Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordens punkt 78-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

20. mødedag, lørdag den 3. november 2001

Punkt 78

Forslag til landstingslov om vederlag m.v. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret m.v.

(Landstingets Formandskab)

(2. beh.)

 

Og det næste der nu skal behandles er punkt 78. Forslag til Landstingslov om vederlag mv. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret mv. Og det er en 2. behandling. Og der vil jeg henvise til betænkningen afgivet af Landstingets lovudvalg, som et flertal har gået indenfor og der er ingen der har bedt om at få ordet i forbindelse med 2. behandling.

Og jeg skal spørge om man vil komme med nogle bemærkninger til det. Lars Sørensen, Inuit Ataqatigiit har bedt om at få orderet og derefter Per Bethelsen, men først Lars Sørensen.

Lars Sørensen, Inuit Ataqatigiit:

I Inuit Ataqatigiit mener vi, at man i arbejdet i Landstinget og Landsstyret også skal varetages ordentligt, men det samme skal vi gøre opmærksom på, at så stort en forhøjelse lønningerne. Det er vi ikke enige i. I forbindelse med 1. behandlingen sagde vi fra Inuit Ataqatigiit side, at der i forbindelse med at man nu har, at der ved indførelsen af en valgpris, af tilpasning af servicering af vælgerne højest nødvendigt i det vi finder det vigtigt, at komme ud til vælgerne for at høre deres meninger og derfor er vi tilfreds med at der kommer en ordning desangående.

Da de senere år har været intensionen at for ind... af administrationen er Inuit Ataqatigiit enige om i den engangsordning der vil blive indført i stedet for dagpengeordningen i forbindelse. med Landstingets tjenesterejser og rejser til Nuuk forbindelse med samlingerne. Dermed vil man opnå en enklere administration.

Desuden er vi enige med forstaden, at der vil ske forbedringer for familierne. Dog kan vi fra Inuit Ataqatigiits side ikke gå ind for store forhøjelser af vederlagene for Landstingsmedlemmerne inkl. forhøjelse for nogle af bestemte udvalg.

Hensigt til den nuværende økonomiske situation i samfundet mener vi ikke, at det er på sin plads med en forhøjelse. Vi mener, hvis der skal ske en forhøjelse, så bør man følge de almindelige forhøjelser i lønningerne der er sket siden i 1993. Dette i lighed med SIK´s og andre lønmodtageres opnåede forhandlingsresultater.

I dag og det gjorde vi også for lidt siden, så sparede vi på mange områder og bevillingsforslagene bliver nøje vurderet, før der gives tilskud. Derfor finder Inuit Ataqatigiit at det ikke er passende med de store forhøjelser uden tanke for de ovenanførte. Og udefra dette vil vi opfordre de andre

Landstingsmedlemmer om endnu engang at tænke sig godt om, men hvis flertallet fastholder dette skal vi fra Inuit Ataqatigiit meddele, at vi fastholder oprettelsen af en fond til øremærkede formål med nogle af de midler til de påtænkte forhøjelser, som vi ikke kan ind for.

Med disse bemærkninger går vi ind for en del af forslaget til Landstingsloven og går ikke inden for der vedr. lønningerne.

Tak.

Ole Lynge, Landstingsformand (Inuit Ataqatigiit):

Så er det Per Bethelsen, Løsgænger.

Per Bethelsen, Løsgænger:

Med henvisning til min åbne skrivelse til Landstinget og til Landsstyret af d. 24. oktober 2001 skrevet som følge af, at jeg ikke selv kunne være tilstede i salen ved 1. behandlingen af forslag til Landstingslov om vederlag mv. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret mv. og i erkendelse af, at jeg som enkelte person ikke kan gøre den store forskel i afstemning sammenhæng, skal jeg her nøjes med rette en inderlige appel om, at Landstinget trækker dette forslag tilbage i erkendelse af, at vore samlede økonomi pt. på ingen måde tillader en driftsudgiftsstigning, som der er på tale her. Og i erkendelse af, at der er en indholdsmæssige forhold i ansøgning ... i voldsom grad tilsidesætter det faktiske forhold, som den grønlandske befolkning lever under i deres hverdag i øvrigt, bl.a. med hensyn til at kunne få sig en bolig i Nuuk.

Lad os i fællesskab vise vore medborgere vores respekt og gå forrest i de bebudet sparebestræbelser ved at undlade at føre ovennævnte forslag til vedtagelse i erkendelse af, at vi som folkevalgte må tage et stort medansvar for de trange økonomiske vilkår vi sidder i i dag. Og alt andet end end tilbagetrækning vil være en hån mod ... medborgere.

Med disse ord skal jeg hermed meddele, at jeg ikke vil være med til at stemme for en vedtagelse af forslag til Landstingsloven om vederlag mv. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret mv.

Ole Lynge, Landstingsformand (Inuit Ataqatigiit):

Tak. Det næste der har bedt om ordet er Anton Frederiksen, Kandidatforbundet.

Anton Frederiksen, Kandidatforbundet:

Vedr. forslag til Landstingsloven mv. til medlemmer af Landstinget og Landsstyret mv. og i forbindelse med 1. behandlingen og vores bemærkninger om det netop det samme, der vil jeg henvise det til vores bemærkninger denne gang.

Og vi skal endnu engang sige følgende. Og under 1. behandlingen sagde vi bland. a, at mht. Landstingets bemærkninger, så er det 2 særskilte eller så har vi ellers fra Kandidatforbundets side, at det blev behandlet særskilt. Også fordi vi når Landstinget og Landsstyret ude at rejse, så har vi nogle regler, som bør tilpasses og at det er også nødvendigt og helt på sin plads at gøre det, da vi nu har kun én valgkreds tilbage. Men at vederlagene bliver forhøjet alt for meget ligesom det er sket for nogle af de udvalgsmedlemmerne og medhenvisning til vores bemærkninger, som understreger vores modstand, så skal vi komme med følgende tilføjelse.

Under Finanslovsforslaget for 2002 og pga. Grønlands økonomiske situation, så står der klart i lovudvalgets betænkning, hvor man bl.a. også har været inde på, at det er Finansudvalgets betænkning der her tænkes på, at man nu indtægterne er holdt op med at stige. Det vil sige, at der er sket en stag... og man kan være bekymret for at det kan begynde at gå ned ad.

Der blev citeret fra Finansudvalget betænkning hvor, som tolken ikke har til rådighed her i tolkeboksen, hvorfor jeg blot vil henvise til Finansudvalgets der blev afgivet af 1. behandlingen af finanslovsforslaget. Og citatet vedr. Grønlands eller Finansudvalgets bemærkninger vedr. Grønlands Økonomi. Nu er citatet slut.

At Landstingsmedlemmerne, som ikke bor i Nuuk og at man nu giver dem mulighed for at flytte til Nuuk, kan måske være medvirkende til at sætte udgifterne ned, det kan man se. Det kan man godt se, men til trods for det, så er vi i Kandidatforbundet betænkelige ved med denne ordning, fordi vi er klar over, at der er mange boligsøgende i Nuuk og det vil ikke være på sin plads, at man udenom venteboligkøen kan få tildelt en bolig.

Og når vi vender det ... øje til, at vi så også prioriterer os selv og dermed også får nogle goder, det vil ikke passe med de faktiske forhold. Vi ved alle sammen, som Finansudvalget også have været inde på, så det også, så er der heller ikke afsat midler nok til de børn der hjælp behov.

Der er mangel på børne institutioner. Der er afsat for få midler til folkeskolen og at man gør forholdende for de uddannelsessøgende dårligere og andre ting som vi også har været inde på. Dem henviser vi endnu engang til og ikke mindst befolkningens modstand og underskrift indsamlinger, som protest mod forhøjelsen af vederlagene og det kan vi hellere ikke vente det blinde øje til og hellere ikke vente og som børnene selv ikke har noget imod dette vedr. rejse delen så vil vi ikke gå indenfor hvad der angår vederlagene.

Anders Andreassen, Landstingsformand og ordstyrer (Siumut):

Og det næste der for ordet er Godmand Rasmussen, Atassut.

Godmand Rasmussen, Atassut:

Jeg har ellers ikke ønsket at tage ordet, men Per Berthelsens pressemeddelelse fra 24 oktober, så mener jeg, at dette er nedsættelse af Landstingets værdighed, hvorfor jeg finder det på sit plads, at selv om han i sit skrivelse siger, at han ikke vil være tilstede, så er jeg glad for, han er tilstedt i dag.

Først vil jeg gerne sige, at det ikke er sære synligt interne parti der også er mindre tal i det enkelte partier uanset, hvor hård prøver på at være mod og må selvfølge også respektere flertallet beslutninger. Hvorfor det i denne sag også vidt angår Per Berthelsens hån mod det øvrige Landstingsmedlems så er jeg ikke så glad for dette og vi vil ikke arbejde for befolkningen og håne dem det er for stærk sagt hvis man ser på Landstinget, som helhed hvorfor hvis formanden han acceptere det, så vil jeg gerne sige til jer et par bemærkninger vedr. et dom vi tidligere havde det og jeg citere hvor Per Berthelsen dengang sagde jeg har ikke undgået at bemærke at vi i forbindelse med nærværende sag at modstanderen er helt klart er en der har dobbelt arbejde, hvor pågældende ikke måske får dobbelt løn og fortsætte hvor kedeligt har det været hvis man havde vist at vil gøre i mindre tal uanset hvad man sagde at man kan gøre det gratis. Og citatet fortsætter men også mht. fremtiden må jeg vurdere forslaget som vel gennemtænkt og jeg beklager at jeg også må nævne Otto Steenholdt normer men det hører med i citatet fra Per Berthelsens udtalelser hvor hård an jeg glad for Otto Steenholdts bemærkningerne om at det ikke på den anden side gør gratis reklamer for sig selv men på den anden side så vil hvis forslaget vedtages så vil han glæder sig til at se ansigterne på de medlemmerne som har imod når det få deres første løn efter 01 januar.

Jeg mener at dette er fordi jeg sætter en ære i at være troværdig og vi skal hellere ikke glemme historien om Navaranaaq der ved sig selv. Citat slut hvorfor jeg nærværelse er glad for at Per Berthelsen nu selv bliver en Navaranaa på trods af en tidligere har sagt noget skrappe bemærkninger og jeg ikke vil høre undlade at vedr. Per Berthelsens brev alt fremkomme med bemærkninger at fremsætte dem her således at jeg kom med det fra denne talestol. Jeg må derfor sige at jeg respektere flertallets ønske også hvorfor jeg også stemme for nærværende forslag.

Anders Andreassen, Landstingsformand og ordstyrer (Siumut):

Så er det Otto Steenholdt, Løsgænger.

Otto Steenholdt, Løsgænger:

Et mindre tal i udvalgets holdning dobbelt tyde hvorfor jeg skal forespørge om mindretals udtalelsen ikke kan stilles i to for det første så siger mindre tal at der ikke skal ske en forhøjelse vederlaget mens udvalget på den anden side går ind for det øvrige forslag der er havnede mit i forbindelse første behandling forslået noget vedr. udvalget formands og formandskabet vederlag og jeg er glad for mindretallet har været enige med mig er i hvorfor jeg skal spørge om vi kan stemme adskilt herom. Vi vil gerne have klarhed over før vi tager stilling til den endelige lovforslaget.

Anders Andreassen, Landstingsformand og ordstyrer (Siumut):

Så er det Per Berthelsen, Løsgænger

Per Berthelsen, Løsgænger:

Tak, jeg er fuldstændig klare over, hvad jeg selv sagde sidste år på vegne af Siumut og at jeg allerede ventet at disse angreb der talerstolen ikke skal bruges mod forbindelse med valgkampagne mere. Men Godmand Rasmussen, jeg håber at han hører efter, så skal jeg sige til ham sige Hr. Godmand Rasmussen, jeg kender dig som én der siger hvad du vil, hvorfor jeg undrer mig over, at du først roser mig for, at du nu siger at jeg er for hård, jeg synes det er lidt dobbelt tydet.

Det der sket sidste år det der sker i dag er vidt forskellige. Der sidste år var ordfører forsvare jeg fra mit hjerte vederlaget forhøjelsen der vipper nu på tidspunktet så var det økonomisk så bliver der sagt at økonomisk var i bedring, hvorfor vi kunne hente midlerne uden af hente midlerne andre fra og det troede jeg på dengang. Jeg var tro mod mig selv og mine bemærkninger sidste år, da du siger er glad for du har citere mine bemærkninger fra sidste år det er nu ikke en hemmelighed.

Og det selvfølge også sådan at alt bliver optaget på bånd og nedskrive således at det også vores ord er bindende, men jeg skal her sige på baggrund for at jeg i sidste år havde vidst at der i forbindelse med anden behandlingen af flere lovforslaget vil jeg være.

Mit udgangspunkt er helt anderledes i dag og jeg mener at Hr. Godmand Rasmussen til en være tid ikke skal stille spørgsmålstegn ved min ærlighed det er op til vælgerne at vurdere det og hvis du vil forsvare dig selv så skal du selvfølge forsvare dig selv, ligesom du også du skal respektere andres holdninger også selv om man tager et andet standpunkt. Også fordi baggrunden er helt forskellige i dag og det jeg har prøver at påpege er at man vil hente fra samfundet lommer at man endelig ... bag lukket døre og det har jeg haft svært ved at acceptere, hvorfor jeg også forlod debatten, og sagde at det vil jeg ikke være med til. Jeg skal også erindre om, at undertegnede som den første åben drøftede forholdene og har ønsket en åben debat herom. Min ærlighed skal du ikke sætte en spørgsmålstegn ved. Hvis du skal forsvare dig selv så lad du forsvare dig og ikke tager andre indsigt.

Anders Andreassen, Landstingsformand og ordstyrer (Siumut):

Som ordstyrer skal jeg indtræde med anmode om, at vi så vidt muligt undgår personligt angreb, men holder sig til det punkt som vi drøfter, nemlig lovudvalgets betænkning vedr. forslag til Landstingslov om vederlag til medlemmerne i Landstinget og Landstyret, hvor et flertallet har ikke stillet og ligesom der mindre tallet modtagelse og så vidt muligt holder sig til disse mindre taller er Anthon Frederiksen Kandidatforbundet.

Under sagens første behandling meddelte vi allerede, at vi ikke ønskede at denne blev sat til samlet afstemning. Der skal under alle omstændigheder løses op på Landstingets medlemmernes muligheder for valg rejser som følger af at landet er blevet en valgkreds det ønsker befolkningen man ønsker vælger møde med mere det støtter vi hvorfor jeg skal at ønske at afstemnings temaet bliver delt op i to som også forslået fra Otto Steenholdt for at undgår misforståelser med mere. Vi er enige indlede dette men er ikke enige noget der dette eller en del af det vores …… erindre om der igen at vi netop har drøftet om vores økonomisk situation hvor vi snakker om at så vidt muligt skulle undgår at gabe medlem drift og indtægter blev større det har vi allerede acceptere tidligere ved at vi arbejde for at nedsætte drift udgifterne hvis forslagene vedlægges vil den negative udvikling fortsætte det skal jeg blot, det mener jeg man bør ændre om hvorfor vi med henvisning til vores tidligere bemærkninger skal ønske om to særskilte afstemnings temaer bliver gennemført. Godmand Rasmussen Atassut har bedt om ordet for anden gang.

Ganske kort, men jeg mener at jeg bør besvare Per Berthelsen i samme ånd at jeg har fulgt den der respekt for at du udtrykker dig klart under sidste års debat i denne sal hvor du husker på hvad du sagde hvor du sagde at du bl.a. vil søge andet arbejdet da du ikke kunne leve for det løn som landstingsmedlem og det glemmer vi ikke. Du sagde bl.a. at du har forlagt dit arbejdet da du vidste at landstingsmedlemmets vederlags skulle stige, men du sagde også at du bliver nød til at søge andet arbejde for du kunne ikke leve af den løn som landstingsmedlem. Du sagde at du havde forventet sådanne bemærkninger men vi skal ikke bruge denne talestole til sådanne noget ting. Hvis du havde deltaget mere i Landstingets møde under nærværelse samlingen og fulgt godt med så har du måske fået klare meldinger hvis du har deltaget mere aktive i Landstingets arbejde, det er rigtigt som at det man har forsøgt at hemmeligholde noget, men jeg formoder at det må være op til formands udvalgene må svare på det under 1. behandlingen af forslaget har vi også fra Siumut ordfører klart udtryk for at det ikke er lov brug at man først har behandlet forslaget for lukket døre for enden første behandlingen og der har det ikke noget odiøst i. At jeg under mig over du siger at forholdene er anderledes i dag men min tankegang kan måske nogen gange være lidt langsom men dengang var det også formand for Finansudvalget da vi drøftede vederlagene for første gang, hvor du burdet kunne have se så havde du måske også være klare over hvilken situation vores økonomi var i.

Anders Andreassen, Landstingsformand og ordstyrer (Siumut):

Lars Sørensen, Inuit Ataqatigiit har bedt om ord få én gang. Lars Sørensen.

Lars Sørensen, Inuit Ataqatigiits ordfører:

Ærlighed og troværdighed, så har vi fra Inuit Ataqatigiit side allerede tilkendegivet, at vi gerne vil oprette en form, at det forhøjelse af vederlaget, hvorfor vi fra Inuit Ataqatigiit vil opfordret til at Per Berthelsen og Kandidatforbundet opretter denne font, således at det vederlag forhøjelse så det bliver brugt til andre gode former og ikke noget til os.

Anders Andreassen, Landstingsformand og ordstyrer (Siumut):

Per Berthelsen har bedt om ordfører for tredje gange. Ganske kort, for det er tredje gange, hvor vi ganske kort bemærkning.

Per Berthelsen, Løsgænger:

Til formandskabets ønske om, at vi undgår personlig angreb. Det jeg respektere, hvorfor jeg ikke vil fremkomme yderligere bemærkninger, da jeg finder vi må behandle sagen i værdighed.

Jeg beklager, at man sætter spørgsmålstegn, ved at jeg har ændret standpunkt. Det har jeg gjort i fuld offentlighed og det må andre selvfølge også respektere. Jeg respektere jeres beslutninger bliver blot, at jeg ikke er enige hvor det grundlag som jeg allerede har givet udtryk for.

Jeg er ikke den eneste der har taget samme standpunkt IA er af den samme opfattelse Anthon Frederiksen har taget samme standpunkt. Og det vil Per Berthelsen også gerne gøre, men jeg respektere selvfølgelig at man ikke ønsker at fremsætte personlig angreb og det vil jeg gerne følge. Tak.

Anders Andreassen, Landstingsformand og ordstyrer (Siumut):

Der er ikke flere der har bedt om ordet. Vi kan således gå videre til afstemningen, vi skal stemme om lovudvalget betænkning. Hvor et mindretal i udvalget indstiller forslaget til forkastelse.

Jeg skal spørge, da vi først skal tænke over dette, jeg skal spørge om hvem der er enige i udvalget mindretals indstilling om at forslaget bliver forkastet.

Hvem er enige heri?

10

Hvem er imod?

20.

Er der noget, der hverken har stemt for eller imod?

Det er der ikke.

Så kan vi går overgang til stemme om udvalget flertallet indstilling om at forslaget vedtages og at den går over til tredje behandling i den nu forlæggene form og jeg vil anmode dem der stemmer her for om at rejse sig.

20.

Er der nogen der er imod?

10.

Er der nogen der er undladt at stemme?

Ingen.

Således overgået forslaget overgår til tredje behandling i den nu forlæggene form og tredje behandlingen sker på onsdag næste uge.

Så kan vi gå videre til næste punkt på dagsorden.