Samling
5. november 2003 EM 2003/9
Forslag til Landstingslov om ændring af landstingslov om landstinget og landsstyret
(Landstingsmedlem Augusta Salling, Atassut)
Svarnotat
(Landsstyreformanden)
1. behandling
Landsstyret prioriterer den demokratiske proces meget højt og tilstræber, at den enkelte borger ved sin stemme til landstingsvalget på bedst mulig vis sikres demokratisk indflydelse på den politiske styring af Grønland.
Landstinget bør derfor have kompetence, der set i forhold til Landsstyrets beføjelser, skaber en fornuftig balance mellem disse instanser. Dette bør ske på en måde, der udmønter sig i en parlamentariske styreform, der tilgodeser den demokratiske proces på tilfredsstillende vis.
Landsstyret ser derfor med interesse på forslag vedrørende Landstinget og Landsstyret, som sigter på at skabe bedre rammer for det parlamentariske system i Grønland.
Forslaget til ændring af landstingsloven om landstinget og landsstyret indskrænker landsstyrefor-mandens kompetence til at udskrive valg til landstinget og til dannelse af et nyt landsstyre i forhold til den gældende lovgivning. I henhold til forslaget vil kompetencen vedr ørende undersøgelse af muligheden for dannelsen af et nyt landsstyre overgå til Landstinget.
Efter en foreløbig gennemgang af forslaget er det tydeligt, at forslaget indeholder to væsentlige problemstillinger.
For det første skal landsstyreformanden træffe en beslutning om udskrivelse af valg til landstinget straks efter, at Landstinget har fritaget landsstyret eller et enkelt landsstyremedlem, eller et parti eller kandidatforbund har valgt at trække sig ud af en landsstyrekoalition. At vælge at udskrive valg til landstinget er en meget væsentlig beslutning. Landsstyreformanden vil efter forslaget være presset til at træffe en meget væsentlig beslutning uden at have rimelig tid til at overveje de nærmere konsekvenser som beslutningen vil medføre. Det fremgår af bemærkningerne til forslagets § 1 , at det må kunne forlanges, at landsstyreformanden inden for 24 timer meddeler Landstingets Formand, hvorvidt han ønsker at udskrive valg.
For det andet betyder forslaget, at landsstyreformanden i tilfælde af et enkelt medlem af landsstyret bliver mødt med mistillid fra Landstingets side, er tvunget til enten at udskrive valg eller at lade landstingets formand undersøge mulighederne for dannelsen af et nyt landsstyre. Landsstyret kan altså ikke fortsætte sit virke, fordi der blot over for ét landsstyremedlem er udtrykt mistillid.
Den foreslåede konstruktion kan betyde, at den gennemsnitlige levetid for et landsstyre falder mærkbart. Desuden kan der opstå risiko for, at der udskrives valg i flere tilfælde end vi normalt har praktiseret. Dette kan give anledning til politisk ustabilitet som ingen kan være tjent med.
Der er tale om et lovgivningsforslag, som berører en af landsstyreformandens væsentlige beføjelser i udøvelsen af sit hverv. Forslaget vil forrykke balancen mellem Landstinget og Landsstyret på et væsentligt område. Ændringer af en sådan karakter bør foretages efter særlige overvejelser af hensyn til behovet for stabilitet og kontinuitet i det politiske arbejde.
Selvstyrekommissionen har i sin betænkning berørt forskellige forhold vedrørende Grønlands centrale indre styrelse, herunder også om udskrivelse af valg til Landstinget.
Landsstyret vil blandt andet med baggrund i Selvstyrekommissionens betænkning, undersøge mulighederne for ændring af landstingslov om landstinget og landsstyret med henblik på at forbedre denne lovgivning. I den forbindelse vil det foreliggende forslag blive vurderet nærmere.
Landsstyret påregner at kunne fremsætte et samlet nyt lovforslag senest til efterårssamlingen 2004. På denne baggrund anbefaler Landsstyret, at lovforslaget ikke vedtages.
KALAALLISUUA AMIGAATAAVOQ