Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 07-3

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Tirsdag den 30. April 1996

Mødeleder: Knud Sørensen.

 

Dagsordenens punkt 7.

 

Forslag til landstingslov om inddrivelse og forebyggelse af restancer til det offentlige.

3. Behandling

 

 

Daniel Skifte, Landsstyremedlem for Økonomiske Anliggender og Boliger.

 

Som nævnt under 2. behandling af  forslaget til lanstingslov om indreivelse og forebyggelse af  restancer til det off. fremlægger ls her til 3. behandlingen et ændringsforslag, der skal beskytte  feriegodtgørelse m.v. mod løntilbageholdelse.

 

Det  konkrete  forslag er vedlagt som bilag  til dette forelæggelsesnotat. Desuden vedlægges for overskuelighedens skyld  det samlede forslag til  landstins lov om  inddrivelse og forebyggelse af restancer til det offentlige,  hvor det fremsatte ændringsforslag henholdsvis § 12 i forhold til det samlede forslags § 13 og § 4 er indarbejdet .

 

Omkring forslaget til en  ny  § 4 kan jeg oplyse, at det udspinger af et ønske om at sikre alle  ret til selv at bestemme, hvad deres optjente feriegodtgørelse m.v. skal anvendes til.

 

Hvis nogle vil anvende en del af pengene til at nedbringe deres restancer er de naturligvis fortsat velkomne til det. For landsstyret er det dog - har det dog været vigtigt at sikre at pengene ikke udsættes for den automatik, som ligger i løntilbageholdelsessystemet, fordi der herved sker indskrænkninger i borgernes mulighed for at holde ferie.

 


Det er lanssstyrets opfattelse at ikke blot retten til at holde ferie , men også retten til at have råd til at holde ferie er så fundamental, at vi politisk bør sikre, at denne ret ikke bliver en illuion som følge af at der foretages løntilbageholdselse i feriegodtgørelsen m.v. Landsstyret finder desuden, at feriegodtgørelse m.v. er et gode som alle bør kunne være sikre på at modtage, uden art der sker reduktion til dækning af restancer

Landssstyret har derfor ikke ønsket, at der i denne samling skal sondres mellem højt og lavt-lønnede, samt at man bør være opmærksom på, at praksis i forhold til restanceinddrivelse

vil være meget svært at opstille en fornuftig grænsedragning mellem højtlønnede og  lavtlønnede.

 

De, der har en god indkomst har ofte også faste store udgifter, hvorfor en løntilbageholdelse i deres feriegodtgørelse m.v. på samme måde som for lavtlønsgruppen vil kunne resultere i, at de ikke får råd til at holde ferie.

 

Med disse bemærkninger anmodes skatteudvalget om at fremsætte sin betænkning, idet jeg på Landsstyrets vegne skal indstille forslaget til landstingslov om inddrivelse og forebyggelse af  restancer til det offentlige til endelig vedtagelse med de ændringer, som blev vedtaget i forbindelse med 2. behandlingen, d.v.s. § 12 samt de ændringer, som er fremlagt i nærværen­de 3. behandling, d.v.s. § 4. 

 

Agnete Davidsen , formand for skatteudvalget

 

Skatteudvalget har i sit møde d. 24. apr. 1996 drøftet de af Anton Frederiksen rejste problem­stillinger under 2 behandl. af forslaget til landstingslov om inddrivelse og forebyggelse af restancer til et offentlige samt landsstyret forslag til ændring af forslaget

 

For det første nævner Anthon Frederiksen i sit indlæg, at ordlyden, jeg citerer Apensioner o. lign. understøttelser A i § 3 stk 2 i lovforslaget indebærer, at pensionister i fremtiden vil blive efterstræbt i højere grad med hensyn til lønindeholdelse end det er tilfældet i dag. Dertil skal bemærkes, at der her skal skelnes mellem off. og private pensioner f.s.v.a. off. pensioner er disse beskyttet mod udlæg eller andre former for retsforfølgning ved landstingslov nr. 8 af 22. okt. 1990.  

 


De svagest stillede pensionister nyder således allerede en beskyttelse og lovforslaget åbner ikke op for at denne beskyttelse bliver ringere. For egenpensioners vedk., d.v.s. private pensioner tjenestemandspensionordninger og de forsk. arbejdsmarkedspensioner er det skatteudv. opfattelse, at disse fortsat skal være beskyttet af transbeneficiet, men at der her udover ikke er grund til nogen særskilt beskyttelse.

 

For det andet var Anton frederiksen inde på at det offentlige får en fortrinsret i forhold til private kreditorer.

 

Skatteudvalget er godt  klar over, at der er problemer med hensyn til inddrivelse af private

kreditorers krav , men som forholdene er i dag, har ls. ingen mulighed for at lovgive på dette område, og samtidig er restancerne til det offentlige meget store. Udvalget  finder derfor, at spørgsmålet om at forbedre inddrivelsesmulighederne for de private kreditorer må løses, når landstinget får lovgivningskompetencen på inddrivelsesområdet.

 

For det tredie  rejste Anton frederiksen spørgsmålet om, at folk, der allerede har betalt husleje bliver truet med at blive sat ud af deres boliger Medlemer af skatteudvalget har også fulgt den debat, der har været vedrørende dette punkt. A/s boligselskabet INI har forklaret problemet med, at der var sket en fejl i deres administrative system. Selvom spørgsmålet ikke falder ind under udvalgets arbejdsområde skal udvalget dog udtrykke håb om, at sådanne fejltagelser ikke gentager sig.

 

For det 4. nævner Anton Frederiksen tilbageholdelsesproblematikken i forbindelse med fiskerne. Dertil skal skatteudvalget udtrykke, at det er et komplekst lovområde, som er  vanskeligt at lovgive sig ud af - alene med udgangspunkt i inddrivelseslovgivningen, da  særskilt udskilning af denne erhvervsgruppe medfører ganske store vanskeligheder .

 

I stedet må problemet løses med skattedir.'s uddannelse og vejledning af inkassopersonalet, så der bliver skabt forståelse for de særlige problemer, der er forbundet med løntilbageholdelse i indhandlingsbeløb.

 

Herudover henvises der til skatteudvalgets betænkning til forslagets 2. behandling . Et enigt skatteudvalg støtter landsstyrets ændringsforslag, som indebærer, at der ikke må foretages tilbageholdelse i feriegodtgørelse, særlig feriegodtgørelse, ferietillæg og løn under ferie.

 

For skatteudvalget er det vigtigt at sikre, at borgerne kan anvende deres optjente feriepenge til at holde ferie for.


Som afslutning kan skatteudvalget oplyse, at udvalget fremover vil se positivt på henvendel­ser til skatteudvalgsformand fra Bjarne Kreutzman , Akulliit Partia og Anton Frederiksen, Kandidatforbundet om at deltage i udvalgsmøder som tilforordnet, såfremt disse har en særlig interesse i et eller flere af de punkter, der skal behandles på udvalgets møder.

 

 

Michael Petersen, Siumut

 

Vi skal erklære os enige i skatteudvalgets svar til forslaget fra hr landstingsmedlem Anton Frederiksen.

 

Vi vil udtrykke vor glæde over, at vores forslag om, at feriepenge ikke længere røres i forbindelse med gæld til det offentlige, er blevet efterkommet fra landsstyrets side, således at der nu foreligger et ændringsforslag. Derfor kan vi med glæde tilslutte det foreliggende ændringsforslag, som bliver en ny § 4 med 3 komponenter og formuleret som forelået, samt  tilslutter vi os forslagets konsekvenser.

 

Med disee bemærkninger skal vi fra Siumut med henvisning vores bemærkninger ved forslagets 2. behandling anbefale, at dette nærværende forslag vedtages i sin nuværende form.

 

Peter Osterman, Atasut

 

Et enigt udvalg har givet betænkning som vi går ind for, hvorfor vi skal stemme for  forslaget.

 

Vi vil blot bemærke, at hr. landstingsmedlem Jacob Sivertsen har fremsat et konkret forslag omkr. friholdelse af feriepenge i forbindelse med inddrivelse af off. gæld. Vi er i Atassut glade for, at landsstyret i god forståelse har fremsat et ændringsforslag.

 

Når vi taler om inddrivelse af gæld til det off. har vi fra atasuts side altid gentaget som vi nu også vil gentage, er at vimener, at de, der inddrives også skal inddrives i forhold til deres øk. formåen. Dette er under udarbejdelse i forbindelse med erhvervsstøtten - og det vil vi også arbejde med og med disse bemærkninger skal vi stemme for forslaget.

 


Johan Lund Olsen ;IA

 

IA har under denne samling op til flere gange udtryk,t at der er behov for at regelbeskytte feriegodtgørelse mod løntiltilbageholdelse.

 

Detter skete første gang d. 16. april, da vi her i salen drøftede retsplejeloven og senest d.24. april, d a vi 2. behandlede dette forslag.

 

Vi skal således fra IA blot henvise til disse bemærkninger, idet vi også agter at stemme for forslaget her til slut,eftersom vi ligeledes fuldt bakker op om skatteudvalgets betænkning til dette dagsordenspunkt.

 

Bjarne Kreutzmann; Akuliit Partiat

 

Ændringsforslaget fra landsstyret har vi fra Akulliit Partiiat ingen bemærkninger til. Vi er enige og vi stemmer for dette ændringsforslag.

 

Anton Frederiksen, Kandidatforbundet:

 

Jeg vil henvise til mine bemærkninger i forbindelse med andenbehandlingen, hvor jeg har bemærket, at udvalget i sin sidste betænkning har været inde på mine bemærkninger, hvilket jeg er glad for.

 

Imidlertid er det beklageligt, at mit krav omkring pensioner ikke er fulgt op. Hvis man ikke retter det op på dette område, vil det ramme SIK- medlemmerne. Vi skal regne med, at det kommer op til behandling, fordi det ikke er færdigbehandlet.

 

Med hensyn til friholdelse af feriepenge i forbindelse med inddrivelse af gæld, og da man friholder pensioner for løntilbageholdelse, vil jeg stemme for i forbindelse med tredjebehand­lingen.

 

Anders Andreassen, Siumut:

 


Jeg vil benytte denne lejlighed til at anmode landsstyretmedlemmet for økonomi, hvor det gælder om gæld, om det samme gælder omkring gæld til staten og gæld til aktieselskaberne og til KNI. Jeg nævner KNI, fordi når man køber på afbetaling og når man ikke længere kan afbetale dette, så sker det ved løntilbagelse og jeg vil gerne have oplyst om det er med i loven, loven vedrører jo gæld til de offentlige, dvs. til Hjemmestyret og til kommunerne.

 

Jeg kommer med disse bemærkninger, fordi dette lovforslag kan forstås således, især fra lytternes side, at feriepenge skal friholdes for al gæld, uanset art.

 

Daniel Skifte, landsstyremedlemmet for økonomi og boliger:

 

Det vil være på sin plads at jeg endnu engang fremkommer med en tak til et enigt landsting som bakker op omkring lovforslaget. Jeg vil også gerne rette en tak til skatteudvalget, som har arbejdet seriøst og fremkommet med en betænkning til landstinget.

 

Bjarne Kreutzmann og Anthon Frederiksen har mulighed for at være tilforordnede i forbindel­se skatteudvalgsmøder.

 

Kandidatforbundet har i forbindelse med sin ordførerindlæg kommet med udsagn, man kan misforstå, idet han beklagede, at hans forslag ikke blev fulgt op. Dertil vil jeg understrege, at Kandidatforbundets betænkeligheder i forbindelse med førstebehandlingen af forslaget er væk, ligesom jeg betragter sagen som færdigbehandlet.

 

Med hensyn til Anders Andreassen´s spørgsmål om gæld til forskellige selskaber f.eks KNI, Tele og lignende, og om disse har mulighed for at inddrive gæld, vil jeg helt klart besvare, da landsstyret foreslog at feriepenge skal kunne udnyttes fuldt ud i forbindelse med folk´s ferie, det betyder enhver form for træk. Og det er i den forbindelse foreslået i § 4, således er folk sikret deres feriepenge uden at de skal være bange for at der kommer træk fra de offentlige. Men enhver har ret til at betale med sin feriepenge til nedsættelse af sin gæld. Det er et helt andet spørgsmål.

 

Jeg skal endnu engang gentage, at jeg er glad for at samtlige landstingsmedlemmer bakker op omkring dette lovforslag.


Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet:

 

Det er svært at fastholde sin fejl, når man har indset at man har taget fejl, det må man også kunne lære. Fastholdelse af en standpunkt kan somme tider medføre negative ting. Lands­styremedlemmet har ret i, at han sagde, at jeg satte spørgsmålstegn ved, om jeg skulle stemme for dette lovforslag, men nu i forbindelse med dette lovfoslag, er jeg sikker på at pensionerne ikke er medtaget i dette forslag og at feriepenge også friholdes for løntræk, og jeg vil derfor stemme for lovforslaget.

 

Anders Andreassen, Siumut:

Begrundelsen for mit spørgsmål er, at visse gæld bliver overført til politiet, og så er det politiet, der skal inddrive disse gæld, og politiet går ud fra retsplejeloven, som vi ikke kan ændre her, og det er på baggrund af dette jeg har fremsat mit spørgsmål.

 

Daniel Skifte, Landsstyremedlemmet for økonomi og boliger:

 

Jeg forstår dit udgangspunkt, og jeg skal understrege, at jeg i forbindelse i mit første besvarel­se fremkom jeg med, at man har fremsat forespørgsel til justitsministeriet, hvorfra man helt klart besvarede, at sådan en bemyndigelsesoverdragelse er, at det er landsstyret, der har den bemyndigelse.

 

Knud Sørensen, Mødeleder:

 

De der er for forslaget til landstingslov om inddrivelse og forebyggelse af restancer til de offentlige bedes at rejse sig, i forbindelse med tredjebehandlingen.

 

29 stemmer for vedtagelsen, dvs. at samtlige tilstedeværende har vedtaget lovforslaget.

 

Punktet slut