Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

dagsordenens punkt 08-3

1-1. behandling 1-2. behandling 2. behandling 3. behandling

Tirsdag den 1.11.94

 

punkt 8

 

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om valg til Grønlands Landsting.

(Landsstyreformanden, Jonatahan Motzfeldt og Pavia Nielsen)

3. behandling

 

Mødeleder.

Vi går videre til næste dagsordenspunkt. Og det er punkt 8: Det er vedr. forslag til landstingslov om ændring af valg til Grønlands landsting, samt forfatningsud­valgets  betænkning.

 

Jeg skal fremlægge betænkningen fra forfatningsudvalget som formand. Så vil jeg bede næstformanden om at lede mødet.

 

Bendt Frederiksen, formand for forfatningsudvalget.

Betænkning fra forfatningsudvalget.

 

Forfatningsudvalget har følgende medlemmer:

Bendt Frederiksen, formand, Siumut, Jonathan Motzfeldt, Siumut, Lars Chemnitz og Otto Steenholdt, Atassut og endelig Johan Lund Olsen, IA.

 

Forslag til landstingslov om ændring af valg til Grøn­lands landsting blev 2. behandlet lørdag den 29. oktober 1994.

 

Forslaget blev henvist til forfatningsudvalget med henblik på en grundig drøftelse af den tekniske fordeling på henholdsvis kreds og tillægsmanda­ter.

 

Forfatningsudvalget har på sit møde mandag d. 31. oktober 1994 drøftet spørgsmålet om fordeling af 4 nye mandater i landstinget.

 

Siumuts medlemmer af udvalget fastholdt indstillingen til 2. be­handlingen, og indstiller, at der sker en ændring af valglovens ' 4 således, at medlemstallet øges med 4 til 31, som fordeles med henholdsvis et kredsmandat til Syd- og Dis­kokredsen og to til Midtkredsen.

 

Atassut fastholdt  indstillingen under 2. behandlingen således, at forslaget om udvidelse af medlemsantallet skal behandles i forbindelse med behandlingen af lands­tingets arbejdsform og forretningsorden til vedtagelse i det nye landsting efter valget.

 

IA lægger afgørende vægt på, at en så omfattende ændring af valgloven vedtages i enighed af alle partier i landstinget. IA skal derfor overfor landstinget ind­stille, at valgloven ikke ændres på nuværende tidspunkt. Formanden for det nuværende landsting går af og der udskrives nyvalg til Grønlands landsting.

 

Ja, og således har jeg fremsat betænkningen.

 

Landsstyreformanden.

Under 2. behandlingen af forslaget om forøgelse af medlemstallet besluttede et flertal i landstinget på 19 stemmer, at der skal ske en forøgelse af antallet af landstingsmedlemmer med 4 til ialt 31.

 

Landsstyret kan konstatere, at der ikke er opnået enighed i forfatnings­udvalget om den tekniske fordeling af mandaterne. Der er heller ikke opnået enighed om hvorvidt der i indeværende valgperiode skal ske en forøgelse af medlemstallet i landstinget.

 

Landsstyret skal indstille, at der i henhold til fler­talsbeslutningen under 2. behandlingen sker en forøgelse af medlemsantallet. De 4 nye medlemmer fordeles således: 1 kredsmandat i henholdsvis syd-, midt- og diskokredsen og 1 til­lægsmandat.

 

Med disse bemærkninger vil jeg, på vegne af Landsstyret, i forbindelse med forslag til Landstingslov om ændring af landstingslov om valg til Grønlands Landsting fremsætte følgende forslag:.

 

Paragraf 4 i Landstingsloven affates således:

 

"Landstinget består af 31 medlemmer. 26 medlemmer vælges, som kredsmandater i de Landstingskredse, der er angivet i bilaget. Herudover vælges 5 tillægsmanda­ter efter reglerne i paragraf 33."

 

Altså sagt med andre ord hvis Landsstyrets forslag vedtages vil man have følgende fortegnelser over Lands­tingskredse.

 

I sydkredsen, d.v.s. Nanortalik, Qaqartoq, Narsaq, Ivigtut og Paamiut kommune vil der blive valgt 6 kreds­mandater mod hidtil 5.

 

I midtkredsen, d.v.s. Nuuk, Maniitsoq, Sisimiut, Pittu­fik, Kangerlussuaq, Station Nord, Danmarks Havn og Sirrius afstemningsdistrikter vil der blive valgt 9 kredsmandater mod hidtil 8.

 

I diskokredsen, d.v.s Kangaatsiaq, Aassiat, Qasigiann­guit, Ilulissat og Qeqertarsauq  afstemningsdistrikter vil der blive valgt 6 kredsmandater mod hidtil 5.

 

I Uumannaq, Upernavik, Avernasuaq, Tasilaq og Scores­bysund valgkredse vil der fortsat være 1 kredsmandat.  Derudover vil der være 5 tillægsmandater, udover de 26 kredsmandater.

 

Med disse bemærkninger fremsætter Landsstyret forslag som et svarnotat til betænkning afgivet fra forfatningsud­valget. Da der ikke kan opnås en enighed i Forfatningsud­valget om fordelingen af mandaterne, fremsætter vi følgende fra Landsstyret, og håber at det vil blive godkendt af Landstingets medlemmer.

 

Kaj Egede, ordfører for Siumut:

Jeg vil indledningsvis fremkomme med mine bemærkninger til betænkningen og bagefter med vores stillingtagen til Landsstyrets ændringsforslag.

 

I forbindelse med ændringsforslagets 1. og 2. behandling blev det klart for os, at et stort flertal af Lands­tingets medlemmer principielt tilslutter sig en forøgelse af antallet af Landstingets medlemmer for at opnå en bedre repræsentation af vælgerne.

 

På baggrund af vores ændringsforslag under 2. behand­lingen tilsluttede 19 af Landstingets medlemmer sig en udvidelse af antallet af Landstings­medlemmer fra 27 til 31.

 

Mellem 2. og 3. behandlingen fik forfatningsudvalget til opgave, at vurdere hvorledes en udvidelse kunne fordeles mellem kreds- og tillægsmandater.

 

Siumut har under hele sagsforløbet tilkendegivet, at udvidelsen skulle bruges til en forbedret repræsentation af vælgerne i syd-, midt- og diskovalgkredsene, idet disse i dag er mangelfuldt repræsenteret i Landstinget. Derfor ønsker vi, at udvidelsen skulle ske i form af kredsmandater.

 

I forbindelse med forslagets behandling i udvalget forsøgte Siumut at komme frem til et kompromis med de øvrige partier, idet vi meddelte vores mulige tilslutning til en udvidelse af kredsmandaterne med 3 og en udvidelse af tillægsmandaterne med 1.

 

Det har dog under udvalgets arbejde vist sig, at de øvrige partier er mere interesseret i, hvordan antallet af deres egne medlemmer i Landstinget kan øges fremfor at se på, hvordan vælgerne kan blive bedre repræsenteret.

 

Derfor fastholder Siumut sit ønske om, at udvidelsen skal ske med 4 ekstra kredsmandater, men ønsker samtidig at meddele vores vilje til en videre drøftelse af vores kompromisforslag.

 

Siumut håber, at dagsordenenspunktet til trods for stor uenighed kan afsluttes med, at flertallet tilslutter sig en styrkelse af det repræsentative demokrati.

 

Dette må kunne opnås, idet alle partierne har meldt deres principielle tilslutning til en udvidelse af antallet af Landstingsmedlemmer.

 

Med disse bemærkninger skal vi meddele, at vi vil stemme for Landsstyrets fremlagte ændringsforslag.

 

Knud Sørensen, ordfører for Atassut:

I forbindelse med sagens 2. behandling fremførte vi fra Atassut´s side, at vi ikke var imod en udvidelse af antallet af medlemmer. Men vi sagde også, at vi ikke mente, at det var tiden at gøre det nu, fordi vi ved, at der skal nedsættes et udvalg, der skal se på Landstingets arbejdsforhold og procedurer, da der et behov for en revurdering af Landstingets forretningsorden og arbejds­forhold.

 

Vi mener, at spørgsmålet om antal af mandater også må medtages i overvejelserne således, at man også medtager det i forbindelse med revisionen af forretnings­ordenen.

 

Under 2. behandlingen udtalte vi også, at vi må påregne, at vi får flere udgifter om året, end de 4 millioner kroner  der er nævnt. Dette er ikke indgået i de videre overvejelser, har vi helt klart været imod forslaget i den nuværende form. Dette fastholder vi indtil videre.

 

Siumut´s ordfører sagde, at de andre partier kun har været imod forslaget, så skal jeg til hr. Kaj Egede fra Siumut sige, at det ikke er rigtigt.

 

Vi har sagt, at Atassut stadigvæk fastholder modstanden mod, at mandaterne forøges lige op til Landstingsvalget. Det kan vi ikke være med til, da vi mener, at der først skal tages stilling til eventuelt forøgelse af antallet af medlemmer, når man nøje har revurderet forretnings­ordenen og Landstingets arbejdsform.

 

Under 2. behandlingen har et flertal allerede besluttet, at der skal ske en forøgelse af antallet af mandater, og for så vidt angår fordelingen af disse mandater, så har man ikke kunnet opnå enighed herom i udvalget, og det er alene fra de 3 partier, der har medlemmer i forfatnings­udvalget. Der har ikke kunnet opnås et samarbejde i udvalget, og det er beklageligt.

 

Landsstyreformanden har nu vedlagt et forslag med ændringsforslag, hvorfor vi fra Atassut ønsker, at vi gives 10 minutter til, at tage stilling til Landsstyrets ændringsforslag.

 

Emilie Lennert, Mødeleder:

Jeg mener, at Atassut´s ønske om en afbrydelse af mødet kan imødekommes.

 

Da partierne ønsker at fremkomme med deres ordførerbe­mærkninger først, vil vi herefter komme tilbage til ønsket om 10 minutters pause.

 

Johan Lund Olsen, ordfører for IA.

Under 1. behandlingen af nærværende forslag til ændring af den gældende valglov, da glæder det IA, at vi var enige i Landsstyret om det nye forslag, som ikke inde­holdt en forøgelse af de nuværende 27 mandater, der er i Landstinget.

 

Inden 2. behandlingen af forslaget skete der imidlertid dette, at Siumut fremsatte et ønske og krav om, at mandaterne skulle forøges med 4 kredsmandater, hvortil IA fremførte, at hvis dette skulle føres ud i livet, så betragtede vi det som nødvendigt at en forøgelse skete ved en retfærdig og mere repræsentativ fordeling af kreds- og tillægsmandater­ne.

 

Eftersom Landsstyreformanden nu i svarnotat har fremlagt et ændringsforslag i forhold til forfatningsudvalgets anbefalinger, som der blandt andet tilgodeser vores ønsker, skal jeg herved på vegne af IA erklærer,  at vi kan gå ind herfor.

 

Vi håber derfor, at et klart flertal her i salen vil stemme for det, som blev fremlagt.

 

Hans Pavia Egede,  ordfører for AP.

Først skal jeg sige, at ved 2. behandlingen af lovfor­slaget stemte vi  for en forøgelse af  Landstingsmed­lemmernes antal.

 

Vi ærgrer os over, at forfatningsudvalget ikke kan blive enige om så vigtigt et spørgsmål, og vi ønsker og håber fra AP, at der vil tages stilling i enighed her i Landstinget.

 

Landsstyrets kompromisforslag har vi ikke noget imod, og det vil vi også stemme for.

 

Nikolaj Heinrich, ordfører for IP:

Med hensyn til 1. behandling af ændring af Landstingslov om valg til Grønlands landsting så har jeg sagt, at denne bliver diskuteret, fordi det blev sagt, at det var det bedste, hvis det kommende Landsting arbejder med det.

 

Baggrunden derfor er, at man i de seneste 3 år har sagt, at der er alt for stor en travlhed i Landstinget, hvor der bl.a. er nogle overlapninger i udvalgsmøderne, hvor man næsten arbejder i døgndrift.

 

For det andet, at vores Landstingsmedlemmer bagland både i midt,  syd, og ydredistrikterne, at der er så stor forskelle, og jeg mener, at hvis man skal have en tilpasning, så må kredsmandaterne forøges i valgkredse, hvor der er flere vælgere, men man kan eventuelt tænke på, at bibeholde antallet på 27, eftersom de er ind­skrænket i yderdistrikter­ne, det er ikke blevet sagt, som et ønske, det er blevet sagt, at man ikke skal røre ved kredsmandaterne fra yderdistrikterne, og det skal man også respektere.

 

Ved 2. behandlingen kom min støtte endnu engang, fordi man klart kan se en fortegnelse over Landstingskredsene, og jeg skal også udtale med hensyn til 3. behandlingen, så blev jeg påvirket af andre partier, men jeg fastholder min beslutning.

 

Jeg kommer fra et lille parti, og jeg skal også udtale, at jeg har nogle samarbejds­partnere udover mit Lands­tingsarbejde, og da jeg hørte på dem i denne sag, og derfor kræver det, at jeg også skal sørge for, at dette forslag jeg i princippet har støttet, og derfor vil jeg blot udtale, at jeg vil stemme for det, der blev fremsat af Landsstyret.

 

Emilie Lennert, Mødeleder:

Det var så partiordførene, men jeg mener, at Atassut´s ønske må efterkommes, forinden der kommer andre be­mærkninger.

 

Så holder vi en pause på 10 minutter.

 

Mødet genoptages

 

Knud Sørensen, ordfører for Atassut:

I vores pause har vi diskuteret det, som blev fremført fra Lands­styreformanden omkring forøgelsen af antallet af landstingsmedlemmer.

 

Selvfølgelig har vi diskuteret det grundigt i Atassut, men spørgsmålet som vi har fundet meget vigtigt siden 2. behandlingen, det er, at den kommission der blev oprettet fra Landstinget med hensyn til en revision af forret­ningsorden for Grønlands Landsting.

 

Indtil der fremlægges noget, som vil danne grundlag for os med hensyn til vores stillingtagen vedrørende for­øgelsen af antallet af landstingsmed­lemmer.

 

Derfor fastholder vi vores stillingtagen nemlig, at vi på nuværende tidspunkt ikke kan gå ind for forøgelsen af Landstingsmedlemmer.

 

Kaj Egede, ordfører for Siumut:

Landsstyret ændringsforslag og vores accept af dette og at vi samtidig til­kendegiver vores meddelelser, så vil jeg lige komme med nogle rettelser.

 

Jeg vil gerne præcisere, at Siumut i forbindelse med debatten af denne dagsorden klart har fremført forslaget siden 1. behandlingen om antallet af landstingsmed­lemmerne.

 

Vi har sagt, at vi henviser til vores tidligere debat omkring dette spørgsmål, og efter at den er blevet behandlet i forfatningsudvalget, så  har vi fundet det vigtigt at syd- og diskokredsens antal skal øges, fordi vi er fremkommet med en anderledes forslag, samt et kompromis­forslag og det er i fuld overensstemmelse med det, der blev fremsat af Landsstyret.

 

Derfor mener vi fra Siumut, at det ellers allerede kan blive løst ved, at man har en flertalsudtalelse fra udvalget.

 

Jonathan Motzfeldt, Siumut:

Jeg mener, at det ellers vil være bedst, hvis samtlige partier kan blive enige, men Atassut fastholder deres stillingtagen, og det må vi også respektere.

 

Vores kompromisforslag erindres i udvalget, og det vi har lagt vægt på under 1. behandlingen, hvor alle ellers ønsker dette, og også Atassut ønsker at man kunne forøge antallet, men det som vi ikke kan blive enige om, det er fra hvornår af.

 

Det er sådan det er op til valg, og at vi først nu diskutere det, men vi har talt om, at forholdene bliver ændret ved valget, og derfor med hensyn til det som IA er fremkommet med, hvor man også har imødekommet vores ønsker, selvom der blev fremlagt anderledes tal på vores bord, så er det glædeligt, at det stadigvæk er med i det kompromisforslag, selvom vores arbejde i udvalget ellers har prøvet på at opnå til forståelse, men med hensyn til dem der har manglende repræsentation, det vil sige syd- , midt- og diskokredsen, de vil få en mulighed for en bedre repræsentation.

 

Dermed en mere retfærdig fordeling, og derfor mener vi, at det er et stort skridt, som vi tager, som vi også kan løse.

 

Johan Lund Olsen, ordfører for IA:

Vi vil heller ikke undlade, at nævne at vi selvfølgelig også vil blive glade, hvis partiet Atassut kan gå ind for ændringen, fordi det er ønskeligt at samtlige partier her i salen i enighed kunne lave en ordning.

 

Men som jeg også sagde før pausen, så kan vi være tilfredse med, at hvis et klart flertal her i salen kan gå ind for dette ændringsforslag, så vil vi også stemme derfor, og man kan også lægge mærke til at partierne i Landstinget, at partier der har 19 medlemmer d.v.s. et klart flertal vil gå ind for denne ændring, og derfor vil vi også gå med til den og vil også stemme for ændrings­forslaget.

 

Lars Emil Johansen, landsstyreformand:

Jeg takker for, og med hensyn til landsstyrets forslag og partiernes besvarelse dertil og den støtte den fik, for lige som Johan Lund Olsen sagde for et kort tid siden, så er 19 ud af 27 for forslaget, d.v.s. Siumut, Inuit Ataqatigiit og Akulliit Partiiat og Issittut Partiia's repræsentanter, og den takker jeg for, og beklager også at Atassut i denne beslutning meddeler, de ikke kan stemme, fordi jeg ellers har ment at debatten er lidt skæv endnu, fordi det er vist der er gået galt i for­fatnings­udvalget, at den stadig er udtalt nu, at man i de seneste 72 timer eller lignende, så blev det besluttet, at man medtager i loven, at landstingsmed­lemmernes antal bliver forøget fra 27 til 31, og så det  hvorom det skal være kredsmandater eller tillægsmandater, og det nye i vores forslag, det er, at der er flertal i landstinget har taget, at man forøger den med 4, og så foreslog vi fra landsstyret, at det er 3 kredsmandater med 1 fra syd-, 1 fra midt- og 1 fra Disko-regionen og med 1 til­lægsmandat, d.v.s. at fra og med næste valg, så vil der være 26 kredsmandater og 5 tillægsmandater. Tidligere har de ellers været 23 og 4, men jeg takker for, at klart flertal støtter forslaget, og jeg forstår også det grundlag som Atassut sagde, at de siger, at de ikke er imod den beslutning der er taget her i landstinget, men da det jo er en anderledes beslutning, så er der ellers regnet med at man kunne gå ind for landstyrets ind­stillinger her.

 

Med hensyn til forretningsordenen for Grønlands Lands­ting, selvfølgelig kan man få nedsat et udvalg og den er også blevet debateret forinden landstingssamlingen rinder ud. Men forretningsordenen og valgloven, det er jo to vidt forskellige ting, og man skal påpasse med at det ikke fletter ind i hinanden.

 

Uanset, hvor mange eller få landstingsmedlemmer, så skal man nyvurdere forretningsordenen, det er det man har udtalt, derfor med hensyn til at man vil afvente revision af forretningsordenen før man kan forøge antallet, fordi det jo ikke hænger sammen, fordi det er antallet og vores forretningsordenen, som jo er helt forskellige ting, men jeg vil takke for at Siumut, Inuit Ataqatigiit, Akulliit Partiia og Issittut Partiia som har 19 medlemmmer går ind for landsstyrets forslag, og håber også at dette i.f.m. revision af forretningsordenen, ikke vil forhale arbej­det.

 

Som sagt, så er det antallet af landstingsmedlemmerne afhængigt af repræsentatio­nen fra vælgerne, og efter valget så mener jeg, at man fra formandskabet kan komme med forslag om revision af forretnings­ordenen. Tak for den støtte, der blevet givet fra partierne.

 

Emilie Lennert, Atassut, mødeleder:

Så er det landsstyrets ændringsforslag i forhold til betænkningen fra forfatningsud­valget. Det er at der kommer en ny ordlyd i '4 som lyder som følger:

Landsstyret består af 31 medlemmer. 26 medlemmer vælges som kredsmandater i de landstingskrede der er angivet i bilaget. Herudover vælges 5 tillægsmandater efter reglerne i ' 33.

 

Vi skal have en afstemning om dette. De der er for dette bedes rejse sig: 19.

De der er imod, bedes rejse sig: 8.

 

Forordningsudkast, det er 3. behandling, dem, der er for at den vedtages i den foreliggende form, bedes rejse sig: 19.

Dem, der er imod, bedes rejse sig: 1 er imod.

Dem, der undlog at stemme, bedes rejse sig: 7

 

Således er vi færdige med dagsordens punkt 8 og kan gå bort fra den.

 

Punktet slut.