil så blive samlet, således at de så får disse oplysninger samlet og jeg skal også bemærke, at byggepriserne, som danner grundlaget for beregningen af lejebeløbet, der vil det så også betyde, at for en del ældre, så vil deres huslejebetaling blive mindre også fordi nye boliger som regel er dyrere end ældre boliger.


Inuit Ataqatigiit kommer også ind på Ombudsmandens beretning, som vedrører kapitalafkastet og det er korrekt, at der er uenighed om, hvordan loven skal læses og forstås og lovudvalget bliver løbende orienteret og Landsstyrets besvarelser til Ombudsmanden bliver også stilet til dem og kapitalafsatsen og den procent, der bliver fastsat, den er på 1,5% og Landsstyret foreslår heller ikke, at den bliver forhøjet og vi foreslår i Finansloven for næste år, at det bliver til stadighed 1,5%. Inuit Ataqatigiit ønsker også, at den bliver udvalgsbehandlet inden 2.behandlingen.

 

Vedr. Kandidatforbundet, der siger, at det er en løsning, man finder midt i det hele, men det er et spørgsmål om, hvilke koalitioner, der bliver dannet. Det er jo noget, der sker. Det kan ske fra år til år, men vi lærer så længe vi lever og vi skal jo også til stadighed tilpasse os til dagens forhold.

 

Kandidatforbundet kom også ind de tal, kommunerne vil kunne få, men da jeg allerede har redegjort for dem, hvor vi med kommunernes bloktilskudsforhandlinger, der at de så vil få det betalt tilbage i forbindelse med bloktilskuddet for 2005 og jeg bemærker også, at Kandidatforbundet ved Mogens Kleist også ønsker, at det bliver udvalgsbehandlet inden 2.behandlingen.

 

Og derfor vil jeg med denne besvarelse endnu engang understrege, at vi vil være parate til at komme til samhør, hvornår udvalget måtte ønske det. Tak.

 

Anders Andreassen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.

Og dermed er vi så også færdige med dagsordenspunkt 76, nemlig forslag til landstings....undskyld, jeg havde lidt for travlt, men Josef Tuusi Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit.

 

Josef Tuusi Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit.


Fra Inuit Ataqatigiit, som vi har påpeget, så blev det sagt fra Landsstyret omkring kapitalafkastet af ejeren og at det er 1,5% af byggeopførelsessummen og det er det, man har tvistigheder omkring fra økonomernes side, men uanset dette, så får lejerne brev nu, netop i disse dage, at deres husleje vil stige pr. 1. januar 2003 og når forhøjelsen eller summen - hvis forhøjelsen vil blive brugt til INI A/S=s forvaltning af lokalafdelinger samt for at dække kapitalafkastet. I og med, at man erkender den tvistighed, og at man fortsætter og i og med, at der er nogle lejere, der får en ret så stor procentvis forhøjelse, det giver anledning til overvejelser, at der er tvistighed, og det der blev sagt fra Landstingets Ombudsmand vurderer vi som noget alvorligt.

 

Derfor så længe der er usikkerhed, så er det lejerne, der bør beskyttes, idet beboerne både afhjælpes i forbindelse med usikkerheden og i den forbindelse om Landsstyret er vidende om, hvor stort andel, der vil blive brugt i forbindelse med forhøjelsen til INI=s lokalafdelings varetagelse og til kapitalafkastet og endelig om Landsstyret i forbindelse med sådan en nyordning og det man dokumenterer overfor Landstinget, så er det 65% af lejerne, der vil få en fordel af det og 25% vil få ændring i deres huslejer og så er det kun ca. 10%, der vil blive ramt og det er dem, der har indtægter nok og nu bliver det blot sagt fra Landsstyrets side, at man i stort omfang har fået opfyldt - Landstinget fik et tilsagn, at de vil komme med en redegørelse og nu bliver det lige som om, at sagen har været færdigbehandlet i udvalget. Men vi vil gerne have en redegørelse over lejerne.

 

Anders Andreassen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.

Og så er det Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur, der kommer med en afsluttende besvarelse.

 

Jørgen Wæver Johansen, Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur, Siumut.

Først skal jeg udtale, at vi i Landsstyret også har lagt mærke til, at mange lejere netop i disse dage fra INI A/S får sådan en skrivelse, og at man derigennem - et af argumentationerne for at kunne forhøje kapitalafkastet, man har sagt dette og vi så straks iværksat en undersøgelse.

 

Med hvilken grundlag, man har medtaget disse og ønsket en undersøgelse og vi har rettet henvendelse til boligselskabet og jeg regner bestemt med, at man vil få deres redegørelse i løbet af få dage, fordi det der blev sagt her, det er korrekt, at den procentsats til kapitalafkastet, den er ikke blevet ændret i år og den vil heller ikke foreslås ændret til næste år.

 

Med hensyn til boligsikringsordningen, den er ikke medtaget her i forordningen og vi er også blevet enig om i Landstinget, at selvfølgelig, at når den fra Landsstyrets side på talområdet om man har nogen dokumentation for det, at det så vil blive fremlagt.


Og denne fremlæggelse vil ske som sagt i næste uge. Det regner jeg med. Fra Landsstyret vil jeg også udtale, at vi også under usikkerheder prioriterer lejernes rettigheder som det første.

 

Anders Andreassen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.

Ja, således er vi igennem vores dagsordenspunkt 76 nemlig forslag til Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om leje af boliger og 1.behandlingen er foreløbig færdig og inden 2.behandlingen bliver behandlet i Boligudvalget og derefter vil den være parat til 2.behandling.

 

Og nu er vi nået til dagsordenspunkt 77.