Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 58-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

10. mødedag, onsdag den 13. oktober 1999

Punkt 58.

Drøftelse af mulighederne for at udarbejde en landstingsforordning om psykologer med tilsvarende indhold som den danske lov med de ændringer, der følger af de særlige grønlandske forhold., det er et forslag fra Asii Narup Chemnitz.

Asii Narup Chemnitz, Inuit Ataqatigiit.

Vi lever i den tid, hvor en stigende antal grønlandske studerende færdiggøre deres psykolog studium, og vender hjem med kandidateksamen. Vi lever også i en tid, hvor der er en stigende bevidsthed om nytten ved, at arbejde med personlige-, sociale- og psykologiske problemer, for at få et friere og rigere rig.

Flere og flere enkeltpersoner og familier søger hjælp hos forskellige professionelle behandlere. For de allerfleste mennesker, er det en alvorlig beslutning når man vælger, at søge hjælp hos andre.

Jeg mener, at det er vigtigt, at personer, der ønsker hjælp til bearbejdning af personlige problemer, nyder beskyttelse i form af den person de opsøger også har de forventede faglige kvalifikationer, som deres titel ligger op til.

Derfor bør også psykologtitlen i Grønland være beskyttet, således det kun er personer med bestået kandidateksamen i psykologi fra universitet, der kan benævnes med titlen psykolog, som det er tilfældet i Danmark.

Den danske psykolog lov, der regulerer bestemmelser om titel beskyttelse, regulerer også bestemmelser vedrørende autorisation. For at få autorisation er der krav om, at psykologen skal have modtaget et bestemt antal timer, i supervision.

Bestemmelserne i loven bør siger alle, at sikre et minimumskrav til kvaliteten af det psykologiske arbejde.

Jeg opfordre derfor Landsstyret til, at inddrage faggruppen af psykologer i Grønland i de videre drøftelser, for sat sætte loven i kraft, herunder særlig drøftelser vedrørende hvem eller hvilken myndigheder, der kan fungerer som autorisation og tilsynsmyndighed for psykologer i Grønland. Og jeg mener, at det er vigtigt, at man sørger, at finde samarbejde med psykologer i Grønland.

Og inden vi går over til partiernes ordfører, så skal Landsstyremedlemmet for Sundhed, Miljø og Kirke, Alfred Jakobsen komme med sin besvarelse til forespørgslen.

Alfred Jakobsen, Landsstyremedlem for Sundhed, Miljø og Kirke.

Tak. Jeg skal på Landsstyrets vegne fremlægge svarnotat vedrørende grønlandsk lovgivning for psykologer.

Det er med interesse, at jeg har læst dit forslag, at via lovgivningen, at foretage ven form for kvalitetssikring af psykologers arbejde i Grønland, således at psykologerne har de forventede faglige kvalifikationer, som deres titel ligger op til. Selvom vi ikke selv har denne uddannelse, så er der en del, der virker, som psykologer i Grønland, f.eks. indenfor social- og sundhedsvæsenet.

Det er med glæde, at jeg kan orientere om, at forslag til en sådan landstingsforordning for psykologer allerede er blevet udarbejdet. I februar måned i år færdiggjorde styringsgruppen til revision af den grønlandske sundhedslovgivning sin rapport.

Rapporten indeholder blandt andet forslag til 13 nye landstingsforordninger, herunder forslag til landstingsforordning om psykologer m.v.

Rapporten er endnu ikke blevet færdig tolket, men når rapporten forelægger både på grønlandsk og dansk, vil den blive sendt ud til en bred offentlighed.

Tak. Nu går vi så over til partiernes ordførere. Først er det Siumuts Lars Karl Jensen,

Lars Karl Jensen, Siumut.

Tak. Til landstingsmedlem Asii Chemnitz Narups forslag vedrørende lovgivning om psykologer, skal vi knytte følgende bemærkninger.

I disse år foregår en rivende udvikling i vores land. Engang imellem så hurtigt, at vi ligesom forlader vores hjem bag os. Som et malende eksempel kan jeg indledningsvis fortælle hvad Knud Rasmussen skriver i myter og sagn, d.v.s grønlandske myter og sagn, nemlig at man løb meget hurtigt op af fjeldet og satte sig ned på toppen, fordi han havde skyndt sig så meget, at han havde tabt sin sjæl på sig, og at han måtte vente lidt på sin sjæl før han kunne fortsætte.

Efter Siumuts mening siger dette eksempel meget om vores situation i disse hektiske år i vores land. Vi har så travlt med at udvikle vores samfund, så hurtigt som muligt, således vi kan blive konkurrencedygtigt i forhold ti omverdenen. Derfor er der sikkert et stigende antal personer, som kommer ud af balance, og som får behov for psykologisk rådgivning, for at komme på fode igen.

I denne sammenhæng, er det så et spørgsmål om, hvilke kriteriet man skal rådgive ud fra. I Siumut er vi ikke i tvivl om, at der er forskel på den danske og den grønlandske psyke, derfor er der behov for en psykologisk uddannelse med udgangspunkt i den ikke særlige men naturlige grønlandske psyke.

Vi konstaterer med glæde, at et forslag om psykologer allerede er blevet udarbejdet. Vi regner med som givet, at forslaget bygger på naturgivne grønlandske forudsætninger, uanset rapporten er blevet færdigtolket eller ej.

Til slut skal vi endnu engang understrege, at Grønlands psykologuddannelse må tage udgangspunkt i de grønlandske realiteter.

Og så er det Atassuts ordfører, Godmand Jensen.

Godmand Jensen, ordfører, Atassut.

Landstingsmedlem Asii Chemnitz Narups forespørgselsdebat om lov nr. 494 af 30. juni 1999, lov om psykologer m.v. træder i kraft for Grønland. Fra Atassuts side har vi følgende kommentarer.

Vi kan forstå, at forslagsstilleren har i sit forslag til hensigt, at de psykisk syge eller har lignende sygdomme, får mere direkte og hurtig behandling af kompetente personer..

Vi fra Atassuts side støtter forslaget, velvidende om, at man i de forskellige kommuner har denne slags problemer at slås med i myndighedskredsen. Som bekendt er det Atassuts store ønske, at personer med denne slags sygdomme, får en kyndig og hurtig behandling, og at behandlingsmulighederne sikres. Derfor har Atassut igennem sit medlemskabet af Sundhedsudvalget og ved brug af Landstingets talerstol, bestræbt sig på, at sikre den slags.

Landsstyremedlemmet for Sundhed, Miljø og Kirke har i sit meddelt os, at lovforslaget om sundhed kommer til februar til næste år, ligesom det blev nævnt at man ihærdigt arbejder for, at forbedre den nuværende lov.

Fra Atassuts side håber vi, at loven om sundhed medfører forbedringer i behandlingen af psykisk og fysisk syge.

Med disse bemærkninger går vi ind for debatforslaget, med håb om mærkbare forbedringer af patientbehandlingen gennem loven.

Og den næste der får ordet, er Inuit Ataqatigiits ordfører, Olga Poulsen

Olga Poulsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Drøftelse af mulighederne for at udarbejde en landstingsforordning om psykologer, med tilsvarende indhold, som den danske lov, med de ændringer, der følger af de særlige grønlandske forhold, og det er en forespørgselsdebat stillet af Asii Chemnitz Narup, som vi så fra Inuit Ataqatigiit vil kommentere på følgende måde.

Som det fremgår af debatoplægsstillerens forelæggelsesnotat, er der en stigning af grønlandsk uddannede psykologer, og det er vi meget taknemmelig for, fra Inuit Ataqatigiits side, og det kommer efterhånden op for samfundet i de senere år, at det hjælper med nogle, såfremt at tage det i sig, når man har psykiske eller psykologiske problemer. Og vi tager til takke at grønlandske psykologer bliver flere og flere.

De tilkaldte psykologer fra Danmark og grønlandske psykologer, der efter flere års studier kommer tilbage til Grønland for at udøve deres ekspertise, bærer et stort og tyndende arbejdsbyrde, og derfor ere det nødvendigt, at støtte og beskytte dem.

Ud over beskyttelse af deres stillingsbetegnelse, har de ofte behov for og har ret til at snakke med nogen om deres erhverv, og om bestandig udvikling af deres arbejde. Derudover er det nødvendigt at vide, hvilke tilhørsforhold man har i det land, man arbejder i.

Derfor støtter vi debatoplægsstillerens forslag, og dennes opfordring til Landsstyret, vil Inuit Ataqatigiit også opfordre til.

Til slut vil vi afvente med gode forhåbninger, da Landsstyremedlemmet for Sundhed fastslår i sit svarnotat, at der nu pågår udarbejdelse af en landstingsforordning om netop dette emner, og vi vil være med til, at dette udarbejdet med et godt resultat.

Og den næste der får ordet, er Kandidatforbundets ordfører, Loritha Henriksen.

Loritha Henriksen, Kandidatforbundet.

Vi har fra Kandidatforbundet med glæde drøftet det af landstingsmedlem Asii Chemnitz Narups fremsatte forslag, om en nødvendig persongruppe, der i vores dage, ikke kan undværes.

Uanset at vi har hørt rygter om, at sagen allerede er igangsat af Landsstyret som vigtigt, er det dog en glædelig besvarelse, som forslaget har fået, da det i denne orientering klart er udtrykt, at et forordningsforslag om psykologer, allerede er udarbejdet og at oversættelsen af forslaget snart vil blive færdig.

At erfarer dette giver ro i sinde, den hurtige udvikling i dag, har fået uheldige følger for samfundet, hvor både børn og unge bliver ramt og endda har fået uheldige virkninger for de ældre, hvorefter man i samfundet ikke kan undvære psykologer og er nødt til at ansætte dem.

Vores situation er den, at vi har en meget stor mangel på grønlandske psykologer, og derfor er det helt nødvendigt med en god støtte til mulighederne, for at mulighed for en sådan uddannelse. Derfor er vi glade for, at debatoplægget er blevet besvaret så klart som vi kan se.

Og med disse bemærkninger vil vi Kandidatforbundet afvente redegørelsens forelæggelse.

Og forslagsstilleren Asii Chemnitz Narup har bedt om at få ordet igen.

Asii Chemnitz Narup, forslagsstiller, Inuit Ataqatigiit.

Jeg er glad for, at man snart er færdig med at lave en landstingsforordning vedrørende psykologer, fordi der jo er store personlige problemer, og som landstingsmedlemmer kan vi allesammen være enig, om at finde løsninger for disse problemer, og det betyder jo, at psykologerne ikke får bedre vilkår, men det er sandsynligt, at der vil blive flere ansøgere fra Danmark, således at de der mangles i PPR-kontorerne kan besættes. Tak.