Dagsordenens punkt 49-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Onsdag
den 5. maj
Mødeleder: Emilie Lennert.
Kaj Egede, Siumut, formand for Landstingets Fiskeriudvalg:
Udvalget har holdt møder i dagene 26., 28. og 30. april, hvor man behandlede et forslag af landstingsmedlem Hans Pavia Egede om etablering af permanent flådestrukturtilpasningsordning og forslag af landstingsmedlem Ole Lynge om ændringer af fiskerigrænserne ved Disko samt forespørgsler om, hvor langt man er nået med undersøgelse omkring mulighederne for fjernfiskeri samt om hvilke planer man har for garnfiskeri efter hellefisk.
Ovennævnte har Landstingets Præsidium optaget som dagsordenens punkt 49.
For øvrigt har udvalget genbehandlet følgende fiskerierhvervsspørgsmål som blev behandlet under et møde den 18. februar.
Og der er følgende.
For det første, forespørgsel om fangstbevisordning.
For det andet, ordning omkring fiskefartøjer til kystnær fiskeri.
For det tredje, forespørgsel om ophævelse af ESUs ydelser til dækning af forsikringspræmier.
Og endelig, for det fjerde, omstrukturering af konsulentforvaltningen KIS.
Udvalget har endvidere behandlet et dagsordensforslag til landstingspunkt 36 om forslag til landstingsforordning om erhvervsstøtte. Betænkning om dette punkt vil blive forelagt til forslagets 2. behandling.
Idet man henviser til ovennævnte forslag og forespørgsler vil udvalget afgive følgende betænkning.
Landstingsmedlem Hans Pavia Egede har foreslået etablering af permanent flådestrukturtilpasningsordning og som følge deraf, ønsker at der inden for en meget kort tidsfrist oprettes en fond, som hurtig kan indgribe ved svigtende kapacitetstilpasninger.
Myndighederne har i de seneste år ydet mange penge til kondemneringsordninger ved betydelig nedskæring af fiskerikvoter, hvilken ordning nu er ved at være afsluttet med positiv virkning.
Alligevel vil det fortsat være nødvendigt at koordinere trawlerflådens antal og tildeling af fangstkvoter. Dette gælder både for trawlere og kuttere.
Udvalget skal derfor anbefale, at der oprettes en fond ved proportional financiering mellem Hjemmestyret og fiskeriorganisationerne.
Nærværende er et forslag til Landsstyret med et ønske om at undersøge mulighederne nærmere.
Landstingsmedlem Ole Lynge har foreslået fornyet overvejelse af fiskerigrænserne ved Diskobugten nærmere betegnet en distance fra Nuussuaq til Qeqertarsuaq samt farvandene uden for Kangaatsiaq og omkring Killiaq.
Forslaget er baseret på en begrænset trawlerfiskeri efter rejer i de omtalte områder. Dette omtalte fiskefelter, som forslagsstilleren påpegede, blev først af Landstinget demarkeret fra 1. januar 1993 og af den grund er erfaringerne endnu mangelfulde for at bedømme forslaget nærmere. For øvrigt har biologerne endnu ikke tilkendegivet svigtende rejeforekomster i de omtalte områder.
Udvalget vil foreslå til Landsstyret at tage nærmere beslutning efter opfiskning af kvoterne for 1993 og efter fiskeriet.
Landstingsmedlem Ole Lynge har endvidere fremsat en forespørgsel om hvilke planer man har for garnfiskeri efter hellefisk især ved Ilulissat.
Udvalget har besluttet følgende:
Det blev til udvalget oplyst, at der i 1992 til fabrikken i Ilulissat blev indhandlet ca. 5.000 tons hellefisk. Endvidere blev der oplyst at hellefisk med vægt indtil 3,5 kg. i % er stærkt stigende.
Udvalget blev ligeledes underrettet om, at fiskeriorganisationer og Fiskeridirektoratet har dannet en arbejdsgruppe med opgave at undersøge ophævelse af garnfiskeri.
Udvalget skal derfor foreslå at garnfiskeriet søges omstillet til linefiskeri uden økonomiske konsekvenser for fiskerne.
Udvalget mener iøvrigt at omstilling til linefiskeri kan gennemføres hurtigere ved at yde tilskud til linefiskerejer og agn.
Da hellefiskefiskeri ved Ilulissat har stor økonomisk betydning for erhvervet i byen, skal udvalget indstille til Landsstyret, at man i samråd med fiskeribiologerne undersøger hvorvidt hellefiskebestanden forsvarligt kan beskyttes.
Ole Lynge har også forespurgt hvor langt man er nået med undersøgelse omkring mulighederne for fjernfiskeri.
Udvalget er i denne forbindelse orienteret om Landsstyrets planer på området, hvilket man tog orienteringen til efterretning. Da der efterhånden træffes flere og flere internationale aftaler og da forhandlingerne med EF snart skal påbegyndes, ønsker udvalget af blive løbende orienteret.
Da udvalgets arbejde fra første del af 1993 blev efterlyst, skal man afgive følgende redegørelse.
I forbindelse med ændringer i jagtbevissystemet i 1992, hvor man fremsendte en vejledning til kommunerne har udvalget i februar 1993 over for landsstyreområdet for fiskeri opfordret til ændringer med hensyn til mulighederne for salg af fangst, hvilket er blevet bragt i orden.
For den omdelte orientering vedrørende ændringer i jagtbevissystemet, har udvalget følgende bemærkninger, og jeg håber den er omdelt til samtlige medlemmer.
Udvalget kan ikke anbefale, at der til institutioner udstedes særlige beviser. Men under henvisning til dispensationsreglen, jævnfør vedlagte bilag, (det er pkt. G det drejer sig om her) mener udvalget at der kan udstedes beviser til sådanne institutioner med tilknytning til erhvervsfaglig og pædagogisk undervisning.
Endvidere mener udvalget, at virksomheder og enkeltpersoner der er medejere af trawlere og som ønsker at erhverve sig erhvervsmæssig fiskeribevis, afgøres af Fiskeridirektoratet. Begrundelsen er at man har erfaret at udstedelse af beviser er for forskellig fra kommune til kommune.
Udvalget mener også, at der i ikke åbenvandsområder og hvor i perioder arbejdsløsheden florerer, åbnes mulighed for, at kommunerne kan give dispensation for at udstede erhvervsmæssig fiskeribeviser.
Udvalget er tilfreds med at ESU fortsat kan dække forsikringspræmier for fiskere, der ingen midler har at betale med. Alligevel vil udvalget foreslå, at sådanne ydelser først kan ske når pågældende har indsendt en seriøs ansøgning og at pågældende ikke har misbrugt ESU-reglerne.
Der skal jeg lige tilføje at man er i gang med at udarbejde det af Peter Ostermann fremlagte forslag til Landstinget.
Landets eneste konsulentvirksomhed for fiskerierhvervet er ikke med et enkelt konsulentkontor som undtagelse, tilfredsstillende for udvalget.
Udvalget blev dog af landstyremedlemmet for Fiskeri underrettet om, at konsulentvirksomheden er under omstrukturering hvor et fornyet forslag forelægges til Landstingets efterårssamling.
Udvalget tager tilsagnet til efterretning idet man noterer, at arbejdet foregår i nært samarbejde med KNAPK. Således forelægger jeg Landstingets Fiskeriudvalgets beretning til drøftelse i Landstinget.
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen:
På vegne af landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug vil landsstyremedlemmet for Handel og Industri fremkomme med hans besvarelse.
Ove Rosing Olsen, landsstyremedlem for Sundhed og Miljø, på vegne af landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug:
Jeg takker for betænkningen fra Landstingets Fiskeriudvalg efter drøftelse af spørgsmål vedrørende fiskeri, opgaven er blevet behandlet grundigt og seriøst.
Landsstyret vil behandle indstillingerne i samarbejde med de involverede parter.
Jeg er fuldstændig enig med forslaget om etablering af permanent flådestrukturtilpasningsordning fra Hans Pavia Egede og indstillingerne fra Landstingets Fiskeriudvalg, og vil foreslå punktet til videre behandling med følgende tilføjelser.
Landsstyret vil snarest muligt i samarbejde med fiskerierhvervets to organisationer undersøge mulighederne for oprettelse af en fond samt undersøge, hvordan denne kan financieres.
I sit forslag kom Hans Pavia Egede ind på nødvendigheden af, at man i fremtiden også koordinerer trawlerflådens antal og tildeling af fangstkvoter, ligesom
dette også gør sig gældende for det kystnære kutterfiskeri, hvilket han har fuldstændig ret i, idet fangstkvoterne i fremtiden fortsat bør koordineres. Dette er der givet mulighed for ved en mindre regulering af fiskerilovgivningen.
Jeg er enig med Fiskeriudvalget i den indstilling om, landstingsmedlem Ole Lynges forslag om overvejelse af fiskerigrænserne ved Diskobugten, nærmere betegnet i en distance fra Nuussuaq til Qeqertarsuatsaaq, samt farvandene udenfor Kangaatsiaq omkring Killiaq.
Idet de nye fiskefelter først trådte i kraft 1. januar i år og biologerne endnu ikke har kunnet udtale sig om evt. ændringer af rejebestanden, vil man tage stilling til sagen efter biologernes vurderinger.
Jeg er ligeledes fuldstændig enig med Fiskeriudvalgets stillingtagen til landstingsmedlem Ole Lynges forespørgsel om garnfiskeri efter hellefisk ved Ilulissat.
At hellefiskefangsten omkring Ilulissat har en vital erhvervsmæssig betydning, det ved vi alle sammen. For at bevare hellefiskebestanden omkring Ilulissat, er det nødvendigt at behandle biologernes orientering til Fiskeridirektoratet om bestanden af hellefisk seriøst og ansvarsbevidst.
På denne baggrund er en arbejdsgruppe med repræsentation fra fiskeriorganisationerne, KANUKOKA og Fiskeridirektoratet sat igang med henblik på gradvis ophævelse af garnfiskeriet over hele landet.
I forbindelse med omstilling af garnfiskeriet til linefiskeri på landsplan er Fiskeridirektoratet i samarbejde med direktoratet for Handel og Industri i gang med at undersøge KNIs udvalg af garn og liner samt udstyr til liner, for denne vej at finde den bedste ordning for overgangen til linefiskeri.
Med hensyn til agn, der er uundværlig i linefiskeri, har Fiskeridirektoratet bedt biologerne om at gøre forsøg med forskellige arter af fisk som agn, sideløbende med forsøgsfiskeri med liner til sommer. På denne måde vil man kunne finde den billigste form for agning samt de fisk, som landet kan give.
I den forbindelse skal jeg henvise til vedlagte bilag, der viser ændringer i størrelsen af hellefisk i felter, hvor der fiskes med liner alene og felter, hvor der fiskes med både liner og garn.
Jeg vil takke for den tilfredshed med vores orientering vedrørende landstingsmedlem Ole Lynges forespørgsel om, hvor langt man er nået med undersøgelserne omkring muligheder for fjernfiskeri.
I den forbindelse har jeg, som landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Landbrug, følgende svar til udvalgets ønske om løbende orientering om de stigende internationale aftaler samt forhandlingerne med EF.
Naturligvis vil Landstingets Fiskeriudvalg hurtigt blive orienteret om de kommende forhandlinger og resultater deraf og samtidig oplyse, at de fremtidige internationale forhandlinger fortsat vil blive ført i samarbejde med fiskeriorganisationerne KNAPK, APK og Royal Greenland.
Jeg skal ikke komme nærmere ind på ændringerne i jagtbevissystemet, og da Landstingets Fiskeriudvalg allerede har været stærkt involveret heri, skal jeg blot henvise til de forelagte ændringer.
Spørgsmålet om forsikring af fiskeriflåden har været under længere debat i ESU og Landstingets Fiskeriudvalg, hvorfor jeg ikke skal komme nærmere ind på det og blot henvise til den færdige bekendtgørelse.
Med hensyn til omstrukturering af konsulentformidlingen (KIS) skal jeg orientere Landstingets Fiskeriudvalg om, at vi efter to år nu kan se, at konsulentformidlingen bemandingsmæssigt skal ændres.
En af årsagerne hertil er kravet om besparelser i samtlige direktorater, hvor alle direktorater er blevet ramt af en eller anden form for besparelser i år.
Konsulentformidlingen vil imidlertid fortsætte uændret i år, men regionalt vil der ske bemandingsmæssige ændringer. Jeg skal understrege, at der vil blive forelagt grundigt planlagte ændringsforslag til Landstingets efterårssamling. Omstrukturering sker iøvrigt i samarbejde med KNAPK.
Vi går over til partiordførerne.
Pavia Nielsen, ordfører for Siumut:
Vi fra Siumut skal først udtrykke vores glæde over, at udvalget fremsætter i enighed en betænkning, hvor udvalget har behandlet forslagene i stor fordragelighed og vi skal herefter fremkomme med korte bemærkninger til de enkelte landstingsmedlemmers forslag.
Vedrørende landstingsmedlem hr. Hans Pavia Egedes forslag om, "etablering af permanent flådestrukturtilpasningsordning" er udvalget delvis enig i forslaget, selvom en hurtig etablering nok bliver vanskelige på grund af tidens økonomiske kår som ikke er gunstige for vort land, og for det kystnære og udenskærsfiskeri, men vi vil bede Landsstyret om, at de sammen med fiskeriorganisationerne igangsætter en undersøgelse af mulighederne om etablering af dette.
Landstingsmedlem hr. Ole Lynge har fremsat forslag om revurdering af fiskerigrænserne ved Diskobugten specielt fra Nuussuaq til harø-området og udenfor Kangaat-siaqs "Kalliap karra" med henblik på at lave rejekassen større.
Som bekendt er der oprettet flere rejekasser langs kysten, hvor nogle først er etableret i dette år. Da forslagets indhold sigter til en bæredygtig udnyttelse af ressoucerne, bliver det nok en nødvendighed at revurdere for ordningen kontinuerligt, men henblik på at bevare bestanden af rejer.
Til hr. landstingsmedlem Ole Lynges forslag om at gøre noget ved garnfiskeriet efter hellefisk, specielt ved Ilulissat og Torsukattak, er vi enig med udvalgets indstilling om en omstilling fra garnfiskeri til linefiskeri uden at det for økonomiske konsekvenser for fiskerne.
Vi er også enig i udvalgets indstilling om, at i man i forbindelse med gennemførelsen af omstillingen til linefiskeriet, omstillingen skal hurtigere og at der ydes tilskud til linefiskegrejer og agn.
Til hr. landtingsmedlem Peter Ostermanns forslag om udlæg i forbindelse med manglende udbetaling af forsikringspræmier for fiskerne, er vi fra Siumut tilfredse med at muligheden for at få forsikringspræmier dækket ved udlæg, at det stadig er gældende, men at sådanne udlæg først kan ske, når pågældende har indsendt en ansøgning og efter vurdering af ansøgningen.
Udvalget har også drøftet konsulentvirsomhed for fiskerierhvervet, og Siumut mener, at der er nødvendigt med at styrke og effektivisering af konsulentvirksomheden i kysten, da det vandskelige vilkår for fiskerne gør det endnu mere nødvendigt at forbedre konsulentvirksomheden.
Derfor bør denne forbedring forsætte. Med disse ord tilkendegiver Siumut sin fulde støtte til udvalgets betænkning.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Vores økonomiske grundlag i landet, fiskeriet er desværre kommet i nedgang i stedet for at blive bedre. Dette foruroliger Atassut og Issittup Partiia og anser det som meget vigtigt, at politikerne og borgerne følger vågent med i vedkommende erhverv.
Indtægterne fra fiskeriet er jo stadigvæk et vigtigt grundlag i erhvervslivet, men til trods herfor, har den i det senere år på den anden side medført udgifter for samfundet.
Fisk, der kan fiskes til produktion, er for de flestes vedkommende blevet sværere at lande, ikke fordi de bliver overfisket, men da vort lands skiftende klimatiske forhold også har stor indflydelse herpå, og vi er i disse år inde i strenge årstidsperioder, hvor denne ikke alene har indvirkning for landets økonomi, men samtidig også har stor virkning på fiskernes økonomiske forhold. Derfor må vi være særdeles vågne for forhold, der kan have uheldig virkning på erhvervslivet.
Lad mig som eksempel tage et fiskefartøj, der for at kunne fortsætte hurtigt igen efter et uheld, ved en ansøgning til ESU helt unødvendigt og uden særlig grund, lades vente helt op til et halvt år.
Disse unødvendige ventetider har ikke alene indvirkning på fiskeren, men har også virkning på ESU ved manglende låneafdrag hertil, og ikke mindst får en uheldig virkning på vor samlede produktionsøkonomi.
Denne stive arbejdsform kan Atassut og Issittup Partiia ikke godkende.
Torsken er midlertidigt forsvundet, og rejerne er ikke tilstrækkelige for fiskerne, og allerede nu omtales hellefisken, der er et vigtigt erhvervsgrundlag i Nordgrønland, for at blive overfisket, selvom dette endnu ikke kan fastslåes nøje.
Til trods herfor, skal vi fra Atassut og Issittup Partiia kræve, at vi i gensidig forståelse samarbejder om en velplanlagt udnytttelse af vore rigdomme for at sikre denne fisk som fortsat erhvervsgrundlag, vi skal være påpasselige med udnyttelsen af vore rigdomme for at kunne sikre dem som et erhvervsgrundlag også i fremtiden. Derfor er det meget vigtigt at overvåge, hvilke fangstredskaber, der anvendes inden for fiskeriet.
Vi ved, at forskellige kommuner i dag har bestemmelser om fangstredskaber, der enten må eller ikke må anvendes på fastlagte områder, og dette respekterer Atassut og Issittup Partiia, men til trods herfor, er det meget vigtigt med grundige kontrolforanstaltninger for at bevare bestandene af vore rigdomme, og dette må vi fra det offentlige følge meget nøje med i.
Selvom det for havfiskeriets vedkommende drejer sig mest om en enkelt fiskeart, kan det for det kystnære fiskeri være tale om flere mulige fiskeriprodukter, men til trods herfor, er der i de senere år kun været muligt at indhandle ganske få fiskearter til produktion, og det er ikke tilfredsstillende for de erhvervsdrivende, der har stort behov for mulige indtægtskilder.
Derfor skal Atassut og Issittup Partiia anmode Landsstyret og Royal Greenland om at arbejde for muligheden af produktion af andre fiskearter. Vi har jo fiskearter, vi ellers ville kunne udnytte bedre.
Til dette møde har landstingsmedlemmerne Hans Pavia Egede, Ole Lynge og Peter Ostermann stillet forskellige forslag, og efter vores viden er der taget stilling til forslagene efter grundig behandling.
Og derfor skal vi uden yderligere bemærkninger vedrørende forslagene kun udtale, at vi er enige med alle de forslag Fiskeriudvalget i enighed har stillet.
Endvidere er vi fuldt ud enige med udvalget i det, det har forelagt i forbindelse med andre sager, og derfor skal vi uden yderligere bemærkninger til disse, blot opfordre de andre landstingspartier til at støtte det fremlagte.
Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Til de af et enigt udvalg indstillinger har Inuit Ataqatigiit følgende bemærkninger.
Til forslaget om at etablere "et permanent flådestrukturtilpasningsordning" fra landstingsmedlem Hans Pavia Egede samt udvalgets instillinger dertil, er Inuit Ataqatigiit helt enig i.
Da man for ikke lang tid siden indførte kondemneringsordning i forbindelse med tilpasning af fiskeriflåden, havde vi også regnet med, at det vil være nødvendigt at indføre en eller anden form for ordninger, således at man sikrer, at man på lang sigt har et apparat til strukturtilpasninger evt. gennem en fond, som begge parter kan financiere.
På baggrund af forslaget, og hvorledes sådan en ordning kan financieres, skal man undersøge og drøfte med fiskeriorganisationerne. Til det skal vi blot kræve, at man inddrager besætningsmedlemmernes organisation - KAIK.
Vedrørende forslagene på vegne af Inuit Ataqatigiit som udvalget også har behandlet, har vi følgende bemærkninger:
Med hensyn til en evt. fornyet overvejelse omkring fiskerigrænserne i Diskobugten, nærmere betegnet en distance fra Nuussuaq til Qeqertarsuattaaq, samt farvandene uden for Kangaatsiaq omkring Killiaq, har man som sagt begrænsende erfaringer indtil nu, til at kunne vurdere omfanget af fiskeritrykket og flådekapaciteten
i området, hvilket vi tager til efterretning, men vil blot kræve, at man nøje holder tilsyn med fiskeriet i disse områder.
Med henblik på at beskytte hellefiskebestanden, især ved Ilulissat og Torsukattak området, og for at kunne udnytte hellefisken i fremtiden forsvarligt, er Inuit Ataqatigiit enig i de fremlagte indstillinger både fra udvalget og Landsstyret.
På baggrund af de erfaringer man har indhøstet i de senere år i forbindelse med hellefiskeriet kystnært, mener vi derfor, at det er på sin plads, at man beskytter de fiskesteder idag, da man har erkendt at den bestand er en af de vigtigste ressourcer i dag.
På baggrund af de tal som man har fremlagt, kan man se, at der har været stigende fiskeri i visse steder, og med hensyn til garnfiskeriet har man konstateret, at disse redskaber opfisker især de mindste fisk.
Vi har ikke blot taget udgangspunkt i disse tal for at bedømme bestanden i visse steder, men har også haft høringer blandt fisker- og fangerforeningens repræsentanter, medlemmer og fabriksledere m.m.
Under disse høringer kan der selvfølgelig komme vidt forskellige oplysninger. Nogle kan tale for garnfiskeriet med den begrundelse, at det i nogle steder og især omkring Ilulissat området, kan være livsfarligt at fiske med liner. Nogle har den opfattelse, at de tabte garn ikke fisker ustandseligt, men som regel filtrer sammen.
Linefiskeriets modsætning for den eksisterende fiskeri, kommer an på hvilke agn man benytter, for at de berører andre fiskearter eller pattedyr.
Derfor skal vi indstille overfor den nedsatte arbejdsgruppe om at undersøge andre fiskearter end hellefisk f.eks fjordtorsk eller lodder kan bruges som erstatning for det ovennævnte, således fiskerne kan supplere deres indtjening. Det kommer vel også an på, hvad hellefiskene bedst kan lide.
Vedrørende de revurderede fiskeri/jagtbevis-system, er vi godt tilfredse med ordningen, da den er klart formuleret. Endvidere med hensyn til det man har sagt omkring forsikringsbekendtgørelsen for fiskeriflåden, tager vi til efterretning.
Uden yderliger bemærkninger til andre punkter i betænkningen tager vi i IA betænkningen til efterretning.
Hans Pavia Egede, ordfører for Akulliit Partiiat:
Landstingets Fiskeriudvalg har behandlet forskellige forslag fra forskellige landstingsmedlemmer, som Landstingets Formandskab har henvist til Fiskeriudvalget med henblik på afgive sig en betænkning omkring forslagene.
Fra Akullit Partiiat er vi tilfredse med betænkningens indhold.
Vi er glade for at Fiskeriudvalget støtter landstingsmedlem Hans Pavia Egedes forslag til etablering af permanent flådestrukturtilpasning for de grønlandske fiskerierhverv.
Et forslag som nødvændig i den svære, men nødvendige flådestruktur. Udvalget er enige i forslaget, trods Landsstyret ikke kan anbefale forslaget.
Vi vil lige som udvalget, ønske at Landsstyret i samarbejde med fiskeriets organisationer går igang med at undersøge mulighederne omkring oprettelse af en fond med en proportional financiering mellem Hjemmestyret og fiskeriorganisationerne.
Landstingsmedlem Ole Lynge har fremsat forslag omkring fiskerigrænserne i Diskobugten, og forbud om brug af garn i forbindelse med hellefiskefiskeri. Vi vil fra Akulliit Partiiat anbefale at disse forslag henvises til det allerede igangværende tiltag fra Fiskeridirektoratet og Fiskerirådet imellem.
I øvrigt tager vi de øvrige punkter i betænkningen til efterretning og udtrykker vort tilfredshed med Landstingets Fiskeriudvalgs betænkning.
Kaj Egede, Siumut:
Fra udvalgets side har Landsstyret taget venligt mod forslaget, og det vil jeg også takke for. At samtlige partier støtter det forslag, der er fremsat i betænkningen, der vil jeg ikke komme med yderligere betænkninger, men i forbindelse med overgang fra garnfiskeri til liniefiskeri, har jeg lagt mærke til at IA er lidt tilbageholdende, men denne arbejdsgruppe der er igang med opgaven, der er jeg overhoved ikke i tvivl om, at den vil arbejde seriøst.
De begrænsninger der sættes i forbindelse med overgangen fra garnfiskeriet til liniefiskeri, det er, at agnsætning det meget omfattende arbejde, og jeg håber, at der kan komme nogle lettelser på det område, f.eks. med hensyn til de mindre kuttere, at man på land kan
have et fælles agnsætning, og at det kan blive oprettet med videre, og at det er noget ting, der synes at være værd at overveje.
Med disse bemærkninger skal jeg takke udvalgets medlemmer, at vi har kunne lave så godt udvalg.
Landstyremedlemmet for Sundhed og Miljø, på vegne af landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug:
Jeg vil ellers også gerne have mulighed for at sige som landsstyremedlem for Miljø, idet når vi snakker om fisk, som vores erhverv ligger i, og at der kommer man må tro at det må have begrænsninger at man kan udnytte dem til produktion og hvordan man kan gå videre i det fremtidige arbejde ved brug af disse.
Jeg mener at man med hensyn til hellefiskebestanden i Diskobugten, og at den rapport der fremkom, og som vi fik for en måned siden, fortalte om en udvikling, som vi helst ikke skal følge, og så vidt muligt skal vi i samarbejde med fiskeriorganisationerne og de berørte kommuner, har fremsat krav om at der laves en ordning, fremsat hurtigere. Derfor med hensyn til at denne bliver realiseret.
Med hensyn til hellefiskebestanden i bunden af Diskobugten, så mener jeg at man ikke bør afvente alle mulig udvalg, før man kan lave ordning på det område.
Jeg skal også lige sige, at en del af det fremlagte, allesammen efterlyste en god overgang fra garnfiskeri til linefisker, og at man mere seriøst arbejder på det område, og at det fremkommer med deres ønsker dertil.
Jeg mener, at man uden alt for store armbevægelser, kan fremkomme med billigere agn, og hvis det er muligt, at man kan få nogle folk til at sætte agn. Nu koster agn mellem 5 kroner og 14 kroner byerne imellem, jeg mener at dette kan ordnes smidigere, dette skal vi sørge for i Landsstyret i de kommende måneder.
Med disse bemærkninger, det der blev fremsat i udvalgets betænkning og partiernes ønsker, skal vi så vidt muligt realisere, og jeg skal også særskildt afsluttende bemærke, at man med hensyn til de de internationale forhandlinger, at udvalget vil blive orienteret herom.
Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Det er med hensyn til, at man vil ophæve garnfiskeriet, og udvalgets formand Kaj Egede, nok har misforstået mit udlæg, vil jeg præcisere, at fiskerne som sætter garn til og at hvorfor de lige netop sætter på det område, det har jeg prøvet på at præcisere.
Vi ved, at forskellige kommuner har mere eller mindre forskellige forbud for garnfiskeri, men da Ilulissat kommune også må ses særskilt deri, der orienterede jeg til, men vi støtter et enigt fiskeriudvalgsbetænkning.
Mødeleder:
Således er dagsordenens punkt 49, betænkning afgivet af Fiskeriudvalget og debatten heraf, færdig, og dermed også Landstingets møde slut.
Mødet hævet.
Punktet sluttet.