Dagsordenspunkt 25-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
17. mødedag, mandag den 31. marts 2003, kl. 13:05
Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Formand for Landstinget, Siumut.
Jensine Berthelsen, formand for Landstingets Fiskeri, Fangst- og Landbrugsudvalg, Atassut.
Udvalget har følgende medlemmer:
Landstingsmedlem Jensine Berthelsen, Atassut, formand
Landstingsmedlem Ole Dorph, Siumut, næstformand
Landstingsformand Ole Thorleifsen, Siumut
Landstingsmedlem Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit
Landstingsmedlem Palle Christiansen, Demokraterne
Og vi fremkommer så hermed med en betænkning som et enigt udvalg har fremkommet med i enighed.
Indledningsvis vil Landstingets Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalg hilse forslaget til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt velkommen. Udvalget noterer sig, at lovforslagets ændringer og præciseringer blandt andet er fremkommet på baggrund af en henvendelse fra Landstingets Ombudsmand.
Hvorigennem Ombudsmanden henviser til, at der i eden nugældende Landstingslov om fangst og jagt manglede en mulighed for at bemyndige den lokale fisker- og fangerorganisation til at udpeget en leder i forbindelse med fællesfangst efter vågehvaler.
Derudover rummer lovforslaget også en justering, i Fangstrådet medlemssammensætning, således at Direktoratet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, samt Direktoratet for Miljø og Natur i fremtiden vil fungere som tilforordnede for rådet. Udvalget bifalder dette, da det i sagens natur er mindre hensigtsmæssigt, at ressortdirektoraterne deltager som medlemmer i organer, der har til at opgave at rådgive selv samme direktorater.
Affattelsen af § 16, stk. 4, bringer høringsprocessen i Fangstrådet i overensstemmelse med det regelsæt der gælder for Fiskerirådet. Udvalget er enig i denne ændring, og finder det positivt, at der sker en tilpasning af høringsprocessen i Fangstrådet.
Afslutningsvis skal udvalget henlede Landsstyrets opmærksomhed på Fangstrådet kommissorium fra 1997, som anfører at rådet kan behandle sager for at afgive udtalelse til Landsstyret. Ifølge det nuværende kommissorium har Fangstrådet ikke pligt til at udtale sig på alle henvendelser. Udvalget skal derfor anbefale, at Landsstyret i forbindelse med lovændringen også ændrer Fangstrådets kommissorium, således at Fangstrådet har pligt til at udtale sig på alle henvendelser fra Landsstyret. Dette med henblik på at undgå at der opstår usikkerheder i forbindelse med en høring af rådet.
Med disse bemærkninger indstiller et enigt udvalg lovforslaget til vedtagelse i det nuværende form.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og så er det Landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, der får ordet.
Simon Olsen, Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Siumut.
På Landsstyrets vegne vil jeg gerne hermed takke for betænkningen fra Landstingets udvalg for Fiskeri, Fangst og Landbrug.
Landsstyret takker for et enigt udvalg, der tilslutter sig forslaget i dets nuværende form. Landsstyret har noteret sig, at udvalget i betænkningen anbefaler, at Landsstyret i forbindelse med lovændringen også ændrer Fangstrådets kommissorium, således at Fangstrådet har pligt til at udtale sag på alle henvendelser fra Landsstyret. Dette med henblik at undgå at der opstår usikkerheder i forbindelse med høring af rådet.
Med hensyn til det sidste, skal jeg på vegne af Landsstyret oplyse, at kommissoriet for Fangstrådet vil blive justeret i henhold til udvalgets anbefaling.
Med disse bemærkninger skal jeg på Landsstyrets vegne overlade sagen til Landstingets videre behandling.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Den næste, der får ordet, er Ole Dorph, Siumut.
Ole Dorph, ordfører, Siumut.
Tak. Vi skal fra Siumut henvise til vores bemærkninger under 1. behandlingen af Landsstyrets forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt.
Det fremgår nu, at Landsstyret tager udgangspunkt i det nævnte ændringsforslag, ligesom udvalget for fiskeri, Fangst og Landbrug også har ønsket dette. Vi er i Siumut glade for, at de har behandlet Landsstyrets indstillinger, således at tvivlsspørgsmål i loven for fremtiden kan undgås.
Med disse bemærkninger fra Siumut skal vi indstille til 3. behandling.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Den næste, der får ordet, er Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit.
Agathe Fontain, ordfører, Inuit Ataqatigiit
Fra Inuit Ataqatigiits side henviser vi til vores bemærkninger under 1. behandlingen, og indstiller at punktet bliver sendt til 3. behandling.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Og den næste, der får ordet, er Jensine Berthelsen, Atassut.
Jensine Berthelsen, formand for Landstingets Fiskeri, Fangst- og Landbrugsudvalg, Atassut.
Vi er glade for, at vore ændringsforslag vil resultere i, at der bliver færre usikkerheder, og med henvisning til vores bemærkninger under 1. behandlingen indstiller vi sagen til 3. behandling.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Den næste der får ordet er Palle Christiansen, Demokraterne.
Palle Christiansen, ordfører, Demokraterne.
Fra Demokraternes side er vi glade for at se, at Landsstyret har noteret sig og efterfulgt udvalgets anbefalinger.
Da det er et enigt udvalg der står bag anbefalingerne, har vi fra Demokraterne ikke yderligere kommentarer.
Med disse bemærkninger anbefaler Demokraterne, at forslaget godkendes i sin nuværende form.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Den næste der får ordet er Anthon Frederiksen fra Kandidatforbundet.
Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.
Med henvisning til Kandidatforbundets bemærkninger under 1. behandlingen, så har jeg med glæde bemærket at man i forbindelse med 2. behandlingen, så har udvalget for Fiskeri og Fangst i enighed indstillet nogle justeringer med henblik på at smidiggøre loven, og at Landsstyret også går ind for det, hvorfor vi også går ind for, at den bliver vedtaget i forbindelse med 3. behandlingen.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Vi går nu videre til afstemningen, og de der går ind for udvalgets indstilling, et enigt udvalgs indstilling, og de der går ind for det bedes rejse sig. 22. Er der nogen der er i mod, det er ikke tilfældet. Er der nogen der har undladt at stemme, det er heller ikke tilfældet. Og dermed er den vedtaget her i forbindelse med 2. behandlingen.