Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 28-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

17. mødedag, fredag den 10. maj 2002, kl. 16.52

 


Punkt 28

 

 

Vi kan nu gå videre til næste punkt, punkt 28, forslag til landstingsforordning om dagin­stitutioner, dagpleje m.v.

(Landsstyremedl. for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked)

(2. behandling)

 

Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.

Under 1. behandlingen af forslaget til Landstingsforordning om daginstitutioner, dagpleje m.v. på Landstingets efterårssamling 2001 blev der fra flere sider efterlyst en formålsparagraf i landstingsforordningen om daginstitutioner og dagpleje m.v.

 

For at tilgodese dette ønske, er der udarbejdet ændringsforslag til forordningen. Forslaget til bestemmelsen om formål har været til høring hos KANUKOKA, PIP, IMAK og enkelte da­ginstitutioner, ligesom det har været drøftet i en arbejdsgruppe om den gode forberedelse til den gode skole, Atuarfitsialak. Landsstyret har endvidere afholdt et miniseminar med deltagel­se af social- og arbejdsmarkedsudvalget, arbejdsgruppen og de to faglige organisationer, hvor forslaget ligeledes har være drøftet.

 

Udover ændringer med en indsættelse af en formålsparagraf er der tilføjet en bestemmelse om finansiering, som er en videreførelse af den nugældende ordning, som har hjemmel i Land­stingsforordning om hjælp til børn og unge.

 

Endelig indeholder ændringsforslaget, at ikrafttrædelsen af forordningen sker den 1. januar 2003 i stedet for som oprindeligt planlagt den 1. januar 2002.

 

Landstingets social- og arbejdsmarkedsudvalg har efter 1. behandlingen af forslaget på efter­årssamlingen 2001 gennemgået forslag til Landstingsforordning om daginstitutioner, dagpleje m.v. og er fremkommet med en betænkning.

 


Udvalgets flertal bestående af Siumut, Atassut og Kandidatforbundet fremsætter forslag om ændring af de generelle bestemmelser, så det fremgår, at kommunalbestyrelsen skal tilbyde alle førskolebørn aktiviteter, der fremmer intentionerne i forbindelse med den gode forbere­delse til den gode skole. Landsstyret har imødekommet forslaget, og det er medtaget i det fremlagte ændringsforslag som nr. 1 som et ændringsforslag til '1.

 

Ovennævnte flertal i udvalget har endvidere foreslået, at der indsættes en formålsbestemmelse i forordningen. Landsstyret har imødekommet forslaget, og det er medtaget i det fremlagte ændringsforslag som nr. 2 som en ny paragraf.

 

Til de ovennævnte to forslag, er der en mindretalsudtalelse i betænkningen fra Inuit Ataqati­giit om ændrede formuleringer samt yderligere præcisering af formålet ved at opdele bestem­melser i to paragraffer, dels om formålet med dagtilbud, dels om at dagtilbuddene skal tilbyde børn et sundt og trygt pædagogisk miljø.

 

Landsstyret kan ikke imødekomme mindretallets forslag til at indsætte nogle meget detaljere­de bestemmelser om miljø m.v. i forordningen. Mindretallets synspunkter vil blive medtaget i de retningslinier om institutionernes oprettelse og indretning m.v., som Landsstyret i henhold til det oprindelige forslags '2, stk. 3 er bemyndiget til at fastsætte.

 

Et enigt social- og arbejdsmarkedsudvalg opfordrer Landsstyret til at undersøge muligheden for indsættelse af en bestemmelse vedrørende nedsættelse af en daginstitutionsbestyrelse, samt spørgsmålet om vederlag til denne.

 

I henhold til ovennævnte bemyndigelse skal Landsstyret også fastsætte retningslinier for ledel­se og drift af daginstitutionerne. Efter den tilsvarende bestemmelse i landstingsforordning om hjælp til børn og unge, er der udstedt et cirkulære, som bl.a. indeholder bestemmelse om, at for hver daginstitution skal der vælges en bestyrelse bestående af repræsentanter for forældre, personale og kommune.

 

Disse bestemmelser agter Landsstyret at videreføre med hjemmel i denne nye forordning, og herunder vurdere i hvilket omfang, der skal ske ændringer.

 


Landsstyret vil følge udvalgets opfordring til at drøfte dette med KANUKOKA og herunder drøfte spørgsmålet om vederlag, som i givet fald vil være en driftsudgift for institutionerne.

 

Udvalget har endvidere foreslået, at der medtages en bestemmelse om finansiering i forslaget. Dette forslag er imødekommet af Landsstyret og fremgår af ændringsforslagets nr. 3. Bestem­melsen er en delvis videreførelse af nuværende bestemmelse i landstingsforordning om hjælp til børn og unge.

 

For så vidt angår tilskud til opførelse af daginstitutioner m.v., er der hjemmel til dette i Land­stingsforordning om socialvæsenets styrelse og organisation og det med hjemmel heri udsted­te cirkulære 213 om social udbygning. Der sker ingen ændringer på dette område med frem­læggelse af forslaget til landstingsforordning om daginstitutioner m.v.

 

Bestemmelsen om, at Hjemmestyret kan yde tilskud til drift af institutioner, er derimod ikke medtaget. Den nuværende formulering har givet anledning til misforståelser, da enkelt kom­muner har troet, at de med henvisning til denne bestemmelse kunne søge tilskud fra en pulje til drift af daginstitutioner. Det har aldrig været hensigten med bestemmelsen, da tilskuddet til driften af daginstitutioner indgår i det samlede bloktilskud til kommunerne. Dette er i overens­stemmelse med hidtidig praksis og den aftale der er mellem Hjemmestyret og KANUKOKA om byrde-/opgavefordelingen på dette område.

 

Udvalgets betænkning indeholder et afsnit om uddannelse, hvor udvalget opfordrer Lands­styret til i samarbejde med KANUKOKA vedvarende at arbejde for, at de enkelte faggrupper på daginstitutionerne fastholdes ved at forbedre deres lønforhold, arbejdsbetingelser og priori­tere deres efteruddannelse.

 

Landsstyret skal i den forbindelse henvises til den igangværende undersøgelse af arbejdsfor­holdene for uddannet arbejdskraft på det sociale område, som er iværksat efter beslutningsfor­slag på efterårssamlingen 2001. Undersøgelsen forventes afsluttet om nogle måneder og resul­tatet fremlægges på efterårssamlingen senere i år. Herefter vil det blive vurderet, hvilke særli­ge tiltag der skal gøres på det sociale område, herunder daginstitutioner og dagpleje. Eventuel­le uddannelsestiltag vil ske ud fra en samlet vurdering af uddannelsesbehovene.


Derudover skal Landsstyret henvise til den netop indgåede tre-årige overenskomst med P.I.P., som begge parter har udtrykt tilfredshed med, idet det formodes, at de forbedrede lønvilkår kan være med til at fastholde pædagoger inden for det fag, de har uddannet sig til.

 

Landsstyret håber at have kommenteret udvalgets bemærkninger til enkelte bestemmelser på tilfredsstillende vis.

 

Et flertal i social- og arbejdsmarkedsudvalget bestående af Siumut, Atassut og Kandidatfor­bundet indstiller forslaget til vedtagelse i den form det har, når Landsstyret har fremsat æn­dringsforslag i overensstemmelse med flertallets opfordringer, mens et mindretal bestående af Inuit Ataqatigiit indstiller forslaget til vedtagelse i den form det har, når Landsstyret har frem­sat ændringsforslag i overensstemmelse med det enige udvalgs og mindretallets opfordringer.

 

Landsstyret har imødekommet flertallets ønsker om ændringsforslag.

 

Med disse bemærkninger overlader Landsstyret hermed forslag til behandling her i Landstin­get.

 

Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.

Så går vi over til ordførerrækken, først er det Ruth Heilmann, Siumut. Derefter er det God­mann Rasmussen, Atassut.

 

Ruth Heilmann, ordfører, Siumut.

Vi har fra Siumut følgende bemærkninger til forslag til landstingsforordning om daginstitutio­ner, dagpleje m.v. I den forbindelse skal vi sige, at vi mener, at Landstingets Social- og Ar­bejdsmarkedsudvalgs betænkning har imødekommet vore krav.

 


Da vi som sagt mener, at nærværende forslag til 2. behandling og Landsstyrets ændringsfor­slag indeholder vores synspunkter, er vi glade for Landsstyrets svar og takker for, at de tilfø­jer, at kommunalbestyrelserne skal komme med tilbud til nye skolesøgende i forbindelse med forberedelsen af Atuarfitsialak. Det er meget vigtigt med en sådan formulering, idet dette harmonerer med tanken om at sætte barnet i centrum ved at man søger at  tildegodese barnets forberedelse til skolestarten på bedste vis.

 

Vi finder at det er godt, at der er nedsat en arbejdsgruppe, der skal arbejde med at barnet bli­ver bedst muligt forberedt til skolestarten. Vi ved jo, at kommunerne tager dette alvorligt og allerede arbejder på det i daginstitutionerne og i skolerne, hvor visse kommuner er længere fremme end andre, og det er vi fra Siumut tilfredse med.

 

Kommunernes Landsforening, P.I.P., ISP, Direktoratet, IMAK og andre relevante instanser har bidraget positivt til oplysningen af nærværende emne, og det vil vi gerne her takke for, og vi vil gerne støtte deres fremtidige initiativer og ønsker dem alt mulig held og lykke.

 

Fra Siumut lægger vi vægt på en god forberedelse til Atuarfitsialak, og da vi allerede tidligere har krævet et godt forberedende arbejde til en fortsat skolegang i den gode institution, er vi fra Siumut meget veltilfredse med, at via nærværende forslag, at man åbner op for en mere koor­dineret indsats, da vi finder, at dette er ganske naturligt.

 

Forældrene er ansvarlige for barnets udvikling fra undfangelsen frem til barnets selvstændig­hed. Derfor er det nødvendigt at understrege, at daginstitutionerne er et supplement til børne­nes opdragelse af barnet.

 

Fra Siumut lægger vi afgørende vægt på, at barnet i sit hjem er omgivet af kærlighed, idet hjemmet er roden til barnets opvækst hen imod selvstændighed. Det er meget vigtigt, at børn og unge ikke forsømmes, idet de har krav på pleje og rådgivning fra de voksne med henblik på støtte under opvæksten ifølge De Forenede Nationers børnekonvention. Derfor er det meget vigtigt, at man baner vej for en koordinering fra daginstitution, dagpleje og frem til skolerne.

 

Som en pædagog med god grønlandsk baggrund har sagt, så må man forberede børnenes op­vækst i samarbejde mellem de berørte parter. Dette betyder samarbejde mellem hjemmet, skolen, daginstitutioner, socialvæsenet og andre, og dette synspunkt tilslutter vi os fuldt ud fra Siumut.

 


Om få dage skal vi vedtage forordningsforslaget om Atuarfitsialak, og da vi i Siumut lægger vægt på, at Atuarfitsialak må bygge på en god samklang mellem forældre, lærere og børn, er vi helt enige i honoreringen af bestyrelserne med henblik på animering af bestyrelsesmedlem­merne. Og vi mener, at dette vil styrke forældrenes interesse, for så vidt angår driften af bør­neinstitutioner, at den bliver forøget.

 

Da vi lægger meget vægt på børneinstitutionsområdet, så ser vi frem til en vurdering fra Landsstyret og KANUKOKA vedrørende vores henvendelse om honorering af bestyrelses­medlemmerne i børneinstitutionerne.

 

Fra Siumut er vi klar over, at udviklingen på børneinstitutionsområdet er sakket bagud, ikke mindst på grund af manglende økonomiske midler, hvorfor vi fra Siumut mener, at KANU­KOKA og Hjemmestyret bør formulere klare retningslinier for finansiering af børneinstitu­tionsområdet.

 

Socialreformkommissionen anbefalede i deres betænkning for 5 år siden, at man i 2005 bør nå frem til en dækningsgrad på 80%, hvor den i dag er på 61%, hvorfor vi fra Siumut mener, at man er godt opmærksom på dette. Fra Siumut mener vi, at kommunen tager god vare på bør­neinstitutionsområdet, og at de bør tage god vare om det, ligesom det er lige så vigtigt, at man tilvejebringer tilstrækkeligt antal uddannede pædagoger. Beklageligvis er der i dag mangel på uddannede pædagoger, og dette harmonerer ikke med formålet om god service over for børn og unge, hvorfor vi fra Siumut nok engang opfordrer til, at man fra centralt hold også anven­der tilbud om lokale eller decentrale uddannelser inden for pædagogområdet.

 

Fra Siumut skal vi afslutningsvis udtrykke vores forhåbning om, at forslaget går videre til 3. behandling i sin nuværende form med flere til???, idet vi mener, at vores ønsker til lovgivnin­gen og dens målsætninger er imødekommet.

 

Godmann Rasmussen, ordfører, Atassut.

Vi har fra Atassut følgende kommentarer vedrørende forslaget til landstingsforordning om daginstitutioner, dagpleje m.v.

 


Først skal jeg dog sige, at vi tager Landsstyrets svarnotat til efterretning, og at vi er enige i Landsstyrets svarnotat.

 

Som vi ved, så blev der under vores efterårssamling sidste år efterlyst, at der ikke fandtes en formålsparagraf i den gældende forordning, og at der var enighed om, at der skulle udarbejdes sådan en formålsparagraf.

 

Vi vil også gøre det klart, at problemet har været fremført mange gange før i forskellige sammenhænge, hvor der også har været møder med Landsstyret des angående, hvor der også har været berørt i forbindelse med Atuarfitsialak.

 

Ligeledes var det ellers meningen, at forordningen skulle træde i kraft pr. 1. januar 2002. Der har været forskellige høringer hos relevante parter, og på den baggrund er man fremkommet med et forslag om, at dette træder i kraft 1. januar 2003. Derfor vil jeg gerne på vegne af ud­valget takke alle, der har været involveret i dette arbejde, ligesom jeg også vil rette en tak til det solide flertal, der har været i udvalget, bestående af Siumut, Atassut og Kandidatforbun­det.

 

Med disse bemærkninger skal vi fra Atassut gå ind for udvalgsflertallets indstillinger.

 

Asii Chemnitz Narup, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Tak. Forslaget til landstingsforordning om daginstitutioner, dagpleje m.v. er nu forelagt til 2. behandling her i tinget. Socialudvalget har fremkommet med en betænkning, hvor Inuit Ata­qatigiit er fremkommet med mindretalsudtalelse, og vi vil derfor meddele, at vi vil stemme derefter.

 

Inuit Ataqatigiit mener til stadighed, at samfundets handlemåde over for børn og unge skal være målrettet, sammenhængende og henvende sig til alle, og hvor det vigtigste mål skal være, at barnets opvækst fra fosteret til voksen skal være sammenhængende.

 


Inuit Ataqatigiit mener også til stadighed, at barnet i sin opvækstperiode mellem de 3 til 5 år, at dette skal danne grundlag for folkeskolen. Derfor ønsker og mener vi i Inuit Ataqatigiit, at der skal ske en grundig renovering af forordningsforslaget i forhold til daginstitutioner, dag­plejeordninger m.v., før der stilles forslag til forordningsforslaget med deltagelse fra forældre og politikere og alle fra vort land tilknyttede til arbejdet, så skal der udarbejdes en lignende ordning af Atuarfitsialak-arbejdet, fordi vi mener, at man via sådan en ordning vil sikre den bedste overgang fra daginstitution til folkeskole. Denne tanke og vurdering bliver støttet fra de til arbejde knyttede. Vi vurderer fra Inuit Ataqatigiit, at det fremkomne forslag til landstings­forordning ikke lever op til vores ønsker og krav.

 

Vi skal til vore kolleger her i tinget have, at man bemærker, at høringsperioden til ændrings­forslaget kun har været på 14 dage. Ligeledes skal vi også anmode om, at man bemærker, at det kun er få parter, der er blevet hørt. Vi mener derfor det er uforståeligt, at Landsstyret siger i deres forelæggelsesnotat, at der ikke er nogen modtaget svar ved høringen.

 

Konsekvensen ved en vedtagelse af forordningsforslaget bliver, at børn mellem 4 og 6 år, der ikke er kommet i skole endnu, får tilbud om tiltag til en god skolestart. Derved bliver tilbud­dene flere til børn, der endnu ikke er kommet i skole.

 

Vi mener i Inuit Ataqatigiit, at de økonomiske og personalemæssige konsekvenser af forslaget ikke er blevet tilstrækkeligt belyst. Vi har også forstået, at KANUKOKA også regner med, at det vil blive nødvendigt med kurser, hvis forslaget kommer igennem.

 

Landsstyret har nedsat et udvalg, der skal arbejde med en god forberedelse til folkeskolen til alle børn mellem 4 til 6 år. Udvalget er blevet stiftet ultimo november 2001, og skulle have været færdig med sit arbejde ultimo denne måned i år. Dermed er udvalgets arbejde endnu ikke blevet færdigt. Vi mener i Inuit Ataqatigiit, at udvalgets anbefalinger og opfordringer skal danne grundlag for, at det burde have dannet grundlag for socialudvalgets betænkning, da man derigennem kan sikre, at man også respekterer udvalgets arbejde. Men som sagt, så har man fremsat et ændringsforslag uden at vente på, at udvalget gør sit arbejde færdigt. Derfor skal vi fra Inuit Ataqatigiit opfordre til, at 3. behandlingen af forordningsforslaget bliver udsat til efterårssamlingen. Den medvirkende årsag til vores forslag om udsættelse er, at et enigt socialudvalgs opfordring til Landsstyret om oprettelse af bestyrelser for daginstitutionerne med KANUKOKA=s forståelse, at dette bliver fremsat i Landstinget som et ændringsforslag til forordningen til efterårssamlingen.


Vi skal hermed opfordre vore kolleger her i tinget til at sætte et generelt grundigt og ordentligt arbejde i forsædet og vedtage en udsættelse af 3. behandlingen til efteråret, således at vi først 3. behandler forslaget til efterårssamlingen.

 

Vi har fra Inuit Ataqatigiit fremsat ændringsforslag til Landstingets ændringsforslag til forord­ningen, og vi vil hermed kort gerne kommentere forslagene med de vigtigste hovedpunkter af vore udtalelser.

 

Vi har fra Inuit Ataqatigiits side lagt mærke til, at i formuleringen af tilbuddene fra daginstitu­tionerne til børn, at de ikke kun skal passes, altså at man ikke kun skal have børn logerende, men at de også skal have, at omsorg og forsorgen for børnene skal tilkendegives.

 

Og vi skal også endvidere bemærke, at kommunerne skal være vågne over for behovet for hjælp til børn med fysiske eller psykiske handicaps eller på anden måde mangler hjælp, at disse også skal tilbydes.

 

Inuit Ataqatigiit stiller ændringsforslaget til daginstitutionernes og dagplejens grundlæggende formål, og da det allerede er blevet fremsat i betænkningen, skal vi ikke gentage dem her, og da vi som helhed er i mindretal i forhold til betænkningen, skal vi stemme herefter.

 

Jeg skal også bemærke, at vi ellers har ønsket, at reglerne blev præciseret, at daginstitutioner .... ved at de har et godt miljø for børnene, at de sikrer, at man sikrer børnene sundhed ved at de har et godt miljø. Det skyldes, at der sidste år var en doktorafhandling af én ved navn Pre­ben, som havde en doktorafhandling om øresygdomme blandt børn i Grønland, hvor det viste sig, at der var en lang større grad af øresygdomme hos børn, der var på daginstitution, hvor man allerede kunne mærke, at de havde nedsat hørelse. Der er således behov for, at der fast­sættes krav til det fysiske miljø i daginstitutionerne, ligesom det også er blevet foreslået, at der sker forbedringer af det fysiske miljø, også fordi der visse steder er for mange børn pr. kva­dratmeter.

 


At Landsstyret ikke er enig med os, det tager vi til efterretning. Og det var, hvad vi havde at sige her fra Inuit Ataqatigiit ved 2. behandlingen af forslag til landstingsforordning om dagin­stitutioner og dagpleje.

 

Loritha Henriksen, ordfører, Kandidatforbundet.

Efter at have fulgt nøje med i arbejdet lige efter 1. behandlingen, har vi fra Kandidatforbundet følgende bemærkninger til nærværende forslag til landstingsforordning om daginstitutioner og dagpleje.

 

Fra Kandidatforbundet vil vi gerne fremkomme med, at vi har fulgt med stor interesse i arbej­det omkring den gode skole, og interessen er ikke blevet mindre, da man i forbindelse med disse drøftelser også antog det som vigtigt, at også daginstitutionsområdet blev inddraget i forbindelse med den gode skole, Atuarfitsialak.

 

Man har brugt meget tid fra udvalgets side til at drøfte forslaget siden 1. behandlingen, og hvor man både har holdt grundige høringer og møder med alle relevante parter, med det resul­tat, at alle høringsparter kom med gode og grundige oplysninger, og vi vil hermed sige, at vi anser dette som meget positivt.

 

Samtidig vil vi gerne her fremhæve, at vi er meget tilfredse med, at Landsstyret har nedsat en arbejdsgruppe, og hvor alle berørte instanser og de handicappedes forældre er med, hvorved der er skabt en tæt kontakt til alle berørte instanser. Og under møderne med disse parter, så har alle disse givet gode og positive tilbagemeldinger, som man også kan bruge til fremtidige tiltag inden for børneområdet. Og vi mener, at dette i sig selv er en gode.

 

Formålet med dette er, at man tilgodeser børnene fra 4 til 6 år, at man tilgodeser deres færdig­heder, således at de er mere klædt på til at gå ind i folkeskolen, således at barnet får det bedste fundament.

 

En af vores målsætninger i Kandidatforbundet er, at der ikke skal være forskelsbehandling blandt børnene, men at man skal arbejde for børnene under lige vilkår og efter de enkelte børns behov. Vi skal også fremhæve, at vi også finder det vigtigt, at man skal arbejde med barnet fra svangerskabet af, fordi man kun derved kan opnå en tryg tilværelse for barnet, når man allerede samarbejder med de kommende forældre under svangerskabet.


Med disse korte bemærkninger og med henvisning til vore bemærkninger under 1. behandlin­gen har vi hermed tilkendegivet vores tilslutning til forslaget her ved forslaget, hvor vi også vil indstille, at forslaget overgår til 3. behandling.

 

Otto Steenholdt, ordfører, løsgænger.

Under vores tidligere drøftelser i dag, nævnte jeg, at daginstitutioner og dagpleje, at .... nær­værende forslag til landstingsforordning har været til høring, ligesom udvalgsarbejdet har været omfattende, hvor udvalget også har inddraget alle berørte parter, og jeg vil tage den tilfredshed, der er fra høringsparterne til forslaget, hvor man har udsat 2. behandlingen fra efterårssamlingen sidste år, således at den også træder i kraft pr. 1. januar 2003.

 

Landsstyret har i overensstemmelse med udvalgsflertallet fremsat ændringsforslag, hvilket jeg er enig i, og jeg mener ikke, at de forskelle der er mellem mindretallet og flertallet ikke er så store, da jeg mener, at KANUKOKA og Hjemmestyret skal være fælles om at dele byrderne.

 

Og med disse korte bemærkninger går jeg ind for forslaget.

 

Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.

På Landsstyrets vegne siger jeg tak for de faldne bemærkninger fra de forskellige grupper i Landstinget, og som sagt så blev punktet 1. behandlet under Landstingets efterårssamling sidste år, hvor man blev enige om, at den skulle 2. behandles her under forårssamlingen.

 

Baggrunden for udsættelsen har ikke mindst været begrundet i, at social- og arbejdsmarkeds­udvalget har ønsket, at der blev udarbejdet et klart formålsparagraf til forordningen, som nu er blevet udarbejdet og fremsat som forslag.

 

Jeg skal også sige, at det for så vidt angår den grønlandske titel omkring Aulluinnarni meeq­qeriviit, ulluinnarni angerlarsimaffinni paaqqinniffiit@ - Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender gør rede for den grønlandske titel, om hvorfor det står som skrevet og varsler, at de fra Landsstyrets side fremlægger et ændringsforslag til forslagets titel til 3. behandlingen.

 


Jeg skal også sige, at der er modtaget en del høringssvar, selvom f.eks. fra Aasiaat Kommunea har fået et høringssvar, f.eks. fra socialforvaltningen, fra PPR, fra Fritidshjemmet Aqqaluk her i Nuuk, IMAK, ligesom vi også har haft høringssvar fra KANUKOKA. Disse høringssvar har dannet udgangspunkt i vores ændringsforslag.

 

Efter at have sagt det vil jeg lige kommentere de faldne bemærkninger fra de enkelte partier.

 

Først vedrørende Ruth Heilmanns bemærkninger om, at nærværende forslag har været udar­bejdet efter grundigt forarbejde, ved at man gav de bedste mulighed for at barnet kan blive forberedt til en god skolestart, og jeg er glad for de bemærkninger, som falder fra Siumuts side. Det er også rigtigt, at nærværende forordningsforslag har været behandlet i udvalg og via flere møder, ligesom vi også har haft et seminar om forordningen omkring formålsbestemmel­se til forslaget ved at vi har inddraget den bredest mulige vifte af parter indenfor området.

 

Det understreges også, at der skal være sammenhæng mellem barnets udvikling fra undfangel­se til barnets selvstændighed, og at disse også skal slå igennem på daginstitutionsområdet. Og det er jeg også glad for.

 

Siumut siger i deres ordførerindlæg noget meget interessant, nemlig omkring mulighederne for en honorering af bestyrelsesmedlemmerne i daginstitutioner, og det vil vi gerne have op i Landsstyret. Jeg må beklageligvis sige, at daginstitutionsbestyrelsesarbejdet er et område, som bliver svigtet af bestyrelsesmedlemmerne, hvorfor der er et meget stort frafald, og det er be­tænkeligt og jeg mener, at vi bør animere forældrene til at være mere aktive i bestyrelsesarbej­det omkring daginstitutionerne. Og det vil vi også tage op i samarbejde med KANUKOKA og kan måske inddrage det i bloktilskudsforhandlingerne. Men spørgsmålet er, om hvilken ord­ning der kan findes på området.

 

Man kommer også ind på anlæggelse af børneinstitutioner, som er sakket bagud i de senere år. Der har fra Landstingets side kun blevet bevilget omkring 5 mio. kr. om året til daginstitutio­ner, mens vi fra kommunerne har fået ansøgninger helt op til 80 mio. kr., hvorfor der også et gab der, hvor jeg håber på Landsstyrets side, at vi for så vidt angår børneinstitutionsområdet vil kunne løse dette problem således, at vi som ønsket af Socialreformkommissionen kan komme op på en dækningsgrad på 80%, hvilket vi er meget langt fra i dag.


Ruth Heilmann kommer også ind på, at der i de senere år har været problemer med at tiltræk­ke tilstrækkeligt antal uddannede pædagoger, og det kan vi jo vist alle være enige om, hvor det siges, at halvdelen af personalet ikke er uddannede.

 

På baggrund af de seneste overenskomstresultater, så har vi alle vores forhåbninger til, at dette kan være et skridt i den rigtige retning, således at vi tiltrækker flere uddannede pædagoger til daginstitutionsområdet, på baggrund af den nys undersøgende aftale indenfor området. Og vi håber alle sammen, at denne vil bane vej for, at flere uddannede pædagoger bliver ansat indenfor området.

 

For så vidt angår en decentral uddannelse indenfor uddannelse af pædagoger til daginstitutio­ner, så mener jeg at vide, at der er 3 kommuner, der er klar til at igangsætte en sådan uddan­nelse, men problemet som man er strandet på er som regel økonomien bag. Men jeg håber, at vi også ved en styrket uddannelsesindsats, bl.a. via decentralisering kan uddanne flere pæda­goger i fremtiden.

 

Til Godmann Rasmussen, Atassut, så giver denne sin tilslutning til Landsstyrets forslag, og det siger jeg tak for.

 

Til Inuit Ataqatigiits Asii Chemnitz Narups bemærkninger, så er jeg selvfølgelig enig i prin­cipperne bag Inuit Ataqatigiits ordførerindlæg. Asii Chemnitz Narup har også ret i, når hun siger, at arbejdet langt fra er færdigt, idet det er først nu vi skal gå rigtig igang med f.eks. implimentere overgangsordninger i den kommende tid for at lette overgangen fra institution til folkeskole på baggrund af de nye foreslåede formålsbestemmelser. Der er behov for at inddra­ge kommuner, daginstitutioner, skoler, forældre m.m., og det kan vi ikke komme uden om.

 

Jeg har allerede besvaret Inuit Ataqatigiits bemærkninger om høring tidligere, hvorfor jeg ikke skal gentage det her.

 


Inuit Ataqatigiit kommer også ind på, at vores tilbud til børn og unge også skal forøges, og det er jeg også fuldstændig enig i, og jeg er derfor glad for, at man fra kommunalt hold også er blevet meget mere vågen overfor dette område ved at man giver flere tilbud til børn, også på baggrund af den debat, der har været omkring børn og deres situation i samfundet. Jeg mener, at udviklingen går i den rigtige retning.

 

Som tidligere sagt, så er det også rigtigt, at der er behov for fortsatte uddannelsesinitiativer og kurser indenfor området.

 

Inuit Ataqatigiit ønsker også, at 3. behandlingen af forordningsforslaget bliver udsat til Lands­tingets efterårssamling. Fra Landsstyrets side ønsker vi ikke, at dette sker. Men det er dog rigtigt, at udvalget endnu ikke har færdiggjort sit arbejde, altså den arbejdsgruppe, så har arbejdsgruppens ønsker til formålsparagraf indarbejdet i forordningsforslaget, hvorfor disse allerede er indgået i behandlingen af forslaget.

 

Det er også rigtigt, at alle børn skal behandles lige, uanset om de er raske eller handicappede, men handicappede børn har også behov for særlige indsatser, og jeg mener, at kommunerne også er klar til at tage det op.

 

Til Kandidatforbundets Loritha Henriksens bemærkninger, så giver Kandidatforbundet også deres tilslutning til Landsstyrets forslag. Kandidatforbundets ordfører Loritha Henriksen kom også ind på den nedsatte arbejdsgruppe, og at denne arbejdsgruppe har udført et godt stykke arbejde hidtil, og at arbejdet har været godt, åbent og positivt med det resultat, at der nu er fremsat forslag til en formålsparagraf til forordningen. Jeg siger tak til Kandidatforbundets bemærkninger og skal afslutningsvis til Otto Steenholdt sige, at .... Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender præciserer over for Otto Steenholdt, at der er forskel på døgninstitutioner og daginstitutioner. Vi har ikke snakket om daginstitutioner tidligere i dag, men om døgninsti­tutioner (?). Det var således blot en præcisering til Otto Steenholdt.

 

Men vi kan ikke komme uden om, at vi skal til at forhandle med kommunerne om økonomien bag. Men jeg er glad for, at Otto Steenholdt giver sin tilslutning til forslaget. Det var hvad jeg havde at sige.

 

Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.

Tak. Så er det Ruth Heilmann, Siumut for anden gang.


Ruth Heilmann, ordfører, Siumut.

Tak. For en kort bemærkning. Det er måske heller ikke nødvendigt at jeg kommer herop igen, men jeg siger tak for Landsstyremedlemmets bemærkninger vedrørende vores ordførerindlæg, også fordi vi har haft mange drøftelser des angående, så mener jeg, at det ikke længere er nødvendigt at skulle tage det op igen her.

 

Med hensyn til honorarer til bestyrelserne i daginstitutionsområdet, det tager jeg godt imod. Og jeg mener, at sagen vil blive yderligere behandlet i udvalget, og jeg regner med, at man have indgående drøftelser her.

 

Hvad angår overgangsordninger og de værktøjer man har, og de resultater man har opnået, så mener jeg, at vi kan mødes med Inuit Ataqatigiit med deres bemærkninger om, at emnet kræ­ver yderligere drøftelser. I denne sammenhæng håber jeg, at Landsstyret har viljen til at opfyl­de disse ønsker, nemlig med ønsker om opkvalificering af personalet og også i samarbejde med andre instanser.

 

Anders Andreassen, mødeleder, Landstingets 2. næstformand, Siumut.

Tak. Vi skal snart til afstemning. Vi kan måske nu stemme, fordi der ikke er yderligere mar­kering, og jeg skal sige, at et enigt social- og arbejdsmarkedsudvalg har opfordret Landsstyret til at fremsætte nærmere bestemte ændringsforslag. Landsstyret har imødekommet denne opfordring. Endvidere har et flertal i udvalget bestående af Siumut, Atassut og Kandidatfor­bundet opfordret Landsstyret til at fremsætte nærmere bestemte ændringsforslag. Landsstyret har imødekommet denne opfordring.

 

Et mindretal bestående af Inuit Ataqatigiit har opfordret Landsstyret til at fremsætte nærmere bestemte ændringsforslag. Landsstyret har ikke imødekommet denne opfordring, men har tilkendegivet, at hvis mindretallets synspunkter vil blive medtaget i Landsstyrets retningslinier for institutioners oprettelse og indretning.

 

Der stemmes nu om Landsstyrets ændringsforslag. De, der stemmer for Landsstyrets ændringsforslag bedes rejse sig. 21.

 


De, der stemmer imod Landsstyrets ændringsforslag bedes rejse sig. 6.

 

De, der hverken stemmer for eller imod Landsstyrets ændringsforslag bedes rejse sig. Ingen.

 

Landsstyrets ændringsforslag er dermed vedtaget. Jeg skal foreslå, at forslaget i den nu fore­liggende form går direkte til 3. behandling uden fornyet udvalgsbehandling. Er der nogen, der er imod? Nej. Der er ingen, der er imod. Det er vedtaget.