Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 31-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Tirsdag den 21. Oktober 1997

 

Dagsordenens punkt 31.

Forslag til landstingslov om Oqaatsinik Pikkorissarfik.

(Landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse og Kirke)

 

2. Behandling.

 

 

Mødeleder: Finn Karlsen, 1. Næstformand.

 

 

Naimanngitsoq Petersen, formand for Landstingets Kultur og Uddannelsesudvalg..

 

Betænkning vedrørende forslag til landstingslov om Oqaatsinik Pikkorissarfik afgivet til 2. Behandling af lovforslaget.

 

Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har efter landstingets 1. Behandling af lovforslaget gennemgået forslaget med bemærkninger.  Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har bestået af Naimanngitsoq Petersen, Næstformand for udvalget, Atassut, Knud Sørensen, Atassut, Ruth Heilmann, Siumut og Laannguaq Lynge, Siumut, som suppleant for Kristine Raahauge og Manasse Berthelsen fra IA..

 

Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg har efter Landstingets 1. Behandling af lovforslaget  gennemgået forslaget med bemærkninger og udvalget skal herefter afgive følgende indstillinger:

 

1.           Et flertal i udvalget går ind for den nuværende ordlyd i paragraf 3, hvorefter det er Landsstyret som nedsætter en bestyrelse.


Et mindretal i udvalget ønsker formuleringen ændret, således at det er Landstingets som udpeger en bestyrelse. Begrundelsen for dette er, at man ikke ønsker at Landstinget skal overlade kompetencen til nedsættelsen af bestyrelsen til Landsstyret Det er tillige mindretallets opfattelse at Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg bør være høringspart i forbindelse med Landsstyrets udstedelse af bekendtgørelser i henhold til denne lov.Det er sluttelig mindretallets opfattelse at Landstinget bør have medindflydelse på prioriteringen af Oqaatsinik Pikkorissarfik=s opgaver gennem en mere specifik udformning af lovens formålsparagraf.

 

2.           Et enigt udvalg anser det for vigtigt, at der i den nuværende formulering af paragraf 3, stk. 1, ved sammensætning af bestyrelsen er mulighed for at inddrage personer med faglig viden inden for oversættelse eller tolkning.

 

3.           Et enigt udvalg indstiller, at der tilføjes følgende i et nyt paragraf 6, stk. 4:

AOqaatsinik Pikkorissarfik afgiver en årlig beretning til Landstinget om sine aktiviteter@.

 

Med disse indstillinger overlades forslaget til Landstingets videre behandling og overgang til 3. Behandling i den således nu foreliggende form.

 

 

Konrad Steenholdt, Landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse og Kirke:

 

.... for så vidt angår udvalgets indstilling om, at der skal være mulighed for at inddrage personer med faglig viden indenfor oversættelse/tolkning i forbindelse med sammensætningen af bestyrelsen finder Landsstyret det hensigtsmæssigt at præcisere dette i bemærkninger til forslaget ' 3, stk. 1, 2. afsnit med følgende formulering, citat starter:

 

ABestemmelsen ordlyd udelukker ikke at andre erhvervsområder kan være relevante herunder eksempelvis oversættelse- og tolkningsområdet@, citat slut.

 

Bemærkninger til ' 3 fremhæver, at det afgørende for sammensætningen af bestyrelsen er, at de personer der udpeges har indsigt i samfundets behov for sprogundervisning og sprogkurser. Endvidere bliver det i bemærkninger fremhævet, at de erhvervsområder der er nævnt i bestemmelsen bl.a. anses for sprogrelevante erhvervsområder. Bestemmelsen udelukker derfor ikke andre erhvervsområder som relevante.


Landsstyret anser udvalgets forslag om en årsberetning som hensigtsmæssigt, idet Landstingets da får mulighed for at følge hvilke aktiviteter der foregår på Oqaatsinik Pikkorissarfik.

 

Landsstyret har fulgt Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg indstilling dog således, at Landsstyret har valgt at placere bestemmelsen i ' 2, stk. 2 i kapitel 2 om styrelsen af Oqaatsinik Pikkorissarfik, idet bestemmelsen relaterer sig til bestyrelsens øvrige opgaver, herunder specielt godkendelse af aktivitetsplaner.

 

Landsstyret har ikke fundet, at ' 6 i kapitel 3 der omhandler Oqaatsinik Pikkorissarfik aktiviteter er det rette sted at indsætte en bestemmelse om bestyrelsens opgaver. Det er fremhævet i bemærkningerne til det nye punktum i ' 2, at årsberetningen fremlægges hvert år på forårssamlingen.

 

Med disse ændringer indstiller Landsstyret, at forslaget overgår til 3. behandlingen.

 

Og vi går over til partiernes ordførere.

 

 

Ruth Heilmann, ordfører for Siumut.

 

Tak. I Siumut er vi tilfredse med den grundige behandling som forslaget  til landstingslov om Oqaatsinik Pikkorissarfik har fået i Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg, og den dertilhørende betænkning afgivet af udvalget.

 

M.h.t.  indstilling 1, et flertal i udvalget ønsker at Landsstyret nedsatte en bestyrelse, hvilket vi i Siumut anser for naturligt, og godkender.

 

M.h.t. indstilling 2, Siumut ønskede ved 1. behandlingen at muligheden for at inddrage personer med faglig viden indenfor oversættelselse/tolkning i sammensætningen af bestyrelsen og vi er glade for at dette forslag er medtaget.

 


M.h.t.  indstilling 3, er vi fra Siumut enig i, at det vil være passende, at der bliver afgivet en årlig beretning til Landstinget og befolkningen for at informere om resultater og fremtidige planer. Fra Siumut mener vi, at dette er vigtigt.

 

Med disse korte bemærkninger og efter med tilfredshed at have noteret Landsstyrets foreslåede ændringer takker vi for disse, hvorefter vi fra Siumut vil indstille at forordningsforslaget inklusiv de nævnte ændringsforslag overgår i sin nuværende form til 3. behandlingen.

 

 

Knud Sørensen, ordfører for Atassut.

 

Fra Atassut skal vi bemærke, at vi i vores arbejde i udvalget har vi i forståelse med vores eget parti har behandlet dette punkt, hvorfor vi kun skal have korte kommentarer.

 

Vi har været med til at skrive under betænkningen, hvorfor Atassut ikke skulle knytte nogen yderligere kommentarer til de enkelte punkter, og skal gå ind for at lovforslaget med de fremlagte ændringsforslag går videre til 3. behandlingen i sin forelæggende form.

 

 

Amalie Markussen ordfører for Inuit Ataqatigiit.

 

I forbindelse med betænkningsarbejdet har Inuit Ataqatigiit måtte indgive en mindretalsudtalelse i spørgsmål om, hvem der skal udpege bestyrelsen for Oqaatsinik Pikkorissarfik. Det er ikke for ingen ting, at vi har måtte gøre dette.

 

Efter vores mening har Landstinget som bevilgende myndighed for Oqaatsinik Pikkorissarfik daglige drift en absolut interesse i at gøre deres indflydelse gældende og styrelsen af Oqaatsinik Pikkorissarfik.

 

Idet vi endvidere har en vilje til at finde frem til en enig indstilling med flertallet foreslår vi beslutning om Landstingets indstillingsret til bestyrelsen sammensætning for Oqaatsinik Pikkorissarfik til andres partiers overvejelse.

 


Med disse bemærkninger går vi ind for udvalgets øvrige indstillinger.

 

 

Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat.

 

Akulliit Partiiat henviser til bemærkninger under 1. behandlingen og vil her støtte tanken om en årlig beretning fra Oqaatsinik Pikkorissarfik til Landstinget.

 

 

Anthon Frederiksen, ordfører for Kandidatforbundet.

 

Henvisende til mine bemærkninger under lovforslagets 1. behandling har jeg fra Kandidatfor­bundet følgende bemærkninger:

 

Det er Landstinget der udpeget medlemmer af udvalg, bestyrelser o.lign. især ved valg ved  Tingets konstituering. Derfor er jeg ikke enig i, at man henstiller at det er Landsstyret der skal udpege Oqaatsinik Pikkorissarfik bestyrelse.

 

Det er ikke hensigtsmæssigt, at flytte udpegelsesansvaret til Landsstyret ved en sådan bestemmelse i loven. Udpegelsesmyndigheden bør forblive i Landstinget. Jeg er der enig i mindretalsforslaget i udvalget.

 

Med disse bemærkninger går jeg indfor, at lovforslaget går videre til 3. behandlingen.

 

 

Konrad Steenholdt, Landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse og Kirke

 

 Jeg kan forstå, at flertallet går ind for Landsstyrets indstilling, men jeg kan forstå, at man fra Inuit Ataqatigiit ønsker, at man tager stilling til om det er Landstingets indstillingsret der skal være gældende med hensyn til bestyrelsens sammensætning.

 


Vi har selvfølgelig vilje til, at indgå et kompromis, men vi behandler dette lovforslag for 2. gang og skal stemme om dens overgang til 3. behandlingen. Men jeg kan dog forstå, at Kandidatforbundet også støtter mindretalsudtalelsen i betænkningen, og jeg vurdere det således, at jeg vil rette en tak til dem der går indfor at den går videre til 3. behandlingen i sin foreliggende form, og jeg mener, at vi skal tage stilling til lovforslaget ved afstemning.

 

Med disse korte bemærkninger takker jeg til de der har støttet Landsstyrets indstilling.

 

 

Manasse Berthelsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Inuit Ataqatigiit beklager, at vores forsøg på at indgår et kompromis ikke bliver mødt positivt. Ja vi har fremsat en mindretalsudtalelse i udvalget fordi vi har vilje til at indgå et samarbejde omkring Hjemmestyrets forskellige uddannelsesinstitutioner. Selvom vi er et oppositionsparti har vi da viljen til at samarbejde.

 

Jeg har lidt svært ved at forstå at Landsstyremedlemmet i forbindelse med 2. behandlingen ligesom er afvisende. Det minder lidt om det punkt vi behandlede i går omkring KNR=s bestyrelsesmedlemmer, hvor man afbrød mødet og gik til grupperne for at drøfte det nærmere, og det er beklageligt, at vores forsøg på at indgå t kompromis ikke bliver mødt positivt.

 

 

Konrad Steenholdt, Landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse og Kirke.

 

For god ordens skyld skal jeg understrege, at det vi kom ind på om KNR=s bestyrelse, og dens sammensætning og ændringen af lovgrundlaget blev vedtaget af et absolut flertal, hvorfor den fik den udformning som den fik.

 

Her er den behandlet i udvalget, og mindretalsudtalelsen skal danne grundlaget for afstemnin­gen her, det er netop det jeg er gået ud fra i min vurdering.

 

 

Mødeleder.


Der er ikke andre der har ønsket ordet, således skal vi gå til afstemningen. Vi skal først stemme om mindretalsindstillingen.

 

Jeg skal lige have læst mindretalsudtalelsen som vi skal stemme om. Først kan vi stemme om de 3 mindretalsudtalelser under et.

 

Først står der: Et mindretal i udvalget ønsker, at formuleringen ændres, således at det er Landstinget der udpeget en bestyrelse. Begrundelsen for dette er, at man ikke ønsker, at Landstinget skal overlade kompetencen til at nedsætte en bestyrelsen til Landsstyret.

 

Det andet er. Det er tillige mindretallets opfattelse, at Landstingets Kultur- og Uddannelsesud­valg bør være høringspart i forbindelse med Landsstyrets udstedelse af bekendtgørelser i henhold til denne lov.

 

Og endeligt. Det er slutteligt mindretallets opfattelse, at Landstinget bør have medindflydelse på prioriteringen af Oqaatsinik Pikkorissarfik opgaver gennem en mere specifik udformning af denne lovs formålsparagraf.

 

Det er de 3 mindretalsudtalelser vi skal stemme om. Vi er noget til afstemningen men en meget kort bemærkning, Anthon Frederiksen.

 

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet:

 

Formanden sagde, at jeg havde regnet med, at vi skal stemme om mindretalsudtalelserne som er sket i 3 mindretalsudtalelser. Der til skal jeg sige, at de 3, at jeg ikke ville stemme om den sidste, hvorimod jeg vil stemme for de første 2 mindretalsudtalelser. Jeg havde ellers regnet med, at man skal stemme om de enkelte mindretalsudtalelser af gangen.

 

 

Mødeleder.

 


Jeg spurgte om vi skal stemme for disse mindretalsudtalelser under et, og det var der så ingen bemærkninger, hvorfor jeg gjorde det.

 

Og de der stemmer for de 3 mindretalsudtalelser bedes rejse sig 5. De der stemmer imod mindretalsudtalelserne bedes rejse sig 23. De der undlader, at stemme bedes rejse sig 1.

 

Således skal punkt 31 gå videre til sin næste behandling, sådan som det er indstillet. Og jeg skal så spørge, at de der stemmer for at den går videre i sin foreliggende form bedes rejse sig 27. Er der nogen der stemmer imod ingen. De der undlader at stemme bedes rejse sig 1.

 

Således er 2. behandlingen ad punkt 31 forslag til landstingslov om Oqaatsinik Pikkorissarfik færdig.