Dagsordenens punkt 33-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Fredag den 22. oktober 1993
Mødeleder: Emilie Lennert.
Peter Grønvold Samuelsen, Siumut, formand for Landstingets Sundhedsudvalg:
Betænkning fra Sundhedsudvalget: Sundhedsudvalget har følgende medlemmer:
Peter Grønvold Samuelsen (formand)
Ane-Sofie Hammeken
Emilie Lennert
Agnethe Nielsen
Johan Lund Olsen
Sundhedsudvalget har på sit møde den 16. oktober behandlet forslag til landstingsforordning om kontrol med levnedsmidler og zoonoser henvist til udvalget af Landstinget inden 2. behandling.
Et enigt udvalg anbefaler Landstinget, at forslaget færdigbehandles under EM 93 med henblik på, at ansvaret for levnedsmiddeltilsyn og zoonoser kan lovhjemles, og bekendtgørelsesarbejdet kan komme i gang.
Som ønsket af Landstinget behandlede udvalget særligt:
1) hvorledes tilsynsvirksomheden tænkes varetaget og
2) afdækning af eventuelle økonomiske konsekvenser.
1. Tilsynsvirksomhedens varetagelse.
Der var i udvalget enighed om, at man ikke inden forhandlinger har fundet sted kan fastlægge det rutinemæssige tilsyn i detailler.
Udvalget foreslår, at man i en periode har den midlertidige ordning, at Landsstyret i en overgangsperiode som tilsynsmyndighed anvender tilstedeværelsen af dyrlægerne eller udpeger andre hertil.
Udvalget konstaterede, at der ikke i overgangsperioden ville blive tale om rutinemæssige tilsyn men om behandling af akut opståede problemer.
2. Økonomiske konsekvenser.
Udvalget konstaterede, at dyrlægestillingerne er medtaget på finanslovforslaget for 1994, og at afledte økonomiske konsekvenser af forslaget først kan beregnes, når der er truffet politisk beslutning om det rutinemæssige tilsyns omfang.
Et enigt udvalg tilslutter sig således med de anførte bemærkninger, at forslag til landstingsforordning om levnedsmiddelkontrol og zoonoser færdigbehandles på EM 1993 i sin foreliggende form, idet man anbefaler, at
forslaget forelægges Landstinget påny med henblik på
indarbejdelse af tilsynsmyndigheden, når forhandlinger herom er tilendebragt.
Ove Rosing Olsen, landsstyremedlem for Sundhed og Miljø:
Jeg skal på Landsstyrets vegne udtrykke min tilfredshed med, at det er et enigt sundhedsudvalg, der anbefaler, at forslaget færdigbehandles i sin nuværende form under denne samling.
Landsstyret vil snarest muligt indlede forhandlinger med alle berørte parter omkring tilsynets tilrettelæggelse, ligesom vi nu har et lovgrundlag for udfærdigelse af de nødvendige bekendtgørelser både på levnedsmiddelkontrolområdet og vedrørende zoonoser.
Med disse bemærkninger skal jeg på Landsstyrets vegne indstille forslag til landstingsforordning om kontrol med levnedsmidler og zoonoser til 3. behandling for endelig vedtagelse i sin foreliggende form.
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen.
Kaj Egede, ordfører for Siumut:
I forbindelse med forordningsforslagets første behandling ønskede Siumut en redegørelse om, hvordan tilsynsfunktionerne vil blive varetaget samt om de eventuelle økonomiske konsekvenser af forslaget.
Vi kan på Sundhedsudvalgets betænkning konstatere, at tilsynsfunktionerne først kan fastlægges efter forhandling med de implicerede parter, og at tilsynsfunktionerne indtil videre vil blive varetaget af dyrlægerne.
Idet der kun er en dyrlæge ansat i Grønland i dag, skal vi anmode Landsstyret om at tage skridt til, at de to ubesatte dyrlægestillinger besættes snarest muligt.
Med henvisning til vore bemærkninger under første behandlingen af forordningsforslaget skal vi anmode om en redegørelse til forårssamlingen vedrørende tilsynsvirksomheden.
Med disse bemærkninger skal vi fra Siumut meddele, at vi vil stemme for forordningsforslagets overgang til 3. behandling.
Emilie Lennert, ordfører for Atassut:
Idet vi henviser til vore bemærkninger under 1. behandling går Atassut og Issittup Partiia ind for de i betænkningen omtalte forhold. Vi er glade for at konstatere, at ansættelse af dyrlæger allerede er sikret og medtaget i Finansloven. Endvidere blev det oplyst, at ansættelse af en ledende dyrlæge allerede er på trapperne i dette efterår.
For at undgå en langvarig overgangsperiode ønsker Atassut og Issittup Partiia, at forhandlinger om placering af ansvaret for tilsynsmyndigheden sker så hurtigt som muligt.
Med disse bemærkninger går vi ind for forslagets overgang til 3. behandling.
Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Idet Inuit Ataqatigiit påregner, at Landstinget ved førstkommende samling kan vende tilbage til dette forordningsforslag, skal vi herved meddele, at vi indtil da kan godkende forslaget i dets nuværende udformning.
Svagheden i dette forslag om hvem, der skal varetage den lokale tilsynsvirksomhed, skal herefter som bekendt forhandles til rette med alle berørte parter.
I de kommende forhandlinger skal Inuit Ataqatigiit herved venligst henstille, at man ikke uden videre mere eller mindre påtvinger lægerne på kysten denne tilsynspligt, da vi jo alle ved, at lægerne i forvejen, og for så vidt de forskellige faggrupper inden for Sundhedsvæsenet i disse år, just ikke mangler noget at rive i, og da en varetagelse af tilsynsvirksomheden forudsætter supervision og back-up fra central side og herudover noget kursusvirksomhed.
Med disse bemærkninger skal Inuit Ataqatigiit således meddele, at vi vil stemme for, at dette forordningsforslag overgår til 3. behandling i den foreliggende form.
Hans Pavia Egede, ordfører for Akulliit partiiat:
Efter at have set Sundhedsudvalgets betænkning vedrørende forslag til landstingsforordning om kontrol med levnedsmidler og zoonoser går vi ind for, at forslaget overgår til 3. behandling i den foreliggende form.
Landsstyremedlemmet for Sundhed og Miljø:
Jeg takker for partiernes tilslutning og har enkelte bemærkninger.
Siumut ønskede en redegørelse for, hvordan tilsynsfunktionen skal varetages i fremtiden. Denne opgave vil blive behandlet omhyggeligt og grundigt, og vi er naturligvis rede til at komme med en redegørelse, men jeg kan bemærke, at det er tvivlsomt, om det kan nås til februar måned.
Men i den mellemliggende tid vil jeg love, at de implicerede vil blive holdt orienteret. Der er flere faggrupper, der skal forhandles med: der er læger, dyrlæger, kommuner og andre implicerede, og der må findes et kompromis imellem de involverede parter med henblik på at finde en løsning. Redegørelse vil blive udarbejdet og naturligvis forelagt Landstinget.
At man nærmest skal tvinge lægerne i distrikterne til at foretage tilsyn er naturligvis ikke nogen god ide. På den anden side kan det oplyses overfor alt sundhedspersonale, at man bør være interesseret i disse spørgsmål, fordi de har relation til det egentlige arbejde i
Sundhedsvæsenet. Vi håber på forståelse mellem parterne i det videre arbejde.
Med disse ord vil jeg foreslå, at forslaget går videre til 3. behandling i sin nuværende udformning.
Mødeleder:
Og vi skal stemme.
Til forslag til landstingsforordning om kontrol med levnedsmidler og zoonoser var der ikke indkommet nogle ændringsforslag, så vil jeg bede dem, der går ind for, at forslaget går videre til 3. behandling i sin nuværende form rejse sig,
26.
Forslaget overgår til 3. behandling i sin nuværende form.
Punktet sluttet.