Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 22-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

15. mødedag, fredag den 25. maj 2001.

Punkt 22

Forslag til landstingsforordning om leje af boliger. Først er det Landsstyremedlem for Boliger og Infrastruktur med et svarnotat til udvalgets betænkning.
2. behandling

 

Steffen Ulrich-Lynge, Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur.

 

Landsstyret har med interesse gennemgået det indholdsrige betænkning fra Landstingets Boligudvalg.

Landsstyret hilser med tilfredshed, at Landstingets Boligudvalg kan tilslutte sig alle de væsentligste nye tiltag i forslaget til en ny lejeforordning.

Landsstyret fremsætter her til 2.behandling af forslag til landstingsforordning om leje af boliger et ændringsforslag, der i det væsentligste imødekommer Boligudvalgets betragtninger og henstillinger. Der henvises til det vedlagte ændringsforslag.

Ændringsforslaget indebærer for så vidt ingen principielle ændringer i forhold til det fremlagte forordningsforslag, men skal tilsikre, at eventuel fortolkningstvivl om de enkelte bestemmelser undgås.

Med disse bemærkninger indstiller Landsstyret hermed det fremsatte ændringsforslag til vedtagelse. Derefter foreslår Landsstyret, at forslag til landstingsforordning om leje af boliger, som ændret ved det fremsatte ændringsforslag, overgår til trejdebehandling i den nu foreliggende form.



Tommy Marø, ordfører, Siumut.

Tak. Boliguvalget har også ønsket at fremsætte udvalgets betænkning, som Landsstyret allerede har svaret på.

Boligudvalget har afgivet betænkning vedr. landstingsforordning om leje af boliger og Otto Steenholdts forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at fermsætte forslag på Landstingets forårssamling 2000 om, at enhver, der anvises en bolig, ikke kan få udleveret en nøgle, før de har sørget for en forsvarlig brandforsikring.

Landstingets Boligudvalg har under behandlingen bestået af:

Landstingsmedlem Tommy Marø, Siumut, formand

Landstingsmedlem Olga Poulsen, IA, suppleant for Maliinannguaq M. Mølgaard

Landstingsmedlem Vittus Mikaelsen, Siumut

Landstingsmedlem Godmand Rasmussen, Atassut

Landstingsmedlem Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

Landstingets Boligudvalg har efter 1.behandlingen under nærværende samling gennemgået forslaget med følgende bemærkninger.

Boligudvalget har til brug for udvalgsbehandlingen af nærværende forslag indhentet kopi af afgivne høringssvar. Der er kommet høringssvar fra Kanukoka, INI og SIK. Boligudvalget undrer sig i forbindelse med valg af høringsparter over, at Grønlands Arbejdsgiverforening ikke er blevet hørt.

Boligudvalget er af den opfattelse, at Grønlands Arbejdsgiverforening er en væsentlig interessent, idet deres medlemmer vil blive berørt af forslaget.

Boligudvalget har endvidere indkaldt Landsstyremedlem for Boliger og Infrastruktur til et samråd til afklaring af en række spørgsmål.

Landstingets Boligudvalg har fra Landstingets Lovtekniske Funktion modtaget et notat vedr. forslagets tekniske udformning.

Boligudvalget konstaterer, at et lignende notat fra Landstingets Lovtekniske Funktion blev udarbejdet i forbindelse med det forslag til Landstingsforordning om leje af boliger, som blev fremsat under efterårssamlingen 2000, men blev trukket pga. omfattende mangler i forslagets grønlandske version.

Det ville efter Boligudvalgets opfattelse have været ønskeligt, om Landsstyret havde anvendt den mellemliggende periode til at indarbejde Landstingets Lovtekniske Funktions bemærkninger i det genfremsatte lejeforordningsforslag i form af ændringer eller i lovbemærkningerne hertil i form af fortolkningsbidrag og begrundelser for de elementer i forslaget, hvis hensigtsmæssighed er blevet anfægtet.

Boligudvalget kan imidlertid konstatere, at Landstingets Lovtekniske Funktions bemærkninger kun i beskedent omfang er blevet indarbejdet i det genfremsatte forslag.

Dette er efter Boligudvalgelts opfattelse beklageligt, ikke mindst fordi Boligudvalget som følge heraf har måttet anvende ressourcer på en række problemstillinger, som kunne have fundet en afklaring forud for genfremsættelsen af forslaget.

Udvalget skal også bemærke, at udvalget generelt finder informationsniveauet i forslagets lovbemærkninger beskedent og for en række bestemmelsers vedkommende utilstrækkeligt i en grad, som har gjort det nødvendigt for udvalget at indhente supplerende oplysninger gennem samråd med Landsstyremedlemmet.

Det bør i videst muligt omfang undgås, at borgernes retstilling skal søges afklaret gennem ressourcekrævende søgsmål ved domstolene. Det bør således tilstræbes, at borgernes retstilling klart fremgår af lovens bestemmelser støttet af lovbemærkningerne hertil.

Udvalget skal derfor i de følgende afsnit medvirke til en afklaring af den usikkerhed, som forslaget og de sparsomme lovbemærkninger på en række punkter efterlader.

Landsstyret og Landstinget har et fælles ansvar for, at eventuelle uhensigtsmæssigheder i forordningsforslaget påpeges og fjernes til gavn for samfundet og for de myndigheder og borgere, som skal anvende forordningen.

Udvalget er derfor glad for, at Landsstyret ved at fremsætte ændringsforslaget så vidt har muligt rettet op på det forhold, som er påpeget.

Et enigt Boligudvalg tilslutter sig forslagets målsætning om, at der indføres regler for huslejens størrelse, så man undgår et uforholdsmæssigt højt huslejeniveau. Boligudvalget noterer med tilfredshed, at forslaget grænser for udlejers fortjeneste.

Endvidere noterer Boligudvalget med tilfredshed, at forslaget indeholder udvidede regler for lejernes råderet over det lejede, idet forslaget indebærer, at lejerne under visse betingelser har ret til at foretage forbedringer i og udenfor det lejede og foretage installationer, f.eks. anbringe eller installere radio- og TV-antenner i det lejede.

Ydermere er Boligudvalget tilfreds med, at lejernes retstilling er forbedret, så det nu er op til udlejeren at kunne dokumentere om eksempelvis en lejestigning er berettiget. Det er en klar forbedring i forhold til den nuværende landstingsforordning for leje af boliger, hvor det er lejerne, der har bevisbyrden og som skal bevise en lejestignings rimelighed.

Et enigt Boligudvalg tilslutter sig forordningsforslaget til vedtagelse i den form det har, når Landsstyret har fremsat ændringsforslag i overensstemmelse med Boligudvalgets betænkning.

Vedrørende punkt 89 Otto Steenholdts beslutningsforslag vedrørende indboforsikring, så kan et enigt Boligudvalg ikke tilslutte sig, at beslutningsforslaget bliver indarbejdet i forordningsforslaget om leje af boliger, idet det må være op til den enkelte lejer om man ønsker en indboforsikring eller ej.

Med disse bemærkninger overgiver Boligudvalget forslagene til 2.behandling.



Vittus Mikaelsen, ordfører, Siumut.

Vi har i Siumut lagt mærke til Boligudvalget inden 2.behandlingen af forslaget om landstingsforordning om leje af boliger har behandlet forslaget grundigt og omhyggeligt i sin betænkning.

Vi skal fra Siumut udtale, at vi støtter Boligudvalgets ønsker om ændringsforslag, hvorfor vi er tilfredse med, at Landsstyret har fremlagt ændringsforslag her til 2.behandlingen.

Med disse bemærkninger tilslutter vi os fra Siumuts side Boligudvalgets betænkning samt Landstyrets ændringsforslag og skal afslutningsvis anbefale, at forordningsforslaget i dets nuværende form med de foreslåede ændringer sendes til behandling i Boligudvalget inden 3.behandlingen.

Fsva. Otto Steenholdts beslutningsforslag, så fastholder vi vores afslag, således at vi også går ind for Boligudvalgets indstilling om, at forslaget afvises.



Edvard Geisler, ordfører, Atassut.

Vi har fra Atassut følgende bemærkninger her i forbindelse med 2.behandlingen af punkt 22 og 89.

Vedr. nærværende punkter og betænkningen fra Boligudvalget, så går vi fuldt ud ind for Boligudvalgets betænkning og de derværende indstillinger, hvorfor vi går ind for, at forslaget videresendes til 3.behandling i dets nu foreliggende form.

Paninnguaq Olsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Inuit Ataqatigiit er tilfreds med, at vores påpegninger under 1.behandlingen af lovforslaget er blevet behandlet og er blevet besvaret tilfredsstillende.

Under 1.behandlingen har vi bemærket, at der var fejl, som også allerede er blevet påpeget sidste år, som ikke var blevet rettet op. Derudover har der været nogle tvivlsspørgsmål, som trængte til at blive afklaret.

Inuit Ataqatigiit er glade for, at udlejernes ubegrænsede huslejeafkrævninger begrænses med denne forordning. I den forbindelse så ønsker vi en nøje kontrol med den nye ordning, idet vi ikke tidligere har erfaringer med sådanne forhold, hvorfor det er nødvendigt med løbende vurderinger af denne.

En af de ting, vi påpegede under 1.behandlingen var, at arbejdsgiverforeningen ikke var blevet hørt. Baggrunden for vores påpegning var, at vi har fundet det vigtigt, at alle berørte instanser bør høres og bliver hørt, såfremt udarbejdelsen af forordningen skal ske på en tilfredsstillende grundlag.

Vi har fundet det væsentligt, at vi hører arbejdsgivernes mening, idet disse, som bl.a. medvirker i boligbyggeriet kan have interesse heri.

Vi har erfaret, at erhvervsrådet på rette initiativ har fremført deres kommentarer, selvom der ikke er sket en henvendelse, som en egentlig høring. Vi skal med disse bemærkninger opfordre til, at der sker endnu en behandling sted i Boligudvalget inden 3.behandlingen, idet der i Boligudvalgets betænkning op til 2.behandlingen fremføres flere ændringsforslag.

Vi har ikke større kommentarer til boligudvalgets betænkning, men med henvisning til vores tidligere bemærkninger skal vi henvise til, at vi i nærværende punkt vil gå ind for udvalgets indstillinger for så vidt angår nærværende punkt og vedr. Otto Steenholdts beslutningsforslag.

Otto Steenholdt, løsgænger.

Til Boligudvalgets betænknings bemærkninger vedr. afvisning af mit forslag, så vil jeg ikke bruge mange ord på det. Jeg håber fuldt og fast på, at der næste gang, der sker en brand i et boligblok og at der samles penge ind, så vor pågældende ikke har været indboforsikret, at Boligudvalget er med i det arbejde for at finde midler til de pågældende, som er blevet ramt.

Jeg har allerede forventet, at udvalget ikke ville give sin tilslutning til mit forslag og et samlet udvalg har indstillet, at mit forslag afvises.

.....imod sådan en ordning, men jeg ved ikke hvorfor, fordi den ville også have været til fordel for lønmodtagere. Når næste brand sker og hvor pågældende, der bliver ramt ikke er indbo- eller brandforsikring, så skal vi selvfølgelig være med til at samle penge ind og jeg håber, at Boligudvalget vil være det første, når man skal til at samle ind i forbindelse med en brand, hvor pågældende ikke har været brandforsikret.

Anthon Frederiksen, ordsstyrer, Kandidatforbundet.

Der er ikke flere, der har bedt om ordet. Ligesom ordførerindlæggene så har vi på baggrund af ordførerindlæggene behandlet alle punkterne 22 og 89, fsva. punkt 22, så har et flertal i Landstinget indstillet, at sagen i den nu foreliggende form overgår til behandling i Boligudvalget inden 3.behandlingen, således at sagen henvises til viderebehandling i Boligudvalget inden 3.behandlingen