Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

dagsordenens punkt 39-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Tirsdag den 25. oktober 1994, kl. 16.45

 

Dagsordenens punkt 39.

 

Forslag til landstingforordning om aktivering af ledi­ge.

(Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Ar­bejds­marked)

(2. behandling)

 

 

Mødeleder: Knud Sørensen

Vi går videre til punkt 39, forslag til landstingsfor­ordning om aktivering af ledige. Formanden for lands­tingets social- og arbejdsmarkedsudvalg.

 

Bendt Frederiksen, formand for landstingets social- og arbejds­markedsudvalg:

Landstingets social- og arbejdsmarkedsudvalg har føl­gende medlemmer: Ane Sofie Hammeken, Siumut, Agnethe Nielsen, Atassut, Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit,

Emilie Lennert, Atassut og Bendt Frederiksen, Siumut.

 

Landstingets social- og arbejdsmarkedsudvalg har drøf­tet punkt 39 og frem­kommer med følgende betænkning.

 

Landstingets social- og arbejdsmarkedsudvalg har drøf­tet det af landsstyret fremsatte forslag til lands­tingsfor­ordning om aktivering af ledige forud for landstingets anden behandling af forslaget.

 

Under første behandlingen af forslaget blev der fra alle partier udtrykt støtte for forslaget som helhed.

 

Siumut har i sit ordførerindlæg henstillet til udval­get, at det under udvalgsbe­handlingen særskilt drøfter forslagets økonomi­ske konsekvenser for kommunerne og Hjemmestyret.

 

Akulliit Partiiat har i sit ordførerindlæg henstillet til udvalget, at det drøfter de betænkelig­heder til forslaget, som fremgår af KANUKOKA's høringssvar.

 

Under udvalgets møde har KANUKOKA, SIK og Grønlands Arbejdsgi­verforening haft lejlighed til at fremkomme med sine bemærk­ninger til forslaget direkte overfor ud­valget.

 

Grønlands Arbejdsgiverforening gav udtryk for sin fulde støtte til forslaget som helhed, og fremhævede blandt andet, at der med forslaget syntes at være taget skridt til en bedre sikring af, at beskæftigelsespro­jekter og løntilskudsansættelser ikke bliver konkurrenceforvri­den­de i forhold til det almindelige arbejdsmarked.

 

SIK henholdt sig til sit skriftlige høringssvar, som også støtter forslaget som helhed, og der var således heller ikke fra SIK indvendinger mod forslaget.

 

KANUKOKA anførte, at landsorganisationens væsentligste be­tænkelighed ved forslaget er de forventede mer­ud­gifter for kommunerne, som indførelse af SIK-mind­steløn for deltagelse i kommunale beskæftigelses­pro­jekter vil medføre. Samtidig vil dette betyde en skatteindtægt for landskassen, som efter KANUKO­KA's mening bør kanali­seres tilbage til kommunerne.

 

Iøvrigt henvistes til indholdet af det skriftligt afgivne høringssvar.

 

Under udvalgsmødet redegjorde Direktoratet for Sociale An­liggender og Arbejdsmarked for indholdet af KANUKO­KA's hørings­svar, og direktoratet kommenterede herefter hver enkelt af de i høringssvarene anførte bemærknin­ger.

 

KANUKOKA har tilkendegivet, at kapitlet vedr. akti­vering gennem uddannelses­tilbud ikke bør medtages, idet det anføres, at uddannelse må løses via ud­dannelses­systemet, da der ellers vil blive åbnet adgang til, at kommunerne skal til at afholde uddannelsesstøtte. Direktoratet bemærkede hertil, at forslaget er for­muleret således, at der ved aktivering af ledige til uddannelser i det almindelige uddannelsessystem skal følges de herom gældende regler, herunder også den for området fastsatte finansieringsform, hvilket vil sige, at det i disse tilfælde vil være landskassen, der afholder udgiften til uddannelses­støtte.

 

Det er således alene uddannelser og kurser, der ligger udenfor det almindelige uddannelses­system, kommunerne i medfør af forordningens finansieringsbe­stemmelser vil komme til at afholde udgiften til uddannelseshjælp for. Dette vil typisk være omskolings- eller efterud­dannel­seskurser, der oprettes efter behov.

 

Udvalget fik samtidig præciseret, at Landsstyret fast­sætter de nærmere regler for, hvilke uddannelser og kurser, der kan ske optagelse i efter reglerne i for­ordningen, og om betingelserne for den lediges optagel­se i uddannelsen. Det blev i denne forbindelse præci­seret, at betingelserne for at være berettiget til uddannelseshjælp efter forordningen vil følge de gængse regler herfor indenfor det almindelige uddannelses­system, således at der blandt andet kræves en bestemt fremmødeprocent af den studerende for at kunne oppebære uddannelses­hjælpen.

 

Iøvrigt vil det være op til lands­styret at fastsætte nærmere regler herfor med hjemmel i forordningens paragraf 2, stk. 2. Udvalget kan på baggrund heraf anbefale, at forslagets kapitel vedr. aktivering til uddannelse fastholdes i sin foreliggende form.

 

KANUKOKA har endvidere kritiseret forslaget for at pålægge kommunerne en hel række begrænsninger for så vidt angår kommu­nale beskæftigelsesprojekter, samtidig med, at kommunerne ikke har mulighed for at fastholde de aktiverede i be­skæftigelses­projekter, såfremt der kan anvises dem arbejde. Dette finder landsorganisatio­nen besynderligt, navnlig fordi de aktiverede under projekt­beskæftigelsen efter forslaget skal aflønnes med SIK-mindstelønnen. Direktoratet har hertil bemærket, at de anførte begrænsninger er nødvendige for at sikre et minimum af dokumentation, således at såvel kommunen selv, den aktiverede som de faglige organisationer kan se, hvilke arbejdsopgaver de projektbe­skæftigede skal udføre i projektet. Herudover er der tale om begræns­ninger, der skal sikre mod konkurrenceforvrid­ning.

 

At kommunerne ikke skal kunne fastholde den projektbe­skæftigede i projektet, når der kan anvises den på­gældende arbejde, er begrundet i, at man ikke ønsker at skabe mangel på arbejdskraft på det almindelige ar­bejds­marked. Direktoratet fandt iøvrigt lønspørgsmålet irrelevant i denne sammenhæng. Udvalget har på baggrund heraf ingen ind­vendinger mod de her omhandlede be­stem­melser.

 

KANUKOKA har endvidere anført, at der af administrative grunde bør være et krav om 40 timers beskæftigelse i kommuna­le be­skæftigelses­projekter. Direktoratet har heroverfor bemærket, at der efter direktora­tets vur­dering ikke er meradministration forbundet med, at kommunerne selv kan fastsætte, hvor mange timer pro­jekt­beskæftigelsen skal udgøre, når blot den mindst er på 20 timer om ugen. Denne flexibilitet er tværtimod af stor betydning for at kunne sammensætte projekter, der tager ud­gangspunkt i de enkelte lediges situation, og samtidig giver det mulighed for, at kommunerne kan tilbyde de ledige projekter, der for kommunen er knapt så udgiftskrævende. Udvalget finder derfor ikke an­ledning til at foreslå be­stemmelserne herom ændret.

 

KANUKOKA har desuden påpeget, at forslaget indebærer en øget administrativ byrde, der ikke er belæg for. Direk­toratet har hertil bemærket, at dette ikke er korrekt, idet der alene er tale om en pligt til at indberette statistiske oplysninger, der er nødvendige for, at direk­toratet kan danne sig et indtryk af, i hvilket omfang forordningen bliver benyttet og til hvad, såle­des at der vil kunne drages konklusioner vedr. nytte­værdi­en, og således at de indhøstede erfaringer vil kunne formidles til de øvrige kommuner. Der er iøvrigt tale om ganske få oplysninger, der skal indberettes på skemaer, der udarbejdes af direktoratet, hvorfor der reelt ikke er meget administration forbundet dermed. De fleste oplysninger er således oplysninger, som kommu­ner­ne af hensyn til sin egen evaluering af projekter alligevel bør registrere. Udvalget finder på baggrund heraf bestemmelserne vedr. indberetning af statistiske oplysninger nødvendige.

 

KANUKOKA har endelig anført, at der mangler en grund­læggende beregning af de økonomiske konsekvenser for kommunerne af forslaget om, at ledige, der ansættes i kommunale beskæftigel­sesprojekter, skal aflønnes med SIK-mind­steløn. Direktoratet har hertil anført, at der ikke vil kunne foretages økonomiske konsekvensbereg­ninger, idet konsekven­serne helt afhænger af, hvorvidt og i hvilket omfang kommunerne benytter sig af de tilbud, som forordningen giver dem. I forlængelse heraf gennem­gik direktoratet for udvalget en række eksempler på, hvilke direkte økonomiske konsekvenser en ledigs beskæftigelse i et kommunalt beskæftigelsesprojekt vil få for den på­gældende selv, for kommunen og for lands­kassen.

 

Det kunne af de gennemgåede beregningseksempler konsta­teres­, at der er stor forskel på konsekvenserne for såvel den aktiverede som for kommunen afhængig af den aktiveredes situation før aktiveringen og hvor mange timers beskæftigelse den pågældende bliver beskæftiget med. I alle de gennemgåede eksempler var der tale om en udgiftsstigning for kommunerne, omend den i de til­fælde, hvor der er tale om en familie med børn, var ret beskeden som følge af, at udgiften før aktiveringen var for­holdsvis høj. Udvalget konkluderede på baggrund heraf, at der vil være risiko for, at kommunerne vil lægge for stor vægt på, hvilke personer det bedst vil kunne betale sig økonomisk set at aktivere, fremfor det væsentligste, nemlig hvem der har mest behov og størst nytte af det. Udvalget skal derfor henstille til lands­styret, at der med vedtagelse af forordningen samtidig igangsættes initiativer til begrænsning af en sådan uhensigts­mæssig forvaltning af forordningen og dens grund­læggende intentioner.

 

Det fremgik af beregningseksemplerne endvidere, at der som følge af, at projektlønnen nu gøres til en skat­tepligtig indkomst, udover den skat, der tilfalder kommunen selv, også vil være en landsskatteindtægt og en fælleskom­munal skatteind­tægt.

 

Udvalget skal på baggrund af direktoratets orientering udtale, at det ikke på forhånd vil være muligt at lave egentlige konsekvensberegninger, idet evt. merudgifter for kommunerne blandt andet vil afhænge af, i hvilket omfang kommunerne benytter aktiverings­mulig­hederne i for­ordningen, hvor store udgifterne til den akti­verede var før aktiveringen, og hvor mange timers projektbe­skæftigel­se, der tilbydes den ledige.

 

Under henvisning hertil, og idet der iøvrigt er be­tydelige administrative fordele ved at ændre afløn­ningen af de projekt­beskæfti­gede fra takstmæssig hjælp som hidtil til en egentlig skattepligtig lønindkomst, skal udvalget udtale sin støtte til de foreslåede aflønningsbe­stemmelser og til finansieringsbe­stemmel­serne. Udvalget skal samtidig anbe­fale, at der på baggrund af en efterfølgende konsta­tering af omfanget af kommunernes anvendelse af for­ordningen indledes forhandlinger mellem lands­styret og KANUKOKA om en tilbagefør­sel af de eventuelle skat­teindtægter, der måtte være tilfaldet lands­kassen ved aktiverin­gen.

 

Udvalget skal afslutningsvist henlede opmærksomheden på, at der ved aktiveringen kan opstå afledte økonomi­ske gevinster for samfundet, eksempelvis ved, at der bliver mulighed for ned­bringelse af restancer, der bliver mindre udgifter til boligsi­kring og større egenbetaling for daginstitutionspladser m.v. I den forbindelse skal udvalget udtale sin tilfredshed med, at det i for­ordningsfor­slaget er præciseret, at kommu­nalbestyrel­sen har en pligt til at sikre sig, at den aktiverede ikke må blive dårligere økonomisk stillet efter aktiveringen end før, hvorfor man også må under­søge disse afledte konsekvenser før aktiveringen.

 

Idet udvalget iøvrigt kan tilslutte sig de foreslåede bestem­melser i forslaget, skal udvalget i enighed indstille til Landstinget, at forslaget overgår til tredje behandlingen i den foreliggende form.

 

Henriette Rasmussen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejds­marked:

Landstingets social- og arbejdsmarkedsudvalg har forud for anden behandlingen af dette forslag drøftet dette, og udvalget har netop fremlagt sin grundige og detal­jerede betænkning herom.

 

Det fremgår af betænkningen, at udvalget særskilt har drøftet de af KANUKO­KA fremførte betænkeligheder, og at udvalget, på grundlag af den af direktoratet for socia­le anliggender og arbejdsmarked afgivne orientering, ikke finder, at KANUKOKA's bemærkninger giver anledning til forslag om ændringer af det fremlagte forslag.

 

Af udvalgets betænkning fremgår imidlertid også, at udvalget har drøftet forslagets økonomiske konsekvenser for den akti­verede, for kommunerne og for landskassen. Det konkluderes herom i betænkningen, at der ikke på forhånd kan laves egent­lige konsekvensbe­regninger, men at det på baggrund af gennem­gåede beregningsek­sempler må konkluderes, at kommunerne i relation til de fore­slåede nye aflønningsbestemmelser for deltagelse i kommunale beskæftigelsesprojekter må forventes at få merudgifter, såfremt de aktiverer ledige efter disse regler, og at der samtidig tilfalder landskassen en skatteindtægt.

 

Udvalget anbefaler, at der på baggrund af en efter­følgende konstatering af omfanget af kommunernes an­vendelse af for­ordningen, indledes forhandlinger med KANUKOKA om en tilba­geførsel af de eventuelle skat­teindtægter, der måtte være tilfaldet landskassen ved aktiveringen.

 

Landsstyret er af den opfattelse, at en eventuel skat­teindtægt til landskassen, der fremkommer ved kommuner­nes aktiveringstil­tag og på kommunernes regning, natur­ligvis bør komme kommunerne tilgode, og landsstyret er derfor velvilligt indstillet overfor at optage for­handlinger herom med KANUKOKA, når det er dokumen­teret, hvor stor denne skatteindtægt i givet fald vil være. Landsstyret skal i denne forbindelse ikke undlade at gøre opmærksom på, at der i forhold til den gældende forordning allerede ved vedtagelsen af finansloven for 1994 er afsat en tilskudspulje på 5 mio. kr. til kom­pensation for sådanne eventuelle skatteindtægter til fremme af kommunernes anvendelse af forordningen. Det har imidlertid desværre vist sig, at forordningen hidtil har været anvendt i så beskedent omfang, at disse midler kun i begrænset omfang er blevet anvendt til formålet. Derfor er landsstyret enig med udvalget i, at en økonomisk kompensa­tion til kommunerne bør afvente en afklaring af, hvor meget der reelt skal kompenseres for.

 

Idet udvalget i sin betænkning iøvrigt i enighed ud­taler sin støtte for forslaget, skal landsstyret derfor også uden yderli­gere bemærkninger indstille til lands­tinget, at forslaget i den foreliggende form overgår til tredje behandlingen.

 

Ane Sofie Hammeken, ordfører for Siumut:

Forslag til landstingsforordning om aktivering af ledige. Vi skal fra Siumut tilkendegive vor tilslutning til udvalgets betænkning vedrørende forslag til lands­tingsforordning om aktivering af ledige.

 

Nærværende forordningsforslag om aktivering af ledige inde­holder flere forbedringer, der giver de ledige større mulighed for at få et arbejde. Vi vurderer fra Siumuts side dette som et stort skridt.

 

For at forhindre forkert brug eller for at forhindre misfor­ståelser af nærværende forordnings­forslag går Siumut ind for det af udvalget forelagte forslag til Landsstyret om, at lands­styremedlemmet iværksætter tiltag, der sikrer, at der ikke sker en uretmæssig administra­tion af forordningen.

 

Siumut tilslutter sig ligeledes udvalgets henstilling om, at KANUKOKA og landsstyret optager forhandlinger, når det er konstateret, hvor meget kommunerne benytter sig af forord­ningens muligheder med henblik på at refundere lands­kassens skatteindtægter til involverede kommuner.

 

Med disse bemærkninger henstiller vi, at forordnings­forslaget overgår til tredje behandling i den fore­liggende form.

 

Emilie Lennert, ordfører for Atassut:

Vi anser det for vigtigt, at de ledige modtager penge skabt ved arbejde til livets opretholdelse, og vi støttede derfor forord­ningsforslaget i sin helhed under første behandlingen.

 

Vi har ligeledes konstateret, at forordningsforslaget inde­holder ændringer i forhold til den nugældende forordning fra 1993. Ændrings­forslaget åbner mulighed for aflønning af ledige efter SIK's overenskomst for ufaglærte. Efter vores mening gives kommunerne en lettelse for at administrere forordningen, hvorfor vi støtter forslaget.

 

Vi er helt med på det nye i forslaget, hvad angår aktivering af ledige gennem uddannelses­systemet, idet dette følger de herom gældende regler og finansieres af landskassen, og først når uddannelsen er udenfor sy­stemet afholdes udgiften af kommuner­ne.

 

Vi er tilfreds med direktoratets svar til bemærkninger­ne fra Den grønlandske Arbejdsgiverfor­ening, SIK og KANUKOKA, og tager disse til efterretning.

 

Vi vil dog ikke undlade at bemærke, at vi på baggrund af be­regningsek­sempler for aktivering af en ledig med maksimum timetal på 40 pr. uge og minimum på 20 pr. uge, der er ud­leveret til udvalget, mener, at der bliver merudgifter til kommunerne, såfremt de aktiverer de ledige efter disse regler.

 

Vi er bange for, at kommunerne overhovedet ikke be­nytter sig af forordningen efter dens intentioner eller benytter den i et for beskedent omfang.

 

Efter vores mening er formålet med forordningsforslaget ellers meget værdifuldt, men ordningens eventuelle merudgifter taget i betragtning er vi bange for negati­ve konsekvenser. Dette forhold vil være meget uheldigt, når vi tænker på den høje arbejdsløshed, der hersker i vort land.

 

Forordningsforslaget vil jo give skatteindtægter til Lands­kassen og kommunerne. Vi går ind for udvalgets indstilling i betænkningen, at der indledes forhand­linger mellem Landsstyret og KANUKOKA om en tilbagefør­sel af eventuelle skatteindtæg­ter, der måtte være tilfaldet Landskassen ved aktiveringen, og vil samtidig kræve, at man er opmærksom på forordningens økonomiske konsekven­ser for kommunerne.

 

Med disse ord skal vi anbefale, at forslaget overgår til tredje behandling i den nuværende form.

 

Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:

Inuit Ataqatigiit godkender et enigt social- og arbejdsmarkedsudvalgs be­tænkning.

 

Under første behandlingen anførte KANUKOKA, at der ved dette forordningsfor­slag vil være væsentlige ændringer for kommuner­nes økonomiske situation. I betænkningen og i svarnotatet fra Landsstyret er det klarlagt, at skatteindtægter vil tilkomme Grønlands hjemmestyre samt kommunerne, og dette ser Inuit Ataqatigiit som en naturlig del.

 

Til sidst skal vi blot opfordre til, at forslaget til lands­tingsforordning om aktivering af ledige bliver brugt mere i kommunerne end tilfældet er i dag, og her tænkes også på uddannelse af de ledige.

 

Inuit Ataqatigiit er glade for, at der fra udvalgets repræsen­tanter fra alle partier er tilslutning til landstingsforord­ningen, og indstiller, at den overgår til tredje behandling i den foreliggende form.

 

Hans Pavia Egede, ordfører for Akulliit Partiiat:

Henvisende til vore kommentarer under første behand­lingen af forslaget til landstingsfor­ordning om akti­vering af ledige, skal vi her give udtryk for, at vi er tilfredse med social- og arbejdsmarkedsudvalgets be­handling af forordnings­forslaget, hvor udvalget bl.a. har taget vor indstilling under behandling.

 

Uden yderligere kommentarer går vi ind for, at for­slaget overgår til tredje behandling i den foreliggende form.

 

Henriette Rasmussen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejds­marked:

Samtlige landstingspartier har givet udtryk for, at de kan gå ind for, at vi nu kommer med en forbedret udgave af sådan en ordning, som vi har iværksat sidste år som en forsøgsordning, men uanset dette så blev det fra Siumuts side indstillet overfor os, at der ikke sker et misbrug af ordningen, og det skal vi have en nøje kontrol med.

 

.........Og Atassut er lidt bange for, at der eventuelt vil ske en misfor­ståelse om, og hvornår der kan gennemføres en uddannelse af ledige, og hvornår der kan gennemføres en uddannelse på baggrund af samfundet............ I den forbindelse skal det præciseres, at i henhold til forordningsfor­slaget skal der gives mulighed for, at offentlig hjælp kan bruges til ud­dannelses­støtte, og i den for­bindelse......., at man i forbindelse med arbejdet undgår at de......... ikke tabes, og at de dermed heller ikke mister deres arbejdsevne og kvalitet, og selvfølgelig er det sådan for hvem som helst, der gerne vil igennem en uddannelse, at vi regner med, at de gennemgår uddannelsen i henhold til de almindelige regler.

 

Atassut påpeger også, at kommunerne vil få merudgifter. Ja, man kan regne med, at de vil få en lille merudgift, men konsekvensen vil også være, som I også har drøftet i udvalget, at der vil ske en bedre omsætning, således at kommunerne også selv, i stedet for at de får de ledige til at stå med hænderne i lommen, får dem akti­veret, og de dermed også kan være gavnlig for kommunens økonomi, og det viser beregningerne også. Derfor vil jeg opfordre Landstings­med­lemmerne til, når de kommer hjem til kommunerne, at de opfordrer dem til at gøre øget brug af denne forordning.

 

Emilie Lennert, ordfører for Atassut:

Først skal jeg beklage, at Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked skal have forstået vore ord sådan, at vi er bange for, at der åbnes en mulighed for uddannelse af de ledige. Det er vi ikke bange for, og vi støtter den også. Det er blot de udgifter, der kan være forbundet hermed, vi ønsker nøjere oplysninger om. Som det blev fremført i det første forslag, mener vi, at det ikke var helt forståeligt, det der er skrevet. Selvom vi er lidt tilba­geholdende med den, så er vi jo bange for, at den nye ordning kan have uheldige konsekven­ser, men uanset dette, så siger vi, at det er vigtigt, at de ledige får midler, som de kan leve af, som de selv har indhøstet ved arbejde, og håber, at der gøres mere brug af denne ordning, som nu er ved at blive ikraftsat.

 

Jonathan Motzfeldt, Siumut:

Med hensyn til Landsstyremedlemmet for sociale anliggender og hendes opfor­dring vil jeg lige komme med en tilføjelse,...... også fordi vi kan hjælpe til, når man får ....... indført til kommunerne og på forskellige ...... muligheder.

 

Her kan jeg sige, at da man i betænkningen afgivet af kommunal­reformkom­missionen disku­terede ledigheden, var der to helt klare forslag, som man kan være opmærksom på. For det første, at der sker en nyordning af STI-ud­dannelsen,........... at man der på arbejdsmarkedet og indhentelse af arbejdstilbud gennemføres via STI-ord­ningen og det, som vedrører socialforvaltningen gennemføres via kommunernes arbejdsmarkedsudvalg. Det er det forslag, der blev foreslået.

 

Og derudover har en del kommuner påbegyndt tiltag vedr. dem, der blev tabt i for­bindelse med uddannelses­systemet, og som er gået i stå til at kunne videreuddanne sig. Det er dem, man plejer at betegne som en restgruppe på dansk........... at en del af kommunerne med hensyn til ..... er i gang med op­træning til viderearbejde. Det er sådan nogle skridt kommu­nerne har taget. Det er også noget, som kan hjælpe, fordi et menneske ikke skal kunne glemme sin arbejds­evne, og man må til stadighed opfordre dem til at kunne forstå, hvor vigtigt det er at have arbejde. Det er sådan nogle ting, man skal være opmærk­som på.

 

Bendt Frederiksen, formand for socialudvalget:

Med hensyn til det der blev fremført fra Atassut om, at det kan give merudgifter til kommunerne, så er det korrekt, at man ved klare eksempler til udvalget har sagt dette, og ligesom vi sagde i be­tænkningen, så er det jo et spørgsmål om, hvor stor udnyttelse kommunerne vil gøre af aktiveringen. Men det vi har sagt er, at ved 40 timers aktivering om ugen kan de sociale ud­gifter og aktiveringen være udgiftsneutral. Men når man tænker på længere sigt, så er det sådan, at dem, der er gået i stå i arbejdet, at de kommer ind på arbejds­markedet igen, så der kan laves nogen besparelser med hensyn til dem indenfor socialområdet. Det vil sige, at de personer vil få større mulighed for at gå videre, og derfor er det meget ønskeligt, at man får indstillet overfor kommunerne, at de gør brug af akti­veringsforordningen med 30 timer om ugen. Men som landsstyre­medlemmet har sagt, så er det jo kommunerne selv, der skal bestemme, hvor stor aktivering de skal have.

 

Det kan være, at for få timers aktivering kan betyde store udgifter for kommu­ner­ne, og derfor er det noget, man meget gerne vil indstille overfor kommunerne, at man gør brug af den forordning, fordi, som landsstyre­med­lemmet allerede har sagt, man har afsat nogle midler i finansloven, som kommunerne kan ansøge om til at gøre brug af den. Det ville være gavnligt både for den aktiverede, kommu­nerne og samfundet med sådan en aktivering.

 

Mødeleder:

Og således er 2. behandlingen af dagsordenens punkt 39, forslag til lands­tingsfor­ordning om aktivering af ledige, færdig, og samtlige partier er tilfreds med forslaget, og derfor vil jeg bede dem, der går ind for, at det over­går til tredje behandling, om at rejse sig. 26. Det er samtlige tilstedeværende.

 

Og således er vi også igennem vores dagsorden for idag.

 

Hermed er Landstingets møde for i dag slut. Tak for i dag.

 

Punktet sluttet.