Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenes punkt 08-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Mandag den 26. oktober 1998

 

Dagsordenens punkt 8

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om Grønlands inddeling i landsdele og kommuner,

2. behandling.

 

Og her er det så lovudvalgets formand Otto Steenholdt, der fremlægger betænkningen.

 

Otto Steenholdt, Atassut:

 

Landstingets lovudvalg har afholdt møde, hvor man har behandlet til Landstingslov om ændring af Landstingslov om Grønlands inddeling i landsdele og kommuner. Jeg skal gentage medlemmerne af Landstingets lovudvalg: Landstingsmedlem Otto Steenholdt som formand, landstingsmedlem Laanguaq Lynge, Siumut, landstingsmedlem Anders Nilsson, Atassut, landstingsmedlem Niels Mátâq, Siumut samt landstingsmedlem Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Landstingets lovudvalg har til brug for behandlingen indhentet supplerende oplysninger fra Landsstyret. Landstingets lovudvalg skal indledningsvis tilslutte sig Landsstyrets tilkendegivelse om, at en mere omfattende ændring af Grønlands inddeling må afvente en grundig debat med inddragelse af kommunerne.

 

Et enigt udvalg skal udtrykke sin tilslutning til ændringen af kommunegrænsen mellem Ittoqqortoormiit og Ammassalik kommuner.

 

Et enigt udvalg skal endvidere tilslutte sig den foretagne revision af stednavnene. Under tingets første behandling fremkom landstingsmedlem Anthon Frederiksen med kritik af den foretagne revision af stednavne. Lovudvalget har ikke fundet anledning nærmere at gå ind i en vurdering, idet Grønlands stednavnenævn har forestået selve revisionen.

 

Landstingets lovudvalg er under sin behandling af sagen blevet opmærksom på, at der ikke er indgået nogen formel aftale med Canada angående status for Hanses Ø.

 


Et enigt udvalg skal henstille til Landsstyret, at der tages initiativ til gennem den danske regering at indlede forhandlinger med Canada herom.

 

Landstingets lovudvalg skal hermed enigt indstille, at forslag om Landstingslov om ændring af Landstingslov om Grønlands inddeling i landsdele og kommuner går videre til 2. behandling i sin foreliggende form.

 

Det er så betænkningen afgivet af Landstingets lovudvalg

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand:

 

Jeg skal herved på Landsstyrets vegne takke lovudvalget for den grundige behandling af ændringsforslaget, og jeg kan konstatere, at et enigt udvalg går ind for ændringsforslaget.

 

Landsstyret har taget lovudvalgets anbefaling om, at der snarest indledes forhandlinger om en aftale mellem Grønland og Canada om Hanses Ø til efterretning. Jeg kan sige, at vi vil kontakte den danske stat og regering herom. På Landsstyrets vegne skal jeg indstille forslagets overgang til 3. behandling for endelig vedtagelse i den foreliggende form.

 

Anders Andreassen, Landstingets formand:

 

Jeg skal gøre opmærksom på, at vi går til afstemning om lidt, idet partiernes ordførere kommer med korte indlæg. Først er det Ruth Heilmann, Siumut.

 

Ruth Heilmann, Siumut:

 

Med henvisning til vore bemærkninger med hensyn til forslaget til Landstingslov om ændring af Landstingslov om Grønlands inddeling i landsdele og kommuner ved forslagets 1. behandling, støtter vi Landstingets lovudvalgsbetænkning ved nærværende 2. behandling uden yderligere bemærkninger, bortset fra at vi i princippet støtter de indføjede tilføjelser, hvorfor vi er enige i, at forslaget overgår til 3. behandling i den foreliggende form. Tak.

 

Jakob Sivertsen, Atassut:

 

Da lovforslaget var til 1. behandling, spurgte vi fra Atassut på baggrund af landstingsmedlem Naimanngitsoq Petersens forslag under Landstingets forårssamling i 1996, om at ændre den fredede zone i Melville Bugten.

 

Der er tale om naturreservatet nr. 2. Således at grænsen flyttes 18 km sydpå, og vi skal spørge om, hvor langt man er nået med dette. Det har vi ellers ønsket at høre i forbindelse med 1. behandlingen af lovforslaget. Det er beklageligt, at lovudvalget ikke har behandlet vores forespørgsel, og derfor skal vi fra Atassut stille krav om, at lovudvalget inden 3. behandlingen af lovforslaget kikker på sagen, således at vi kan afslutte sagen.

 


Med dette hjertesuk tilslutter vi os lovforslaget, således at den går over til 3. behandling, og vi agter at stemme for forslaget. Tak.

 

Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit :

 

Jeg siger tak. Inuit Ataqatigiit tilslutter sig lovforslagets betænkning i sin helhed. Og vi er glade for, at vores ønske fra Inuit Ataqatigiit under 1. behandlingen omkring en afklaring for så vidt angår øen Hanses Ø. Midt imellem Grønland og Canada i det høje nord imødekommes fra Landsstyrets side, og at man derfor nu har til hensigt via den danske stat og regering at indlede forhandling om øen forhold til canadierne.

 

Og med disse ganske få anerkendende ord til lovudvalgets fine betænkning, skal vi blot meddele, at vi her ved 2. behandlingen agter at stemme for forslaget.

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet:

 

Mon lovudvalget virkelig har ønsket at arbejde. Det er nok nærmest til grin, at jeg stiller sådant  et spørgsmål. Atassuts ordfører efterlyser jo spørgsmål, som er blevet fremsat i forbindelse med 1. behandlingen.

 

Hvor mange gange mon jeg har været inde på .........hvor mange gange I mon har hørt om den? Hver gang jeg har udtalt mig om det, så har I hver gang sagt, at I vil komme med en besvarelse om det. Med hensyn til stednavnene som jeg udtalte mig om, at jeg var utilfreds med, hvor man blandede både danske og grønlandske begreber dem har jeg rettet henvendelse om, og så siger lovudvalget i denne sammenhæng, at de ikke finder anledning til at udtale sig om det. Der er jo nok ingen tvivl, om at grønlænderne allerede i gamle dage har benævnt de forskellige stednavne på grønlandsk.

 

Hvorfor har man ikke arbejdet for at finde ud af disse spørgsmål. Der er jo mange samlinger, mange ældre mennesker, som har stor viden især omkring stednavnene. Hvorfor har man ikke gjort en indsats fra udvalgets side. Er det på grund af, at jeg er alene repræsenteret her tinget? Hvis man skal arbejde årvågent i forbindelse med Landstinget og i det hele taget som politikker, så må man også arbejde ihærdigt. Landsstyreformanden har jo også sagt, at man også vil høre på mindretalsudtalelser og indstillinger. Hvorfor respekterer man ikke sådanne spørgsmål op forhold?

 

Anders Andreassen, Landstingets formand:

 

Jeg skal gøre opmærksom på , at i både landstingsarbejdet og udvalgsarbejdet, der arbejder man grundigt, og at man vurderer forskellige forhold grundigt, også i udvalgene, og finder frem til de indstillinger, de vil fremkomme med. Herefter er det landsstyreformanden, der kommer med en udtalelse.

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand:

 

Med hensyn til landstingsmedlem Naimanngitsoq Petersen fra Avanersuaq.


Dit spørgsmål, som vedkommende har stillet, og spørgsmålet omkring naturreservatet i Melville Bugten. Der indgår et samarbejde, også med kommunalbestyrelsen, man har været inde på spørgsmålet allerede tidligere, også med hensyn til fangstmulighederne i området. Blandt også i fredningsudvalg og miljøudvalg har man behandlet spørgsmålet. Og med hensyn til ....men Inuit Ataqatigiit kalder det ......som Inuit Ataqatigiit er inde på omkring forhandlinger med Canada, og man skal selvfølgelig også være sammen med danskerne i forbindelse med vurderingen af spørgsmålet, og hvis vores udgangspunkt skal selvfølgelig være, at der kommer en tilfredsstillende løsning for os. Og at der også skal arbejdes på, at man ikke skader dyrebestanden i området. Det skal også indgå i vore drøftelser og forhandlinger.

 

Anders Andreassen, Landstingets formand:

 

Og herefter at det Otto Steenholdt, formand for lovudvalget, Atassut

 

Otto Steenholdt, Atassut:

 

Man har stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt lovudvalget har arbejdet ihærdigt.

 

Der skal jeg svare, at udvalget har arbejdet ihærdigt, derfor er det fremkommet med en betænkning. Først spørgsmålet omkring flytningen af grænsen i Melville Bugten naturreservat om at grænsen skal flyttes, og det har man været inde på i 1996.

 

Der er tale om et ønske om, at grænsen bliver flyttet 18 kilometer, og man har godkendt, at fangerne skal kunne opholde sig der. Altså det er godkendt, at de kan jage og tage på fangst i de traditionelle fangstområder. Og det siger vi så her til Atassut, at det spørgsmål er blevet godkendt. Men at udvalget har behandlet selve forslaget til Landstingslov om ændring af Landstingslov om Grønlands inddeling i landsdele i kommuner.

 

Men vi har ikke kunne berøre spørgsmålet omkring Hanses Ø, fordi de ikke indgår i det materiale, der er tale om, men lad mig udtale, at det bør være en oplagt sag for Grønlands stednavnenævn. Der er og så tale om et område mellem Aasiaat og Minarmiut (?), altså jeg kan gå ind for, at man arbejde videre med sådanne enkle spørgsmål. Vi kan jo ikke handle hen over Grønlands stednavnenævn med hensyn til spørgsmålene, idet det ikke har skabt de store problemer med hensyn til grænserne.

 

Jakob Sivertsen, Atassut:

 

Ganske kort. Naimanngitosq Petersens forslag og årsagen til, at vi har taget igen er, at da Landsstyret under deres møde i maj måned i år havde indgået en aftale, og det er derfor jeg undrer mig over at vi ikke har fået et svar på det vi efterlyste under 1. behandlingen.

 

Der er mange der venter på et svar, Qaanaaq-boerne er jo primært fangere, og får deres økonomiske indtjening ved hjælp af narhvaler og hvidfisk. Beslutningen lyder som sådan:

 


Landsstyret har i maj 1998 besluttet, at den nuværende grænsedragning bibeholdes, og her tænker man på fredningszone 1 og fredningszone 2. Men ønsket var at fredningszone 2 foreløbig i en to-årig periode skulle kunne bruges til fangstområde til traditionel fangst, og det jeg undrer mig over er, at når man nu har indgået en aftale allerede i maj måned, hvorfor har man så ikke meddelt hverken kommunen eller fangerne, som lever af området. Lovudvalgets formand siger, at en af kommunerne ikke har svaret på det, og til det skal jeg sige, at fordi det er et fredet område, så går det ud over den kommunale selvbestemmelsesret. Og her er det Landstinget, der har kompetencen.

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformanden:

 

Hvad angår de fredede landområder, så må man ikke gå ind i de fredede områder, og de eneste, der har lov til at være det, er dyrelivet, derudover er der ikke andre.

 

De mennesker, som gerne vil komme ind i området, og ved en given tilladelse, så er det kommunalbestyrelsen. Med hensyn til det Naimanngitsoq Petersen var inde på, da har kommunerne også været hørt. Med hensyn til de fredede landområder, så er det kun dyrelivet, som har lov til at holde sig der, og såfremt de bliver forstyrret så må man have en særskilt tilladelse, såfremt man gerne vil ind i området og bevæge sig der.

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet:

 

Den opgave som man har fremsat, så er vi selvfølgelig været interesseret i hvilke udfald, den har fået. Med hensyn til ........ i Kangaatiap kommune, det blev taget frem under et offentligt møde i Kangaatsiaq, og det har jeg så taget op her hvor landsstyreformanden lovede at man ville undersøge sagen, og jeg håber at landsstyreformanden vil fremkomme med en besvarelse over hvor langt sagen kommet.

 

Det har også noget at gøre med fiskerigrænser m.m., og det et så det, som fiskerne har efterlivs fordi det har også noget at gøre med sydlige grænser m.m., og det er det, som fiskerne i området gerne vil have et svar på , og det er derfor jeg så gentagne gange har stillet et spørgsmål om det. Vi er til for at betjene vælgerne, og det er netop for at betjene vælgerne at vi kommer herop på talerstolen, hvorefter vi så også ønsker at få svar på de spørgsmål, vi stiller på vegne af vælgerne.

 

Anders Andreassen, Landstingets formand:

 

Og så er det landsstyreformanden, der kommer med en yderligere besvarelse.

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyrets formand:

 

Jeg siger tak til forespørgslen fra Anthon Frederiksen og jeg skal sige, at vi har undersøgt forholdet indgående, og det rigtigt, at der er tale om et meget stort skær, og der er ønske om, at det skal have et navn og eventuelt en ændring af navnet.

 


Men Landsstyret skal samtidig respektere stednavnet i nævnets kompetence. Og vi fra Landsstyret afventer reaktionen fra stednavnenævnet omkring dette spørgsmål.

 

Anders Andreassen, Landstingets formand:

 

Og vi går nu snart til afstemning, og det vi skal stemme om, er forslagets overgang til 3. behandling i den form, som er blevet fremsat i betænkningen fra Landstingets lovudvalg, og de der stemmer for bedes rejse sig, 30.