Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

dagsordenens punkt 26-27-3

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Lørdag den 29. oktober 1994 kl. 17.00

 

Dagsordenens punkter 26 og 27

 

Landstingets udtalelse til udkast til anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om beskyttelse af havmiljøet, og

 

Forslag til landstingsforordning om beskyttelse af havmiljø.

(Landsstyremedlemmet for sundhed og miljø)

(3. behandling)

 

Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen

 

Jonathan Motzfeldt, formand for miljøudvalget:

Miljøudvalget har på sit møde onsdag den 19. oktober behandlet udkast til dansk anord­ning om ikraftsættelse for Grønland af lov om beskyttel­se af havmiljøet. Til­stede under udvalgets møde var Jonathan Motzfeldt, Josef Motzfeldt, Agnethe Nielsen, og Knud Sørensen. Fraværende var Pavia Nielsen.

 

I forbindelse med 1. behandlingen under landstingets møde i februar afgav udvalget en betænkning om udkast til dansk anordning om ikraft­sættelse for Grønland af lov om beskyttelse af havmil­jøet samt forslag til lands­tings­for­ordning om beskyttel­se af havmiljøet. Ud­valget gav i sin betænkning udtryk for tilfreds­hed med, at lov­givningen for de grønlandske havområder bringes i over­ens­stemmelse med de tilsvarende regler i resten af rigsfælleskabet. Udvalget noterede sig dog, at der under førstebehand­lingen af sagen blev rejst tvivl om, hvor­vidt de berørte parter var orienteret om forslaget til nye regler om havmil­jøområdet. Herunder specielt at fartøjerne for fremtiden skal bringe affald til land og aflevere det der. 

 

Med det nu fremlagte udkast til dansk anord­ning om ikraftsættelse for Grønland af lov om beskyttel­se af havmiljøet, skulle dette problem være løst. Udvalget noterer med tilfredshed, at der er indført en over­gangs­bestemmelse, således at bekendt­gørelsen om bort­skaffelse af affald uden for 3-sømile­grænsen først ikraftsættes pr. 1. januar 1997. Udvalget finder, at er­hvervsli­vet på denne måde har fået en rimelig omstil­lingsfrist til de regler, som allerede nu er interna­tionalt gældende.

 

Udvalget ønsker i den forbindelse at henlede opmærksom­heden på, at de nye bestemmel­ser ikke medfører et to­talt forbud mod udtømning af affald til søs. Tværtimod er der tale om en graduering af bestemmelser­ne, således at det kun inden for 3-sømi­legrænsen, at al udtøm­ning af affald er for­budt. Derefter bliver reglerne gradvis lempeli­gere således, at det uden for 25-sømi­legrænsen er til­ladt at ud­tømme alle former for affald, undtagen plastic. Her ønsker udvalget at minde om de talrige debatter, der har været ført både i salen og uden for salen om begræns­ning af plasticaffald i havet. Med henvis­ning til disse debatter finder udvalget, at lov­givningsinitiativer til begræns­ning af netop pla­sticaf­fald må hilses velkommen.

 

Sammenfattende ønsker udvalget at henvise til det tid­ligere afgivne betænkninger og ind­stiller, at for­slaget over­går til afsluttende behandling og udvalgets med­lemmer er Knud Sørensen, Agnethe Nielsen, Josef Motz­feldt, Pavia Nielsen og undertegnede.

 

Ove Rosing Olsen, landsstyremedlem for sundhed og miljø:

Ja vi har fra landsstyrets side lagt mærke til, at der er ikke nogen ændringsfor­slag fra udvalget, og at man finder en overgangsordningform som en tilfredsstil­lende. Derfor vil jeg uden yderligere kommentarer henstille, at forslag til dette lov og udtagelse til udkast, at man stemmer for den.

 

Josef Motzfeldt, ordfører for Inuit Ataqatigiit:

IA tiltræder på ikraftsættelsen af den omhandlede danske lov og det aktuelle forslag til landstingsfor­ordning om beskyttelse af havmiljø, som nu foreligger til 3. og endelig behandling med miljøudvalgets be­tænkning.

 

Og i forbindelse med miljøspørgsmålet ønsker vi at kommentere den meget omfattende olieudslip i republik­ken Komi i det tidligere Sovjet og som vi allerede har visse relationer til.

 

Den meget omfattende olieudslip kommer indlæggende til at påvirke vore farvande via østgrønlandsstrømmen.

 

IA ønsker at landsstyret via den danske regering tager initiativ til, at altverdens kræfter til middel be­skyttelse bliver sat ind for i det mindste at minimere den umiddelbare katastrofe.

 

Ove Rosing Olsen, landsstyremedlem for sundhed og miljø:

Ja, jeg skal lige orientere, at vi fra landsstyret har haft kontaktet til den danske regering i forbindelse med miljøminister Svend Auken var her, så har vi også diskuteret olieudslippet om­kring Komi, at vi får en orientering, og at den via floden ønsker en orientering om, at den kan flyde ud til havet og vi har givet meddelelse om, at man giver med­delelse til det russiske regering og, at man har et samtale at vi har et løbende kontakt og dermed har vi også sikret, at vi får en løbende orientering.

 

Jonathan Motzfeldt, formand for miljøudvalget:

Lige netop det spørgsmål har vi i det udenrigspolitiske og sikkerheds­politiske udvalgs møde sagt overfor lands­styreformanden, at vi ønsker oplysninger og vi mente også, at det vist i Tromsø til statsministerens møder, hvor landsstyrefor­manden skal deltage, at man også der får uddybet spørgsmålet, at der er jo tale om masser af stater der skal berøres, at vi også kan have så har vi også sagt til landsstyret, at vi ønsker oplysninger der vedrører dette.

 

Mødeleder:

Og der er ikke flere der har markeret sig om at sige noget og derfor forstår jeg, at dagsordenspunkt 26: Landstingets udtalelse til udkast til anordning om ikraft­træden for Grønland af lov om beskyttelse af havmiljøet det går man ind for, og dette vil så med­føre, at forslag til landstingsforordning om beskyttel­se af havmiljø, som er dagsordenspunkt 27, at vi har en afstemning, at den vedtages i sin foreliggende form.

 

Og jeg udtrykte mig forkert. Det er punkt 26: Ikraft­træden via en kongelig anordning. Den er sikker og derfor nu, m.h.t. forslag til landstingsforordning om beskyttel­se af havmiljø, dem der for, at den bliver vedtaget i sin foreliggen­de form bedes rejse sig. 27. Tak. At den er blevet vedtaget af samtlige til­stede­værende. Der er lige ved at opstå en misforståelse fordi man har behandlet sagerne under et.

 

Ja, og således er vi også igennem vores dagsordenspunkt for i dag.

 

Punktet sluttet.