Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 24-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Onsdag den 15. oktober 1997 kl. 14.16

 

Dagsordenens punkt 24.

Forslag til landstingslov om Grønlands Hjemmestyres overtagelse af bygdernes el- og vandforsyning.

(Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Offentlige Arbejder)

 

2. Behandling.

 

 

Mødeleder: Anders Andreassen, Landstingets Formand.

 

Og først er det Udvalget for Energi og Telekommunikations Formand, Karl Lyberth, der fremlægger betænkningen.

 

 

Karl Lyberth, Formand for Landstingets Udvalg vedrørende Energi og Telekommunikation:

 

Betænkning af Landstingets udvalg for Energi og Telekomminikation til 2. behandling af forslaget til landstingslov om Grønlands Hjemmestyres overtagelse af bygders el- og vandforsyning.

 

Udvalget har ved behandlingen af forslaget, bestående af; formanden Karl Lyberth, Siumut. På vegne af Kristine Raahauge, der er i New York for tiden, så er det Laannguaq Lynge, Siumut, der har deltaget. Finn Karlsen, Atassut, Peter Ostermann, Atassut og Manasse Berthelsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Landstingets udvalg for energi og telekommunikation har behandlet forslag til landstingslov om Grønlands Hjemmestyres overtagelse af bygders el- og vandforsyning på sit møde fredag den 10. oktober 1997.

 


Udvalget kan tilslutte sig, at Hjemmestyret overtager bygders el- og vandforsyning, således, at betingelserne for el- og vandforsyning kan blive ens overalt i Grønland, hvor der findes offentlig el- og vandforsyning.

 

Ved 1. behandlingen af forslaget, fremsattes bemærkninger om, hvordan en bygd skal defineres og herunder hvilke, der ikke vil være omfattet af lovforslaget.

 

Udvalget har i den anledning anmodet Landsstyremedlemmet om nærmere oplysninger og vil eventuelt vende tilbage til spørgsmålet, hvis udvalget finder det nødvendigt.

 

I forbindelse med overflytningen af personalet, skal udvalget opfordre Landsstyret til at samarbejde med de enkelte kommuner, om behovet for ansatte i el- og vandforsyningen i bygderne, således, der undgås uhensigtsmæssige overlapninger mellem de ansattes arbejdsområder.

 

Udvalget tilslutter sig således, at Hjemmestyret overtager el- og vandforsyning i bygderne, men udvalget skal samtidigt påpege, at de finder det kritisabelt, at Landsstyret fremsætter forslaget, uden at præcisere, i hvilke størrelsesorden, de økonomiske konsekvenser for kommunerne og landskassen befinder sig i.

 

Når Landsstyret fremsætter forslag, der vil medføre økonomiske konsekvenser, mener udvalget, at det er af største betydning, at Landstinget forelægges oplysningerne, idet Landstinget ellers vil skulle træffe beslutninger på et ufuldstændigt grundlag, hvilket udvalget finder betænkeligt.

 

Udvalget er blevet orienteret om, at der har været ført forhandlinger om en regulering af byrdeforskydningen og at der på grundlag heraf, er tilvejebragt et aftalegrundlag, som afventer Landsstyrets godkendelse.

 

Udvalget er blevet orienteret om, at de vil modtage oplysninger om aftalegrundlaget, når Landsstyret har godkendt det.


Et enig udvalg forventer, at de økonomiske konsekvenser ved Hjemmestyres overtagelse af bygders  el- og vandforsyning forelægges Landsstyret inden de skal træffe deres endelig beslutning om forslaget ved 3. behandlingen.

 

Med disse bemærkninger indstiller et enig udvalg, at forslaget overgår til 3. behandlingen.

 

 

Mikael Petersen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Offentlige Arbejder:

 

Landsstyret har noteret sig, at udvalget er enig, at lovforslaget dækker forskydningen i byrder og opgaver som er konsekvensen af en flytning af ansvaret fra kommunerne til Grønlands Hjemmestyre.

 

De økonomiske konsekvenser af byrdeforskydningen er blevet analyseret, og vurderet af en projektgruppe der blev nedsat efter at Kommunalreformkommissionen var blevet drøftet og efterfølgende godkendt i Landstinget.

 

Projektgruppen anbefalede en regulering af byrdeforskydningen over bloktilskuddene. dette er derefter gennemført ved forhandlinger mellem Grønlands Hjemmestyre og KANUKOKA. Hovedsageligt reguleres der ved de beløb der har været anvendt til etablering af drift af el- og vandforsyningen i de senere år.

 

Tallene er simpelthen hentet fra Landskassens regnskaber og fra de kommunale regnskaber. På enkelte mindre vigtige økonomiske faktorer er der i forbindelse med bloktilskudsforhandlinger mellem Grønlands hjemmestyre og KANUKOKA funder frem til reguleringer som begge parter kan leve med.

 

Landsstyret har netop godkendt aftalerne med KANUKOKA, og resultaterne heraf indarbejdes i ændringsforslag til Finanslovsforslag for 1998.

 


Udvalget for Energi og Telekommunikation vil blive orienteret snarest muligt om den del der vedrører bygders el- og vandforsyning.

 

Landsstyret kan med disse få tilføjelser erklærer sig enig med udvalget i, at lovforslaget om Grønlands Hjemmestyres overtagelse af bygders el- og vandforsyning kan overgå til Landstingets 3. behandling.

 

Og vi går nu over til partiernes og Kandidatforbundets ordførere.

 

 

Laannguaq Lynge,  ordfører for Siumut.

 

Vedrørende forsalg til landstingslov om Grønlands hjemmestyres overtagelse af bygders el- og vandforsyning der har vi fra Siumut=s side ingen særlige bemærkninger her ved 2. behandlingen, og skal blot henstille til vores bemærkninger under 1. behandlingen og indstiller, at forslaget overgår til 3. behandlingen i sin nuværende form-

 

 

Jakob Sivertsen, ordfører for Atassut.

 

Efter 1. behandlingen af dette forslag så blev forslaget drøftet i Udvalget for Energi og Telekommunikation. Og i Atassut bemærker vi at vi i forbindelse med 1. behandlingen af dette, så har der været fremsat nogle tanker om en bedre udnyttelse af medarbejderne og der bemærker vi, at udvalget har drøftet Atassut=s bemærkninger.

 

Og i Atassut lægger vi også mærke til at de forskellige vogne og vedligeholdelsen af disse dem ligger vi stort væk på, velafmærke de vogne der bliver brugt til både dag- og natrenovation, og disse vogne har jo en stor betydning og renligholdelsen af enten byen eller bygden.

 


Og når el- og vandforsyning bliver overtaget af Hjemmestyre så skal man i forbindelse med dette også se på medarbejderstaben, hvorfor der også skal samarbejdes med kommunerne om det, og vi er i Atassut også glade for, at man i Landsstyret har tænkt på denne sag, og såfremt der er nogle, så kan man også på den måde imødegå at der kommer nogle uhensigtsmæssige arbejdsforhold.

 

Men i forbindelse med overtagelse af området, så må de økonomiske konsekvenser i kommunerne bliver afdækket overfor Landstinget, hvilket også udvalget har givet  et udtrykkelig ønske om, fordi Landstinget må kende de økonomiske konsekvenser før man vedtager en lov eller forordning.

 

I Atassut bemærker vi også, at bloktilskuddene og den opgave fordeling der er og den økonomiske side af salen, der har disse ting været drøftet med KANUKOKA, hvorefter man er kommet til enighed netop med KANUKOKA om det, og det er vi i Atassut tilfredse med.

 

Og med disse bemærkninger skal vi meddel af vi vil stemme for forslaget her ved 2. behandlingen, ligesom vi også vil gå ind for, at forslaget går videre til 3. behandlingen i sin nuværende form.

 

Og jeg skal lige minde om, at vi sal have en afstemning efter ordførerindlæggene.

 

 

Evald Brønlund,  ordfører for Inuit Ataqatigiit.

 

I forbindelse med den forestående Grønlands Hjemmestyres overtagelse af  bygders el- og vandforsyning fra 1. januar 1998, er vi i Inuit Ataqatigiit tilfredse med, at Udvalget for Energi og Telekommunikation har taget vores kommentarer under 1. behandlingen af forslaget med under sin vurdering af sagen.

 

Dog vil vi i Inuit Ataqatigiit udtrykke, at vi finder det vigtigt, at man løser problemerne omkring el- og vandforsyningen i ca. 10 bygder, som stadigvæk ikke har fået løst.

 


Vi er enige med kritik af Landsstyret fra Udvalget for Energi og Telekommunikation, idet man ikke har orienteret Landstinget om, hvilke økonomiske konsekvenser vil tilgå kommunerne og landskassen i dette forslag til landstingslov, og vi skal fra Inuit Ataqatigiit opfordre til, at sådanne manglende orienteringer ikke gentages i fremtiden.

 

Dagen efter dateringen af denne betænkning, altså den 13. oktober 1997 fik vi  Landsstyremedlemmets svarnotat, og vi har bemærket, at denne sag har været drøftet mellem KANUKOKA og Grønlands Hjemmestyre.

 

Vi har også bemærket, at forhandlingen ikke har været videregivet til Udvalget for Energi og Telekommunikation, og derfor skal vi fra Inuit Ataqatigiit kræve, at sagen behandles i udvalget før overgang til 3. behandling  i Landstinget.

 

Inuit skal anbefale, at den økonomiske side af sagen skal indarbejdes til ændringsforslag til Finansloven for 1998.

 

Vi skal hermed meddele, at vi er enig med, at punktet videregives til Udvalget for Energi og Telekommunikation inden punktets 3. behandling.

 

 

Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat.

 

Akulliit Partiiat har følgende bemærkninger til forslag til landstingslov om Grønlands Hjemmestyres overtagelse af bygders el- og vandforsyning.

 

Vi mener, at en så afgørende opgave, og byrdeforskydning samt en kompetence- og ansvarsændring, som er samfundsvigtig, bør fastlægges ved lov, og derfor støtter Akulliit Partiiat forslaget til landstingslov om Grønlands Hjemmestyres overtagelse af bygders el og vandforsyning.

 

Med henvisning til mine bemærkninger under 1. behandlingen og uden at gentage disse  indstiller jeg, at forslaget går videre til 3. behandling.


 

Anthon Frederiksen, ordfører for Kandidatforbundet.

 

Jeg vil fra Kandidatforbundet idet jeg skal henvise til mine bemærkninger under lovforslagets 1. behandling om med god forståelse støtte klage til Landsstyret fra Energi og Telekommunikationsudvalget i forbindelse med sagens 2. behandling.

 

Alle de sager vi behandler i Landstinget har en vigtig samfundsmæssig betydning og derfor er det helt nødvendigt, at der forelægges alle oplysninger i de enkelte sager ikke mindst oplysninger om de økonomiske  aspekter i de forelagte sager. Man kan også forstå på Landsstyrets svarnotat, at klagen er modtaget positivt af Landsstyret.

 

Når der tales om vandforsyning i bygderne, så kan jeg ikke overlade at omtale det mangeårige vandforsynings problem i bygden Iginniarfik i Kangaatsiaq kommune, og at det r helt uacceptabel, at man i hver af de senere års budgetbehandling udskyder de bevillinger til forbedringer eller etablering af vandforsyningsfaciliteter i Iginniarfik.

 

Forholdene på stedet er endda så dårlige, at folk i egen eller lejet motorbåd der henter vandforsyning om foråret og om efteråret ikke kan komme tilbage til bygden når der kommer norden eller synden vind, og at de først kommer tilbage engang imellem først når en næste dag når vejret er blevet bedre.

 

Ud over dette er det helt uacceptabel, at vandforsyningen sker ved at folk smelter sne ikke mindst sundhedsmæssigt set. Derfor vil jeg indtrængende opfordre Landsstyret til med henblik på at bringe de specielt dårlige forhold i Kangaatsiaq kommune i orden, at foretage det nødvendige i forbindelse med viderebehandlingen i budgettet.

 

Og med disse bemærkninger vil jeg godt gå ind for udvalgets betænkning samt svarnotat fra Landsstyret ligesom jeg går ind for, at forslaget går videre til 3. behandlingen i sin forelæggende form.

 


Mikael Petersen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Offentlige Arbejder:

 

Først er jeg glad for at lovforslaget bliver bakket op at samtlige partier og Kandidatforbundet og skal nu gå videre til sin 3. behandling.

 

Der er nogle punkter man kan kommenterer, men jeg vil kort præcisere, at man med hensyn til byrde- og opgavefordelinger, der har Hjemmestyret og KANUKOKA indgået en aftale. Det har vi selvfølgelig ikke uddelt til udvalgsmedlemmerne før den blev godkendt og underskrevet af Landsstyret, og først da kunne det ske, og det er udvalget selv vidende om. Jeg har skrevet et notat til udvalget om, at de ville modtage disse oplysninger i det øjeblik ting der skulle opfyldes blev opfyldt.

 

Jeg understreger det fordi det lyder som om vi først har reageret da udvalget har anmodede om det. Allerede ved 1. behandlingen har jeg understreget, at forhandlingerne pågår og jeg har endda nævnt den økonomiske side af sagen, det skal understreges at vi ikke vil skjule noget som helst fra Landsstyrets side.

 

Alle disse oplysninger skal jo tilgå til Landstinget fordi det kan misforstås ud fra de bemærkninger der er kommet. Landsstyret er meget åben hvad det angår.

 

 

Mødeleder:

 

Inden vi går over til afstemningen, skal jeg bemærke, at udvalgets formand ønsker, at forslaget går videre i udvalgsbehandlingen inden den går til 3. behandlingen, sådan har jeg forstået det.

 

De der stemmer for,  at lovforslaget går videre i sin forelæggende form til 3. behandlingen bedes rejse sig

28.

 


De der stemmer imod bedes rejse sig

ingen,

 

og de der undlader at stemme bedes rejse sig

og der er heller ikke nogen der har undladt at stemme.

 

Således er 2. behandlingen af punkt 24 færdig og lovforslaget skal så gå til sin 3. behandling