Dagsordenspunkt 30-1,2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
14. mødedag, onsdag den 26. marts 2003, kl. 16:52
Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.
Mikael Petersen, Landsstyremedlem for Infrastruktur, Miljø og Boliger, Siumut.
Tak. På Landsstyrets vegne takker jeg landstinget Infrastruktur- og Boligudvalg for deres overvejelser, spørgsmål og betænkning. Landsstyret konstaterer, at et enigt udvalg tilslutter sig forslaget.
Landsstyret skal til 2.behandlingen alene knyte et par uddybende bemærkninger til forslaget. Det fremgår af forordningsforslaget, at boligselskabet har til formål at drive virksomhed ved administration og anden service vedrørende fast ejendom. Landsstyret skal i særdeles henvise til bestemmelsen om, at boligselskabet primært varetager opgaven omkring administration og drift af boliger samt vedligeholdelse af boliger.
Der må ikke herske nogen tvivl om, at boligselskabet er et administrationsselskab, hvis virksomhed skal bestå af servicering af lejerne på et non-profit grundlag. Landsstyret har en god dialog med såvel selskabets ledelse som bestyrelse.
Der har fra flere sider været ytret ønske om, at den selskabsform, boligselskabet drives i, skulle efterses. Nogle kommuner har yderligere fundet det problematisk, at det alene er Hjemmestyret, der er ejer af selskabet. På baggrund af bl.a. disse forhold og efter ønske fra markedets aktører, har Landsstyret iværksat en tilpasning af boligselskabet og nærværende forslag til forordningsændring er en væsentlig markering i den samlede proces.
Afslutningsvis vil jeg endnu engang takke udvalget for deres betænkning og med disse bemærkninger indstiller Landsstyret hermed, at forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om etablering af et boligselskab overgår til 3.behandling i den foreliggende form.
Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.
Og så går vi over til partiernes ordførere. Først er det Jens Napaattooq, Siumut.
Jens Napaattooq, ordfører, Siumut.
Med henvisning til vores udtalelser under 1.behandlingen henviser vi, at sagen går videre til 3.behandling i sin foreliggende form.
Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.
Og så er det Kuupik Kleist, Inuit Ataqatigiit og Otto Jeremiassen fra Atassut skal være klar. Men først Kuupik Kleist.
Kuupik Kleist, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Dette forslag forelægges i en tid, hvor der igen er opstået kritik af INI A/S. Forslaget forelægges med henblik på tydeliggørelse af boligsselskabets opgaver. Inuit Ataqatigiit vil støtte forslaget, såfremt målet er en bedring af driften.
Da det er 1. og 2.behandling, så skal jeg fremlægge vores bemærkninger her i forbindelse med 1.- og 2.behandlingen.
Ikke mindst vil det glæde os, at det bliver til gavn og glæde for lejerne, sådan som Landsstyremedlemmet udtrykker det.
I efteråret da punktet blev fremsat fremførte Inuit Ataqatigiit flere vigtige ting og jeg vil gerne resumere disse:
1. Et af de vigtigste mål ved etableringen af INI A/S for snart 8 år siden var, at give boliglejerne en større medbestemmelse samt deltagelse i planlægningerne i forbindelse med udgifterne til deres bolig.
2. Myndighederne, det vil sige Hjemmestyrets og kommunernes selskab i fællesskab, skulle blandt andet have som mål, at smidiggøre driften og omkostningerne.
3. AT planlægge anlæg og renovering for flere år.
4. Et af de gode mål var blandt andet at bekæmpe boligmanlen med gode resultater.
Hvis jeg skal påstå, at disse mål er blevet opfyldt, vil jeg fremføre en lodret løgn. Med det der er hændt in mente og ikke mindst lejernes synspunkter i dag viser, at der blandt andet sker tilbageskridt. Flere af målene ved oprettelsen af INI A/S er for at sige det mildt ikke blevet opfyldt.
Det er på sin plads at spørge om Landsstyret ved forelæggelsen af dette forslag oprigtig vil sikre en forbedring af målet?
Det er også på sin plads at spørge om målet ved etableringen af INI A/S for at give boliglejerne en større medbestemmelse samt deltagelse i planlægningerne i forbindelse med udgifterne til deres bolig på denne måde er blevet tilnærmet?
Jeg håber, at Landsstyremedlemmet kan besvare vore forespørgsler.
Efter disse bemærkninger vil jeg lige kommentere betænkningen fra Landstingets Infrastruktur- og Boligudvalg. Vi er enige i Udvalgets betænkning og dertil er vi enige i Udvalgets kritik med hensyn til huslejeforhøjelsen, som trådte i kraft med tilbagevirkende kraft den 1. januar i år.
Denne ukorrekte fremgangsmåde fra INI A/S må kraftigt tiltales og Landsstyremedlemmet må sikre, at dette fremtidigt ikke sker igen.
Inuit Ataqatigiit vil med disse bemærkninger stemme for forslaget.
Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.
Og så er det Otto Jeremiassen, Atassut. Og efterfølgende Palle Christiansen, Demokraterne. Men først Otto Jeremiassen.
Otto Jeremiassen, ordfører, Atassut.
Vi har fra Atassut følgende bemærkninger fra Atassut til forslag fra Landsstyremedlemmet for Infrastruktur, Miljø- og Boliger.
Hvis vi skal kigge på de år, hvor boligselskabet A/S har eksisteret, må vi konstatere, at bebyrdelse til selskabet med ikke relevante opgaver nu efterhånden er ganske minimal. Og da dette uden tvivl vil have en positiv effekt på selskabets service overfor borgerne støtter vi derfor forslaget i Atassut fuldt ud.
Også fordi vi på denne måde vil begrænse tvisterne specielt mellem kommunerne og selskabet, som har betydet at flere kommuner har truet, at melde sig ud. Men nu opstår der også mulighed for optimering i administrationen af de offentliges boligmasse, som igen vil have positiv afsmitning over for kommunerne og dette vil ganske enkelt igen betyde, at man trygt kan optimere udlejefrekvensen.
En af de væsentligste årsager til tvisterne har været, at selskabet har fået ansvar for mindre relevante opgaver, som i sig selv ikke har med selskabet at gøre, men nu da Landsstyret er fremkommet med nylig synlige retningslinier, vil tvisterne således blive elimineret.
Og vi vurderer i Atassut, at disse mere klare retningslinier nu vil danne grundlag for, at tingene går i positiv retning. Vi skal i Atassut udtale vores tilfredshed, at relevante instanser er blevet hørt i forbindelse med udarbejdelse af forordningsforslaget.
Vi skal fra Atassut udtale, at vi har grund til at sætte vor lid til Landsstyrets nærværende fremlæggelse, idet bestemte retningslinier jo som regel elimineres svingende kursretninger og danner grundlag for mere effektiv styring.
Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.
Og så er det Palle Christiansen, Demokraterne.
Palle Christiansen, ordfører, Demokraterne.
Vi fra Demokraterne finder, at det vil være en god ide, at have et særskilt boligselskab, der ene og alene administrerer boliger, ejet af hjemmestyret og kommunerne. Dette bør lette administrationerne og resultere i en bedre kundeservice.
Det vil dog være på sin plads, hvis Landsstyremedlemmet for Boliger konkret redegør for, hvem der i fremtiden vil stå for f.eks. havnevedligehold og andre aktiviteter, der i dag udføres eller administreres af INI A/S.
Demokraterne tilslutter sig hermed ændringsforslaget.
Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.
Og så er det Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.
Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.
Først skal jeg lige gøre rede for, at sådanne opgaver eller sager normalt også 1.behandles og jeg har blot henvist til, at det er mine bemærkninger i forbindelse med 1.behandlingen og det er heller ikke underligt.
Og jeg kan ikke henvise til mine bemærkninger under 1.behandlingen af nærværende forslag, dem kan jeg ikke henvise til. Men jeg har så følgende bemærkninger til Infrastruktur og Boligudvalgets betænkning.
Jeg skal starte med at udtrykke min glæde over, at udvalget har belyst og understreget, at A/S Bligselskabet INI ikke skal drives med profit for øje, men med udgangspunkt i servicering af lejerne.
A/S Boligselskabet INI’s ønske om husleje i slutningen af 2002 blev som bekendt ikke godkendt, men om det er i overensstemmelse med gældende love, at boligselskabet i forbindelse med beregning af huslejeforhøjelsen fra mats måned har inkluderet de to første måneder i det nye år, skal jeg kræve, at Landsstyret redegør for, idet Landsstyret i sin redegørelse betegner A/S Boligselskabet INI’s skridt som ikke så heldig. Hvordan skal udtrykket Ikke så heldig defineres? Er dette i overensstemmelse med gældende love eller er det ikke?
Med disse bemærkninger skal jeg tilkendegive min tilslutning til forslaget, men regner naturligvis med, at Landsstyret giver svar på mine spørgsmål.
Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.
Så er det Landsstyremedlemmet for Infrastruktur, Miljø og Boliger, der kommer med en bevarelse og vi skal så have en afstemning efterfølgende.
Mikael Petersen, Landsstyremedlem for Infrastruktur, Miljø og Boliger, Siumut.
Jeg vil gerne sige tak til udvalget og partiernes ordførere. Jeg mener, at der er ikke kommet nogen klare ændringsforslag, men jeg skal selvfølgelig besvare de spørgsmål, der er blevet stillet i forbindelse med ændringsforslaget .
Først til Inuit Ataqatigiits ordfører Kuupik Kleist og de spørgsmål, han stillede, der skal jeg præcisere, at vi fra Landsstyrets side regner med, at der på et senere tidspunkt fremkommer ændringsforslag vedrørende A/S Boligselskabet INI. På nuværende tidspunkt kan vi ikke sige, at man om det vil betyde en ændring af selve forordningen eller om det kan opfyldes gennem en redegørelse. Men det bliver der taget en beslutning om. Men jeg regner ikke med, at der under nærværende samling, at Landsstyret så fremkommer med et ændringsforslag, men jeg skal redegøre for, at man det, der er blevet omdelt i forbindelse med 1.behandlingen, der er vi kede af, at man er kommet til at uddele et udkast, som ikke var revideret.
Men den er så blevet beslutning, at skulle 2.behandles uden en 1.behandling. men med hensyn til de bemærkninger, som Landsstyret så ville fremkomme med, der er det korrekt, som Kuupik Kleist kom ind på her under sin ordførerindlæg, hvor han sagde, at Landsstyremedlemmet skulle komme med et ændringsforslag, men det er vi kede af, at det ikke sker.
Men det kan være, at man på et senere tidspunkt, at det nok bliver til efterårssamlingen, at det så kommer et forslag om reform af det omtalte. Og jeg regner også med, at der så også vil ske forbedringer med hensyn til servicering, således at man også får afklaret nogle klare retningslinier ved driften af A/S Boligselskabet INI. Man skal også vide, at revisionsudvalget i sin betænkning på et tidligere tidspunkt også har været inde på, hvor det eksterne revisorer og deres bemærkninger, dem skal vi diskutere i april måned og der vil man også kunne se de forskellige problemer, som A/S Boligselskabet INI har i sin drift. Og jeg skal også redegøre for, at vi allerede er startet, idet vi allerede har en dialog i gang med A/S Boligselskabet INI’s bestyrelse og direktør for at forbedre A/S Boligselskabet INI’s servicering af borgerne, lige som ansvar og forpligtigelser også vil blive vurderet, hvor man også vil se på andre løsningsmuligheder.
Det er korrekt, at A/S Boligselskabet INI i sin service også bl.a. pligt, som Demokraterne også har spurgt om, at der har de store forpligtigelser med tilsyn og kontrol og hvor de også har tilsyn med kajanlæg m.m. og ud fra det, så skal der ske en reel arbejdsfordeling, fordi A/S Boligselskabet INI som udlejer, og at de så også får et større ansvar mht. vedligehold.
Ja, vi håber, at vi til efteråret kan nå, at fremkomme med et forslag om reform af A/S Boligselskabet INI. Og med hensyn til husleje og forhøjelsen af disse og det, nogle af boligerne er faldet i pris, mens andre er steget og så har vi selvfølgelig haft en dialog med A/S Boligselskabet INI og vi skal også præcisere, at man i Landsstyret også har set på disse prisændringer, hvor nogle er blevet dyrere og andre er blevet billigere.
Og det er så sket ud fra afdelingsregnskaber. Og det er dem, man så også har udgangspunkt i disse regnskaber og derfor er de meget forskellige, hvor nogle af boligerne er blevet billigere, mens andre er blevet dyrere. Og det kan opleves over alt på kysten. Og det er så sket ud fra en beslutning, der på et tidligere tidspunkt er blevet taget her i Landstinget.
Og jeg kan også orientere, at der er nogen, der har henvendt vedrørende dette. SIK og lejerforeningerne har rettet henvendelse og de har allerede fået en besvarelse på deres henvendelse. Og at det så skal være gældende med tilbagevirkende kraft fra 1. januar, det er sådan, at efter Landsstyrets beslutning, så skal denne prisændring være gældende fra 1. marts.
Og vi skal i Landsstyret prøve på at få indhentet lidt klarere oplysninger om det og håber så på, at vi kan rette op på det. Og afslutningsvis så vil jeg endnu engang sige tak til de bemærkninger, der er kommet fra forskellig side, lige som, at de forskellige arbejdsopgaver også med hensyn til reformen af A/S Boligselskabet INI, da vil vi så komme med en redegørelse på et senere tidspunkt.
Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.
Den sidste, der får ordet er Kuupik Kleist, Inuit Ataqatigiit.
Kuupik Kleist, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Selvfølgelig er der også en masse småting, og at det vil ikke være på sin plads, at klare over disse ting. Men jeg synes, at man forhaster sagen her, hvor Landsstyret ikke har givet os nye papirer på det. Og det er så selvfølgelig står der i Landsstyrets papirer, i de første papirer, hvor de oplyser, at de vil komme med et ændringsforslag og reform af A/S Boligselskabet INI, og det er det, vi har haft udgangspunkt i, men jeg erfarer, at det ikke vil ske under nærværende samling.
Men til trods herfor, så kunne det ellers have været interessant for Landstinget at høre, hvilke formål Landsstyret så vil have og hvilken udgangspunkt de så vil have, når de kommer med et forslag om reform af A/S Boligselskabet INI. Det vil være dejligt for os, at vide, hvad det der for en tid, vi går i møde mht. A/S Boligselskabet INI.
Og vi må jo også være forberedt på, at der kommer nogle radikale ændringsforslag vedrørende A/S Boligselskabet INI, og jeg håber, at Landsstyremedlemmet endnu engang lige vil kort redegøre for hvad det er for nogle mål, man sætter sig, således at og vi skal meddele, at vi selvfølgelig vil gå ind for udvalgets indstillinger efterfølgende.
Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.
Og et enigt Infrastruktur og Boligudvalg har indstillet forslaget til vedtagelse i sin nuværende form, men inden da, så får Landsstyremedlemmet for Boliger sine bemærkninger.
Mikael Petersen, Landsstyremedlem for Infrastruktur, Miljø og Boliger, Siumut.
Og til Inuit Ataqatigiits ordfører Kuupik Kleist skal jeg meddele, at med hensyn til ændringen af INI A/S, så har man udgangspunkt i Landstingets tidligere eller den overfor Landstinget fremførte redegørelse vedrørende INI A/S. Og de indstillinger, der efterfølgende er kommet fra landstinget om, at Landsstyret skal komme med ændringsforslag.
Jeg har allerede kort redegjort for hvilke pligter INI A/S har og det er disse ting, der skal vurderes og vi må også huske på, at vi også har en serviceaftale med A/S Boligselskabet INI vedrørende bolighuse. Og det er blandt andet det, der også skal vurderes om det fortsat skal høre til der, lige som Boligdirektoratet vil vende tilbage til sagen.
At man har byggetilsyn, der har kommunerne allerede givet et udtryk for et ønske om, at man overgiver ansvaret til selvbyggerhusebyggeriet. Og at man radikalt ændrer om på hele A/S Boligselskabet INI’s organisation, det er det, vi så skal vende tilbage til og jeg skal også nævne, at de forskellige boligselskaber eller lejerforeninger, og at de får et større medansvar og at de får en større indflydelse. Det er blandt andet det, der sigtet imod og jeg er også overbevidst om, at Landsstyret også aktivt vil deltage i en yderligere styrkelse af beboerforeningerne. Og således at det ikke blot der af navn, men også af gavn, således at de reelt får indflydelse. Og det er det, vi gerne vil have sikret.
Og med disse bemærkninger, vil jeg endnu engang sige tak.
Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.
Vi skal til at gøre behandlingen af punkt 30 færdig. Og det er forslag til landstingsforordning om ændring af Landstingsforordning om etablering af et boligselskab.
Og der er så de afstemningstemaer, vi skal komme ind på her i forbindelse med 2.behandlingen og det er et enigt Infrastruktur og Boligudvalg indstiller forslaget til vedtagelse i sin nuværende form.
Og der stemmes nu om udvalgets indstilling.
De, der stemmer for udvalgets indstilling bedes rejse sig.
27.
Stemmer for og de, der stemmer imod udvalgets indstilling bedes rejse sig.
0.
Og de, der hverken stemmer for eller imod udvalgets indstilling bedes rejse sig.
0.
Og dermed er behandlingen af punkt 30 færdig.
Og jeg skal foreslå, at forslaget i den nu foreliggende form direkte til 3.behandlingen uden fornyet udvalgsbehandling.
Hvis ingen gør indsigelse imod dette, betragter jeg det som vedtaget.
Og det er så hermed vedtaget.