Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 28-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

12. mødedag, tirsdag den 19. oktober 1999

Punkt 28.

Forslag til ændring af landstingslov om Grønlands Naturinstitut.

(2. behandling)

Alfred Jakobsen, Landsstyremedlem for Miljø og Natur.

Det er forslag til ændring af landstingslov om Grønlands Naturinstitut, som jeg påvegne af Landsstyret skal fremlægge her ved 2. behandlingen.

Lovforslaget har været til 1. behandling i Landstinget den 4. oktober 1999, der var fra samtlige ordførers side tilslutning til Landsstyrets forslag om, at KNAPK, APK og SPS alle er faste medlemmer af bestyrelsen.

Af Landstingets lovforslag fremgår, at Landsstyret kan fastsætte nærmere regler for Instituttets opbygning og stillingsstruktur. Der er med andre ord endnu ikke definitivt taget beslutning om, at Naturinstituttet nødvendigvis skal overgå til en sektorforskningsinstitution.

Som nævnt i bemærkninger er lovforslaget et incitament for Grønlands Naturinstitut, for at få undersøgt mulighederne for, på sigt, at overgå til en sektorforskningsinstitution. Dette kræver blandt andet en afklaring med Forskningsministeriet, samt overvejelser om den fremtidige stillingsstruktur på Naturinstituttet. Ændring i en stillingsstruktur herunder forhandling af overenskomster, er ikke uden videre et område, som Landsstyret har mulighed for, at gå ind og regulere, idet forhandling af overenskomster, varetages af arbejdsmarkedets parter.

I ovennævnte forbindelse skal de økonomiske aspekter også afklares, og hvis påkræves medtages i finanslovsforhandslingerne. Ligeledes skal et eventuelt behov for yderligere ændring af landstingslov om Grønlands Naturinstitut fastslås, og ændres i overensstemmelse med behovet.

Det er muligt, at det med klarlæggelse af disse spørgsmål viser sig uhensigtsmæssigt, og måske ligefrem uønskeligt, at Naturinstituttet overgår til at være en sektorforskningsinstitution. I dette tilfælde ville det måske være mere ønskeligt, at Naturinstituttet fik en struktur, der lignede sektorforskningsstrukturen, men ikke var det. Dette åbner landstingslovforlslaget mulighed for.

Der er siden anmeldelse af forslag til ændring af landstingslov om Grønlands Naturinstitut til Landstingets Bureau indkommet høringssvar fra Statsministeriet gennem Rigsombudsmanden og SPS. Statsministeriet har meddelt, at de ikke har indholdsmæssige bemærkninger til de ændringer, der fremgår af landstingslovforslaget. Forslaget fastholdes.

SPS har ingen bemærkninger til det fremsendte forslag. De indkomne høringssvar har medført ændringer til bemærkninger til forslag til ændring af landstingslov om Grønlands Naturinstitut, selve lovteksten er ikke blevet ændret. Endvidere har jeg fra Grønlands Naturinstitut fået oplyst, at der allerede er et tæt samarbejde med Arktisk Station og Naturinstituttet.

Og i går nu videre til partiernes og Kandidatforbundets ordfører. Først er det Hans Enoksen, Siumut.

Hans Enoksen, ordfører, Siumut.

Tak. Vi skal fra Siumut på baggrund af forelæggelsesnotat om forslag til ændring af landstingslov om Grønlands Naturinstitut, komme med følgende bemærkninger her ved 2. behandlingen.

På baggrund af Landsstyrets forelæggelse i Landstinget om nærmere fastsættelse af regler for Instituttet s opbygning og stillingsstruktur samt om Naturinstituttet får status som sektorforskningsinstitut, er vi fra Siumut enig i forslaget, men skal samtidigt understrege, at hvis planerne kan realiseres, så skal dette ske i samarbejde med Forskningsministeriet.

M.h.t. ændrings af stillingsstruktur samt ændring af daglige arbejdsforhold, skal vi fra Siumut understrege, at det ikke kan ændres uden videre, idet ændring af forholdene, skal ske efter forhandling mellem arbejdsmarkedets parter, og vi er i Siumut, fuldt ud enig i det herom.

Fra Siumut undersøger vi nærmere undersøgelser om de økonomiske konsekvenser, hvis reglerne om Naturinstituttets opbygning skal ændres.

Fra Siumut henviser vi til vores øvrige bemærkninger under 1. behandlingen, og vi indstiller, at sagen overgår til 3. behandling, i den foreliggende form. Tak.

Og vi siger tak, og den næste der får ordet er Atassuts ordfører, og det er Siverth K. Heilmann.

Siverth K. Heilmann, ordfører, Atassut.

Under 1. behandling er Atassut til ændring af landstingslov om Grønlands Naturinstitut, har vi fra Atassut fremkommet med en kort bemærkning, hvor vi støttede forslaget.

Men vi har i Atassut bemærket, at Landsstyremedlemmet under nærværende forslags 2. behandling, vedrørende ændring af landstingslov om Grønlands Naturinstitut, er fremkommet med forskellige udtalelser, der lyder meget forunderlige. Udtalelser om ændringsforslaget måske endnu engang skal ændres etc. Atassut mener, at disse udtalelser lyder mærkelige.

Derfor skal Atassut opfordre Landsstyret til at sikre, at samtlige forhold skal afdækkes, før man overtager ansvaret.

Når vi fremkommer med denne opfordring tænker, vi mere præcis på sidste afsnit, samt første afsnit på side 2. På trods herfor, så vil vi stemme for, at forslaget overgår til 3. behandling i den foreliggende form.

Og den næste der får ordet er Inuit Ataqatigiits ordfører, Maliinannguaq Markussen Mølgaard.

Maliinannguaq Markussen Mølgaard, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

M.h.t. at Naturinstituttet, at man åbner vejen for, at Naturinstituttet kan blive til en sektorforskningsinstitution, hvilket indebærer, at der vil ske en forsat udvikling, hvorfor vi fra Inuit Ataqatigiits side støtter forslaget, således at arbejdet kan fortsætte.

Vi henviser til vores bemærkninger under 1. behandlingen, og da der ikke er ændringer i lovforslaget, vil vi i Inuit Ataqatigiit stemme for, at forslaget overgår til 3. behandlingen i den foreliggende form.

Og den næste der får ordet, er Kandidatforbundets ordfører Mogens Kleist.

Mogens Kleist, ordfører, Kandidatforbundet.

Vi har følgende bemærkninger fra Kandidatforbundet, før 3. behandlingen.

I forbindelse med dagsordenspunkter om Naturinstituttet, skal vi henvise til vores udtalelser under 1. behandlingen, og inden sagens 3. behandling har vi bedt os mærket i flere forhold, og det er det ikke er klart tilsigtet, at Naturinstituttet skal eller kan fungere som en sektorinstitution i en videnskabelig videreuddannelse, og at vi har lagt mærke til, at det ikke klart er formuleret, hvorledes Instituttet vil kunne anvendes på den bedst fungerende måde.

Såfremt der skal indføres sådanne ordninger er vi interesseret i, at få, at vide, hvordan en sådan ordning politisk kan indføres, idet vi er klar over,. At den økonomiske side af sagen, i forbindelse hermed, endnu ikke er blevet forelagt klart.

Med disse bemærkninger vil vi gå ind for, at sagen går videre til sin 3. behandling, og jeg håber også, at Landsstyret vil komme med en besvarelse på de ting, som vi har påpeget. Tak.

Og så er det Landsstyremedlemmet for Sundhed, Miljø og Natur, der har bedt om at få ordet igen.

Alfred Jakobsen, Landsstyremedlem for Sundhed, Miljø og Natur.

Det er til forslag til ændring af landstingslov om Grønlands Naturinstitut, da jeg så har fremlagt det, vil jeg i forbindelse hermed, sige tak til partiernes og Kandidatforbundets ordførere.

Og til Atassuts ordfører skal jeg understrege, at de ting som de ønsker, at få afdækket før man overtager ansvaret, så skal jeg blot understrege, at Naturinstituttet, når som helst, såfremt den skal overgå til en sektorforskningsinstitution, så er der andre ting, der skal undersøges, plus de økonomiske konsekvenser, forbundet hermed.