Dagsordenens punkt 20-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Fredag
den 3. juni 1994 kl. 14.10
Dagsordenens punkt 20.
Redegørelse om brugen af landstingsforordningen om
kommunale beskæftigelsesprojekter og løntilskud.
(Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked).
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen.
Henriette Rasmussen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Ved Landstingets behandling af lovpakken vedrørende aktivering af sociale ydelser under forårssamlingen i 1993 tilkendegav jeg, at Landsstyret betragter ordningen som en forsøgsordning, der skal tages op til revision efter en prøveperiode på 1 år.
Landstingets Socialudvalg og Landstingets Erhvervsuddannelses- og Arbejdsmarkedsudvalg afgav under lovpakkens behandling i Landstinget en fælles betænkning, hvori det afslutningsvist indstilledes, at ordningen tages op til revision ved efterårssamlingen 1994. Landstinget vedtog enstemmigt lovpakken, og den trådte i kraft den 1. juli 1993.
Med henblik på den forestående revision af forordningen på efterårssamlingen i år har Landsstyret udarbejdet en redegørelse om den hidtidige brug af landstingsforordningen om kommunale beskæftigelsesprojekter og løntilskud. Denne redegørelse er blevet omdelt til Landstingets medlemmer, og det er den vi skal drøfte i dag.
Som det fremgår af konklusionerne i redegørelsen, har aktiveringsforordningen, som landstingsforordningen bedst kan benævnes i daglig tale, ikke fået den omfattende anvendelse rundt om i kommunerne, som Landsstyret havde håbet ved fremsættelsen af lovpakken. Dette er der flere grunde til, herunder måske utilstrækkelig information om den nye ordning.
Direktoratet har gjort meget ud af at informere om den nye forordning, herunder ved udgivelsen af en uddybende vejledning om forordningen ved dens ikrafttræden,- ved særskilt gennemgang af forordningen i forbindelse med afholdte kurser for samtlige kommuners social- og arbejdsmarkedsudvalgsmedlemmer, socialchefer og ledende arbejdsmarkedskonsulenter,- ved fremlæggelse af forordningen, herunder dens økonomiske konsekvenser for såvel kommunen som den aktiverede, på erhvervskonferencer, og ved den daglige konsulentbistand igennem direktoratets arbejdsmarkedsafdeling. Til trods herfor må der i forbindelse med revisionen af forordningen arbejdes på endnu bedre information.
At ordningen endnu ikke er blevet den helt store succes, skyldes imidlertid også, at der altid vil være en slags indkøringsperiode, inden en nyskabelse slår helt igennem.
Landsstyret glæder sig naturligvis over, at nogle kommuner har gjort anvendelse af aktiveringsforordningen og fortsat gør det, og det er Landsstyrets fornemmelse, at yderligere en række kommuner forbereder forskellige aktiveringstiltag med hjemmel i forordningen.
Landsstyret mener således stadigvæk, at aktiveringsforordningen har sin fulde berettigelse. Landsstyret finder det således vigtigt, at der også fremover vil være mulighed for gennem aktivering af sociale ydelser at bibeholde den enkelte lediges tilknytning til arbejdsmarkedet og samtidig sikre kommunerne mulighed for at få udført opgaver for den hjælp, som kommunen er forpligtet til at yde de ledige.
Der synes imidlertid at være behov for en række tilretninger af forordningen på nogle punkter. Hvilke tilretninger, der er behov for, fremgår af konklusionerne i redegørelsen, men herudover er det Landsstyrets håb, at Landstingets partier under drøftelsen af redegørelsen vil fremkomme med yderligere eller supplerende forslag hertil.
Landsstyret har i redegørelsen afslutningsvist fremsat indstillinger til Landstinget om, at dette giver Landsstyret sin tilslutning til igangsætning af et lovforberedende arbejde med henblik på forordningsrevisionen til efterårssamlingen, samt til at der i det lovforberedende arbejde tages udgangspunkt i de konklusioner, der fremgår af selve redegørelsen. Endelig er der særskilt indstillet til Landstinget, at det tilslutter sig, at Landsstyret, eventuelt gennem forslag til nødvendige tilretninger af arbejdsmarkedslovgivningen, sikrer muligheden for, at Hjemmestyret, kommunerne og private virksomheder også fremover kan indgå aftaler omkring finansieringen af opgaver af samfundsmæssig værdi.
Idet jeg iøvrigt henviser til det i redegørelsen fremførte, skal jeg med disse få bemærkninger overlade redegørelsen og de deri fremsatte indstillinger til Landstingets velvillige behandling.
Peter Grønvold Samuelsen, ordfører for Siumut.
I april måned sidste år vedtog et enigt Landsting landstingsforordningen og kommunale beskæftigelsesprojekter og løntilskud, som i daglig tale har fået benævnelsen "Aktiveringsforordningen".
Vi skal fra Siumut tilkendegive vores tilfredshed over, at der som lovet er taget skridt til at foretage revision af forordningen efter et års prøvetid. Det fremgår klart i Landsstyrets redegørelse, at der er behov for at foretage en revision.
Arbejdsløsheden er vokset, især i de seneste år, og antallet af arbejdsløse varierer fra kommune til kommune.
Siden slutningen af 1980-erne er torsken praktisk talt forsvundet, med det resultat, at mange fiskefabrikker på Vestkysten har standset sin produktion, og der er sket et fald i eksporten til en værdi af 1,1 mia. kr., og anlægsaktiviteterne er faldet betydeligt. Derfor bør vi være mere ihærdige i vore anstrengelser for at bekæmpe arbejdsløsheden.
Grønlands Hjemmestyre og kommunerne har i samarbejde gjort store anstrengelser for at bekæmpe arbejdsløsheden, hvor tiltagene i det store og hele er lykkedes med Landstingets medvirken, idet Landstinget i to forløbne år har prioriteret opstarten af beskæftigelsesfremmende foranstaltninger meget højt.
På trods af tiltagene er arbejdsløshedssituationen blevet forværret, med det resultat at udgifterne til det sociale område også har været stigende. Vi er bekendt med forholdene, og derfor har vi vedtaget den såkaldte "aktiveringsforordning" sidste år, således at vi ad den vej kan bane vejen for at kanalisere en del af de sociale ydelser til beskæftigelsesformål.
Landstinget har i de to seneste forløbne år afsat næsten 100 mio. kr. til beskæftigelsesfremmende foranstaltninger. Disse midler benyttes til beskæftigelsesfremmende foranstaltninger på grundlag af mange forskellige regler og bestemmelser, og det er uden tvivl baggrunden for, at der har været begrænsede resultater det første år, hvilket bl.a. også bliver påpeget i Landsstyrets redegørelse.
Lad os se nærmere på Hjemmestyrets bevillinger for 1994 til beskæftigelsesfremmende foranstaltninger.
Der er bevillinger på 14 mio. kr. til mandetimer. Der er bevillinger på 7 mio. kr. til kommunale byggesæt samt 1 mio. kr. til mandetimer til opførelse af byggesættene som ekstraordinær bevilling. Derudover er der afsat bevillinger på 4 mio. kr. til renovering af Hjemmestyreejede udlejningsboliger i Uummannaq, Upernavik, Qaanaaq, Ammassalik og Ittoqqortoormiit. Der er afsat bevillinger på 3,5 mio. kr. til aflønning af projektlederne for kommunale ungdomsprojekter. Oven i disse bevillinger er der afsat en bevilling på 5 mio. kr. til brug for den her omtalte "aktiveringsforordning". Derudover er der oven i alle disse bevillinger afsat 30 mio. kr. til "Projekt Råvarekøb". Endvidere opererer landstingstillægsbevillingslov I for 1994 med bevillinger på adskillige mio. kr. til brug for løntilskud i produktionen i fiskeindustrien. Gennem en sådan ordning er der i samarbejde med kommunerne Qasigiannguit, Aasiaat, Qeqertarsuaq, Kangaatsiaq, Paamiut, Arsuk, Qaqortoq, Alluitsup Paa og Nanortalik og Royal Greenland etableret et antal ekstra arbejdspladser på fiskeindustrierne.
Siumut støtter fuldt ud beskæftigelsesinitiativer der har udgangspunkt i løntilskud, og Siumut ønsker og ser meget gerne, at ordningen finder en større udbredelse.
Udover de førnævnte initiativer har kommunerne forskellige selvstændige beskæftigelsesfremmende initiativer.
Det skal derfor ikke undre nogen, at nye muligheder, ud over hvad der tidligere har været af muligheder af beskæftigelsesfremmende tiltag, som kan foretages, har afstedkommet tilvænningsvanskeligheder i den første fase.
Mere ihærdighed i nedbringelse af arbejdsløsheden:
Det er nødvendigt med tiltag til forbedring af beskæftigelsessituationen. Det er overordentligt vigtigt at gøre noget nu. Derfor bør landstinget forfølge og benytte enhver mulighed for at skabe beskæftigelse. Kommunerne skal ikke mindst være med, ligeledes skal de hjemmestyreejede virksomheder og privatejede virksomheder være med i bestræbelserne for at skabe beskæftigelse. Befolkningen skal og må være med i samarbejdet. Vi hører af og til, at der visse steder mangler arbejdskraft, især i fiskeindustrien, selv om der i pågældende kommune er registrerede arbejdsløse. Dette er ikke passende. Sådan bør det ikke være.
Hele det grønlandske samfund bør være med i bestræbelserne på at løse beskæftigelsessituationen. Det er vigtigt, at vi alle forstår hinanden, om vi er arbejdstagere eller arbejdsgivere. Vi har taget mange politiske initiativer for at nedbringe omkostningerne i samfundet, og derfor vil det være nødvendigt med tilbageholdenhed med hensyn til lønkrav, alt imedens vi arbejder på at tilvejebringe flere arbejdspladser.
Det er svært at forestille sig, at beskæftigelsessituationen vil blive bedret helt af sig selv i de nærmeste år. Siumut støtter derfor Landsstyrets fortsatte bestræbelse på at skabe nye arbejdspladser ved bl.a. at anlægge lufthavne for fastvingede fly, udvikle turismeerhvervet, bestræbelser på at få gang i mineraludvindingen, etablering af et produktudviklingsselkab m.m. Vi må hele tiden have for øje, at vi ikke ser os blinde i den første attraktive plan om etablering af en ny arbejdplads, men at vi prioriterer således, at nye arbejdspladser, der har den størst mulige samfundsøkonomiske virkning prioriteres højest. Derfor finder vi i Siumut det meget ønskeligt, at igangværende forundersøgelser for at etablere vandkraftanlæg fortsætter.
Vi følger derfor i Siumut med stor forhåbning og med nøje interesse i de kommunalt arrangerede erhvervskonferencer, der i de seneste år gennemføres med henblik på at udvikle erhvervsmulighederne.
Udover beskæftigelsesfremmende tiltag i byerne, bør initiativer til beskæftigelsesfremmende tiltag for bygdebefolkningen fremmes. Der er mange muligheder for at skabe beskæftigelse for befolkningerne i bygderne.
Landsstyrets indstilling til Landstinget:
Siumut tager Landsstyrets redegørelse om "aktiveringsforordningen", der har været gældende i et år, til efterretning. Vi er i Siumut tilfredse med de skridt, som SIK og Direktoratet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked har taget til undgåelse af et utilsigtet brug af "aktiveringsforordningen".
Siumut støtter fuldt ud Landsstyrets bemærkninger til de udtalelser, der er fremsat af KANUKOKA og SIK.
Vi går ind for de indstillinger, som Landsstyret fremsætter i forbindelse med redegørelsen. I den forbindelse skal vi fra Siumut kræve, at det sikres, at der arbejdes tæt sammen med KANUKOKA og SIK; ligeledes vil vi fra Siumut kræve, at når Grønlands Hjemmestyre, kommunerne og de private virksomheder indgår aftale om finansiering af skabelsen af nye arbejdspladser, at kommunerne får den fornødne tid, og at det sker i fuld forståelse med kommunerne.
Otto Steenholdt, ordfører for Atassut:
Redegørelse om brugen af landstingsforordningen om kommunale beskætfigelsesprojekter og løntilskud.
Atassut har været aktivt med til at gennemføre loven om kommunale beskæftigelsesprojekter og løntilskud - det var et forslag fra Atassut, der blev realiseret med indførelsen af denne lov.
Atassut har arbejdet seriøst for at indføre sådan en lovgivning. Derfor er det særlig beskæmmende at se, at loven ikke har virket efter sin hensigt.
Atassut mener, i lighed med Landsstyret, at loven og dens intentioner er gode nok, men at der på baggrund af de indhøstede erfaringer er brug for enkelte justeringer.
For Atassut fremgår det helt klart af redegørelsen, at informationen om lovgivningen ikke har været god nok. Der er tale om en lov, som åbner for helt nye muligheder for arbejdsløshedsbekæmpelse, og det er helt tydeligt, at kommunerne ikke har formået at udnytte loven, såvel p.gr.a. usikkerhed omkring de økonomiske konsekvenser, som fordi det åbenbart har været svært for kommunens personale og politikere at se lovens muligheder.
Direktoratets normale informationsprocedure om lovgivning har tydeligvis ikke virket. I Danmark har en lignende lov virket gennem længere tid, og man har indhøstet langt flere erfaringer. Bl.a. på baggrund af disse erfaringer, synes det oplagt, at Socialdirektoratet udsender en slags idekatalog om lovens anvendelsesmuligheder.
Atassut har det grundlæggende synspunkt, at det skal kunne betale sig at arbejde. Vi mener derfor, at Landsstyret ved den kommende lovrevision bør se nærmere på specielt ? 10. Atassut ønsker at ændre på aflønningen ved deltagelse i kommunale beskæftigelsestjenester, således at den arbejdsledige får en løn, der ligger et sted imellem den takstmæssige løn og SIK's mindsteløn.
Atassut ønsker samtidig at præcisere, at kommunerne nødvendigvis må friholdes for den merudgift, som bliver konsekvensen af en sådan ændring. I det hele taget, er det nødvendigt, at sikre, at kommunerne friholdes fra økonomiske byrder i forbindelse med lovgivningen.
Vi tilslutter os til fulde Landsstyrets kommentar til SIK's udtalelser i forbindelse med denne redegørelse. For Atassut er det helt klart, at medlemsskab af SIK ikke skal være en betingelse for deltagelse i projekter eller løntilskudsansættelse efter denne forordning. Tanken er helt absurd, og SIK's udtalelser om, at ledige der ikke er medlemmer af SIK er ugidelige, tager vi skarpt afstand fra.
Med ovenstående bemærkninger tager vi redegørelsen til efterretning, og skal erklære, at Atassut tilfulde kan tilslutte sig de indstillinger, som redegørelsen fremlægger overfor Landstinget.
Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Landstingforordningen om kommunale beskæftigelsesprojekter og løntilskud er ny i vort land. Arbejdsløsheden er udstrakt, og de berørtes vilkår skal så vidt muligt lettes. Dette skal ses som et led i, at de arbejdsledige senere skal have vedvarende beskæftigelse. Derfor mener IA, at landstingsforordningens ånd og hensigt er støtteværdigt.
Erfaringer fra enkelte kommuner viser os, at landstingsforordningen bør have tilstrækkelig information mellem de berørte parter. Hvis man tænker på de enkelte kommuner, som har benyttet landstingsforordningen, er det tydeligt, at arbejdsgiverforeninger, det offentlige og kommunernes interesser i alt for høj grad har spillet en negativ rolle, hvor man i nogle tilfælde har blandet de sociale forpligtelser.
I redegørelsen fremgår det, at KANUKOKA ikke har støttet kommunernes finansiering af beskæftigelses- og løntilskud.
Kommunerne, som skal benytte landstingsforordningen, er betænkelige, p.gr.a. at der i indkøringsperioden vil være merudgifter på takstmæssig hjælp m.m., og løntilskuddet er for nogle arbejdspladsers vedkommende f.eks. Royal Greenland blevet betragtet som et tilskud til virksomheden.
I redegørelsen bliver det understreget, at det ikke er meningen, at tilskuddet skal gå til den almindelige drift, og der bliver indstillet, at reglerne på dette bliver tydeliggjort.
På det sociale område er det nødvendigt at adskille takstmæssig hjælp og tilskud til mandetimer, idet disse midler bliver tildelt ud fra samfundets forpligtigelser.
Inuit Ataqatigiit skal derfor henstille, at det sikres, at beskæftigelses- og løntilskudsordningernes intentioner nøje skal følges og overvåges af de involverede parter. Dette kan ske ved en overenskomst mellem det offentlige og forbundene.
Overgangen fra takstmæssig hjælp til en arbejdssituation har stor betydning for den enkelte arbejder, og det er nødvendigt til stadighed at tilpasse overenskomsterne og arbejdsmarkedslovgivningen, således at overgangen bliver så smidig som muligt.
Derudover bør det sikres, at de arbejdspladser hvortil der ydes løntilskud ligestilles med almindelige arbejdspladser.
IA mener, at det er vigtigt, at lønnen på arbejdspladser med løntilskud er højere end den almindelige takstmæssige hjælp. Vi bør overholde princippet om ligeløn for samme arbejde.
Som det fremgår af redegørelsen, har brugen af løntilskudsordningen hidtil ikke været tilfredsstillende. Dette har baggrund i flere forhold. Det er selvfølgelig ærgerligt, at nogle kommuner har været tilbageholdende p.gr.a. frygten for stigende sociale udgifter. Vi mener, at denne traditionelle tankegang er en forhindring for fornyelse til det bedre.
Enhver ved, at sygdom i familien, misbrug og utryghed i familien kan skyldes arbejdsløshed, hvilket igen fører større byrder for samfundet med sig.
For nogle, som har været langvarigt arbejdsløse, kan det også betyde, at man ikke længere er i stand til at følge med på f.eks. uddannelserne og på arbejdspladserne. Det kunne f.eks. være en god ting, om man i kommunerne kunne tilbyde omskolingskurser for arbejdsløse, hvilket også kunne styrke deres selvværd og selvtillid.
IA tager Landsstyrets anbefalinger og kommentarerne fra de forskellige organisationer til efterretning, men vil opfordre alle parter til at bruge dette værktøj til at sænke arbejdsløsheden. På grundlag af drøftelserne af denne forordning har Landstinget afsat ekstra 5 mio. kr. på finansloven for 1994, som kan søges af kommunerne udover de allerede afsatte beskæftigelsesmidler.
IA har bemærket, at det ikke har været muligt at udnytte alle de tildelte midler, således er kun 600.000,00 ud af de 5 mio. blevet tildelt kommunerne, og det er heller ikke sandsynligt, at midlerne vil blive opbrugt i år.
Derfor skal vi fra IA henstille, at tilskuddet til timelønnen hæves og således efterkomme finansudvalgets ønsker ved behandlingen af TB II. På denne måde kan man udnytte de ekstra beskæftigelsesmidler til f.eks. reparation af veje og renovering af boliger. Derudover anser IA det for nødvendigt, at smidiggøre løntilskudordningen.
Til sidst skal vi udtrykke vores tilfredshed med, at denne forordning er blevet sat i kraft hvilket jo har betydet, at en ukontrollabel vækst i arbejdsløsheden er forhindret, og især på fiskefabrikkerne har dette haft en positiv effekt. Det viser også, at der er mulighed for at benytte de sociale midler på en anden måde.
Med disse ord, skal vi meddele vores støtte til Landsstyrets 3 væsentlige indstillinger i redegørelsen.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
Under forårssamlingen 1993 vedtog vi i Landstinget lovpakken eenstemmigt, og tiltrædelsestidspunktet blev sat til den 1. juli 1993. Nu er forsøgsordningens periode på 1 år gået, og Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked tilkendegav, at forsøgsordningen tages op til revision.
For Akulliit Partiiat er redegørelsen spændende og interessant som alt andet præventivt- og aktivitetsforøgelse blandt unge. Vi må sige, at det er en god aktivitet at starte aktivitetsforordningen. Det giver jo, foruden at være præventivt arbejde, de tiltrængte arbejdspladser, selv om, som der også under forelæggelsesnotatet er givet udtryk for, ikke alle kommuner benytter sig af muligheden.
Bortset fra det sidstnævnte, harmonerer det i høj grad med Akulliit Partiiats bestræbelser på præventivt arbejde indenfor området.
Vi deler landsstyremedlemmets skuffelse over, at det ikke er blevet den helt store succes.
Landsstyremedlemmet giver manglende information og indkøringsperiode inden en nyskabelse slår helt igennem skylden for den ikke helt store succes.
Akulliit Partiiat/Centerpartiet tror snarere, at grunden til manglende reaktion fra kommunernes side skyldes kommunernes økonomiske problemer, som vi tidligere flere gange har givet udtryk for.
Dette bekræftes bl.a. i et punkt under KANUKOKA's bemærkinger, der siger, at de fleste kommuner henviser til, at de ikke har anvendt forordningen, fordi de ikke har afsat penge på 1993-budgettet til sådanne aktiviteter.
Dette bekræfter også i vore øjne, af de nævnte grunde, det af Akulliit Partiiat/Centerpartiet i en anden sammenhæng nævnte, nemlig: Øremærket bloktilskud til fritidssektoren er tvingende nødvendig.
Vi mener nemlig, at besparelserne i kommunerne sætter en negativ kædereaktion i gang på mange områder, herunder at besparelser i kultur- og undervisningsområdet tvinger kommunalpolitikerne til en prioritering - for ikke at ramme selve undervisningen -, der gennemfører besparelser og rammer fritidssektoren og herunder igen børn og unges udfoldelsesmuligheder uden for skoletiden.
Det er overordentlig vigtigt, at der i bestemmelserne er fastsat noget, der skal sikre, at såvel kommunalbeskæftigelsesprojekter som løntilskudsansættelser ikke etableres på bekostning af og i konkurrence med eksisterende virksomheder. Efter Akulliit Partiiat/Centerpartiets mening må dette nøje overholdes.
I begyndelsen af firserne blev i Nuuk kommune etableret NIS,- et sted, hvor unge skoletrætte eller unge, som af anden grund er gået ud af skolen, afprøver deres håndværksmæssige egenskaber indenfor forskellige håndværksfag med varig uddannelse for øje. NIS blev startet i samarbejde med arbejdsgivere i byen. Foruden at være præventivt arbejde giver NIS også arbejdspladser. Det overholdes stadigvæk, at det NIS kører ikke bliver konkurrenceforvridende, og kører stadigvæk som sådan. Derfor var foretagendet født til at være en succes. Foretagendet, der egentlig startedes med erhvervsklasser i skolen, kørtes under en forsøgsparagraf i en forordning.
Vi konstaterer, at der er andre aktiviteter i gang i forskellige kommuner, der er meget støtteværdige, og vil kun indstille, at de faglige organisationer inddrages i projektstartfasen med SIK's udtalelser til sagen in mente. Det er meget vigtigt, at sådan et projekt starter korrekt og uden misforståelser fra forskellige fagorganisationer, som vi mener var lidt for synligt i de under redegørelsens side 27 nævnte konklusioner.
Med de bemærkninger besvarer vi de af Landsstyret under pkt. 1, 2 og 3 fremførte indstillinger, altså:
1. Vi støtter aktiveringsordningen kraftigt.
2. At Landsstyret i det lovforberende arbejde tager udgangspunkt i de konklusioner, der fremgår af denne redegørelse.
3. At Landsstyret foretager tilretninger af arbejdsmarkedslovgivningen, og dermed sikrer mulighed for, at Hjemmestyret, kommunerne og private virksomheder også kan indgå aftaler omkring finansieringen af opgaver af samfundsmæssig værdi.
Med disse korte bemærkninger tager vi redegørlsen til efterretning.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Selvom man ikke selv arbejder indenfor Socialvæsenet, er den klare redegørelse fra Landsstyreområdet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked om erfaringerne gennem et år om anvendelsen af sociale ydelser, der i stedet for bare at blive udbetalt, er blevet anvendt på en mere formålsrettet måde, rar at få til orientering.
Redegørelsen er omfattende, men såfremt man skal kunne tage en fast beslutning om, at dette arbejde skal kunne fortsætte, er dette nødvendigt.
Det er mærkbart, at forordningen om at modtage de sociale ydelser mod at udføre et stykke arbejde i stedet for bare at få den udbetalt, har været udnyttet på forskellig måde i kommunerne. Jeg undrer mig ikke over det, da hvilken som helst form for tiltag allerede i opstarten ikke opnår store resultater. Men til trods herfor må man udtale, at man er begyndt overvejelser om, hvorvidt ordningen kun bliver udnyttet efter intentionerne af enkelte kommuner. Selv om man for deres embedsmænds vedkommende har udtalt, at forordningen vist ikke er blevet forstået fuldt ud alle steder.
Det er mærkbart, at man i de fleste kommuner har haft visse tvivl om, hvordan og hvor man kan udnytte forordningens muligheder. Jeg mener, at kommunerne bør arbejde på mere ihærdigt at udnytte mulighederne, da man på stederne i et bedre samarbejde foreningerne imellem vil kunne finde frem til forskellige arbejdsopgaver, der trænges til, og der udover vil man kunne søge at udnytte myndighedernes interesseområder.
Vi ved, hvor svære vanskelighederne indenfor fiskeriet er i vort land for tiden, især med hensyn til de mindre fartøjer, og for fartøjsejerne er mangelen på fisk ikke alene problemet, men i disse år bliver det mere og mere vanskeligt at få mandskab til fartøjerne, selv om man så gerne vil udøve fiskeriet, og jeg ved, at det også skyldes, at flere og flere unge efterhånden bliver vant til, og forfalder til bare at henvende sig på socialkontoret for at få socialhjælp og ikke at have arbejde.
Jeg mener, at den holdning, som jeg her har nævnt, er et af de forhold, der skal søges rettet op på. Fiskernes problem med ikke at kunne komme ud at fiske p.gr.a. mandskabsmangel, må man på stederne søge at rette op på i samarbejde med foreningerne, da dette ikke alene går ud over fiskerne, men også kan have følger, der også går ud over kommunerne.
I dag drives i Nuuk kommune ganske vist små virksomheder, men virksomheder, der har et formål og som bliver udnyttet godt for at kunne fremme beskæftigelsen blandt de unge, - og jeg mener, at Nuup Kommunea har ramt godt i sin etablering af disse og fortjener ros for det. Disse virksomher udfører et stykke arbejde uden de store udgifter for borgerne, hvilket man er meget tilfreds med som skatteborger.
Jeg mener, at det i de tider, hvor det bliver mere og mere vanskeligt at drive forskellige virksomheder på rentabel måde, er der mere og mere tilbageholdenhed med hensyn til at etablere virksomher, og derfor har de arbejdsføre, herunder selvfølgelig også de unge færre og færre muligheder. Man må søge at undgå dette, og derfor er det også her nødvendigt at søge at følge med i disse forhold så vågent som muligt.
For nogle, for ikke at sige for de fleste, er den nye holdning med i højere grad at udbetale penge mod at udføre et stykke arbejdsskabende job, allerede en god ordning. Derfor vil jeg uden at komme med yderligere bemærkninger blot henstille, at man for at kunne gøre ordningen mere permanent fortsætter med arbejdet deromkring. Selvfølgelig vil der forekomme forskellige vanskeligheder, men forholdende vil fortsat blive bedre, når man fortsætter med arbejdet i stedet for at blive stoppet af eventuelle vanskeligheder.
Henriette Rasmussen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Først vil jeg gerne takke for, at samlige partier gav en stor opbakning til dette arbejde, og opfordringerne til at det fortsætter, og det er vi selvfølgelig glade for.
Jeg skal lige kommentere de forskellige ting, der blev fremsat. Først det som SIUMUT sagde om at man skal give kommunerne den fornødne tid, og at det skal ske i fuld forståelse med kommunerne omkring skabelsen af nye arbejdspladser. Der skal jeg præcisere, at det i henhold til reglerne ikke er direktoraterne eller Hjemmestyret, der opstarter arbejdspladserne.
Sagerne starter hos kommunerne selv. Med hensyn til det som Atassut kom ind på og beklagede,- at vores orientering ikke har været tilstrækkelig, vil jeg sige, at vi ellers arbejder meget alvorligt hermed. Her har vi en vejledning i, hvordan man kan gøre brug af forordningen udover loven og redegørelsen, og det er også beskrevet, hvilke opgaver der kan igangsættes med prioriteringer og eksempler. Disse vejledninger har vi ellers sendt ud kommunerne. Derfor har vi også nogen mere uddybende oplysninger, og jeg mener også, at man kan gøre mere brug ud af dem, men formålet er, at vi selvfølgelig skal give en meget bedre information.
Og med hensyn til det der blev fremsat fra Inuit Ataqatiggit, vil jeg i den forbindelse gøre opmærksom på, at de regler, der er omkring aktivering, de har forskellig hjemmel i forskellige landstingsforordninger, men det som vi behandler, det vedrører udbetaling af sociale ydelser, og hvordan man kan gøre brug af disse. Mandetimeordningen, som flere partier eksempelvis kom ind på, er selvfølgelig også relevant, da det er beskæftigelsesfremmende foranstaltninger, og det er regler omkring beskæftigelsesfremme, men det nye er, at sociallovgivningen og dennes smidiggørelse kan bruges til aktivering, og det er det, som vi har banet vejen for, og derfor skal vi så vidt muligt ikke sammenblande vores arbejdsmæssige retningslinier, og den ordning vi her har lavet.
Jeg håber, at man ikke blander dem sammen, og det håber vi og ønsker fra Landsstyrets side.
Fra Inuit Ataqatigiit efterlyser man også, at man i henhold til det gældende regelsæt kan bruge midlerne til kursus for de arbejdsløse. Midlerne kan også bruges sådan, og de har også indtil nu været brugt som sådan, og vi kan godt henstille, som IA's ordfører kom ind på, at arbejdsløse bliver sløve, og arbejdsløsheden gør folk til misbrugere, og dermed mener jeg, at det er et meget stort problem for Grønland, at vi ikke har nogen arbejdspladser, og at vi der igennem har spiritusproblemer, og derfor i en tid, hvor vi ikke har nogen arbejdspladser til arbejdsløse, så mener vi, at det er en god forordning at bruge og så bruge den som en slags træning.
Omkring det at gøre vel brug af forordningen og de midler, der er blevet afsat, vil jeg nævne, at jeg med glæde hører, at man i Nuuk og Narsaq har lavet en forening for de arbejdsløse. Jeg vil gerne opfordre foreningerne til, at de kan komme med nogen forslag til deres egne kommuner omkring forskellige arbejder. Jeg mener, at man derigennem kan opnå en god imødekommelse af deres så forskellige muligheder.
Med hensyn til det som Inuit Ataqatigiit kom ind på,- nemlig de af Landstinget ekstraordinært afsatte 5 mill. kroner i tilknytning til forordningen, vil jeg sige, at man kan bruge disse midler til opstart af beskæftigelsesfremmende foranstaltninger, hvor man ansætter projektledere, og at der er muligheder for at ansætte projektledere indenfor de 5 mill. kr., men de er ikke brugt fuldt ud, og vi håber, at man fra kommunernes side vil gøre stor brug af dem. Det vil sige, at der ikke er så mange økonomiske begrænsninger, men det er et spørgsmål om, hvordan kommunerne vil udføre beskæftigelsesfremmende foranstaltninger.
Og med hensyn til det der blev fremsat fra IA omkring vejreparation i bygderne, især vejtilretning eller forbedring af affaldsproblematikken i bygderne og forskellige andre tiltag, vil jeg sige, at flere Landstingsmedlemmer i forbindelse med behandlingen af Tillægsbevillingsloven har fremsat nogle forslag, og Aqqaluk Lynge har også fremsat forslag til Tillægsbevillingsloven, og med hensyn til disse forslags realisering, så har vi overvejet i Landsstyret, at vi i forbindelse med 3. behandlingen af Tillægsbevillingsloven, hvordan det kan sikres, at der bliver ydet nogle midler til disse forslag.
Jeg mener, at der ikke er sådan nogle store økonomiske problemer med hensyn til oprettelse af arbejdspladser til de arbejdsløse, og der er muligheder for kursus for arbejdsløse, og at disse bliver oplært i arbejde. Derudover er det sådan, at arbejdsgivernes tilskud, som arbejdsgiverne yder med hensyn til arbejdserhversbevillinger, ved en mindre ændring af den gældende forordning vil kunne anvendes hertil. Det er således op til kommunerne at udnytte mulighederne, fordi det er kommunerne, der kender de lokale forhold, og det er så også dem, der skal rette henvendelse, men med hensyn til det sidste, så har det ikke nogen direkte berøring med Social- og Arbejdsmarkedsdirektoratet, men der kan ansøges til Direktoratet for Kultur- og Uddannelse, og det er så nogen forskellige muligheder, som jeg her har præciseret også for så vidt angår de økonomiske områder. Til slut skal jeg endnu engang takke for den store opbakning, og for at man har tillid til sådan en mulighed, og at Landstinget har tillid til, at vi kan gå videre. Med hensyn til Efterårssamlingen så skal vi foretage nogle forberedelser omkring små ændringer af forordningen, og jeg håber, at den bliver brugt mere i kommunerne, og at man så der igennem kan opnå dette.
Ove Rosing Olsen, Landsstyremedlem for sundhed og miljø samt handel og industri:
Jeg er også glad for, at fleretallet af partierne vurderer, at Projekt Råvarekøb er tilfredsstillende, og at det har været veludført.
Man har igangsat nogen forhandlinger lige før jul, og efter jul med kommunerne, og det var ellers noget som gav polemik overfor Landsstyret, men jeg skal også i den forbindelse takke Kommunernes Landsforening for, at man til sidst i forståelse løste problemet. Dette havde som konsekvens, at der blev oprettet arbejdspladser til mange mennesker, og de tiltag har vi lagt meget vægt på fra Landsstyrets side, idet der, hvis vi havde fortsat forholdende uden sådanne ekstraordinære tiltag, ville have været flere arbejdsløse. Jeg skal også lige kommentere de ting, der blev nævnt.
I de senere år så har man ikke indkøbt større mængder råvarer udefra, men man har iværksat nogle flytninger, der kan produceres i Grønland, d.v.s. rejer og andre fiskearter, og disse arbejder vil blive fortsat til næste år, således at Grønland så vidt muligt i fællesskab må løfte i flok, således at man så vidt muligt sikrer, at samfundet får del i disse, og jeg vil gerne lægge mærke til det, der blev fremsat fra Siumut, at næsten alle tiltag køres i byerne, og at man er vågen for at disse tiltag også kan gennemføres i bygderne. Dette er korrekt. Det er kun en enkelt bygd, d.v.s. Alluitsup Paa, som har fået en udvikling på fiskeindustriområdet. Der er også andre store bygder f.eks. Qeqertarsuatsiat, hvor man på produktionssiden kan give dem noget grundlag, på baggrund af fiskemanglen, og i den forbindelse så har flere Landstingsmedlemmer rettet henvendelse til Landsstyret omkring, hvilke konkrete tiltag vi har især omkring de største bygder, og vi er igang med en undersøgelse på det område i Landsstyret, og jeg håber, at vi så vidt muligt skal færdiggøre den inden vores Finanslovsarbejde til efteråret, således at sådanne nogle tiltag, som også er gældende for bygderne, selvom vi selvfølgelig ikke kan medtage alle bygder, fordi det er vist ikke en opgave som kan løses.
Med disse få bemærkninger, så har jeg på Landsstyrets vegne orienteret lidt om det projekt vi har igangsat, og som nu ser ud til at blive lykken, og det er med hensyn til udvikling og udbygning af anderledes fiskearter.
Otto Steenholdt, ordfører for Atassut:
Det som vi fokuserer mest på i vores indlæg, det er spørgsmålet om at efterleve loven, og hvilke grunde, der har været lagt frem for, at man ikke har fulgt loven. Man kom med konklusioner i redegørelsen, og det fremgår heraf, at man ikke har orienteret godt nok omkring forordningen. Det viser sig nu, at der har været en vejledning. Det har vi vist ikke set, idet den vist ikke er omdelt. Derfor har vi påpeget, hvorfor loven er så usmidig, og man næsten ikke har udnyttet den. Man har ellers afholdet nogle kurser, men disse har vist nok ikke været gode nok, hvorfor man fra Atassut fremkom med nogen præciseringer, men det viser sig altså, at der allerede findes sådan en vejledning, men det har nok ikke været nok overfor de kommunale arbejdere og for kommunale politikere, at disse ikke har set hvilke goder loven kan give, og det er på baggrund af dette, at vi fremkom med, at der er behov for yderligere oplysninger, hvis man skal gøre gavnlig udnytte af loven. Vi sagde næsten, at man ligesom har smidt loven i hovedet på kommunerne, at de kan bruge den til hvilke som helst formål.
Selvfølgelig har man ikke forstået heller ikke udnyttet forordningen, og det er det som er det ærgerlige, men når man har fået forståelse for ordningen, så vil den være meget gavnlig, især for bygderne, som kan bruge den til veje eller renligholdelse, og når de har fået forståelse herfor, så er det en meget udmærket lov.
Henriette Rasmussen, Landsstyremedlem for sociale anliggender og arbejdsmarked:
Ja, vi mener det samme, og vi forestiller os, at vi kan uddele disse vejledninger til Landstingsmedlemmerne, og derudover har vi også nogen overvejelser om at lave en mindre brochure og sende den ud til kommunerne. Med hensyn til det som vi har sendt til kommunerne til orientering forholder det sig sådan, at hvis den bliver læst, så kan man få forståelse for ordningen. Vi regner med, at dette er et nyt område, og at der så er nogen der er tilbageholdende. De kommunale folkevalgte og medarbejdere må vænne sig til udnyttelsen af disse muligheder.
I mit første indlæg glemte jeg, det der blev fremsat fra Inuit Ataqatigiit om, hvorvidt jeg kan komme med en orientering omkring mandetimer. Mandetimer består af grundløn og så har har man medtaget forskellige tillæg og feriepenge, således at man betaler i henhold til SIK's aftale omkring ufaglærte. Kommunernes beskæftigelsesforanstaltninger betales med samme takst som den takstmæssige hjælp, og man kan endda også få tillagt supplerende hjælp fra puljen med trangsvurderet hjælp.
Men med hensyn til tilretning af loven omkring aflønning og lignende, så skal vi have nøje undersøgt.
Otto Steenholdt, ordfører for Atassut:
Vi hilser landsstyremedlemmets svar. Jeg morede mig over landsstyremedlemmets bemærkninger om .... på det afsatte beløb. Det er størrelser vi snakker om, om en lille ledelse og et stort landsstyremedlem.?????
Mødeleder:
Og således har behandlingen af dagsordenspunkt 20 taget 1 time og 2 minutter og nu er vi nået til fredagsforespørgslerne, og først er det Emilie Lennert.
Punktet sluttet.