Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 107-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

4. mødedag, torsdag den 26. september 2002


 

Dagsordenspunkt 107

 

 

Agter Landsstyret at igangsætte en undersøgelse af vilkårene for de grønlandske fisker og deres besætningsmedlemmer, og om hvordan vi bedre end hidtil kan motivere de unge til at interessere sig for fiskerierhvervet?

(Ruth Heilmann)

 

Ruth Heilmann, forespørger, Siumut.

Tak. Og jeg har stillet spørgsmålet til Landsstyret således: @Om Landsstyret agter at igangsæt­te en undersøgelse af undersøgelse af vilkårene for de grønlandske fisker og deres besætnings­medlemmer, og om hvordan vi bedre end hidtil kan motivere de unge til at interessere sig for fiskerierhvervet?@

 

Fiskeriet er Grønlands eksistensgrundlag, og de fleste fiskere som har faste besætningsmed­lemmer har gode vilkår, men der findes også mandskaber, eller besætningsmedlemmer der med nød og næppe forsøger at få hyre ombord på fartøjerne, og bliver nødt til at vente u lang tid, hvilken medfører vanskellige forhold i familien.

 

Havgående trawlere har som reel udenlandske besætningsmedlemmer, og det siges at antallet af udenlandske besætningsmedlemmer har været stigende i de seneste år, hvilke dårlige kon­sekvenser har Grønlands økonomi og skatteindtægter vil opstå, når en del af pengene blot tages ud af landet? Hvad så, er man så begyndt nedprioritere vore egen del af befolkningen, indenfor fiskerierhvervet i Grønland, eller er det ikke længere attraktivt at være fisker eller at få hyre ombord på trawlerne? Hvis dette korrekt og sandt, kan der være grund til bekymring, idet Grønland er styret af økonomien fra fiskeriet. Kan årsagen være at man må være væk fra familien, i alt for lang tid, og dette således medfører dårlig indvirkning i familielivet, når antallet af besætningsmedlemmer fra Grønland efterhånden har været dalende, i så fald hvilke forbedringer må der foretages.

 


Ligeledes vidste man ikke hvordan man skal forestille sig, da besætningsmedlemmer samt fiskernes økonomi bliver berørt under fiskeristop, når det er vinter. Derfor er jeg af den opfat­telse at der bør foretages en fuldstændig afdækning af fiskernes og besætningsmedlemmernes vilkår, ikke mindst når man i stigende grad foretager havgående fiskeri.

 

Såfremt der skal foretages forbedringer, er det nødvendigt med en dialog mellem besætnings­medlemmernes forening, KNAPK, rejetrawler ejernes, samt tilsynet af trawlere. En mere omfattende og effektiv debat, og intensivering, såfremt det stadig skal være interessant blandt den moderne ungdom, i fiskere og fabriksarbejdererhvervet, således at fiskerierhvervet og produktionssektoren gøres mere fleksible i højere grad i forhold til den nuværende situation, fordi erhvervet må videreudvikles som et vigtigt punkt. Tak.

 

Ole Lynge, mødeleder, 2. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Og så er det Landsstyremedlemmet for fiskeri og fangst, der kommer med en besvarelse.

 

Hans Enoksen, Landsstyremedlem for Fangst, Fiskeri, Landbrug og Bygder, Siumut.

Til Landstingsmedlemmet Ruth Heilmann skal jeg komme med min besvarelse, på vegne af Landsstyret, til hendes spørgsmål.

 

Landsstyret har ingen konkrete planer om en undersøgelse af vilkårene for de Grønlandske fiskere, og deres besætningsmedlemmer, eller af hvordan de unge bedre kan motiveres til at vælge en uddannelse inden fiskeriet. Men Landsstyret har på flere forskellige fronter iværksat tiltag der på sigt vil gøre det mere attraktivt for de unge at vælge en fremtid indenfor fiskeriet.

 

Der er i foråret 2002, igangsat en strukturtilpasning på det kystnære rejefiskeri, på basis af Enoksens udvalgets konklusioner. Strukturtilpasningen har til formål at rekonstruere den kystnære rejeflåde, således at erhvervet bliver levedygtig, det vil sige økonomisk rentabelt, og selvfinansierende. De fartøjer der i dag ikke længere kan drives lønsomt er således i færd med at blive udfaset af fiskeriet. Et andet element i strukturtilpasningen er at der i et vist omfang, er givet tilladelse til egen produktion i det kystnære rejefiskeri.

 

Landsstyret har desuden netop godkendt en ny bekendtgørelse om adgang til rejefiskeri på Grønlands fiskeriterritorium. Det nye regler trådte i kraft den 1. december 2002, denne be­kendtgørelse er også et resultat af Enkosens udvalgets arbejde, og altså et led til strukturtilpas­ningen af det kystnære rejefiskeri.


De nye regler som er udarbejdet, i tæt samarbejde med fiskeriets organisationer, betyder at tonnage grænsen på  75 brt. B 100 brt. Ophæves for netop at imødekomme erhvervets ønsje om kapacitetstilpasning i det kystnære rejefiskeri. Dertil kommer, at de såkaldte 79=ere, der hidtil kun har måttet fiske indtil basislinjen, nu har tilladelse til at fiske indtil kysten som de øvrige fartøjer i det kystnære flådekomponent, bortset fra enkelte @rejekasser@ bibeholdes.

 

Endeligt får de nye fartøjer i det kystnære rejefiskeri med egen produktion, nu lov til at fiske indtil basislinjen. Dog ligeledes med visse undtagelser, i form af rejekasserne. Alt sammen tiltag der bidrager til at gøre det kystnære fiskeri mere rationelt, og dermed gøre det nemmere for den kystnære rejefisker at tjene penge til forrentning af fartøj og fiskeudstyr, og aflønning af besætningen.

 

Endeligt er en ny bemandingsbekendtgørelse på trapperne, den er til høring på nuværende tidspunkt. Et centralt element i denne bekendtgørelse er at bemandingsprocenten for officerer forhøjes fra det nuværende 60 % til 70 %, det vil sige 70 % af fartøjets officerer skal være hjemmehørende her i landet. Desuden skærpes kriterierne for hvornår man kan anses for at være hjemmehørende. Disse og en række andre ændringer i bemandingsreglerne skal sikre ta rederierne i fremtiden i højere grad ansætter hjemmehørende arbejdskraft, både på officersni­veau, eller skibets øvrige besætning.

 

Afslutningsvis kan jeg oplyse at søfart- og fiskeriskolen i Paamiut, har flere konkrete planer om efteruddannelser af fiskere, blandt andet i fiske B og sønyt instrumenter, brug af redskab­steknik, sikkerhed til søs og brug af radar og elektroniske søkort. Skolen er også åben overfor eventuelle ønsker om efteruddannelse af fiskerierhvervt. Desuden er skolen med i et udvik­lingsarbejde om materialer til trawlersimuleringsudstyr. Tak.

 

Ole Lynge, mødeleder, 2. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Ja, vi siger tak til Landsstyremedlemmet, så er det spørgeren Ruth Heilmann.

 

Ruth Heilmann, forespørger, Siumut.

Jeg siger tak til Landsstyremedlemmet, at han kommer med en besvarelse.

 


Uden at tænke så meget på @rejekasserne@, er det besætningernes vilkår og en undersøgelse og en mere viden jeg så frem til denne spørgsmål. Og i sit svarnotat, nævnte Landsstyremedlem­met afslutningsvis at man er i gang med en ny bemandingsbekendtgørelse, og hvilke krav der stilles i den forbindelse. Og jeg regner med at det vil blive tilfældet, som det er blevet sagt her fra, som det blev sagt fra Landstingsmedlemmerne, at omkring 300, at man mangler omkring 300 besætningsmedlemmer  hjemmehørende, og her er der også tale om en stor indtjening, som kan skabe økonomi i landet, og dermed kan der skabes bedre indtjening, og derfor med hensyn til at der skal være bedre vilkår fra Landsstyrets side. Jeg mener at man stadigvæk bør undersøge dette forhold. Tak.

 

Ole Lynge, mødeleder, 2. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Og udover spørgeren og besvaren har Anthon Frederiksen bedt om ordet.

 

Anthon Frederiksen, Kanditatforbundet.

Med hensyn til det kystnære rejefiskeri i sommeren 2002, har man igangsat en strukturtilpas­ning, det nævnte Landsstyret i sit svarnotat. Han nævnte også at man der igennem, med hen­syn til det fartøjer, der i dag ikke længere kan drives lønsomt, at disse udfaset af fiskeriet. Selvfølge kan det være korrekt, i sit udsagn, men når man følger med i fiskeriforholdene kan man se og konstatere, og jeg håber at Landsstyret følger nøje med i dette. Og ud fra oplysnin­gerne vi har fået, så er ejerne af fartøjerne som ikke har nogen gæld til ESU, og nogen der driver fartøjerne ordentligt at man i denne undersøgelse, så er der med hensyn til enkelte fartø­jers ejere, som kører ordentligt, og som ikke har gæld til Y så har man blot ringet fra Direk­toratets side at du bliver desværre udfaset af fiskeriet i år, dit fartøj må stilles i bero. Jeg me­ner at denne fremgangsmåde overhovedet ikke er hensigtsmæssigt og uacceptabelt, og det bør Landsstyremedlemmet følge bedre med i, især når fartøjerne er så kostbare, og når det kan drives lønsomt, at de så sådan uden videre blive udfaset af fiskeriet, det kan ikke accepteres.

 

Ole Lynge, mødeleder, 2. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Jeg skal lige sige at man ikke skal gå væk fra spørgsmålets overskrift. Og afslutningsvis, så er det Landstyremedlemmet for fiskeri, fangst og bygder, der kommer med en afsluttende be­mærkning.

 


Hans Enoksen, Landsstyremedlem for Fangst, Fiskeri, Landbrug og Bygder, Siumut.

Ja, spørgeren nævnte at forbedring af vilkårene for besætningsmedlemmerne, så skal jeg blot sige at jeg håber på at besætningsmedlemmernes forening Y kan samarbejde og rederne kan arbejde på at få løst, forbderet besætningsmedlemmernes vilkår.

 

Og udover spørgeren, så hensyn til bemærkningen faldt fra Hr. Anthon Frederiksen, så skal jeg sige at, fra Direktoratet så har man haft dialog med samtlige fiskere af rejefiskefartøjer ejere, og med hensyn til at man blot har ringet herfra, det kan jeg ikke besvare sådan uden videre, fordi jeg ikke har kendskab til disse. Tak.

 

Ole Lynge, mødeleder, 2. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Ja tak. Og således er vi færdige med punkt 107, og det næste er 131.