Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenes punkt 33-34-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Mandag den 19. oktober 1998

 

Dagsordenens punkt 33

Forslag til landstingslov om museumsvæsenet,

2. behandling

 

Dagsordenens punkt 34,

forslag til landstingslov om arkivvæsenet

2. behandling.

 

Kristine Raahauge, Siumut, formand for Kultur- og Uddannelsesudvalget der fremkommer med en betænkning.

 

Betænkning afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende forslag til landstingsforordning om museumsvæsen samt forslag til landstingslov om arkivvæsen afgivet til 2. behandling af forslaget.

 

Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har under behandlingen bestået af, landstingsmedlem Kristine Raahauge Siumut formand, landstingsmedlem Ruth Heilmann Siumut, landstingsmedlem Jakob Sivertsen Atassut som suppleant for Knud Sørensen, Landstingsmedlem Otto Steenholdt Atassut som suppleant for Naaimangitsoq Petersen og landstingsmedlem Manasse Bertelsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har på sine møder den 5. oktober og 8. oktober 1998 behandlet forslag til landstingsforordning om museumsvæsen og forslag til landstingslov om arkivvæsen. Til brug for sin behandling af forslaget har udvalget indhentet oplysninger fra Landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse og Kirke.

 

Kultur- og Uddannelsesudvalget skal indledningsvis bemærke, at det er positivt, at Landsstyremedlemmet på indeværende samling nu forelægger forslag til revidering af landstingsforordning om museumsvæsen samt landstingslov om arkivvæsen. Baggrunden for forslaget er dels Kommunalreformkommissionens betænkning fra 1994, og dels at der i 1995 på Landstingets eftterårssamling blev fremsat medlemsforslag om ændring af landstingsforordning nr. 4 af 18. maj 1990 om museums- og arkivvæsen.

 

Endvidere finder udvalget det positivt, at en arbejdsgruppe bestående af en bred personkreds indenfor museums.- og arkivområdet samt KANUKOKA har haft mulighed for at bidrage med anbefalinger til revisionsarbejdet. Der er således også blevet taget højde for disse anbefalinger i forslagene.


Forslag til landstingsforordning om museumsvæsen:

Et enigt udvalg mener, at forordningsforslaget vil forbedre mulighederne for at sikre den grønlandske kulturarv. Der er mange positive aspekter i forslaget bl.a. en generel forpligtigelse om samarbejde indenfor museumsvæsenet, som et enigt udvalg fuldt ud kan tilslutte sig.

 

Udvalget har dog særlige bemærkninger til tilskudsordningen, som med den nuværende ordning har vist sig at være et problem. Med den nugældende ordning ydes der tilskud fra hjemmestyret til godkendte museer med op til 40 % af de tilskud, der opnås fra anden side, til museets drift.

 

Tal fra KANUKOKA og direktoratet for Kultur, Uddannelse og Kirke viser samstemmende, at tilskuddet til lokalmuseerne er blevet udhulet igennem de seneste 3 år. I 1998 udgjorde tilskuddet 32,9 % og det anslåede tilskud for 1999 er 29,9 %.

 

I et samråd med Landsstyremedlemmet mandag den 12. oktober 1998 har udvalget drøftet, hvordan forslagets § 31 vedrørende finansiering og tilskud vil sikre, at tilskuddet ikke udhules med en bloktilskudsordning.

 

Et enigt udvalg tilslutter sig bloktilskudsordningen, men udvalget ønsker, at der i forslaget bliver indføjet en bestemmelser, som har til formål, at modvirke en udhuling af tilskuddet.

 

Et enigt udvalg fremsætter hermed følgende ændringsforslag:

 

I § 31 indsættes som stk. 2:

AAlle godkendte museer skal sikres et vist minimum svarende til tilskuddet fra Hjemmestyret på 40 % af de tilskud, museet måtte opnå fra anden side, til museets drift”.

 

Endvidere opfordre et enigt udvalg Landsstyret til, at Hjemmestyrets tilskud til de godkendte museer forinden udlægningen af tilskuddet i kommunernes bloktilskud bringes op på et niveau svarende til de  40 % af de tilskud, museerne måtte opnå fra anden side. Beregnet ud fra de godkendte museers regnskaber for 1997 vil det i 1999 betyde en merudgift på 757.000 kr. ved en finanslovsbevilling på 1.998.000 kr. På baggrund af lokalmuseernes ansøgninger er der i 1999 behov for en bevilling på 2.755.102. kr.

 

Forslag til landstingslov om arkivvæsen.

Et enigt udvalg tilslutter sig forslag til landstingslov om arkivvæsen samt de hermed forbundne forbedringer i regelgrundlag, herunder kravet om sagsrensning og en generel tavshedspligt. Forhold som er med til at understøtte formålet med at sikre den del af den grønlandske kulturarv, som findes i offentlige institutioners arkivalier og til dels også i private arkivalier.

 

Udvalget skal gøre opmærksom på, at ved udarbejdelsen af forslaget er der sket en fejl.

 

Det drejer sig om, at § 3, stk. 2. i den nugældende landstingsforordning nr. 4 af 18. maj 1990 om museums- og arkivvæsen utilsigtet ikke er blevet videreført i det fremlagte forslag til landstingslov om arkivlov.


den nugældende § 3, stk. 2 giver  Grønlands Nationalmuseum og Arkiv mulighed for at kræve betaling for at stille samlingerne af arkivalier til rådighed for forskningen og offentligheden. Det er ikke hensigten, at denne mulighed skal fratages Grønlands Nationalmuseum og Arkiv ved det fremlagte forslag.

 

Efter 1. behandlingen af forslaget har Landsstyremedlemmet derfor foreslået følgende ændring til forslaget:

 

Der indføjes en ny § 27 med følgende ordlyd:

 

A§ 27 Grønlands Nationalmuseum og Arkiv kan opkræve betaling for at stille arkivalier til rådighed for forskning og offentlighed”.

 

Som bemærkninger til bestemmelsen foreslås:

ADet vil som udgangspunkt være tale om en vederlagsfri service overfor forskning og offentligheden. men bestemmelsen åbner mulighed for, at der kræves betaling for mere omfattende og ressourcekrævende ydelser. Som eksempel herpå kan nævnes betaling for kopier af arkivalier samt mere tidskrævende hjælp fra ansattes side, eksempelvis ved fremfinding af bestemte arkivalier”.

 

Et enigt udvalg tilslutter sig ændringsforslaget med bemærkningen om, at udvalget finder det både uheldigt og beklageligt, at Landsstyremedlemmet ikke har været mere omhyggeligt i det lovforberedende arbejde.

 

Med disse bemærkninger indstiller et enigt udvalg, at forslag til landstingsforordning om museumsvæsen og landstingslov om arkivvæsen overlades til Landstingets videre behandling i den således nu foreliggende form. Tak.

 

Konrad Steenholdt, Landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse og Kirke, der kommer med sin besvarelse.

 

Tak. Landsstyret har med tilfredshed bemærket, at Landstinget Kultur- og Uddannelsesudvalg stiler sig positivt overfor de fremlagte forslag. Landsstyret vil her kommentere udvalgets betænkning til dagsordenspunkterne 33 og 34 under et.

 

Landsstyret noterer sig med tilfredshed, at et enigt udvalg kan tilslutte sig forslaget til landstingsforordning om museumsvæsen, dog med et enkelt ændringsforslag. Udvalget foreslår, at der i det fremlagte forslag § 31 indsættes et stk. 2, som skal sikre de godkendte museer et drift tilskud, der som minimum svarer til  40 % af de tilskud som det enkelte museum opnår fra anden side.

 


Indsættelsen af et sådan stk. 2 vil for det første stride i mod bloktilskudsbegrebet. Bloktilskudstørrelse afhænger af det resultat som forhandlingerne fører frem til. Ved at indsætte et stk. 2, som det er foreslået af udvalget vil bloktilskudsforhandlingerne være bundet til et vis minimumsbeløb og der vil således ikke være tale om reelle forhandlinger.

 

For det andet vil et stk. 2, som det foreslåede ikke kunne efterleves. De godkendte museers tilskud fra anden side end Hjemmestyret varierer jo fra år til år. På tidspunktet for bloktilskudsforhandlingerne kendes størrelsen af disse andre tilskud ikke. Det vil derfor ikke være muligt, at fastsætte, hvor meget den foreslåede minimumsdel på 40 % af disse tilskud er.

 

Fra Landsstyrets side, skal det endnu engang understreges, at størrelsen af tilskuddet til de godkendte museer igennem kommunernes bloktilskud er et forhandlingsspørgsmål mellem KANUKOKA og Hjemmestyret. Dette forhandlingsspørgsmål bør på ingen måde søges bundet gennem et forordningsfastsat minimumsandel.

 

Til udvalgets opfordring om, at Hjemmestyrets tilskud til de godkendte museer skal bringes op på 40 % forinden udlægningen i kommunernes bloktilskud bemærker Landsstyret, at den nugældende tilskudsordning i følge det fremlagte forslag også vil være gældende i 1999. Tilskuddets størrelse i 1999 er således afhængig af den på Finansloven for 1999 afsatte bevilling.

 

Landsstyret er meget tilfreds med, at et enigt udvalg kan tilslutte sig det fremlagte forslag til landstingslov om arkivvæsen med ændringsforslag.

 

Det er naturligvis beklageligt, at der er sket fejl i det lovforberedende arbejde og Landsstyret tager derfor udvalgets bemærkninger om dette til efterretning.

 

Landsstyret vil dog ikke undlade, at bemærke, at Landsstyreområdet for Kultur, Uddannelse og Kirke forinden 1. behandlingen af forslaget skriftligt havde orienteret udvalget om fejlen, idet fejlen allerede på daværende tidspunkt var opdaget.

 

Med disse bemærkninger skal Landsstyret endnu engang indstille, at forslaget til landstingsforordning om museumsvæsen overgår til 3. behandling i samme form som forslaget blev 1. behandlet og at forslag til landstingslov om arkivvæsen overgår til 3. behandlingen af den af udvalget foreslåede ændring. Tak.

 

Og vi går over til partiernes og Kandidatforbundets ordførere.

 

Ruth Heilmann, Siumut.

 

Tak. Efter nøje gennemgang af betænkningen afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg om forslag til landstingsforordning om museumsvæsen samt forslag til landstingslov om arkivvæsen skal vi fra Siumut knytte følgende korte bemærkninger.

 

Fra Siumut fastholder vi vores bemærkninger ved 1. behandlingen af forslagene vedrørende museumsvæsen og arkivvæsenet, hvor vi tilkendegav, at vi ligger stor vægt på disse institutioner.

 


Udvalget foreslår sikring af en minimumsstøtte på 40 %, idet tilskuddene har været dalende i de forløbene år. Ved 1. behandlingen af forslagene har vi fra Siumut lagt vægt på, at man finder en løsning på dette problem.

 

Landsstyret siger i sit svarnotat, at det ikke er ønskeligt, at binde sig igennem en forordningsfastsat minimumsprocentdel, idet det drejer sig om et forhandlingsspørgsmål med kommunerne og KANUKOKA og at KANUKOKA ved sin seneste udtalelse foretrækker forhandling om tilskuddets størrelse. Derfor tager vi fra Siumut denne melding til efterretning, idet vi til alletider lægger vægt på, at brugernes holdninger skal respekteres og følges.

 

Fra Siumut håber vi imidlertid på, at man i de forestående forhandlinger erindre Kommunalreformkommissionens målsætning om, ligelig deling af bevillinger eller fastsættelse af minimumsprocentdele. Vi er i fuld gang med at udvikle museumsvæsenet samtidig med udvikling af turismen. Derfor er det vigtigt, at sikre tilstrækkelige tilskudsmuligheder.

 

Med disse bemærkninger skal vi fra Siumut anbefale, at forordningsforslaget og lovforslaget overgår til 3. behandlingen i deres forelæggende form. Tak.

 

Pauline Kristiansen, Atassut.

 

Atassut har følgende bemærkninger til forslag til landstingsforordning om museumsvæsenet samt forslag til landstingslov om arkivvæsenet.

 

Atassut har fuld forståelse for den forestående forhandling mellem Landsstyret og KANUKOKA. Men vi skal fra Atassut opfordre til, at bevillingerne som er blevet udhulet de sidste par år bliver sikret ved forhandling af det samlede bloktilskud.

 

Med disse korte bemærkninger tilslutter Atassut sig forslag til landstingsforordning om museumsvæsenet samt forslag til landstingslov om arkivvæsenet overgår til 3. behandling. Tak.

 

Manasse Berthelsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Inuit Ataqatigiit har gennemgået Kulturudvalgets betænkning med interesse og Inuit Ataqatigiit vil støtte det i betænkningen fremsatte forslag fuldt ud.

 

Kulturudvalget foreslår, at tilskuddet til museer, at der skal fastsættes minimumsstørrelse for tilskud til museer, således at disse museer via dette forslag vil have ressourcer til at lave 4-årig planlægning som krævet i forslaget.

 

Desværre vil Landsstyremedlemmet for Kultur ikke gå ind for dette forslag, derfor skal vi fra Inuit Ataqatigiit foreslår, at forslag til landstingsforordning om museumsvæsenet stoppes her i Landstingssalen og at det så går videre til yderligere behandling i udvalget, således t der kan tages ny stilling til tilskud til museer. Når disse er ændret så vil Inuit Ataqatigiit gå ind for forslaget for landstingslov om arkivvæsen.


Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

 

I det jeg vil henvise til mine udtalelser fra Kandidatforbundet til de 2 omhandlede sager under 1. behandlingen vil jeg først komme med følgende korte bemærkninger til forslag til landstingsforordning om museumsvæsenet:

 

Jeg vil fuldt ud støtte betænkningen fra Kultur- og Uddannelsesudvalget. Ved dette forslag sikres, at tilskuddene til de godkendte lokalmuseer på kysten ikke bliver trappet ned, men kan ydes fremover i samme omfang.

 

Vedrørende forslag om lov om arkivvæsenet vil jeg være med til at stemme for godkendelse af udvalgets ændringsforslag samt medfølgende forslag til udtalelse vedrørende ændringsforslaget.

 

Med disse korte bemærkninger stemmer jeg for, at forordningsforslaget vedrørende museumsvæsenet og lovforslag vedrørende arkivvæsenet går til 3. behandling i deres foreliggende form. Tak.

 

Konrad Steenholdt, Landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse og Kirke kommer med sin besvarelse til ordførerne.

 

Tak. Først skal jeg udtrykke, at der ikke er uenighed omkring arkivvæsenet her i Landstingssalen. Det drejer sig om tilskud til de godkendte lokalmuseer. Det er netop derfor man gerne vil have ændret dette lovgrundlag og jeg skal minde om, at vi i forbindelse med 1. behandlingen nævnte, at man vil gå væk fra nuværende tilskud, således at det er kommunerne der gør det og at ingen har modsat sig det.

 

Det er en fornyelse og har det formål, at disse tilskud ydes fuldt ud fra kommunerne efter forhandlinger og det er det vi gerne vil videreføre.

 

Bemærkningerne generelt må jeg sige, at Siumut, Atassut og Kandidatforbundet er tilfredse med at disse forslag går videre til 3. behandling i deres foreliggende form, dog har Inuit Ataqatigiit fremsat forslag om, at man stopper 2. behandlingen af denne sag, således at tilskudsformen til lokalmuseerne, at man kan tage ny stilling til tilskudsformen til lokalmuseerne.

 

I den forbindelse vil jeg klart påpege som jeg også var inde på, at vi ikke kan køre således, at vi lukker af for de forhandlinger der er nært foranstående. Kommunerne, KANUKOKA og Hjemmestyret skal kunne forhandle uden at være bundet og det skal vi respektere, og det er netop derfor vi har gjort sådan.

 


Den nuværende tilskudsform fortsætter til og med 1999, men fra og med år 2000 så skal tilskuddene fastsættes ud fra de forhandlinger der sker omkring disse ting.

 

Kommunerne, KANUKOKA og Hjemmestyret har gode muligheder for at lave ordninger ved forhandlinger, og netop ud fra det mener jeg, at der ikke er nogen grund til at stoppe 2. behandlingen, i og med at der ikke var nogen imod i forbindelse med principperne i forbindelse med 1. behandlingen.

 

Uden af nævne eller gå ind i detaljerne hos de enkelte ordfører, så er det  sådan at før muligheden for at yde tilskud fra Hjemmestyret med 40 %, at man med vilje har udhulet det. Det er sådan at antallet af godkendte lokalmuseer er steget og p.g.a. de har vanskeligheder med at skaffe tilskud fra andre, så er det sket at tilskuddene er nedtrappet, og det er netop derfor vi har fremsat forslag om ny tilskudsform.

 

Den eksisterende tilskudsform er for besværlig, hvorfor vi har fremsat forslag om en mere smidig tilskudsordning.

 

Jeg mener, at det er et klart svar til Inuit Ataqatigiit argumentation og jeg kan ikke betragte det som nogen begrundelse for at standse 2. behandlingen, og skal ønske, at disse går videre til 3. behandlingen i deres foreliggende form.

 

Og jeg er også ganske enig med Kandidatforbundet i, at det er vores formål, at sikre tilskuddene til de godkendte lokalmuseer på kysten ikke bliver udhulet, også på baggrund af, at turisterne skal have mulighed for at bruge disse museer.

 

Og til slut skal jeg endnu engang beklage, at muligheden for at kræve betaling i forbindelse med at man stiller samlingerne til rådighed er gået ud af sammenhæng. Det skal være med, og jeg skal beklage, at det er sket, og jeg lover, at kan nå at få det rettet op.

 


Og med disse bemærkninger takker jeg for, at man støtter at forslagene går videre til deres 3. behandling i deres foreliggende form. Tak.

 

Inden vi går over til næste taler skal jeg anmode de medlemmer der er fraværende, at vi snart skal til at stemme om, og jeg har bemærket at et absolut flertal ønsker, at Kultur-og Uddannelsesudvalgets betænkning støttes.

 

Kristine Raahauge, formand for Kultur- og Uddannelsesudvalget der får ordet.

 

Tak. Jeg siger tak til samtlige ordfører der har støttet vores betænkning, og m.h.t. Landsstyremedlemmets besvarelse, så var der m.h.t. ændringen af § 31, der forstår vi hans begrundelse herfor, idet det ikke kun er Landsstyret, der er fremkommet med denne melding, men KANUKOKA har også klart været inde på dette, hvorfor vi respekterer denne beslutning.

 

Men det man var inde på for det andet, der mener vi da godt, at det kan lade sig gøre, idet man giver tilskud ud fra en ansøgning og der kan være en mulighed for det, såfremt der er en vilje til at indsætte denne mulighed.

 

Og m.h.t. tilskuddene man skal til at give, og fordi man gerne vil sikre for en 4-årig periode, så er det sådan, at de allerede sender ansøgninger i marts måned til centralt hold, hvorefter så museumsudvalget, der færdigbehandlet i april eller maj, hvorefter det når frem til Landsstyreområdet.

 

Hvorfor der så er mulighed for, at medtage det i Finansloven og derfor vil jeg gerne spørge om, hvorfor vi i Landstinget her ikke har fået de reelle tal oplyst. Men vi har jo bemærket, at der ikke har været nogle større ændring ved tallene og slet ikke pristalsreguleringer som vi har fået forelagt her i Landstinget og det er vi kede af, og det er også derfor vi gerne vil rette op på den gældende lovgivning.

 


Men m.h.t. arkivvæsenet og den regulering der så skal være her og der har vi så også arbejdet med i udvalget og vi har fået udleveret papir i forbindelse med 2. behandlingen, det er jo ellers kotume, at man i forbindelse med 1. behandlingen i Udvalget får de relevante papirer og dermed også udvalgsbehandler det. Vi fik papirerne den 28. september kl. 10.45 og det var lige før vi skulle til at behandle punktet, hvorfor jeg mener at det ikke bør være nogen  undskyldning men man skulle jo rette op på det.

 

Manasse Berthelsen, Inuit Ataqatigiit har bedt  om at få ordet.

 

Først skal vi fra Inuit Ataqatigiit udtrykke eller beklage, at vi i udvalgsbehandlingen ikke vil følge udvalgets indstilling fra Landsstyret og at Siumut og Atassut giver sig i deres krav, det er vi kede af fra Inuit Ataqatigiits side, og derfor er jeg ked af at flertallet ikke vil genoptage udvalgsbehandlingen.

 

Talerstolen her skal også bruges korrekt af Landsstyret. Et enigt udvalg indstiller, at man giver et tilskud på minimum 40 %, men man bruger de gamle undskyldninger og siger, at det ikke kan lade sig gøre til næste år, men den nuværende tilskudsform, træder først i kraft i år 2000, hvorfor tilskuddet til næste år, også får ud fra museernes driftsudgifter og regnskaber de foregående år, og derfor forstår vi ikke helt, hvorfor man er tilbageholdende.

 

Det er jo et krav til lokalmuseerne, at de udarbejder en 4-års planlægning og at Hjemmestyret så kun giver et tilskud på 29 %, det mener vi ikke er helt på sin plads, og såfremt den bekendtgørelse skal få det bedste resultat, så må man også give et tilskud der er tilstrækkeligt.

 

Konrad Steenholdt, Landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse og Kirke, der kommer med yderligere besvarelse.

 


Landsstyret og Landstinget har ikke til hensigt at behandle museerne i Grønland dårligere. Vi er enige om, at den nugældende tilskudsordning er stift og at den skal smidiggøres. Det er korrekt, at de figurer også for Finansloven 199, dem ordning vi har brugt indtil nu og skal museerne fortsætte må de bruges.

 

Ændringen forstår i, at Landsstyret, kommunen og KANUKOKA skal indlede forhandlinger om disse tilskud. Vi ved ikke, hvilke resultater de opnår, det kan være at resultaterne gør, at de får betydelige bedre tilskud, og hvor vi henstiller, at man allerede på nuværende tidspunkt planlægger forhandlingerne.

 

Og formanden siger klart, at KANUKOKA selv har meldt, at man ikke ønsker at være bundet af, at der står paragraffer om det i forordningen. Det viser en respekt for sin part, og derfor sagde jeg tak, fordi jeg fornemmer, at der er enighed omkring det der er foreslået, at det går videre til 3. behandlingen.

 

Med disse bemærkninger takker jeg for behandlingen og håber, at disse vil blive vedtaget ved 3. behandlingen.

 

Og vi skal så gå til afstemning, der er 2 punkter. Punkt 33 og 34. De der stemmer for, at

det går videre til deres 3. behandling i deres foreliggende form som det er indstillet fra Udvalget bedes rejse sig. 29. De der stemmer imod bedes rejse sig. Ingen. De der undlader at stemme heller ingen.