Dagsordens punkt 23-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
19. mødedag, fredag den 26. oktober 2001.
Udvalget har ikke ønsket at fremlægge mundtlig betænkning. Jeg skal spørge om der er nogen der ønsker ordet. Først er det Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked.
Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Efter 1. behandlingen af forslag til landstingsforordningen om socialvæsenets størrelse og organisation har forslaget været behandlet i Landstingets Social- og Arbejdsmarkedsudvalg, og udvalget har afgivet betænkning. det fremgår af betænkningen at udvalget stort set er tilfreds med det fremlagte forslag, og med at der kan ske en smidigere sagsbehandling af nogle sager i Det Sociale Ankenævn.
Udvalget fremkommer med et forslag om ændringer af 2 bestemmelser. For det første ønsker udvalget, at det skal være obligatorisk, at Landsstyret fastsætter nærmere regler for tilsyn indenfor det sociale område. Dette begrunder udvalget med, at der efter deres opfattelse hersker stor usikkerhed om såvel omfang som tilsynet fra Landsstyrets side. For det andet ønsker udvalget, at det skal være obligatorisk for Landsstyret, at afholde kurser for medlemmerne af kommunalbestyrelserne, hvis hverv omfatter det sociale område. Udvalget foreslår, at sådanne kurser afholdes senest et år efter hvert kommunalbestyrelsesvalg.
Landsstyret kan tilslutte sig dette forslag, så der bliver parallelitet til de medlemmer af bestyrelserne, hvis erhverv omfatter arbejdsmarkedsforhold, og hvor der allerede er pligt til afholdelse af sådanne kurser. Landsstyret ønsker også at medvirke til, at der på andre ansvarsområder tilbydes kurser for kommunalbestyrelses- og bygdebestyrelsesmedlemmerne, og det skal udvikles i samarbejde med kommunerne og KANUKOKA.
På baggrund af disse ønsker fra udvalget fremlægger Landsstyret ændringsforslag til det fremlagte forslag. Landsstyret skal gøre opmærksom på, at der som konsekvens af forslaget om obligatorisk kursusafholdelse vil blive fremsat ændringsforslag til 3. behandlingen af finanslovsforslaget for 2002.
Landsstyret overlader med disse bemærkninger forslaget til Landstingets videre behandling. Tak.
Så er det Asii Chemnitz Narup, Inuit Ataqatigiit, ordfører. Derefter er det Jakob Sivertsen, Atassut. Først Asii Chemnitz Narup.
Asii Chemnitz Narup, (IA):
Inuit Ataqatigiit bemærker med glæde, at Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked her til 2. behandlingen af forordningsforslaget har fremlagt et ændringsforslag indeholdende 2. punkter.
Landsstyrets ændringsforslag har baggrund i Landstingets og Social- og Arbejdsmarkedsudvalgets opfordring, og det er vi taknemmelige overfor.
Vi tilslutter os ændringsforslagene, og i følge vores mening vil en godkendelse indebære, at grundlaget for vigtige opgaver på grundlag af forordningen nu lovhjemles, nemlig af Hjemmestyret skal udarbejde regelsæt vedrørende kommunernes tilsyn. Disse har i en årrække været efterlyst, også i forbindelse med Ombudsmandens redegørelse sidste år.
Det 2. ændringsforslag som er et ændringsforslag til § 5 er tilfredsstillende. Dette drejer sig om kommunalbestyrelsesmedlemmer som i egenskab af folkevalgte skal behandle sociale anliggender, at de får mulighed for at tilbydes kurser. Når ændringsforslaget vedtages vil det sikre, at udvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer der bliver valgt ind i kommunalbestyrelserne i foråret får kursusmuligheder i løbet af det første kvartal 2002. Dermed banes vejen for en bedre service for borgerne, ligesom retssikkerheden indenfor dette område sikres.
Med disse bemærkninger skal vi meddele, at vi tilslutter os ændringsforslagene, og at forslaget overgår til 3. behandlingen i sin nu foreliggende form efter vedtagelsen af forslagene.
Så er det Jakob Sivertsen, Atassut.
Jakob Sivertsen, (A):
Vi har fra Atassut følgende bemærkninger her i forbindelse med forslag til landstingsforordning om socialvæsenets styrelse og organisation. At samfundet i Grønland er sikret retssikkerhed værner vi meget om i Atassut, og det gælder det samme når det drejer sig om hvordan psykisk og fysisk handicappede bliver hjulpet efter den gældende lovgivningen velvidende om, at socialforanstaltninger har meget stor indflydelse på deres psykiske situation for deres følelser.
Derfor skal vi fra Atassut støtte at tvivlsspørgsmål for så vidt angår klager på det sociale område nu er klarlagt i forbindelse med nærværende nye forordningsforslag. Vi er også glade for, ag støtter fuldt ud, at Landsstyret har fremsat ændringsforslag efter anmodning fra udvalget, således at blandt andet § 5, hvor Landsstyret forpligtes til at tilbyde nyvalgte medlemmer af udvalg der beskæftiger sig indenfor socialområdet, at de også får tilbudt kurser, ligesom nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer får lignende kurser, så støtter vi det fuldt ud i Atassut.
Ligeledes skal vi fra Atassut støtte udvalgets ønske om, at Landsstyret udarbejder en nærmere bekendtgørelse om forholdene. Som vi under 1. behandlingen af forordningsforslaget har støttet har præciseret Landsstyrets tilsynspligt for så vidt angår kommunernes behandling af sociale sager. Vi har også lagt mærke til, at Landsstyret ikke har brugt sin tilsynspligt overfor kommunerne ret meget, ikke mindst i forbindelse med den sociale service af psykisk og fysisk handicappede. Derfor synes vi i Atassut, at det ikke er mærkeligt, at Socialudvalget har fundet en tydeliggørelse af tilsynspligten i forordningsforslaget.
Med disse bemærkninger, da Landsstyret har forstået udvalgets ønsker, hvorfor vi er glade for, at Landsstyret har taget godt imod disse, da man ved ændringer af forordningsforslaget sikrer tilsynspligten opfølgelse. Med disse bemærkninger skal vi fra Atassut gå ind for, at forordningsforslaget går videre til 3. behandlingen i den foreliggende form, den har efter vedtagelse af ændringsforslagene.
Så er det Loritha Henriksen, Kandidatforbundet. Derefter er det Landsstyremedlemmet, men først Loritha Henriksen.
Loritha Henriksen, (K):
Fra Kandidatforbundet giver vi udtryk for vores støtte til Landsstyrets ændringsforslag også med henvisning til vores bemærkninger under 1. behandlingen. Vi er glade for, at man klart nævner muligheden for at afholde kursus for kommunalbestyrelsesmedlemmer, og med disse korte bemærkninger går vi ind for forslaget og Landsstyrets ændringsforslag her ved 2. behandlingen.
Så er det Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender, Ole Dorph.
Ole Dorph, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Først vil jeg på Landsstyrets vegne sige tak til partiordførerne. Jeg er glad for, at Landsstyret og Landstingets udvalg er enige i nærværende sag, det er rigtigt at Socialudvalget har ønsket ændringer, og vi har derfor på vegne af Landsstyret fremsat ændringsforslag, hvorfor vi i nærværende sag er kommet til forståelse med hinanden, således at vi alle kan gå ind for nærværende forslag.
Derfor uden yderligere bemærkninger siger jeg tak til Jer alle, således at forslaget nu kan overgå til 3. behandlingen i den nu foreliggende form.
Ole Lynge, Landstingsformand:
Der er ikke flere der har bedt om ordet. Vi skal derfor gå til afstemningen vedrørende forslag til landstingsforordning om socialvæsenets styrelse og organisation, så er der fremsat ændringsforslag på baggrund af Socialudvalgets indstilling, således at vi kan stemme om forslagets overgåhelse til 3. behandlingen med de foreslået ændringer. Hvem går ind herfor ? 26. 26 har stemt for, der er ikke nogen der har stemt imod, ligesom der heller ikke er nogen der har undladt at stemme. Således er vi færdige med behandlingen af punkt 23, som overgår til 3. behandlingen i den nu foreliggende form.