Samling

20120913 09:26:59
Svarnotat-2


9. december 2003 EM2003/14


 


 


(Landsstyret)


 


Svarnotat


(Landsstyremedlemmet for Selvstyre og Råstoffer samt Justitsvæsenet)


2. behandling


Landsstyret har modtaget betænkning fra Landstingets ad hoc udvalg til behandling af Forslag til landstingsbeslutning vedrørende betænkning afgivet af Selvstyrekommissionen. Landsstyret noterer med glæde og tilfredshed, at det er et enigt udvalg, der overgiver forslaget til 2. behandling.


Denne konsensus giver et optimalt grundlag for de kommende indledende forhandlinger med regeringen i Danmark, idet landsstyret i forbindelse med 1. behandling af forslaget netop af hensynet til disse forhandlinger har lagt megen vægt på, at det er et enigt Landsting, der slutter op om denne sag.


Landsstyret vil også indledningsvist udtrykke stor tilfredshed med, at udvalgets indstillinger er konkrete og fremstår som et godt udgangspunkt for den nu igangsatte selvstyreproces.


Landsstyret tager udvalgets tilkendegivelser til efterretning.


Til betænkningens elementer har landsstyret følgende bemærkninger:


Landsstyret vil udtrykke sin glæde over, at det er et enigt udvalg, der støtter landsstyrets indstillinger om de overordnede holdninger i spørgsmålet om selvstyreprocessen.


Landsstyret noterer sig, at udvalget er enig i landsstyrets forslag til nedsættelse af en paritetisk sammensat fælleskommission for Grønlands Selvstyre. For delvist at imødekomme udvalgets ønske om, at denne Landstingssamling godkender kommissorium for fælleskommissionen, har landsstyret udarbejdet et forslag til dette og fremsendt det til ad hoc udvalget. Det endelige kommissorium skal til sin tid udarbejdes af den danske regering og landsstyret i fællesskab.


Landsstyret er tilfreds med, at udvalget tilkendegiver opfattelsen af, at fælleskommissionen ikke skal behandle de af hjemmestyret allerede overtagne ansvarsområder fra staten.


Landsstyret konstaterer, at udvalget er enig i forslaget om en grønlandsk formand for fælleskommissionen. Landsstyret er dog af den opfattelse, at valget af formanden skal gøres af landsstyret og Regeringen i fællesskab.


Landsstyret tager til efterretning, at det samlede forslag behandles løbende i et tæt samspil mellem landsstyret og det kommende stående udvalg for selvstyre. Landsstyrets beslutningsforslag omhandlede jo Selvstyrekommissionens betænknings samlede anbefalinger og indstillinger. Disse konkrete tiltag vil herefter blive behandlet i forbindelse med forberedelsen og igangsættelsen og de strategi- og handlingsplaner, som forudsættes som grundlag for de omfattende strukturforandringer i det grønlandske samfund. I den forbindelse har landsstyret allerede taget initiativ til at indarbejde flere anbefalinger fra Fællesudvalget for Erhvervsudvikling i Grønlands rapport som supplement til Selvstyrekommissionens samlede helhedsplan.


Under Landstingets 1. behandling af dette beslutningsforslag var der et markant flertal for, at Landsstyreområdet for Selvstyre fremover har den koordinerende rolle i selvstyreprocessen. I den sammenhæng vil landsstyret hermed orientere Landstinget om, at Landsstyret nu igangsætter udarbejdelsen af de strategi- og handlingsplaner, som Selvstyrekommissionen anbefaler som grundlag for den videre proces. Hermed imødekommer landsstyret samtidigt udvalgets ønske om, at disse initiativer iværksættes uden forsinkelse.


Med hensyn til informationsformidling og en landsomfattende folkelig debat om selvstyret og selvstyreprocessen, er det landsstyrets plan, at denne gennemføres i tæt samarbejde med kommunerne og lokale interesseorganisationer. Landsstyreområdet for Selvstyre vil fungere som den koordinerende instans for disse aktiviteter.


Udvalget skriver i sin betænkning, side 5: "Det er udvalgets opfattelse, at afholdelse af en folkeafstemning om Grønlands fremtidige selvstyre må anses som en absolut forudsætning for selvstyrets indførelse. En sådan folkeafstemning må omfatte afstemning om såvel indgåelse eller ratificering af en partnerskabsaftale med den danske regering som afstemning om en forfatning for Grønland." - Landsstyret er enig i, at der er behov for en bindende folkeafstemning som forudsætning for selvstyre. I den forbindelse skal landsstyret foreslå, at afstemningstemaet udformes i et samspil mellem landsstyret og det kommende st ående udvalg for selvstyre.


Udvalget formulerer sin forståelse af, at "de forestående eller igangværende forhandlinger med den danske regering om bloktilskud må gennemføres i en proces, der er adskilt fra selvstyreprocessen." I den sammenhæng skal landsstyret udtrykke sin enighed i Selvstyrekommissionens formulering om, at "… begge parter i fællesskabet hver for sig har en opfattelse af, at indholdet i et nyt partnerskab er rimeligt. Økonomisk set må der således være enighed om, at indholdet i partnerskabet er en investering, der er til fordel for Grønlands økonomiske selvstændiggørelse og dermed til gavn for både Danmark og Grøn-land." - Det er landsstyrets hensigt at fastholde denne målsætning i de konkrete forhandlinger med staten, som gennemføres som en naturlig del af den samlede selvstyreproces.


Ad hoc udvalget har udtrykt forventning om, at landsstyret fremsætter forslag til kommissorium for fælleskommissionen til denne 2. behandling af beslutningsforslaget. Landsstyret har, som tidligere nævnt, udarbejdet et forslag til kommissorium, som er fremsendt til ad hoc udvalget.


Afslutningsvis vil landsstyret takke Landstingets ad hoc udvalg for dets indsats og den gennemarbejdede betænkning. Landsstyret vil således anbefale, at Landstinget tilkendegiver sin enighed til ad hoc udvalgets betænkning samt de i dette svarnotat fremsatte forståelser.