Dagsordenens punkt 16-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Fredag
den 30. april
Mødeleder:
Landstingsformand Bendt Frederiksen.
Emil Abelsen, landsstyremedlem for Økonomiske Anliggende og Boliger:
Denne redegørelse har til formål at orientere Landstin-
gets medlemmer om udviklingen på boligområdet og om de nye tiltag, Landsstyret arbejder med. Jeg vil ikke gennemgå redegørelsen i detaljer, men kun udtrække nogle enkelte områder.
Som det fremgår af redegørelsen, er der i de seneste år konstateret konkrete resultater på anlægsområdet i form af lavere byggepriser, som følge af Landsstyrets markedsorienterede politik. Prisen på selvbyggerhuse er endda faldet med ca. 30%.
Boligmanglen er blevet mindre i de seneste år, dels som følge af en bedre boligforsyning, dels som følge af at befolkningstallet er faldende. Antallet af personer født udenfor Grønland er blevet færre.
Boligstandarden i bygderne er ved at blive forbedret. De helt små BSU-hustyper vil efterhånden udgå. Der be-
vilges flere selvbyggerhuse, og opføres flere byggesæt i bygderne, men vi skal fortsat være meget opmærksomme på bygdernes boligforhold i de kommende år.
Landsstyret overvejer udflytning af hjemmestyrefunktioner fra Nuuk, som vil betyde, at eksisterende boliger udnyttes bedre. Det kan komme til at tegne et helt nyt billede af boligmanglen i kommunerne, og medføre en ændret prioritering mellem investeringer i nyt boligbyggeri og i renovering af eksisterende boliger.
Landsstyret analyserer sammen med Kommunernes Landsforening og Kommunalreformkommissionen den nuværende fordeling af opgaverne på boligområdet med henblik på at udnytte ressourcerne på boligområdet bedst muligt.
Det er Landsstyrets opfattelse, at Hjemmestyret og kommunerne i et landsdækkende boligselskab kan opnå såvel anlægsmæssige som driftsmæssige fordele på boligområdet. I form af overskuelighed, ensartet administration, rationel planlægning, bedre ressourceudnyttelse, stordriftsfordele og beboerindflydelse.
Det er glædeligt at konstatere, at lejerne nu begynder at interessere sig for deres boliger og begynder at ville være medansvarlige.
I slutningen af marts i år blev Lejernes Landsorganisation i Grønland etableret på et møde i Maniitsoq, hvor beboerrepræsentationer fra flere byer var til stede.
I et boligselskab, hvor udlejningsboligerne kan opdeles i boligafdelinger med hver sit budget og regnskab, vil lejerne blive sikret en reel indflydelse på deres boligøkonomi, boligdrift og boligmiljø.
Landsstyret arbejder for, at der til Landstingets efterårssamling 1993 skal fremlægges et gennemarbejdet forslag om etablering af et landsdækkende boligselskab til varetagelse af udlejning og drift af de offentligt ejede udlejningsboliger.
I forbindelse med landsstyredannelsen i 1991 opstillede Landsstyret en række politisk-administrative målsætninger for sit virke for den 4-årige valgperiode 1991-1995.
Jeg vil gerne benytte denne lejlighed til at orientere Landstingets medlemmer om status for arbejdet med at realisere Landsstyrets målsætninger på boligområdet.
Boligbyggeriet opprioriteres i takt med tilvejebringelsen af de økonomiske muligheder herfor.
I 1991/92 blev Hjemmestyrets tilskud til kommunalt udlejningsbyggeri hævet fra 60% til 80%. Samtidig blev bevillingerne til de udgiftslette boligtyper som selv-
byggerhuse og kommunale byggesæt øget, således at antallet af boligenheder, der årligt kan igangsættes, opretholdes på et vist niveau.
Der bygges 1.600 boliger.
I 1991/92 er der igangsat ca. 800 boliger, og i årene 1993/94 forventes igangsat ca. 700 boliger med hjemmestyrefinansiering. Sammenlagt vil der for perioden være igangsat ca. 1.500 boliger med hjemmestyrefinansiering, og der vil være indrettet over 100 kollegieværelser i Sanaartortiitsivits indkvarteringslejre.
Der renoveres 1.000 boliger.
Efter den overordnede renoveringsplan forventes der at være færdigrenoveret 700 boliger, og yderligere ca. 350 boliger er i færd med at blive renoveret inden udgangen af 1995.
Hjemmestyret og kommunerne afhænder 5.000 boliger til borgere i andelsboligform.
I 1992 blev der gennemført en informationskampagne om muligheden for omdannelse af eksisterende boliger til andelsboliger for at få flere lejere til at interessere sig for deres boligsituation. Reaktionen fra lejerne var meget begrænset.
Hvis der etableres et boligselskab, vil det være muligt at påvirke lejerne til aktivt at interessere sig for deres boligsituation og derigennem sikre en række af de formål, der lå til baggrund for ønsket om at omdanne udlejningsboligerne til andelsboliger.
Befolkningen skal kunne forstå huslejeregningerne.
Generelt må det konstateres, at befolkningen ikke kan forstå den nuværende beregningsform, men hvis udlejningsejendommene opdeles i afdelinger, kan der fremover fremlægges et budget og et regnskab for beboerne, der viser de samlede udgifter og huslejebetaling for den bebyggelse, de bor i.
Etablering af et boligselskab vil være en reel mulighed for at sikre kravet om, at lejerne skal kunne forstå huslejeregningerne, idet en af forudsætningerne for etablering af et selskab vil være, at huslejen i en afdeling skal give et sandt billede af udgifterne til drift, vedligeholdelse og henlæggelser til kommende større vedligeholdelsesarbejder.
Huslejerestancerne falder til det halve.
Fra 1. januar 1991 til 31. december 1992 er huslejere-
stancerne i Hjemmestyrets udlejningsboliger faldet med 9,5 mio. kr. svarende til et fald på 12,5%.
Det skyldes bl.a. information om de tilskudsmuligheder, der findes på området, såsom boligsikring og personlige tillæg, og at der føres en konsekvent holdning overfor restanter fra såvel Hjemmestyrets som kommunernes side.
I den forbindelse kan det også nævnes, at Landsstyrets beslutning i marts 1992 om at holde huslejerne uændret har betydet, at huslejerne i alle løbende lejemål har været uændret siden oktober 1991. Det har formentlig også betydning for restancernes størrelse.
Med disse bemærkninger vil jeg overlade den boligpolitiske redegørelse til drøftelse i Landstinget.
Hans Kleist, ordfører for Siumut:
Siumut har følgende bemærkninger til den boligpolitiske redegørelse:
Vi er i Siumut vidende om de store boligproblemer, der eksisterer, og som vi tæt har fulgt i årene, der gik.
Der har været store bestræbelser på at løse problemerne.
Og bestræbelserne har været en stor belastning for landets økonomi. Siumut er vidende om, at der i fremtiden vil blive brugt store summer indenfor boligområdet, men landsstyremedlemmets boligpolitiske redegørelse viser, at der er løsning forude.
Landsstyremedlemmet fremsætter meget interessante og vægtige oplysninger, samt meget gode hensigter i sin redegørelse. Siumut hilser derfor den fremlagte boligpolitiske redegørelse velkommen.
Den nuværende fordeling af boligenhederne blandt byerne stammer fra dengang, Staten drev boligområdet. Der skal ikke herske tvivl om, at det daværende grundlag til at vurdere tilflytningerne har været forkerte, og at konsekvenserne for kommunerne er meget dyre. En sådan fejlvurdering må undgås i forbindelse med boligbyggeriet i dag og i fremtiden.
I forbindelse med landsstyremedlemmets efterlysning i sin redegørelse om fastsættelse af en aldersgrænse ved tildeling af boliger skal Siumut fremføre, at vi ikke vil være med til at fastsætte en aldersgrænse, idet ud-
viklingen i samfundet og den personlige udvikling må være den afgørende faktor i dette spørgsmål.
Der er flere punkter som vi med tilfredshed har bemærket i Landsstyrets redegørelse, nemlig:
1. Antal af boligsøgende er faldet.
2. Fastholdelse af bestræbelserne på at danne boligsel- skaber.
3. Renoveringen af boliger foregår meget godt.
4. Større forståelse for andelsboligtanken.
5. Større antal af selvbyggerhuse der opføres.
6. Indførelse af 80/20 finansieringsordningen.
7. Lejerne har dannet boligforeninger, samt etableret en hovedorganisation.
8. De samlede huslejerestancer er faldende.
På grundlag af førnævnte punkter må man kunne sige, at der i fremtiden er gode forventninger om, at brugerne af boligerne får større ansvar m.h.t. vedligeholdelse af boligerne, og at dette vil medføre faldende udgifter til vedligeholdelse.
På trods af dette, har vi konstateret et fald af nyopførte boligenheder, der er financieret efter 80/20-ordningen. Som begrundelse anføres det, at ordningen udløber i 1996. Dette er ikke alene begrundelsen. Kommunernes dårlige økonomiske situation er også medvirkende til faldet af de opførte boligenheder.
Vi er ligeledes tilfredse med følgende punkter, der har berøring med Kommunalreformkommissionens arbejde, som landsstyremedlemmet har fremført i sin redegørelse:
1. Financiering af det kommende boligselskab.
2. Muligheder for ændring af huslejeberegningsmetoden.
3. Forenkling af administrationen.
Efter at vi fra Siumuts side har givet udtryk for den boligpolitiske redegørelse, håber vi at landsstyremedlemmet i sine undersøgelser vil medtage følgende:
Siumut ønsker, at følgende bliver undersøgt nærmere:
1. På grund af en for høj husleje i et nybyggeri, er bo ligen svær at leje ud. Den nugældende huslejebereg-
ningsmetode har sin oprindelse i Danmark fra meget gammel tid.
Det er meget bekosteligt for samfundet, at have et boligbyggeri som brugerne ikke kan betale husleje i. Det bør undersøges, hvorledes huslejen kan bringes ned. Huslejen kan nedbringes ved, at huslejeberegningsgrundlaget på 2,75% gradvis sættes ned i omvendt proportional i forhold til byggeprisstigningen for en boligenhed.
Et fald i husleje vil sandsynligvis medføre fald i det offentliges udgifter til forskellige former for boligtilskud.
2. Under planlægning af byggeri bør man finde frem til en boligstandard, der er afpasset vort lands natur og befolkningens og samfundets økonomiske evne til at afholde udgiften.
3. Der er for mange tomme boliger. Dette forhold er mere udbredt, hvor der er flere om at administrere bo-ligerne. Det er nok især her i Nuuk.
4. Mindre bekostelig byggemodning. Der kan indhentes
inspiration og viden fra Nordnorge.
5. Der bør åbnes mulighed for elementboligbyggeri i en- kelte kommuner, ikke mindst da dette kan have en gavnlig effekt for beskæftigelsen. Der er efter 1994 i overslagsårene ikke bevilget midler til elementbo-
ligbyggeri, og vi skal fra Siumut give udtryk for, at dette får en uheldig virkning for boligbyggeriet i bygderne og yderdistrikterne.
Med disse bemærkninger til den boligpolitiske redegørelse, skal vi fra Siumut foreslå, at partierne indleder forhandlinger med henblik på at løse den alvorlige boligsituation og nå frem til den bedst mulige og billigste løsning for samfundet.
Jakob Sivertsen, ordfører for Atassut:
Det største problem i vort land er boligmanglen, der ikke kan løses i løbet af kort tid. Landsstyremedlemmet fremkom med smukke udtalelser i sin redegørelse, som om vi ikke har et boligproblem i vort land.
Landsstyremedlemmets smukke udtalelser af trøstende karakter er behagelige at høre på, der er noget rigtigt i dem, men de fortæller ikke hele sandheden.
Vi har dette grundlag til en sådan udtalelse:
1. Vi er nu blevet vant til at høre om folk, der er ud- sat af deres boliger, og som i visse tilfælde bliver nødt til at flytte til et andet sted for at bosætte sig.
2. På grundlag af de høje huslejepriser bliver der fle- re og flere, der allerede har fået bolig, der søger billigere boliger.
Der er mange medborgere i vort land, der er i en sådan situation. På denne baggrund er vi i Atassut glade for, at Landsstyret har givet os lejlighed til en drøftelse af boligforholdene.
Man skal have i erindring, at der i bygderne og byerne i yderdistrikterne findes mange uacceptable huse, der endnu i dag bebos af familier, og vi synes at redegørelsen er pyntet for meget op, selvom vi kun nævner disse som eksempler.
Man skal også have i erindring, at der bliver flere og flere ældre i vort land, og man skal i de kommende år
være særdeles vågen for boligproblematikken i bygderne og i byerne, uanset om man vil sikre boliger for denne gruppe alene.
Landsstyremedlemmet lægger i sin redegørelse op til en overvejelse af muligheden for udflytning af hjemmestyrefunktionerne fra Nuuk. Denne holdning bør ikke være en overvejelse alene, men må have realistiske årsager, da den ellers ikke kan realiseres.
Landsstyremedlemmet anfører, at boligforholdene i Grønland bliver analyseret i samarbejde med Kommunernes
Landsforening og Kommunalreformkommissionen.
Vi finder dette som et godt tiltag, men ønsker at landsstyremedlemmet ikke alene forlader sig på administrative oplysninger, men selv ved en rejse til bygderne og byerne i yderdistrikterne orienterer sig om boligforholdene, da det nuværende landsstyremedlem for boliger endnu ikke selv har besøgt yderdistriktsbyerne.
Landsstyremedlemmet oplyser, at han til efterårssamlingen 1993 vil fremlægge et gennemarbejdet forslag om etablering af et boligselskab, der skal varetage udlejning og drift af de offentligt ejede udlejningsboliger.
I den forbindelse skal vi fra Atassut ønske, at der bliver redegjort for udlejningsboligerne i byerne og bygderne, herunder deres stand og opførelsesår, for herved at kunne vurdere om det vil kunne betale sig at renovere dem, eller om de skal erstattes af nye, da der indimellem kan være ældre velpassede boliger, der efter renovering kan bruges som boliger i mange år endnu.
Det er for alle familier, især for unge børnefamilier og vore ældre, meget vigtigt at have et trygt hjem.
I Atassut kan vi slet ikke acceptere, at huse, der for-
lades, bare bliver tilskoddet og ikke kan genindflyttes i lang tid derefter, selvom vi har så stor en boligmangel i vort land. Vi ønsker indtrængende en snarlig løs-
ning af dette problem.
Med hensyn til de mange opvoksende unge og de uddannel-
sessøgende er det på tide at planlægge boliger til dis-
se, da det er helt uacceptabelt at de unge og de uddan-
nelsessøgende, der allerede har stiftet familier, til-
deles boliger, de næsten ikke kan betale for.
Vi er vidende om den store nytte af de af Hjemmestyret bevilgede selvbyggerhuse til bygder og yderdistrikter, og fra Atassut skal vi ønske, at der bliver bevilget endnu flere.
Vi har forstået, at boligbyggesæt til kommunerne har fået meget stor beskæftigelsesmæssig virkning, og fra Atassut ønsker vi, at bevillingen øges, da det vil øge beskæftigelse også i bygderne, såfremt der bevilges flere. Vi er vidende om, at bygderne rammes hårdest beskæftigelsesmæssigt ved torskens forsvinden.
Da bevillingen på 74 mio. kr. til beskæftigelsesfremmende foranstaltninger blev bevilget, blev byerne og bygderne i yderdistrikterne forfordelt, hvorfor vi fra Atassut ønsker, at der for deres vedkommende planlægges opførelse af boligbyggesæt.
Derfor skal vi fra Atassut ønske, at der med hensyn til den voksende ledighed i vort land, især i bygderne, skal være vågenhed for afsættelse af midler også i 1994 til opførelse af boligbyggesæt, da det af redegørelsens tabel 1 fremgår, at der kun er afsat midler i 1993.
Når man gennemgår boligbehovstabellen 3 kan man forstå at tre byer, nemlig Avanersuaq, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit, har de største boligproblemer, og at man endda kan sige, at deres problemer er presserende.
Herved skal vi fra Atassut ønske, at løsninger af disse byers problemer planlægges i samarbejde med disse kommuner.
Vedrørende boligbehovsanalysen for hele landet skal vi fra Atassut ønske, at man i boligbyggeriet planlægger byggeriet med udgangspunkt af alle over 20 år.
Atassut har i flere år stræbt efter en opnåelse af hus-
lejebetalingsregulering efter betalingsevnen. I et ek-
sempel uddelt fra SIK til landstingsmedlemmerne kan be-
hovet for disse påvises, og vi skal igen fra Atassut kræve, at man søger at arbejde henimod indførelse af en sådan ordning, og vi kræver, at Landsstyret til efteråret fremkommer med et forslag til indførelse af en så-
dan ordning.
Principperne for beregning for betaling af varme trænger også til genvurdering, da vi i Atassut mener, at der ved genvurdering kan opnås en mindre betaling for varme.
Med disse ord har vi kommenteret den boligpolitiske re-
degørelse med interesse.
Aqqaluk Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Inuit Ataqatigiit finder den boligpolitiske redegørelse for tilfredsstillende. Redegørelsen siger jo, at situa-
tionen kører i den positive retning, omend langsomt.
Men vi mener, at det er bemærkelsesværdigt, at boligbyggeriet i forhold til omkring slutningen af 80-erne i dag er markant lavere og er nede på ca. 250, til trods for at undersøgelserne omkring 1986-87, d.v.s. omkring forhandlingerne med staten om overtagelsen om ansvarsområdet, sagde, at hvis vi skulle komme ud af boligmanglen, så burde der bygges 5-600 boliger om året.
Selvom antallet af folk, som forlader landet, er stigende, har vi svært forestille os, at det vil resultere i en markant nedgang i boligmanglen. Vi skal derfor allerede nu meddele, at Inuit Ataqatigiit vil arbejde seriøst for, at bevillingerne til boligbyggeriet i forbindelse med udarbejdelsen af finanslovsforslaget for 1994 bliver forøget, selvfølgelig i håb om at andre også vil deltage i dette arbejde.
Det fremgår af beregningerne over boligsøgendes antal, at det er forbundet med en vis usikkerhed, på hvilke grundlag beregningen skal ske på. Af det foreliggende statistiske materiale fremgår det af kommunernes vente-
lister, at der er langt flere end Landsstyrets beregninger, men det er svært at vurdere, hvilket der er det reelle.
Vi skal derfor opfordre landsstyremedlemmet for Boliger til at udarbejde et bedre materiale, som understreger det reelle behov. Det er dog det korrekte materiale, som lægges til grund for en reel bekæmpelse af boligmanglen.
For Inuit Ataqatigiit er det politisk ønskeligt, at en behovsvurdering finder sted på grundlag af en bolig til alle ikke samboende over 20 år, idet vi mener at den udvikling vi er midt i, går i retning af, at de unge helst vil have egen bolig.
Ydermere er det vores indtryk, at overfyldte lejligheder i mange tilfælde får uheldige sociale konsekvenser.
Inuit Ataqatigiit finder det meget beklageligt, at de planlagte boligbyggerier i mange tilfælde ikke bliver realiseret. 80/20-finansieringsordningen, som bliver benyttet i dag, ville jo ellers økonomisk for kommunerne betyde, at kommunerne ikke har råd til at lade være med at realisere boligbyggeri.
Når Hjemmestyret bevilger 80%, får kommunerne mere end deres andel på 20% hjem igen i form af skatteindtægter,
fordele ved at have folk i arbejde, mindre sociale ydelser og flere boliger. Det må derfor ellers siges, at kommunerne, så længe financieringsformen er sådan, ikke har råd til at lade være med at bygge boliger.
Herudover er det stadigvæk ganske nødvendigt, at de eksisterende byggepriser i videst muligt omfang bringes ned, således at huslejepriserne for nybyggeriet kan fastsættes, så de lavere indkomster kan sikres en bolig, de kan betale.
Visse byggemetoder kunne man også overveje at ændre, såsom funderingen som vi mener bør undersøges, om det ikke kunne gøres billigere.
Vi er tilfredse med det i redegørelsen fremlagte vedrø-
rende boligsituationen i bygderne. Der er jo stort behov for udskiftning af de gamle små huse, hvilket man er gået i gang med.
I denne forbindelse skal det gøres klart, at standarden i bygdeboliger og især selvbyggerhusenes faciliteter må tilpasses. Sidste år under Landstingets drøftelser af selvbyggerhuse og husbyggeri financieret med boligstøtte var vi enige om, at reglerne skulle forenkles, og at der skulle skabes bedre muligheder for forbedring af faciliteterne.
Vi vil gerne vide, hvor langt man er nået med arbejdet med forenkling af reglerne, og hvor gode faciliteter selvbyggerhusene kan have.
Vi skal ikke på nuværende tidspunkt uddybe vores synspunkter omkring dannelsen af et boligselskab men mener blot, at det er støtteværdigt.
For det første fordi en koordineret forvaltning af de bevilgede økonomiske midler er ganske afgørende. Den eksisterende administration, der finder sted i kommunerne og Hjemmestyret, fører til tider til nogle konflikter på trods af fælles interesser. Disse konflikter bør snarest overvindes.
For det andet bør man indføre en løbende planlægning, der strækker sig over flere år. Vi mener fra Inuit Ataqatigiit på grundlag af det, vi hidtil har hørt om boligselskabsideen, at det fremtidige boligselskab skal sikres økonomisk, sådan at det vil komme til at operere med flerårige bevillinger, der ligger fast, således at anlægsprojekteringer kan finde sted og sådan, at bygge-
branchen har overblik over en langsigtet byggeaktivitet i en årrække.
Hvis det skulle lykkes at realisere boligselskabsideen, må man først sikre sig, at også de såkaldte svagere kommuner får en reel medindflydelse.
Det er glædeligt at konstatere, at andelsboligtanken vinder gehør. Vi må sige, at denne boligform er en god mulighed, som bør udbedres. Beboerne får her mulighed for i fællesskab at planlægge og have stor indflydelse på boligbyggeriet, som opføres i samarbejde mellem beboere, kommuner og Hjemmestyre.
Men det må her klart og tydeligt siges, at ordningen stadigvæk må anses for at være forbeholdt de høje og stabile indkomstgrupper. Vi mener, at andelsboligformen i fremtiden må gøres tilgængelig for en større del af befolkningen, end det er tilfældet idag.
Afslutningsvis skal vi udtrykke, at det er glædeligt, at huslejerestancernes himmelflugt synes at være standset. I en tid, hvor vi alle slås med økonomiske proble-
mer, viser det, at befolkningen udviser en større an-
svarlighed. Det må man også takke for.
Vi håber, at dette også kan smitte af på andre gældsområder, således at befolkningens samlede gæld til det offentlige kan mindskes, hvilket samtidig vil betyde, at det offentlige er i stand til at yde en bedre service over for befolkningen.
Med disse ord tager vi den boligpolitiske redegørelse til efterretning og skal opfordre Landsstyret til at arbejde videre med de indstillinger, vi her har fremkommet med, i den videre planlægning.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiia:
Akuliit Partiiat, Centerpartiet, tager orienteringen til Landstingets medlemmer om udviklingen på boligområdet og om de nye tiltag Landsstyret arbejder med, samt status for arbejdet med at realisere Landsstyrets målsætninger på boligområdet til efterretning med følgende bemærkninger.
Det er glædeligt, at prisen på selvbyggerhuse er faldet med ca. 30%.
Det er glædeligt at høre, at boligmanglen er blevet mindre i de seneste år.
Det er glædeligt, at boligstandarden i bygderne siges at være blevet forbedret, men forbedret i forhold til hvilket stade?
Under den politiske rundrejse på kysten i forbindelse med KNI-omstruktureringen, synes boligproblematikken at være det største problem i bygderne i Sydgrønland. Det er rigtigt, som det står i forelæggelsesnotatet, at vi skal være meget opmærksomme på bygdernes boligforhold i de kommende år.
Landsstyret overvejer udflytning af hjemmestyrefunktioner fra Nuuk, som vil betyde, at eksisterende boliger udnyttes bedre. Da vi har påpeget decentralisering ret så kraftigt, vil vi gerne udtrykke: "Decentralisering er gået igang. Bedre sent end aldrig".
Landsstyret analyserer sammen med Kommunernes Landsforening og Kommunalreformkommissionen den nuværende fordeling af opgaverne på boligområdet med henblik på at udnytte ressourcerne på boligområdet bedst muligt.
I den forbindelse skal det her til orientering nævnes, at Akulliit Partiiat, Centerpartiet, i sit program har sat overtagelse af boligområdet af kommunerne som for-
mål for dermed at undgå den dobbeltadministration, der gør sig gældende idag, og vi er glade for, at der i den forbindelse er tre partier, som vil samarbejde med det formål, og at boligområdet derved vil billiggøres for samfundet.
I den forbindelse skal nævnes, at Akulliit Partiiat efter kommunalvalget den 6. april i år under forhandlingerne med andre partier indflettede ønsket i forhandlingsgrundlagene mellem partierne.
Dette er, efter de tre andre partier har fundet sammen, fastholdt i samarbejdsaftalen som noget, der skal føres ud i livet, og vil således komme frem senere.
Ved Hjemmestyrets eventuelle ydelse af øremærkede blok-
tilskud til kommunerne ved årets begyndelse ville kommunernes ønsker om boligbyggeri, godkendt af Hjemmestyret, kunne opfyldes. Oven i købet ønsker, der er afstemt med økonomien. Forholdene er jo sådan i dag, at planernes udførelse kan stoppes midt i året.
Det er nok værd at tage med ved Landsstyrets analysering af boligområdet.
I Akulliit Partiiat, Centerpartiet, glæder vi os til den under Landstingets efterårssamling påtænkte fremlæggelse af et gennemarbejdet forslag om etablering af et landsdækkende boligselskab til varetagelse af udlejning og drift af de offentligt ejede udlejningsboliger.
Med disse bemærkninger er vi tilfredse med den boligpolitiske redegørelse.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Der har været omfattende debatter i samfundet vedrørende den store boligmangel. Et af de store og svært løselige problemer i vort land, og det har været nødvendigt med en klar redegørelse over for samfundet om dette svært løselige problem.
Efter at have gennemgået den herved forelagte redegørelse følte jeg en lettelse, fordi jeg i forbindelse med dette problem ind imellem måske ubevidst har haft store anstrengelser.
I redegørelsen er det først anført, at priserne i boligbyggeriet er faldet med op til 30%, og dette er vurderet til at have grundlag i, at Landsstyret er begyndt at føre en markedsorienteret politik. Det kan være rigtigt, men det kan ikke være årsagen alene.
Når vi ser på de virkelige forhold, har vi i vort land i de senere år været i alvorlige økonomiske nedgangsti-
der, og dette har selvfølgelig medført, at vi har syn-
tes, at de ting, vi ønsker os, er for dyre.
Dette har naturligt medført et fortsat fald i familiehuspriserne, da de blev sværere at afhænde, og dette har uden tvivl også haft en virkning på arbejdsgiverne. Det er et positivt forhold for os alle.
Boligmanglen er ligeledes faldet, og vedrørende dette forhold er der nævnt en række rigtige årsager. Men at råbe hurra efter at have hørt disse oplysninger er vel for tidligt endnu.
Et af de mange initiativer til lettelse af samfundets boligsituation har været initiativer til dannelse af lejerforeninger, der dog, som så mange andre, til dels er hendøet igen på grund af manglende kræfter og muligheder.
For at ville løse dette problem er der heldigvis kommet nye kræfter til, hvorefter flere lejerforeninger har
dannet Lejernes Landsorganisation, og efter erfaringerne vil den nye organisation have rigeligt at tage fat på.
Der er nemlig mange i blandt os, der har boet i mange
år i udlejningsejendomme, men hvor størrelsen af deres husleje svært forståeligt stadig bliver forhøjet. Det må være rigtigt at sige, at de har betalt deres lejligheds opførelsessum op til flere gange uden nogen sinde at kunne blive ejere af den.
Lad mig som eksempel tage en lejlighed, der ved sin op-
førelse for 20 år siden blev vurderet til 120.000 kr. i opførelsessum, og hvor huslejen dengang blev fastsat til 850 kr. månedligt, men hvor huslejen i dag andrager 4.850 kr. Hvis gennemsnitshuslejen i de 20 år har været 24.000 kr. årligt, er der blevet betalt 480.000 kr. i alt i husleje.
Da lejligheden aldrig bliver istandsat af det offentlige, har lejeren betalt 4 gange opførelsessummen men kan aldrig blive ejer af den, og deres husleje vil måske stige fortsat i de kommende år.
Driften af udlejningslejligheder og -huse må konstateres at være meget dyr, og jeg mener, at den i redegørelsen som den mest fremtrædende årsag nævnte, at de mange flytninger fra en bolig til en anden bolig synes at være rigtig.
Efter vores vidende er flytninger byerne imellem ikke årsagen alene. Også de alt for mange flytninger fra en bolig til en anden bolig i selve hjembyerne har en stor indvirkning herpå, ligesom det er antydet i nærværende redegørelse.
Derfor mener jeg, at vi så vidt muligt bør søge at be-
grænse antallet af de mange flytninger boligerne imellem i disse tider, hvor vi lever i en økonomisk stram periode med begrænsede midler til boligområdet.
I redegørelsen er det også uden at fortie det anført, at nogle af lejlighederne kan være så dyre, at de ikke er attraktive at leje, og dette kan ikke modsiges. Der-
for må muligheden for en regulering af huslejepriserne tages med i overvejelserne. Vi ved jo allesammen, hvor lille forskellen mellem indkomster og udgifter er i disse år.
Efter at have indhøstet erfaringer fra de år, hvor bo-
ligmanglen var højest, kan man i redegørelsen blandt andet se en opsummeret boligpolitik for de kommende år, og i redegørelsen er det anført, at der ventes en klar ændring med hensyn til de boliger, der er vanskeligheder med idag.
Heri er det som årsag rigtigt anført, at der er ved at ske ændringer inden for vore samfundsforhold, men dette skal vi nu ikke gribe sådan an, at fordi boligsituationen nu er ved at blive meget lettere, skal vi straks til at nedskære bevillingerne hertil.
Der er mange uklare problemer i vor fremtid, men der kan i vort samfund dukke gode muligheder op, som vi måske igen næsten umærkeligt vil kunne nyde godt af. Derfor må vi fremover have en godt planlagt og godt forberedt boligpolitik.
Det er hensigten at oprette et landsdækkende boligselskab. Jeg forestiller mig dette som en god ting, da jeg helt regner med, at et samvirke mellem de centrale myn-
digheder, kommunerne og det nu etablerede Lejernes Landsorganisation vil kunne afføde positive resultater til gavn for alle.
Med disse bemærkninger vil jeg tage denne redegørelse til efterretning med gode forhåbninger om, at det meste af det redegjorte vil blive realiseret i fremtiden.
Landsstyremedlemmet for Økonomiske Anliggender og Boliger:
Det er interessant, at vi nu fra Landsstyrets side fremsætter en boligpolitisk redegørelse og siger, hvad vort formål er, og den debat der følger heraf.
Jeg må udtale, at et af formålene med denne debat har været, at partierne udtrykker, hvilke formål der skal være med hensyn til boligerne, og hvordan man bedst muligt skal kunne opnå dette.
Vi skal ikke være tilfredse med tingenes tilstand. I vores redegørelse har vi tydeliggjort forskellige ting med hensyn til det stade, vi er nået til, og vi har også klart tilkendegivet, hvilket formål vi har.
Vi har også konstateret af debatten, at flertallet af partierne har god forståelse for hensigterne og formålet.
Med hensyn til det kommende boligbyggeri skal vi have økonomien i orden. Den skal vi sikre i fremtiden, men det blev nævnt her i debatten, hvordan boligforholdene påvirker familierne, og at nogle familier klager over alt for store huslejer.
Hertil vil jeg sige, at der bliver begrænsede midler til boligområdet og på baggrund deraf, vil der ikke komme en hel masse forbedringer ned fra himlen.
Men med hensyn til at man har en bolig, og at der skal sikres bolig udfra betalingsevne, samt at vi skal bygge flere boliger, og at flere personer skal have boliger.
Så må vi sætte spørgsmålstegn ved, hvor god en standard en bolig skal have. De muligheder, vi har økonomisk, er meget begrænsede, så en af mulighederne kan være at se på, hvilken standard der kan betales og bygge boliger ud fra det.
Således at familierne i forbindelse med huslejerne ikke bliver bebyrdet alt for meget, men at man så vidt muligt tager beslutninger, der tilgodeser deres betalingsevner.
Her i vores redegørelse har vi selvfølgelig talt om de forhold, der er gældende, og de ting der vil være gæl-
dende i en overgangsordning.
Derfor har vi for kort tid siden sagt, at hvis vi skal have bolig allesammen, så må man nok også begrænse kra-
vet til standarden.
Med hensyn til de enkelte partiers indlæg har jeg ikke nogen planer om at kommentere dem på nuværende tidspunkt.
Bl.a. fordi man fremsætter nogen kritikpunkter uden at pakke dem ind. Men som jeg allerede har sagt i starten, så fremsætter vi denne redegørelse og efterlyser partiernes synspunkter. Til efteråret vil alt det, der er blevet påpeget som muligheder og som kritikpunk-
ter, blive nærmere belyst. Ikke mindst på baggrund af respekt for de økonomiske begrænsninger, vi også skal tage hensyn til i boligbyggeriet.
Det er blevet nævnt f.eks. fra Atassuts side, at man bør undersøge mulighederne for bolig til alle, der er over 20 år.
Vi har også i vor redegørelse nævnt dette, at man skal have ret til en bolig, når man er fyldt 25 år eller 20 år, og her sagde Atassut klart, at man skal planlægge med udgangspunkt i alle over 20 år.
Derfor vil jeg gentage det, som jeg har sagt tidligere, om hvilke standarder og hvor store boliger vi skal byg-
ge. Det må vi vurdere udfra vor økonomiske formåen og de forskellige forhold, der bliver nævnt i den boligpo-
litiske redegørelse.
Antallet af personer i Grønland vokser mindre end tidligere, og en del af de tilkaldte er flyttet hjem til deres familier. Befolkningsprognosen viser klart, at befolkningsudviklingen har været stagnerende.
De forskellige ting, der er blevet nævnt, det man kan pege ud som kritikpunkter, og de løsningsforslag der blev nævnt, det vil der blive redegjort for til efteråret.
Det vil blive medtaget i den kommende redegørelse, men det er nyt, at man påtænker at starte et landsdækkende boligselskab, og at man regionsvis eller i samtlige kommuner kan danne lejerforeninger, således at man giver et ansvar videre. Jeg mener, at dette også giver den enkelte eller familierne medansvar for, at deres boligstandard bliver forbedret.
Selvfølgelig kan vi komme med mange millioner kroner, helt klart. Men vi skal ikke blot tage udgangspunkt i økonomien, men også udgangspunkt i, hvor stor betydning boligen har for den enkelte og familierne.
Vi mener, at dette helt klart skal forstås af samfundet, så man passer bedre på sin bolig, og man vurderer, om man kan bære de byrder, der er forbundet hermed, bl.a. i forbindelse med oprettelse af et boligselskab.
Det, der er blevet nævnt fra partierne, er ikke noget, man sådan uden videre kan ændre på.
I 1987 kostede boligbyggeri omkring kr. 17.000,- pr. m2, nu er det faldet til kr. 12-13.000,- pr. m2. Man kan nok lige slække på kravene og få det ned til kr. 11.000,- eller kr. 10.500,- pr. m2. Så kan vi opnå forbedringer i boligforsyningen.
Fra 1987, før vi kom ind i den mørke tid, kan jeg frem-
komme med et eksempel. Med det sidste skib til Thule skulle der transporteres materialer til boliger, der skulle bygges, inden det blev vinter.
Da jeg undersøgte det, kostede det kr. 17.000,- pr. m2 at opføre. Så sendte jeg et telegram og anførte, at det ikke kunne passe. De ringede fra Thule inden for ? time og sagde, at man havde fået bragt prisen ned til kr. 13.000,-, og efter endnu ? time, var den bragt ned til 11.000,- kr. pr. m2.
I takt med at der kommer flere unge over 20 og 25 år, og de alle sammen skal have en bolig, kan man også bruge dette som barometer inden for økonomien i boligbyggeriet.
Jeg kom med et helt klart svar, men hvis man mangler mere, og hvis man mener, man er blevet ramt, er man velkommen til at kommentere dette.
Aqqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit:
Som landsstyremedlemmet i sin forelæggelse gjorde det klart, så har der ikke været folketælling siden 1975.
Vi kan derfor ikke beregne, hvor stort problemets omfang er, hvorfor jeg venligst skal anmode Landsstyret om, som jeg også nævnte i vores første indlæg, at lave et bedre talgrundlag til vores videre arbejde.
Man har adskillige gange siden 1975 efterlyst boligtællingen, og vi har fra Inuit Ataqatigiits side ment, at vi havde et stort behov for en boligtælling, så vi kan få et bedre udgangspunkt for, hvor stort problemet er i det hele taget.
Da vi overtog ansvaret for området i 1987, sagde den sidste rapport i 1988, at man ikke kendte problemets omfang, at universiteter og lignende ikke havde undersøgt, hvad boligproblemet havde afstedkommet af problemer hos f.eks. ungdommen.
Du spurgte vedrørende boligstandarden ærede landsstyre-
medlem, forstået på den måde at du åbenbart mente, at vi laver for gode standarder i dag, så standarden bør nedsættes.
Jeg må på den anden side også sige, at den nuværende standard ikke er for god, fordi der er et stort byggesjusk i Grønland. Den hidtidige udformning af boliger er ikke god og ikke tilpasset de grønlandske forhold.
Som et eksempel kan nævnes, hvordan ingeniører kan be-
regne, hvordan sneen falder, selvom en, der har været heroppe i 50 år, ved, hvordan sneen har indvirkning på arkitekturen og dets lige.
Den tætte bebyggelse har afstedkommet, at der er alt for store omkostninger til snerydning og jeg har endda brugt så mange kræfter, at jeg har fået dårlig ryg, som også er et resultat af de byggeformer, vi bruger i dag.
Hvis vi skal vurdere standarden, må vi vurdere den til at være alt for dårlig. Ingeniører og arkitekter må vi stille større krav overfor, således at boligbyggeriet skal være bedre tilpasset de eksisterende grønlandske forhold, da man derigennem kan gøre boligbyggeriet bil-
ligere for samfundet som helhed.
Derfor har jeg svaret landsstyremedlemmets anmodning om et svar, med et svar, som han måske ikke havde forventet, idet jeg mener, at boligstandarden i dag er for lav set i forhold til andre byggeformer i arktiske områder.
Standarder og alle de andre ting har afgørende indfly-
delse på huslejeberegningen, og det har også afstedkommet de høje priser, vi har i dag.
Derfor, set under et, må boligområdet og boligmanglen vurderes sådan, at vores resultater har været for små, og vi må stadig kæmpe videre, således vi overfor tekni-
kere og økonomer kræver, at de gør et bedre stykke ar-
bejde. Der må også pågå sociologiske undersøgelser af, hvordan boligproblemet rammer samfundet.
Jeg tror ikke på og kan heller ikke gå ind for, at man udfra statistikkerne fremfører, at der er færdiggjort 676 boliger i 1988. Vi kan af tabellen fra Grønlands Statistiske Kontor se, at der i 1989 er igangsat 200 - og et eller andet boliger og 257 i 1990.
Således kan vi udfra disse tal se, at boligstandarden er for lav, og vi må derfor have højere mål for øje, selvom dette er et stærkt krav. Der er ingen vej udenom, sådan som forholdene er i dag. En stor mundfuld godt nok.
Landsstyremedlemmet for Økonomiske Anliggender og Boliger:
Selvom det måske ikke er nødvendigt, så mener jeg, ved-
rørende vores udtalelser, at der ikke er nogen store forskelle i vore udtalelser. Vi skal vel alle efterlyse en standard, der harmonerer med prisen.
Mødeleder:
Således er behandlingen af punkt 16, boligpolitisk redegørelse færdigbehandlet.
Inden vi går over til næste punkt på dagsordenen, har jeg en meddelelse til landstingsmedlemmerne. Anmodning om at den omdelte ændring til dagsordenen godtages.
Den er vedtaget.
Så går vi over til næste punkt på dagsordenen, punkt 25, og jeg vil gerne bede næstformanden om at lede mødet, da jeg skal fremsætte betænkningen.
Punktet sluttet.