Dagsordenens punkt 68-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
7. mødedag, onsdag den 2. oktober
2002
Jørgen Wæver Johansen, Landsstyremedlemmet for Boliger og
Infrastruktur, Siumut.
På Landsstyrets vegne fremsætter
jeg hermed forslag til Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning
om etablering af et boligselskab.
Forslaget fremsættes på baggrund
af den evaluering af A/S Boligselskabet INI, som såvel Landsstyret som
Landstinget har tilsluttet sig. Forordningsforslaget indebærer, at INI skal
koncentrere sig om at løse opgaver indenfor sit kerneområde, det vil primært
sige drift, administration og vedligeholdelse af boliger og sekundært
bygherrefunktion på anlægsområdet.
Landsstyret har fundet det mest
hensigtsmæssigt, at INI løser sin primære opgave på et non-profit grundlag til
gavn og glæde for lejerne. Ved løsning af andre opgaver skal INI løse disse i
fri konkurrence og på et forretningsmæssigts grundlag, således at disse opgaver
bidrager med et positivt indtjeningsbidrag. Der skal således væer vandtætte
skotter mellem den primære opgave og andre opgaver.
Samtidig skal INI til stadighed
udvikle sig, således at INI er en attraktiv arbejdsplads, der løser sin opgave
med et højt serviceniveau under skyldig hensyntagen til pris, kvalitet, volumen
og kundernes præferenceforhold.
Med disse bemærkninger overlader jeg forslag til
Landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om etablering af et
boligselskab til Landstingets velvillige behandling. Det foreslås, at forslaget
behandles i Udvalget for Infrastruktur og Boliger inden 2.behandlingen. Tak.
Anders Andreassen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.
Den næste der får ordet er Godmand Rasmussen, Atassut. Derefter Lars Sørensen, Inuit Ataqatigiit, men først Godmand Rasmussen.
Godmand Rasmussen, ordfører, Atassut.
For den af Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur og Forsyning fremlagte punkt har vi i Atassut følgende bemærkninger. Som almindelig kendt har Boligselskabet INI A/S ikke fået den bedste omtale i dagligdagen, ligesom den ikke er blevet skånet for nogle bemærkninger
En af årsagerne var at man har pålagt selskabet opgaver, der ikke til daglig har berøring med hensigten, og nu da Landsstyremedlemmet præciserer opgaverne, åbner mulighederne for mere fremadrettet arbejdsgang og tydeliggøre arbejdsområdet, og det er Atassut forhåbningsfulde over for.
Vi er i Atassut tilfredse med, at man i forbindelse med forordningsforslaget har haft høringer med de berørte afdelinger, f.eks. KANUKOKA, SIK m.m. Og vi er derfor tilfredse med Landsstyret fremlæggelse og har store forhåbninger i det, men i stedet for at gå langt uden om problemet, at nu satser direkte på sagen, som efter vores vurdering opnår mange bedre resultater efter hensigten.
Inden sagen går til 2. behandlingen støtter vi at den bliver udvalgsbehandlet, og at vi hermed giver den vores støtte.
Den næste der får ordet er, Lars Sørensen, Inuit Ataqatigiit.
Lars Sørensen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
I forbindelse med Landstingssamlingen i 1993 støttede Inuit Ataqatigiit om etableringen af INI A/S, og årsagen til vores støtte var følgende: Først formålet med etableringen var at give boliglejerne i forbindelse med alle udgifter til deres boliger et større ansvar ved en større medbestemmelse samt deltagelse i planlægningen.
For det andet, så anså vi det som vigtigt, at de offentlige tilskud blev styret ved en fælles fornuftig udnyttelse når man tænkte på samfundsøkonomien, der mente vi dertil også at man på grund af forholdene dengang måtte ændre på disse da kommunerne og Grønlands Hjemmestyre stos som modparter.
For det tredje, formålet med etableringen af Boligselskabet var også at kunne planlægge byggeri og vedligeholdelse adskillige år i forvejen, således kunne anlægsarbejderne planlægge, så de kunne garantere deres arbejde år til år.
Nu er der gået mere end 7 år siden, at Boligselskabet A/S INI blev oprettet. I dag må vi sige, at det gode mål der blev sat dengang ikke r blevet opfyldt af selskabet på en tilfredsstillende vis. Det at boliglejerne skulle have medbestemmelse over udgifterne til deres lejerboliger er ikke på nogen måde blevet realiseret. Bestyrelserne i boligforeningerne skulle bare godkende på vegne af lejerne de allerede vedtagne beslutninger fra centralt regi vedrørende de årlige budgetter uden selv at have indflydelse, hvor er den nære medbestemmelse.
DE kommuner der har bakket op omkring etableringen af Boligselskabet har næsten alle nu en
enten opsagt deres servicekontrakt med A/S INI eller arbejder for en opsigelse. Hvor er det gode formål med en fælles udnyttelse af midlerne ?
I Landsstyrets Finanslovsforslags fremlæggelse konstaterer man, at man kan regne med, at byggeri og vedligeholdelse kun er for 1 år. Hvor er formålet med nøje planlægning ? Ved denne lejlighed vil Inuit Ataqatigiit gerne forespørge Landstinget om at man kan oplyse, hvor store administrationsudgifterne er for INI, som har hovedsæde i Sisimiut. Derudover over om Landsstyret har planer om nedbringelse af INI centraladministration?
Baggrunden for forespørgslen er, at INI A/S i disse dage varsler lejerne om yderligere huslejestigninger fra 1. januar. Huslejestigningerne begrundes i blandt andet dækning af de administrative udgifter. Det videst allerede i dag, at aktieselskabsformen sætter store begrænsninger i de enkelte borgeres og andelsboligselskabers indflydelse. Derfor mener Inuit Ataqatigiit at der bør banes vej for, at andelsselskaber ved etablering af boliger, for derigennem at give landets befolkning mulighed for at overtage hele ansvaret.
Myndighederne og selskaberne bør sikre overgangen af befolkningens overtagelse af myndigheden og ansvaret. Ved denne reform bør hovedoverskriften være, at sætte sig på mål, at tjene befolkningen til at varetage deres interesser omkring fælleseje.
Inuit Ataqatigiit håber, at ved ændringen af landstingsforordning om etablering af Boligselskab bør konsekvensen være, at de påpegninger der har været ved INI A/S=s service, at man så kan komme over disse på en bedre måde.
Afslutningsvis vil Inuit Ataqatigiit opfordre Landstingets Boligudvalg, at man i forbindelse med udarbejdelse af forordningsforslaget, og at man så også inddrager disse høringssvar der har været, ligesom at vi også kræver, at man også forhører sig om status for det af Landstingets nedsatte udvalg.
Og med disse bemærkninger ønsker vi, at inden 2. behandlingen af nærværende forslag, at det så nøje bliver vurderet i Udvalget for Infrastruktur og Boliger.
Og den næste der får ordet er Mogens Kleist, Kandidatforbundet.
Mogens Kleist, ordfører, Kandidatforbundet.
Siden 1995 da Boligselskabet INI A/S blevet startet, og såfremt vi nøje skal vurderer, hvor langt den er nået i dag, så må vi udtale, at det ikke har været optimalt, fordi vi er vidende m i dag, at der er flere kommuner der blandt andet har opsagt deres samarbejdsaftale med INI A/S, og som selv vil sørge for enkeltopgaverne.
Og baggrunden for et sådan et tiltag har baggrund i, at de ikke er tilfredse med servicen fra INI A/S. Og vi er også vidende om, at INI A/S har en meget udtalt forskelsbehandling med hensyn til enkelte virksomheder. At de enkelte kommuner overtager deres sådanne opgaver viser blot, at de hensigts målsætninger man har opgivet i forbindelse med etableringen af INI A/S ikke har været opfyldt i dag.
Og fra Kandidatforbundet vil vi også udtale, at man bør stile henimod, at medarbejdere fra lokalafdelingerne får større kompetencer, for derved kan man ellers opnå en bedre service. Også fordi vi kan regne med fra Kandidatforbundet, at der kan ske nogle lettelser til enkeltpersonerne fra lokalafdelingerne.
Vi kan komme med et eksempel. En regionchef fra Illulissat har ansvarsområde fra Aasiaat helt op til Upernavik, og derfor må man også sige, at vi bør gentage vores krav om, at lokalafdelingerne får større kompetence. Og i dag støtter vi fuldt ud de fremlæggelser fra Landsstyremedlemmet omkring INI A/S=s virke, og vi håber så på, at det som INI skal sørge for kan komme med en god løsning for de enkelte personer, og dermed er vi også tilfredse med, at INI A/S=s primære opgaver vil blive drift.
Og med disse korte bemærkninger ønsker vi, at beslutningsforslaget forinden 2. behandlingen bliver udvalgsbehandlet.
Så er det Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur.
Jørgen Wæver Johansen, Landsstyremedlem for Boliger og Infrastruktur, Siumut.
Jeg har også lagt mærke til, at ud fra det der bliver sagt her, at ændringsforslaget til allerede igangværende forordningsforslag det har man tiltro til, men Landstinget ønsker at disse bliver behandlet i udvalget inden 2. behandlingen. Og Inuit Ataqatigiit fremkom mede forslag om hvilke opgaver udvalget kan have.
Men uden at komme ind på enkelte paragrafferne og det der blev sagt både fra Inuit Ataqatigiit og som Siumuts ordfører nævnte omkring tilsyn, fordi Siumuts ordfører Tommy Marø, og hvis jeg skal starte med ham først, at tilsynet med hensyn til anlæg, så ønsker vi at det bliver bedre i fremtiden, og her er det at bygherrer har ansvar som en tilsynsmyndighed som skal præciseres. Og derfor med hensyn til at vedkommende der skal have tilsyn med boligbyggeri via INI A/S, så er det jo kommunerne, fordi det jo er kommunerne der står for bygherrer, men der kan ikke herske tvivl om, at der er meget store svingninger med hensyn til kvaliteten i anlægsopgaverne fra sted til sted, og at vi indfører skærpede krav til tilsynet, og det der skal følges, det kan man ikke komme uden om.
Fra Inuit Ataqatigiit sagde, hvor er de gode resultater, der har været med hensyn til oprettelsen, f.eks. at lokal bestemmelsesret og andet som de spurgte om, og de mener, at dette ikke har været realiseret efter flere år men blot har været ordgas, men vi skal nok huske, at vi i forårssamlingen, så har vi udarbejdet helt nye retningslinier omkring budgetlægning, og det blev så godkendt her, og baggrund heraf, hvilke god service lejerne vil have, og deres medbestemmelsesret bliver større, det kan der ikke herske nogen tvivl om.
Og nu er der helt klart i bilaget beregnet hvilke opgaver de skal have, og det er så det, som Landstinget har godkendt i forbindelse med forårssamlingen. At de kommuner der er med, så er der også nogle kommuner der finder det vanskeligt, og de bliver flere og flere, men de er jo kommuner selv der skal bestemme om de vil være med i ordningen eller ej, og jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at man fra INI A/S retter henvendelse enkeltvis til disse, med forslag om et bedre grundlag for et samarbejde, således at samarbejdsordningen kan fortsætte, og INI A/S varetager sine opgaver mere effektivt i forhold til tidligere.
Med hensyn til planlægning af anlægsopgaverne, dem efterlyser man, og her skal vi allesammen huske, at pr. 1. januar 2002, har vi godkendt, at vores budgettering med hensyn til anlægsopgaver, hvor det offentlige er medfinansierende, den har vi fået ændret, således i 2002, at vi kun bevilger penge til planlægning, og når planlægningen bliver færdig med et bioverslag, og når der er fremkommet et godt budget, så vurderer vi til næste år, om de foreslåede anlægsopgaver skal finansieres. Og derfor med en bedre planlægning dertil, det er vi enige i.
Med hensyn til INI A/S=s administrationsomkostninger i Sisimiut koster, det har jeg ikke nogen oplysninger om på nuværende tidspunkt, men i 2001 har INI A/S haft 133 mio. kr. omsætning, og ud af disse, så har man brugt 96 mio. kr. til medarbejderne på hele kysten. Og i vores ændring her, så skal der ikke herske tvivl om, at i centralafdelingen i Sisimiut, så vil anlægsafdelingen bliver formindsket mærkbart, i og med at kommunerne har ansvaret med hensyn til boligbyggeri af 60-40 ordningen, at de så kan stå som selvstændige bygherre., og på baggrund af deraf, så er kommunerne ikke længere tvunget til at bruge INI A/S. Nu har kommunerne mulighed til at vælge dem de vil bruge som tilsynsmyndigheder, og derfor med hensyn til INI A/S, g at dennes anlægsafdeling, så vil medarbejderne blive mindre i de kommende år.
Når jeg har sagt dette, og med hensyn til den daglige drift i INI A/S, og de resultater de har opnået. At hvis man sidestiller dem fra 2002 til 2002, og det er så det primære drift, det er så driften, så har man brugt 5,98 mio. kr., og det vil sige at driftsresultatet har været bedre i 2000 end i forhold til 2002, og vi håber så at danne rationalisering og formindskelse af administrative omkostninger vil fortsættes.
Med hensyn til INI A/S= meddelelse om huslejestigninger, der har jeg redegjort for under punkt 76. Derfor vil jeg blot henvise til mine forklaringer under punkt 76.
Men Lars Sørensens Inuit Ataqatigiits ordfører har også forhåbninger til forordningsforslaget, og at man fra Inuit Ataqatigiit vil være med til udformningen af dette, og derfor med hensyn til tak til de respektive ordfører, så vil jeg blot udtale, at vi fra Landsstyret er parate til såfremt udvalget har behov for samråd, at vi så er parate til at gøre det.
Ja og således er dagsordenspunkt 68, nemlig forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om etablering af et boligselskab, 1. behandlingen færdig. Og forinden 2. behandling bliver den behandlet i Bolig- og Infrastrukturudvalget forinden 2. behandlingen.
Og jeg skal også udtale, at i henhold til de beslutninger vi har taget, så skal vi stoppe kl. 18.00, derfor vil jeg foreslå, at de to sidste dagsordenspunkter 2. behandlinger bliver udsat.
Og efter mødet i Formandsskabet, så beslutter man, hvornår de tages op igen. Og er der nogle der er imod dette. Og det er der ikke.
Og med hensyn til i morgen, det er jo en spørgedag i morgen, det er torsdagsforespørgsler, og jeg vil sige numrene: Nr. 94, 116, 95, 96, 97, 104 og 108, 109, 110, 114 og når spørgsmålene er færdig, jeg regner med at de kan gennemføres fra 13.00 til 15.00 og efterfølgende så gennemfører der et lukket møde, og det er så punkt 4, der skal behandles. Og det er ændringer til Forretningsordenen, der skal behandles.
Og dermed er vores møde slut for i dag.