Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordens punkt 16-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

16. mødedag, mandag den 22. oktober 2001 kl. 13.05

 

 

Punkt16

 

 

 

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt.

(2. behandling)

 

Mødeleder: Landstingsformand Ole Lynge, Inuit Ataqatigiit.

Jeg skal minde om, at der er afgivet en udvalgsbetænkning. Og med hensyn til punkt 16, så har flertallet ikke set det nødvendigt, at betænkningen afgivet af Landstingets Fiskeri, Fangst- og Landbrugsudvalg bliver fremlagt.

 

Og jeg vil gerne spørge om der er nogle bemærkning til punkt 16. Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

 

Anthon Frederiksen, (K):

I forbindelse med landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt, og her i forbindelse med 2. behandlingen har Kandidatforbundet følgende bemærkninger.

 

I forbindelse med 1. behandlingen, der vil vi henvise til Kandidatforbundets bemærkninger, og efter at have nærlæst betænkningen, og besvarelsen fra Landsstyret, så bemærker Kandidatforbundet, at man ud fra Landsstyrets besvarelser, der er det så sociale institutioner, der i forbindelse med opdragelse af deres klienter bruger fiskeri og fangst som et element i deres behandling. Og vi bemærker, at udøverne af fiskeri og fangst, der kan Kandidatforbundet overhovedet ikke accepterer, at man på en måde prøver på, at konkurrere med disse.

 

Og vi bemærker, at den omtalte institution ikke får lov til at udøve fangst uden begrænsninger, og vi har erfaret, at der er sket en lille opstramning efter 1. behandlingen. Og vedrørende den omtalte institution, så vil vi have noget imod, at omtalte institution bruger fiskeri og fangst, såfremt de kan bruge fiskere og fangere som konsulenter i forbindelse med udøvelsen, og vi vil være tilfredse, såfremt vi kan få en besvarelse på det.

 

Og vi anser det jo for at være mest på sin plads, at de unge også får vejledning fra de rette udøvere af fiskeri og fangst, men såfremt det skaber dårligere forhold for fiskerne og fangerne, så vil vi ikke gå ind for, at vedkommende institution får lov til at udøve fiskeri og fangst, og vi er lidt ærgerlig over, at man ikke har forhørt sig om implicerede parter. Og vi vil endnu engang opfordre til, at man hører alle relevante parter i forskellige opgaver. Og vi ønsker altid, at vi tilstadighed får alle oplysninger før vi tager endelig beslutning, fordi vi har erfaret, så er denne opgave ikke blevet behandlet i Socialudvalget, selvom det drejer sig om unge, som opholder sig i en døgninstitution, og såfremt man så havde forhørt sig hos dem, så havde de måske have fået nogle positive svar, som vi kunne have brugt i vores behandling. Tak.

 

Ole Lynge, Landstingsformand, Inuit Ataqatigiit:

Og jeg vil spørge om der er nogle der vil fremkomme med en besvarelse. Landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Bygder, Hans Enoksen.

 

Hans Enoksen, Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Bygder:

Jeg bemærker, at et absolut flertal i udvalget er gået ind for forslaget, og det vil jeg gerne takke for fra Landsstyrets vegne.

 

Og med hensyn til det forespurgte som Kandidatforbundet har stillet, således at lærerne der skal have erfaring i fiskeri og fangst, og at det så er erhvervsudøverne, der skal vejlede de unge, og det er netop disse erhvervsudøvere der bliver brugt til det, og det er netop dem, der har god erfaring i fiskeri og erhverv, som så ud fra deres gode erfaringer kan vejlede de unge. Og det er netop kun Qasapermiut i Sisimiut denne bestemmelse komme til at gælde for.

 

Jeg synes ikke, at det er nødvendigt, at man sender punktet tilbage til udvalget, idet man allerede er vågen overfor de eventuelle problemstillinger, som Kandidatforbundet var inde på.

 

Så er det Ole Dorph, Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked.

 

Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked.

Jeg skal også lige komme med nogle bemærkninger til Anthon Frederiksens spørgsmål. Og jeg skal nævne, at det er Qasapermiut som institution, det kommer til at gælde for. De har noget erfaringsgrundlag, nogle er pædagoger, mens andre er fiskere og fangere, og nogle har skippereksamen, og der kan vi vurdere, at det er et bredt sammensat personale man har Qasapermiut, og jeg skal ganske kort sige, at man i Socialdirektoratet, der regner man ikke med, at andre institutioner kommer til at blive omfattet af nærværende bestemmelse, idet det kun er Qasapermiut-klientellet, der kommer til at være omfattet af denne bestemmelse. Og man kan ikke forestille sig, at der kommer nogle andre institutioner. Tak.

 

Så er det Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit. Derefter Anthon Frederiksen.

 

Johan Lund-Olsen, (IA):

Det bliver ganske kort. Som formand for Landstingets Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalg, der skal jeg lige understrege, at det er et enigt udvalg, der har afgivet betænkning, det må vi sige meget klart. Og det var en lille fortalelse som Landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Bygder, idet han sagde, at der var et absolut flertal, der har afgivet en betænkning, og det er blot en berigtigelse, og man kan ud fra betænkningen se, at det er et enigt udvalg, der har afgivet betænkningen, og at der så skulle ske en lille opstramning i forhold til 1. behandlingen af 1. punktet, således at det kun er 1 institution, der kommer til at blive omfattet af den omtalte bestemmelse.

 

Så er det Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

 

Anthon Frederiksen, (K):

Man kunne måske have undgået, såfremt man allerede havde givet alle informationer fra starten af. Men jeg siger tak for de informationer jeg har fået, og tak fordi vi nu har fået oplysninger om, at man også bruger fiskere og fangere, som konsulenter ved Qasapermiut. Det ville have været en fordel, hvis disse informationer også var blevet givet forud.

Ole Lynge, Landstingsformand, Inuit Ataqatigiit:

Der er ikke flere der har bedt om at få ordet, og så blev det nævnt i betænkningen, at udvalget indstiller forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

 

Og det er så et enig udvalg, der har indstillet det, inklusiv Kandidatforbundet, hvorfor vi nu går over til afstemningen. De der går ind for vedtagelsen af ændringsforslaget i sin foreliggende form bedes rejse sig. 30. Jeg skal spørge om der er nogen der er imod. Der er ingen, og om der er nogen der har undladt at stemme, og der er heller ingen. Det vil sige, at samtlige tilstedeværende har afgivet deres stemme, hvorefter vi så er færdig med 2. behandlingen af punkt 16.