Dagsordenens punkt 25-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Torsdag
den 22. april 1993
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen.
Peter Ostermann har fremsat et forslag og landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked fremkommer med forelæggelsesnotatet efter forslagets fremlæggelse.
Peter Ostermann, Atassut:
Mit forslag er skriftligt omdelt, men jeg vil godt lige understrege, at jeg har fremsat forslag om, at vi principielt drøfter krisecentrene, og hvordan disse centre skal køre videre i fremtiden. Jeg mener, at forskellige erfaringer viser, at det er nødvendigt med en debat omkring krisecentre.
Der kan være flere muligheder, men jeg finder det vigtigt, at vi drøfter det principielt her i salen.
Een af begrundelserne for mit forslag er, at de såkaldte krisecentre bliver benyttet af børn. Jeg mener, at problemet har været accelererende og det har medført store problemer for enkelte mennesker, og jeg synes vi bør drøfte det her i salen.
Henriette Rasmussen, landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Hermed skal jeg fremlægge forslag om en mindre korrektion i landstingsforordningen fra 1988 om institutioner med særlige formål for voksne, der handler om såvel landsdækkende som ikke-landsdækkende institutionstyper.
Et forslag fra landstingsmedlem Peter Ostermann, Atassut, om drøftelse af krisecentrenes forhold er henvist til behandling under dette punkt.
Landstingsforordning nr. 6 fra 28. april 1988 er det lovmæssige grundlag for etableringen af mange forskelligartede typer institutioner, og der er allerede adgang til, at der af Landskassen kan ydes tilskud til etableringen af sådanne institutioner.
Den foreslåede ændring drejer sig udelukkende om at skabe en klar hjemmel til, at der fra Hjemmestyrets side kan ydes tilskud til driften af særlige institutioner.
Til Peter Ostermann skal jeg indledningsvis oplyse, at der efter gældende regler kan ydes tilskud til driften af krisecentre fra kommunerne, som kan få op til 50 % af tilskuddet refunderet fra Landskassen på baggrund af et af kommunalbestyrelsen godkendt driftsbudget for det enkelte krisecenter. Der er på Landstingets Finanslov for 1993 afsat et rammebeløb på 1 mio. kr. til formålet.
Peter Ostermann foreslår, at der bør ansættes uddannede personer i krisecentrene og at det bør undersøges, om krisecentrene ikke skal placeres under socialforvaltningerne.
Til dette vil jeg sige, at jeg finder det vigtigt, at ethvert krisecenter har et tæt samarbejde med socialforvaltningen. Men samtidig finder jeg det meget vigtigt, at krisecentrene ikke institutionaliseres for meget, så vi risikerer at miste det frivillige islæt i krisecenterarbejdet, der handler om "hjælp til selvhjælp" fra medmennesker.
Vi må ikke glemme, at krisecentrene alle er opstået på baggrund af et "græsrodsarbejde", og at der er en masse mennesker rundt omkring i landet, som gennem de sidste godt 10 år har udført - og stadig udfører - et flot stykke frivilligt, ulønnet arbejde i krisecentrene, alene eller sammen med ansatte medarbejdere.
Jeg finder det arbejde, der udføres i krisecentrene, meget flot, og jeg synes, vi skal passe på, at vi ikke gør det så professionelt, at frivillighedstanken slippes, hvorved det medmenneskelige islæt kan forsvinde.
Der er brug for såkaldt "professionel hjælp" til mange af de personer, der opsøger et krisecenter, men det må efter min opfattelse ikke føre til, at f. eks. socialforvaltningen skal overtage driften af krisecentrene.
Den nødvendige "professionelle hjælp" må naturligvis ydes af det etablerede system, d.v.s. især fra socialforvaltningen og fra sundhedsvæsenet, og ikke fra de frivillige i krisecentrene.
De frivillige medarbejdere er at anse som en slags "førstehjælp", og er der behov for mere, må det etablerede hjælpesystem inddrages. Og her er det krisecentrenes ansatte medarbejdere, der overtager fra de frivillige og yder den nødvendige bistand til den hjælpsøgende. Sådan er det i dag de steder, hvor der findes krisecentre, og sådan bør det efter min mening også være fremover.
Krisecentrene har oprindeligt kun været for kvinder, men nu er mænd også begyndt at samle sig i krisecentergrupper. Det synes jeg er godt, for mændene har helt sikkert også brug for at tale om de problemer, der er årsagen til, at såvel mange enkeltpersoner som mange familier her i landet ikke har det godt.
Næste skridt skulle gerne være - og sådan er det også i hvert fald et enkelt sted - at kvinde- og mandegrupperne begynder at drøfte problemerne i fællesskab. Dette er en af de veje, vi skal gå for at få et bedre og stærkere liv, og helt i tråd med intentionerne bag "INUUNEQ NAKUUNEQ".
Krisecenterforeningerne er jo iøvrigt kun en del af det frivillige hjælpesystem. Det omfatter også foreninger og organisationer som f. eks. "IKIOQATIGIIT", "Blå Kors", "Kræftens Bekæmpelse", "Røde Kors" og mange, mange andre.
Alle sådanne aktiviteter, der består uden for det etablerede, professionelle hjælpesystem, er vigtige, og bør understøttes fra det offentlige. Men støtten må ydes på en sådan måde, at det ikke bliver en overtagelse, men en hjælp, der styrker det frivillige arbejde.
Ane-Sofie Hammeken, ordfører for Siumut:
Siumut tilslutter sig til forslaget om ændring af landstingsforordning om institutioner med særlige formål for voksne.
Siumut vil fremføre følgende bemærkninger vedrørende krisecentrene og indlemmelse af krisecentre i den sociale forvaltning:
I dag er medarbejderne i krisecentrene frivillige eller frivillige organisationer stiller frivillige medarbejdere til rådighed for krisecentrene.
De frivillige medhjælpere i krisecentrene har vist os et godt eksempel og bør i sagens natur roses for deres eksemplariske initiativ.
Siumut mener, at folk med så store sociale problemer stadig bør og skal behandles af folk med en speciel uddannelse inden for det sociale område.
Folk med meget store psykiske problemer trænger til professionelle hjælpere, som forstår dem, og som kan bane vej til åbenhed og tryghed.
Siumut mener, at man kan skabe et godt samarbejde mellem de professionelle hjælpere og frivillige, da lysten til at hjælpe altid giver grobund for mod og velvilje.
Siumut mener, at tiden ikke er moden til, at krisecentrene overføres til de offentlige sociale forvaltninger.
Vores begrundelse for at sige dette er, at vi grønlændere af natur er vant til at hjælpe hinanden, og denne vane ønsker vi ikke udvisket. De frivillige initiativer omkring krisecentrene er glædelige og eksemplariske og må derfor bevares.
Med dette anbefaler Siumut, at forslaget inden 2. behandling gennemdrøftes i Socialudvalget.
Agnethe Nielsen, ordfører for Atassut og Issittup Partiia:
Atassut og Issittup Partiia har følgende bemærkninger til det forslag, der kom fra landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Peter Ostermanns forslag om principdebat om krisecentre:
I vore dage har vi store problemer i samfundet. Det er jo sådan, at der er stort behov for institutioner for voksne med særlige formål samt centre med frivilligt mandskab. Derfor bør sådanne initiativer følges nøje fra det offentliges side.
Forordning nr. 6 af 28. april 1988, hvori der blev foreslået, at Hjemmestyret skal have mulighed for at yde tilskud, og at man skal have lovhjemmel dertil. Det støtter Atassut og Issittup Partiia fuldt ud.
Atassut og Issittup Partiia foreslår, at man giver personalesituationen i disse institutioner bedre muligheder ved, at man ansætter personale, der er uddannet til at gennemføre samtaler med kriseramte personer.
Det er vi meget enige i fra Atassuts og Issittup Partiias side. Vi mener, at krisecentrene skal have denne mulighed snarest muligt, endda mener vi, at det kan opnås ved at yde et særligt tilskud til formålet.
For forholdene er jo uensartede fra sted til sted og det er ønskeligt, at alle initiativer de forskellige steder gennemføres så godt som muligt.
Vi har stadig brug for frivilligt arbejde på området, og Atassut og Issittup Partiia støtter dette initiativ helt klart. Det er et rosværdigt initiativ, derfor må der altid være plads til sådanne initiativer i samfundet.
Landsstyremedlemmet sagde i sit forelæggelsesnotat, at der er behov for professionel hjælp og denne hjælp bør ydes fra det eksisterende hjælpesystem, d.v.s. fra socialforvaltningerne og fra Sundhedsvæsenet.
Det er selvfølgelig en mulighed og bør altid være en mulighed, men vi mener, at ud fra forholdene i dag er det sådan, at der er personalemangel og store arbejdsbyrder, så kan vi ikke regne med, at de kan afse tid til at yde den ekstrahjælp, der skal til.
Derfor er det ikke nok, at man har dem i en situation, hvor man skal hjælpe til. Derfor er det nødvendigt, at krisecentrene har særligt uddannet personale.
At kvinder og mænd for mulighed for krisecentre støtter vi, fordi det er meget vigtigt, at man sidestiller mænd og kvinder i sådan et arbejde, for det er i tråd med intentionerne bag "INUUNEQ NAKUUNEQ".
Vi skal udtrykke, at vi er enige med landsstyremedlemmet i, at foreninger og organisationer altid bør støttes fra det offentlige, og det kan ikke undværes.
Lad os til slut bemærke, at det foreliggende ændringsforslag også giver mulighed for, at man etablerer mindre institutioner, der kan bruges som bokollektiver for handicappede. Det er vi glade for, for derved får de pågældende handicappede mulighed for at forblive i deres eget miljø i stedet for at skulle flytte til andre byer.
Atassut og Issittup Partiia ønsker, at forslaget bliver behandlet i Socialudvalget, inden det går over til 2. behandlingen.
Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Inuit Ataqatigiit støtter landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked i det forslag, der her fremlægges til en lille ændring af forordningen om institutioner med særlige formål.
Det foreliggende forslag tydeliggør, at der fremover kan ydes tilskud til ikke kun etablering, men også til drift af ikke-landsdækkende institutioner med særlig formål for voksne fra Landskassen, efter nærmere af Landsstyret fastsatte bestemmelser.
De forhold, som landsstyremedlemmet i sit forelæggelsesnotat fremlægger for Tinget, er i sin helhed klare og støtteværdige.
De samme forhold gør sig gældende i det svar landsstyremedlemmet også giver til medlem af Landstinget, Peter Ostermann, der til det omhandlede har fremsat et medlemsforslag.
Med disse korte bemærkninger støtter vi således fra Inuit Ataqatigiit det foreliggende forslag om ændring af den gældende landstingsforordning, idet vi samtidig skal indstille, at forslaget, forinden 2. behandling her i salen, overgår til nærmere behandling i Socialudvalget.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
Akulliit Partiiat - Centerpartiet - går helhjertet ind for skabelse af en klar hjemmel for, at der fra Hjemmestyrets side kan ydes tilskud til driften af særlige institutioner.
Akulliit Partiiat - Centerpartiet - går helhjertet ind for, at landstingsforordningen ikke bliver en dræber for et frivilligt, ulønnet arbejde af personer, der af idealisme og menneskelighed, ofrer masser af tid og til tider fælder tårer, for at gøre en - efter egen overbevisning - god gerning med menneskelig tilfredsstillelse og god samvittighed som den eneste belønning.
Derfor råder Akulliit Partiiat - Centerpartiet - helhjertet politikerne til, at krisecentre og andre præventive institutioner, initiativer og aktiviteter ikke institutionaliseres for meget.
Der må fortsat stræbes efter, at de personer, der tager sig af børn, unge og voksne, som har behov for menneskelig kontakt, får chancen for at kunne være dus med de personer og stole på dem, hvis problemerne ikke skal gøres til gigantproblemer, ligesom en ballon, der pustes op og sprænges til sidst, for sker dette, er der så godt som ingen vej tilbage.
De personer, der har behov for hjælp, må ikke overlades til nogen, der kun er der for pengenes skyld.
Kort sagt: Akulliit Partiiat går helhjertet ind for, at støtte ikke må ydes på en sådan måde, at man overtager aktiviteter, men at man gør det på en sådan måde, at hjælp bliver til selvhjælp, der styrker den frivillige indsats.
I sager af denne art, har vi i Akulliit Partiiat en ganske bestemt afslutningsreplik, som jeg gerne vil fremkomme med her: Vi går helhjertet ind for, at man ikke kun lapper på de skader, der er sket.
Vi ønsker i stedet for et samfund, der ikke nøjes med at lappe på skader, der allerede er sket, men som effektivt søger at hindre skaderne, allerede inden disse sker.
Derfor beder vi om forståelse for vores bestræbelser for bedre vilkår inden for fritidssektoren for børn og unge, f.eks. ved at give mere støtte til interessegrupper.
Det vil være et godt alternativ til hash og spiritusmisbrug, der igen kunne være med til at formindske behovet for eksempelvis krisecentre, og det sidestiller vi med "INUUNEQ NAKUUNEQ".
Med disse bemærkninger overlader vi sagen til næste behandling.
Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Dette forslag drejer det sig om institutioner eller krisecentre for voksne, således at vi får lovhjemmel til at kunne yde støtte til disse institutioner. Det har været et uafklaret punkt førhen.
For eksempel er der visse institutioner, der får tilskud uden hjemmel fra Hjemmestyret, og som Agnethe
Nielsen fra Atassut nævnte, vil der være mulighed for at skabe bofællesskaber for handicappede og Piukkunartarfik i Aasiaat og Allu i Alluitsoq vil få mulighed for at få tilskud ved at man giver hjemmel hertil.
Med hensyn til Peter Ostermanns forslag, er der interesse omkring kvindekrisecentrene og financieringen af disse. Alle partiordførerne ønsker, at denne sag bliver drøftet igen i Socialudvalget, og det vil jeg også henvise til.
Fra Atassuts ordfører og forslagsstilleren fremgår det, at der ønskes ansat professionel hjælp i krisecentrene. Der vil jeg henvise til, at de bevilgede midler langtfra er nok til at dække disse udgifter, og det kræver jo at vi via Landstingets Finanslov yder tilskud hertil, og spørgsmålet bliver så, hvor stort et tilskud der så skal ydes? Hvilke professionelle hjælp skal det være ?
Dem, der bliver kaldet klienter, er personer, der har svære problemer, og her menes der i Atassut-forslaget vel personer med store psykiske problemer, og man efterlyser mere professionel hjælp til disse personer. Men så længe vi har så få midler, da har vi ikke mulighed for at realisere dette ønske.
Til driften af børnehaver og andre lignende institutioner er det vores store ønske, at vi kan få uddannet personale, men vi har ikke kunne få dækket behovene der, fordi vi mangler uddannet personale.
Jeg vil anmode Socialudvalget overveje sagen og finde mulighed for, at de personer, der har behov for professionel hjælp, får den ved at man samarbejder med so-
cialforvaltningerne i kommunerne.
Det, at man yder hjælp uden at registrere de forskellige hjælpsøgende, har været en stor hjælp for mange i de seneste år. Det gør ondt at man skal komme ud med de problemer man sidder inde med, men når man har mulighed for at tale med personer, der forstår en, giver det stor lettelse og så får man pusterum til at gå videre. Det er en positiv ting.
Jeg mener, at de borgere der har meget store problemer, bør vide hvem de kan rette henvendelse til, for at få den rette professionelle hjælp.
Til sidst vil jeg lige understrege, at børn der er misbrugt seksuelt også får problemer, og at de også kan tale med personalet i krisecentret om deres problemer.
Vi må betragte det som et medmenneskes åbning til et andet medmenneske. Sådan en ting bør overlades til en professionel hjælper før såret bliver større. Derfor mener jeg, at vi kan dygtiggøre os ved at man har et samarbejde, eller at man uddanner Sundhedsvæsenets personale til at kunne yde en sådan støtte.
Vi må lære, hvor lang vi kan nå, før vi kan henvise til en anden - til professionel hjælp. Jeg mener, at når man begynder at bore for meget i såret, kan man skade den pågældende følelsesmæssigt.
Med disse foreløbige bemærkninger, overlader jeg de faldne bemærkninger til behandling i Det sociale Udvalg.
Peter Ostermann, ordfører for Atassut:
Jeg vil lige minde om igen, som jeg har nævnt klart i mit forslag, at jeg har foreslået en principdebat. Jeg mener, at jeg har været lidt for hurtig til at fremkomme med nogle løsningsproblemer.
Jeg mener ikke, at krisecentre bør placeres under det offentliges regi. Jeg vil heller ikke sætte spørgsmålstegn ved den store frivillige indsats, der er foregået indtil nu. Men jeg kan, via mit politiske arbejde se, at problemet vokser.
Selv børn benytter sig af disse krisecentre, derfor har jeg foreslået en principdebat omkring problematikken. Selv om der er forskel, der kan jeg godt se, at man prøver at dreje hen mod Allu og dens drift. Jeg har flere gange her i salen sagt, at man bør samarbejde mere med Alle. Hvad er resultatet nu? Allu kører ikke særlig godt i dag. Især på personalesiden har det været slemt, og det har så været nødvendigt, at det offentlige må til at overtage institutionen, og jeg er bange for der kan ske det samme her.
Derfor ønsker jeg meget kraftigt, at Socialudvalget i forbindelse med sit møde tager samråd med foreningen for personale i krisecentrene. Det er ikke mit sigte, at der skal tages en beslutning her og nu, men vi må udnytte mulighederne for kunne høre andres meninger i forbindelse med social udvalgsarbejde.
Det vil jeg kraftigt henstille, at Socialudvalget gør.
Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Jeg mener, at Socialudvalget har et godt udgangspunkt til sit forestående arbejde. Selvfølgelig skal Socialudvalget ligesom alle andre udvalg, tilkalde andre udefra, når de føler et behov derfor.
Med hensyn til Allu så køres Allu ikke fra det offentlige, men Allu får tilskud til driften. Institutionen er en selvejende institution og vi har udsendt en høring for at finde ud af, hvordan de omkringliggende kommuners brug af institutionen er.
Det er blevet oplyst, at familier har mulighed for at få et pusterum i Allu, og at visse sydgrønlandske kommuner er klar til at give tilskud, således at det arbejde, der udføres i Allu, kan køre videre.
Pavia Nielsen, Siumut:
Ganske kort vil jeg komme med mine bemærkninger. Peter Ostermann ønsker en principdebat. Vi i samfundet bør spørge os selv, hvorfor det er nødvendigt at have krisecentre.
Vi hører, at andre nationer fører krig, og der er mange flygtninge. Der er ingen krig her i Grønland, og vi ønsker heller ikke krig her. Men desværre er det sådan, at der føres krig indenfor familien, og det er netop derfor, vi har fået etableret disse krisecentre.
Vi må fremover have det formål, at behovet for krisecentrene reduceres og i sidste ende må vi have det formål, at krisecentrene bliver afviklet. For hvis kærligheden findes inden for familien, så vil vi ikke have brug for krisecentre.
Mødeleder:
Således er punktets 1. behandling afsluttet. Inden det går over til 2. behandlingen, skal det tages op i Det sociale Udvalg med de faldne bemærkninger.
Punktet sluttet.