Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 06-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Mandag den 20. Oktober 1997

 

Dagsordenens punkt 6.

Forslag til landstingslov om kommunale forsøgsordninger.

(Landsstyreformanden)

 

2. Behandling.

 

 

Mødeleder: Finn Karlsen, Landstingets 1. Næstformand.

 

 

Otto Steenholdt, formand for Landstingets Lovudvalg.

 

Landstingets Lovudvalg har på Landstingets efterårssamling fået henvist Forslag til Landstingslov om kommunale forsøgsordninger, som blev førstebehandlet på Landstingets møde den 23. September 1997, til udvalgsbehandling inden Landstingets 2. Behandling.

 

Landstingets Lovudvalg har efter Landstingets 1.behandling på to møder gennemgået lovforslaget med bemærkninger og har for at afdække tvivlsspørgsmål haft samråd med Landsstyreformanden bistået af chefen for Landsstyrets Indenrigsafdeling.

 

Lovudvalget har især bemærket sig forslagets § 5, hvorefter Landstinget i forbindelse med eventuelle forsøg, der ikke kan holde sig inden for den nuværende lovgivning, er den myndighed, der i givet fald skal give dispensation efter indstilling fra Landsstyret.

 


Lovudvalget har gennem samråd med Landsstyreformanden fået afklaret, at det i forslagets §7 omhandlede koordinationsudvalg er et udvalg, der etableres under hele forsøgsordningen og som koordinerer, følger og evaluerer alle forsøgene. De faste repræsentanter er KANUKOKA  og Landsstyrets Indenrigskontor - herefter suppleres koordinationsudvalget i forbindelse med sagsbehandlingen af de ressortdirektorater, inden for hvis område forsøgene kører.

 

Landstingets Lovudvalg har undersøgt den teoretiske mulighed, at en kommunalbestyrelse ønsker et forsøg iværksat og Landsstyret efter § 4 nægter godkendelse af forsøget. Der er i den situation ikke mulighed for at indbringe Landsstyrets afgørelse for nogen administrativ myndighed, idet Landsstyret jo er øverste administrative myndighed på området.

 

Kommunernes mulighed ligger i en politisk påvirkning af Landsstyremedlemmerne, som jo kan rejse en sådan sag i Landsstyret, i stedet for en juridisk klagemulighed.

 

Da Lovudvalget finder lovforslaget meget vigtigt, er det udvalgets opfattelse, at Landstinget  også løbende gennem forsøgsperioden bør modtage information om forsøgenes stade og ikke vente til hele forsøgsperioden er tilendebragt.

 

Et enigt lovudvalg skal derfor foreslå, at der indføres et nyt stykke i paragraf syv og skal foreslå, følgende ordlyd:

 

A Stk. 3. Landsstyret forelægger hvert år på Landstingets ordinære efterårssamling redegørelse for de enkelte forsøg og forsøgenes stade.”

 

Et enigt udvalg skal herefter vedrørende forslaget til Landstingslov om kommunale forsøgsordninger 

 

indstille

 

at lovforlaget med disse bemærkninger overgår til 3. behandling i den således nu foreliggende form.

 


Følgende medlemmer har udvalget: Johan Lund Olsen fra IA, Niels Maataaq og Laanguaq Lynge fra Siumut og Anders Nilsson og Otto Steenholdt fra Atassut.

 

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand:.

 

Landstingets Lovudvalg har på 2 møder gennemgået nærværende lovforslag til landstingslov om kommunale forsøgsordninger, og er den 17. oktober 1997 fremkommet med en betænkning.

 

Landsstyret har taget Lovudvalgets bemærkninger til efterretning, og Landsstyret har indarbejdet Lovudvalgets forslag om at indføre et nyt stykke i § 7. Det ny stykke lyder som følger, jeg citerer:

 

A Stk. 3. Landsstyret forelægger hvert år på Landstingets ordinære efterårssamling en redegørelse for det enkelte forsøg og forsøgenes stade.”, citat slut.

 

Efter disse korte bemærkninger skal jeg hermed indstille, at lovforslaget overgår til 3. behandlingen med indarbejdelsen af de foreslåede ændringer.

 

 

Ruth Heilmann, ordfører for Siumut.

 

Tak. Fra Siumut vil vi med følgende bemærkninger til forslag om landstingslov om kommunalforsøgsordninger imødekomme og godkende Landstingets Lovudvalgs ønske om, at inkludere et nyt afsnit i § 7. Vi godkender endvidere også den foreslået ordlyd i det nye afsnit.

 

Med disse korte kommentarer, og med henvisning til vores indlæg under 1. behandlingen indstiller vi fra Siumut, at forslaget går videre til 3. behandlingen.

 

 


Knud Sørensen, ordfører for Atassut.

 

Atassut har efter gennemgang af Lovudvalgets betænkning konstateret, at Lovudvalget har i baggrund i drøftelserne i Landstingets og bl.a. for at belyse det vigtige spørgsmål grundigt haft samråd med Landsstyreformanden.

 

Atassut anser det for betrykkende og mener at betænkningens indhold er klart formuleret, især skal vi understrege at Atassut tiltræder et enigt Lovudvalgs ønske om indsættelse af stk. 2 til § 7, hvorefter Landstinget løbende bliver orienteret om forløbet af forsøgsordningen.

 

Vi tiltræder at sagen går videre til 3. behandlingen.

 

 

Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit.

 

Med hensyn til løbende og ordentlig bliver orienteret er Inuit Ataqatigiit enig i, hvorfor vi blot skal meddele, at forslaget til § 7, stk. 2 vil vi stemme for i forbindelse med 2. behandlingen.

 

 

Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat.

 

Med henvisning til mine bemærkninger under 1. behandlingen indstiller jeg, at forslaget går videre til 3. behandlingen i den foreliggende form.

 

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

 


Jeg skal fra Kandidatforbundet henvisende til mine bemærkninger under lovforslagets 1. behandling erklærer mig enig i, at Lovudvalgets forslag om indførelse af en ny paragraf i lovens § 7.

 

Derved bliver det muligt eller påbudt tilstadighed at orientere Landstinget om hvordan forsøgene pågår.

 

Med disse bemærkninger tiltræder jeg fra Kandidatforbundet, at lovforslaget går til 3. behandlingen i sin foreliggende form.

 

 

Mødeleder:

 

Og således er 2. behandlingen af punkt 6 færdig, og jeg skal anmode dem der stemmer for at det går videre til 3. behandlingen i sin foreliggende form om at rejse sig

30.

 

De der stemmer imod bedes rejse sig

ingen.

 

De der undlader at stemme

ingen.

 

Således er behandlingen af punkt 6, og ligeledes har vi så været igennem dagsordenspunkterne for i dag.