Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 15-3

1. behandling 2. behandling 3. behandling

11. mødedag, tirsdag den 23. maj 2000

 

Dagsordenens punkt 15

 

Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap.

(3. behandling)

 

Ole Lynge, Landstingsformand, Inuit Ataqatigiit.

 

Hvis ingen ønsker ordet, så går vi direkte til afstemning.

 

Jakob Sivertsen, Atassut.

I forbindelse med denne 3. behandling af punktet, på baggrund af de seneste oplysninger, så disse oplysninger giver os grundlag for at sige noget her, i forbindelse med 3. behandlingen, selvom ændringsforslaget, for såvidt angår landstingsforordningen om hjælp til personer med vidtgående handicap, så har Socialdirektoratet glemt at justere nærværende regler, hvilket vi beklager dybt fra Atassuts side.

 

Vidtgående handicappede og hjælp til disse personer, og for såvidt angår personlig hjælp, så er dette ændringsforslag meget vigtigt for pågældende personer, hvorfor vi vedrørende Socialudvalgets behandling til 2. behandlingen, og vi er glade for, at man uden at vente på 1. januar 2001, ændrer dette til 1. juni, så er vi glade for, at Socialudvalget har krævet dette overfor Landsstyret, således at fejlene kan blive rettet op hurtigst muligt.

 

Fra Atassut bemærker vi, at man i forbindelse med 1. behandlingen af nærværende forslag, at Landsstyret har forstået vores bemærkninger, hvilket vi fra Atassut er meget glade for, hvorfor vi også går ind for, at ændringen af forordningen træder i kraft pr. 1. juli i år.

 


For såvidt angår den økonomiske side af sagen, så sagde Landsstyremedlemmet i sit svarno­tat, at dette ikke vil afstedkomme yderligere udgifter for kommunerne, men det har v fra Atassuts side sag spørgsmålstegn ved, og vi er glade for, at Landsstyremedlemmet her i en redegørelse til Landstinget, har givet os ret. Fordi forordningsændringen vil kote 4,8 mio. kr., fordi ikrafttrædelsesdatoen bliver fremrykket til 1. juli i år.

 

Og med disse bemærkninger vil vi her i forbindelse med 3. behandlingen, gå ind for nær­værende forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap.

 

Så har Loritha Henriksen, Kandidatforbundet bedt om ordet, derefter er det Landsstyremed­lemmet for Sociale Anliggender, men først Kandidatforbundets Loritha Henriksen.

 

Loritha Henriksen, Kandidatforbundet.

Mine bemærkninger vil også blive omdelt. Vi siger fra Kandidatforbundet tak til, at Lands­styret efter indgående undersøgelser også har accepteret forordningsændringens ikrafttræden bør fremrykkes, således at vi har kunne mødes, det er vi meget glad for fra Kandidatforbun­dets side, da vi mener i forbindelse med denne sag om hjælp til personer med vidtgående handicap, det er meget vigtigt, at der kommer en løsning på problemet ikke mindst for de handicappede, og også for kommunerne, som har handicappede og ikke mindst for den enkelte sagsbehandler, hvorfor det vil være en stor glæde for den, at vi godkender denne ordning, med ikrafttræden til den 1. juli i år.

 

Vi er også glade for i den forbindelse af kommunerne også gives mulig for, at hvis de har haft store udgifter til handicappede, at der kan findes en særlig ordning på det, det finder jeg også er på sin plads.

 


Vi ved, at vi i forbindelse med 1. behandlingen sagde, at en handicappede, at selvom han fylder 63 år, så bliver hans handicap ikke mindre, ikke mindst hvad angår hjælp og støtte til handicappede, hvorfor vi atter engang overfor Socialdirektoratet vil indstille, at man undersø­ger forholdene, og følger med i dem, således at man på længere sigt, også ophæver alders­grænsen for såvidt angår handicappede ældre, hvorfor vi går ind for nærværende ændringsfor­slag.

 

Så er det Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggende, Jørgen Wæver Johansen.

 

Jørgen Wæver-Johansen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.

Med en ganske kort bemærkninger til de sidste bemærkninger, og ikke mindst bemærkninger fra landstingsmedlem Jakob Sivertsen, hvor han bl.a. sagde, at Direktoratet havde glemt m.m. Jeg mener, at jeg må overfor Jakob Sivertsen udtrykke klart, at de enkelte direktorater ikke kan sætte forordninger i kraft, det er alene Landstingets selv, der fastsætter sine forordninger, det er ikke Landsstyret, der udenom Landstinget kan ændre forordninger, vi skal ikke som Landsting, forsøge at flygte fra vores ansvar. Det er os selv, der vedtager forordninger og finanslove.

 

Og i den seneste Finanslov, så er de midler som vi drøfter nu ikke med i den sidste Finanslov, hvorfor jeg vil henvise til den redegørelse og notat, som er omdelt til orientering til land­stingsmedlemmerne skriftligt. Deraf fremgår de udgifter der vil være, hvis vi går ind for nærværende ændring, og hvad ikrafttrædelse pr. 1. juli vil koste. Vi vil for at dække denne merudgift selvfølgelig fra Landsstyrets side, fremsende en ansøgning til Finansudvalget.

 

Jeg mener til Loritha Henriksen, at det der er sket og det der ikke er sket, og hvad der burde have være sket, det er ikke det vi burde koncentrere os om, men det vi skal satse på er, at vores hjælp til personer med vidtgående handicap, at vi skal være glade for, at vi har fundet en løsning på problemet, som vi er stødt på her.

 

Så er det Jakob Sivertsen for en ganske kort bemærkning.

 

 

Jakob Sivertsen, Atassut.


Jeg skal ikke ligge skjul på, at jeg i forbindelse med 1. behandlingen udtrykte, at man burde fremrykke ikraftrædelsesdatoen fordi vi i 1998 under efterårssamlingen, så vedtog vi, at aldersgrænsen vedrørende alderspension skulle hæves fra de 60 til 63 år. Det skete for 2 år siden, hvorfor nærværende er en fejl, at man ikke samtidigt ændrede nærværende forordning, som burde have været ændret for 2 år siden.

 

Ole Lynge, Landstingsformand, Inuit Ataqatigiit.

Jeg skal erindre om i forbindelse med nærværende debat i går, i forbindelse med 2. behandlin­gen, så støttede samtlige partier og Kandidatforbundet ændringsforslaget, hvorfor det blot vil være gentagelse, hvis vi atter engang kommer ind på, hvad der burde have været sket, og hvad der ikke er sket m.m.

 

Så er det Loritha Henriksen, Kandidatforbundet, for en ganske kort bemærkning.

 

Loritha Henriksen, Kandidatforbundet.

Til Jakob Sivertsen vil jeg komme med en lille berigtigelse. Allerede under 1. behandlingen af det, sagde vi det meget klart, og også ønskede at man afskaffede denne aldersgrænse, og jeg synes ikke, at vi skal prøve på, at skændes om, hvem der har æren, for det ene eller det andet.

 

Vi har i et enigt udvalg sagt, at det er det vi skal stile efter på længere sigt.

 

Jørgen Wæver Johansen, Landsstyremedlem for sociale Anliggender.

 

Jørgen Wæver-Johansen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, Siumut.

Jeg vil ikke være en af dem, der prøver på at få æren, for et eller andet, men jeg må også at dette ændringsforslag er blevet fremsat af Landsstyret, og det er så derfor Landsstyret, der stiler efter at man kommer med denne berigtigelse hurtigst muligt.

 

Ole Lynge, Landstingsformand, Inuit Ataqatigiit.


Og vi skal nu gå til afstemning vedrørende forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap, og vi er nu færdige med 3. behandlingen her, og jeg skal anmode de der stemmer for forslaget i den foreliggende form om at rejse sig.

 

26.

 

D.v.s., at det er samtlige tilstedeværende og der er derfor ingen, der har stemt imod forslaget, og heller ingen, der stemmer hverken for eller imod forslaget, og dermed har undladt at stemme.