Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 33-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Fredag den 22. oktober 1993

 

Dagsordenens punkt 33.

 

 

Forslag til landstingsforordning om kontrol med lev­nedsmidler og zoonoser.

(Landsstyremedlemmet for Sundhed og Miljø, Agnethe Nielsen, Kaj Egede, Pavia Nielsen og Atassut)

(2. behandling)

 

 

 

Mødeleder: Emilie Lennert.

 

 

Peter Grønvold Samuelsen, Siumut, formand for Lands­tingets Sundhedsudvalg:

Betænkning fra Sundhedsudvalget: Sundhedsudvalget har følgende medlemmer:

Peter Grønvold Samuelsen (formand)

Ane-Sofie Hammeken

Emilie Lennert

Agnethe Nielsen

Johan Lund Olsen

Sundhedsudvalget har på sit møde den 16. oktober be­handlet forslag til landstingsforordning om kontrol med levnedsmidler og zoonoser henvist til udvalget af Lands­tinget inden 2. behandling.

 

Et enigt udvalg anbefaler Landstinget, at forslaget færdigbehandles under EM 93 med henblik på, at ansvaret for levnedsmiddeltilsyn og zoonoser kan lovhjemles, og bekendt­gørel­sesarbejdet kan komme i gang.

 

Som ønsket af Landstinget behandlede udvalget sær­ligt:

1) hvorledes tilsynsvirksomheden tænkes varetaget og

2) afdækning af eventuelle økonomiske konsekvenser.

 

1. Tilsynsvirksomhedens varetagelse.

Der var i udvalget enighed om, at man ikke inden for­handlinger har fundet sted kan fastlægge det rutine­mæssige tilsyn i detailler.

 

Udvalget foreslår, at man i en periode har den mid­lertidige ordning, at Landsstyret i en overgangsperiode som tilsynsmyn­dighed anvender til­stede­værelsen af dyrlægerne eller udpeger andre hertil.

 

Udvalget konstaterede, at der ikke i overgangsperioden ville blive tale om rutinemæssige tilsyn men om be­handling af akut opståede problemer.

 

2. Økonomiske konsekvenser.

Udvalget konstaterede, at dyrlægestillingerne er med­taget på finanslovforslaget for 1994, og at afledte økonomiske konsekvenser af forslaget først kan be­reg­nes, når der er truffet politisk beslutning om det rutinemæssige tilsyns omfang.

 

Et enigt udvalg tilslutter sig således med de anførte bemærkninger, at forslag til landstingsforordning om levnedsmiddelkon­trol og zoonoser færdigbehandles på EM 1993 i sin foreliggende form, idet man anbefaler, at

forslaget forelægges Landstinget påny med henblik på

indarbejdelse af tilsynsmyndigheden, når forhandlinger herom er tilendebragt.

 

Ove Rosing Olsen, landsstyremedlem for Sundhed og Miljø:

Jeg skal på Landsstyrets vegne udtrykke min tilfredshed med, at det er et enigt sundhedsudvalg, der anbefaler, at forslaget færdigbehandles i sin nuværende form under denne samling.

 

Landsstyret vil snarest muligt indlede forhandlinger med alle berørte parter omkring tilsynets tilrettelæg­gelse, ligesom vi nu har et lovgrundlag for udfærdigel­se af de nødvendige bekendtgørelser både på levnedsmid­delkontrolområdet og vedrørende zoonoser.

 

Med disse bemærkninger skal jeg på Landsstyrets vegne indstille forslag til landstingsforordning om kontrol med levneds­midler og zoonoser til 3. behandling for endelig ved­tagelse i sin foreliggende form.

 

Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen.

 

Kaj Egede, ordfører for Siumut:

I forbindelse med forordningsforslagets første behand­ling ønskede Siumut en redegørelse om, hvordan tilsyns­funktionerne vil blive varetaget samt om de even­tuelle økonomiske konsekvenser af forslaget.

 

Vi kan på Sundhedsudvalgets betænkning konstatere, at tilsynsfunktionerne først kan fastlægges efter forhand­ling med de implicerede parter, og at tilsynsfunktio­ner­ne indtil videre vil blive varetaget af dyrlægerne.

 

Idet der kun er en dyrlæge ansat i Grønland i dag, skal vi anmode Landsstyret om at tage skridt til, at de to ubesatte dyrlægestillinger besættes snarest muligt.

 

Med henvisning til vore bemærkninger under første be­handlingen af forordningsforslaget skal vi anmode om en redegørelse til forårssamlingen vedrørende tilsynsvirk­somheden.

 

Med disse bemærkninger skal vi fra Siumut meddele, at vi vil stemme for forordningsforslagets overgang til 3. behandling.

 

Emilie Lennert, ordfører for Atassut:

Idet vi henviser til vore bemærkninger under 1. behand­ling går Atassut og Issittup Partiia ind for de i be­tænkningen omtalte forhold. Vi er glade for at konsta­tere, at ansættelse af dyrlæger allerede er sikret og medtaget i Finansloven. Endvidere blev det oplyst, at ansættelse af en ledende dyrlæge allerede er på trap­per­ne i dette efterår.

 

For at undgå en langvarig overgangsperiode ønsker Atas­sut og Issittup Partiia, at for­handlinger om placering af ansvaret for tilsynsmyndigheden sker så hurtigt som muligt.

 

Med disse bemærkninger går vi ind for forslagets over­gang til 3. behandling.

 

Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:

Idet Inuit Ataqatigiit påregner, at Landstinget ved førstkommende samling kan vende tilbage til dette for­ord­ningsforslag, skal vi herved meddele, at vi indtil da kan godkende forslaget i dets nuværende udformning.

 

Svagheden i dette forslag om hvem, der skal varetage den lokale tilsynsvirksom­hed, skal heref­ter som bekendt forhandles til rette med alle berørte parter.

 

I de kommende forhandlinger skal Inuit Ataqa­tigiit herved ven­ligst henstille, at man ikke uden vi­dere  mere el­ler mindre påtvinger lægerne på kysten denne tilsyns­pligt, da vi jo alle ved, at lægerne i forvejen, og for så vidt de forskellige faggrupper inden for Sundhedsvæ­senet i disse år, just ikke mangler noget at rive i, og da en varetagelse af tilsyn­svirk­somheden for­udsætter supervision og back-up fra central side og her­udover noget kursusvirksomhed.

 

Med disse bemærkninger skal Inuit Ataqatigiit således meddele, at vi vil stemme for, at dette forordnings­forslag overgår til 3. behandling i den foreliggende form.

 

Hans Pavia Egede, ordfører for Akulliit partiiat:

Efter at have set Sundhedsudvalgets betænkning ved­røren­de forslag til landstingsforordning om kontrol med lev­nedsmidler og zoonoser går vi ind for, at forslaget o­vergår til 3. behandling i den foreliggende form.

 

Landsstyremedlemmet for Sundhed og Miljø:

Jeg takker for partiernes tilslutning og har enkelte bemærkninger.

 

Siumut ønskede en redegørelse for, hvordan tilsyns­funktionen skal varetages i fremtiden. Denne opgave vil blive behandlet omhyggeligt og grun­digt, og vi er naturligvis rede til at komme med en redegørelse, men jeg kan bemærke, at det er tvivlsomt, om det kan nås til februar måned.

 

Men i den mellem­lig­gende tid vil jeg love, at de impli­cerede vil blive holdt ori­enteret. Der er flere fag­grupper, der skal for­handles med: der er læger, dyrlæ­ger, kommuner og andre implicerede, og der må findes et kompromis imel­lem de involverede parter med henblik på  at finde en løsning. Redegørelse vil blive ud­arbejdet og naturligvis forelagt Lands­tinget.

 

At man nærmest skal tvinge lægerne i distrikterne til at foretage tilsyn er naturligvis ikke nogen god ide. På den anden side kan det oplyses overfor alt sundheds­personale, at man bør være inter­esseret i disse spørgs­mål, fordi de har relation til det egentlige arbejde i

 

Sundhedsvæsenet. Vi håber på forståelse mellem parterne i det videre arbejde.

 

Med disse ord vil jeg foreslå, at forslaget går vi­dere til 3. behandling i sin nuværende udformning.

 

Mødeleder:

Og vi skal stemme.

 

Til forslag til landstingsforordning om kontrol med lev­neds­midler og zoonoser var der ikke indkommet nogle ændrings­for­slag, så vil jeg bede dem, der går ind for, at for­slaget går videre til 3. behandling i sin nu­værende form rejse sig,

 

26.

 

Forslaget overgår til 3. behandling i sin nu­væren­de form.

 

Punktet sluttet.