Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordens punkt 60-2,3

1. behandling 2. behandling 3. behandling

15. mødedag, fredag den 19. oktober 2001.

 

Punkt 60.

Forslag til ændring af Forretningsordenen for Grønlands Landsting.

(Landstingets Formandskab )

(2. og 3. beh.)

 

Anders Andreassen, 1. næstformand for Landstinget, Siumut.

Tak. Så skal vi drøfte punkt 60; Forslag til ændring af Forretningsordenen for Grønlands Landsting, og jeg vil anmode Landstinget Formand om, at forelægge forslaget.

Ole Lynge, Landstingsformand:

Landstingets Formandskab har ved 1. behandlingen af forslaget med glæde noteret sig den brede tilslutning til det fremsatte forslag til ændring af Forretningsordenen. Her skal blot som lovet besvares et par af de spørgsmål, der blev rejst i relation til de foreslåede ændringer.

Kandidatforbundet ønskede at vide, hvorledes det forholder sig i forbindelse med indkaldelse af suppleanten for et medlem, der efter ansøgning til Formandskabet meddeles godkendelse til at udtræde af Landstinget i overensstemmelse med den foreslåede ændring af Forretningsordenen paragraf 55 stk. Det er en situation, der kun er aktuelt udenfor Landstingets samlinger. i sådanne tilfælde indkaldes suppleanten på sædvanlig måde. Suppleanten behandles i hvert henseende som ethvert medlem af Landstinget. Udvalget til Valgs Prøvelse afgiver indstilling til Landstinget om medlemmets valgbarhed og indstillingen forelægges Landstinget ved førstkommende samling.

Landstinget godkender det nye medlem indtræden i Landstinget på grundlag af indstillingen om valgbarhed. Har der forud for samlingen vist sig, at Udvalget til Valgs Prøvelse ikke kan godkende suppleantens valgbarhed må Formandskabet stille sagen i bero indtil Landstinget har haft lejlighed til at træffe beslutning på baggrund af indstillingen af Udvalget til Valgs Prøvelse. Formandskabet indkalder i så fald den næste suppleant I perioden fra suppleanten indkaldes indtil Landstinget godkender indtrædelsen i Landstinget kan suppleanten deltage i udvalgsarbejde i de sammenhæng, hvor det nu udtrådte medlem var valgt som suppleant for et udvalgsmedlem. Hvor det udtrådte medlem var valgt udvalgsmedlem indtræder den til udvalgsposten valgte suppleant. Den indkaldte suppleant kan ligeledes deltage i det sædvanlig landstingsarbejde frem til førstkommende samling, hvor suppleanten ventes at indtræde som permanent medlem af Landstinget.

Et andet spørgsmål der blev rejst under Landstingets behandling angik fortolkningen af Forretningsordenens paragraf 56, stk. 1., der bestemmer at Landstinget afgøre om en begæring fra et medlem af Landsstyret om at udtræde af Landsstyret kan imødekommes. Baggrunden for denne bestemmelse er den valgmåde der anvendes ved valg af Landsstyret i følge Forretningsordenens paragraf 5 stk. 3. Landsstyreformandens indstiller til Landstinget under et, at vælge 2-6 navngivne landsstyremedlemmer, og valget sker ved en samlet afstemning om det af Landsstyreformandens fremsatte forslag.

Valget af det samlede Landsstyre indicerer samtidig stillingtagen til Landsstyrets opdeling af ansvarsområder og arbejdsopgaver. Dette er derfor naturligt, at en ændring af Landsstyrets sammensætning, der opstår ved, at et landsstyremedlems ønske om udtræden forudsætter Landstingets godkendelse.

Med denne besvarelse af de rejste spørgsmål i forbindelse med 1. behandlingen overgives forslaget hermed til Landstingets 2. behandling.

Tak. Jeg vil spøge om der er nogen der ønsker ordet. Det er der. Først Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

Anthon Frederiksen, (K):

Tak. Til besvarelserne af vores stillede spørgsmål. Det fremgår også allerede af forretningsordenen, og det har vi allerede vist på forhånd. Men selvfølgelig med henblik på fremtiden, så er jeg ikke i tvivl om, at vores rejste spørgsmål vil kunne tages op på et senere tidspunkt, når der opstår behov herfor.

Og med disse bemærkninger skal vi meddele, at vi vil gå ind for, at nærværende forslag godkendes.

Anders Andreassen, 1. næstformand for Landstinget, Siumut:

Tak. Der er ikke flere der har bedt om ordet, hvorfor, jeg kan se, at alle er enige i forslaget, og med henvisning til vores Forretningsorden, at forslaget anses som vedtaget uden afstemning, hvorfor jeg skal indstille, at vi kan gå over til 3. behandlingen med det samme.

Og vi skal derfor gå til afstemning, og jeg vil gerne anmode de medlemmer som går ind for ændringsforslaget om at rejse sig. 25. Er der nogen der er imod. Det er der ikke. Og jeg vil også spørge om, der er nogen der stemmer hverken for eller imod, det er der heller ikke. Således er forslaget til ændring af Forretningsordenen vedtaget.