Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 29-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Fredag den 31. Oktober 1997

 

Dagsordenens punkt 29

Forslag til landstingsforordning om sundhedsvæsenets ydelser.

(Landsstyremedlemmet for sundhed, miljø og forskning)

 

2. Behandling.

 

 

Mødeleder: Anders Andreassen, Landstingets Formand.

 

Og vi går så videre til punkt 29 Forslag til  landstingsforordning om sundhedsvæsenet ydelser m.v. og det er 2. behandling.

 

 

Anders Nilsson, formand for Landstingets Sundhedsudvalg:

 

Betænkning afgivet af Landstings Sundhedsudvalg vedrørende forslag til landstingsforordning om Sundhedsvæsenets ydelser m.v. afgivet til 2. behandlingen af forordningsforslaget.

 

Landstinget Sundhedsudvalg har under behandlingen bestået af Anders Nilsson formand, Knud Sørensen begge fra Atassut, Niels MátâK= Siumut, Ruth Heilmann Siumut og hun har deltaget på mine vegne og fra IA Amalie Marcussen der har deltage på vegne af Maliinannguaq Marcussen Mølgaard.

 

Landstingets Sundhedsudvalg har efter Landstingets 1. behandling af forordningsforslaget gennemgået forordningsforslaget med bemærkninger.

 


Et enig udvalg skal herefter afgive følgende indstillinger.

 

Indstilling nr. 1. I forordningsforslaget ' 1 tilføjes et stk. 2 med følgende ordlyd: AI tilrettelæggelsen af sit arbejde skal Sundhedsvæsenet tilstræbe en ligelig adgang til sundhedsvæsenets ydelser uanset bosted@.

 

Indstilling nr. 2. I forordningsforslagets ' 2 tilføjes et stk. 3 med følgende ordlyd: AOphold i Grønland af længere varighed end 6 måneder kan efter omstændighederne ligestilles med folkeregisteradresse i Grønland uanset at den pågældende har folkeregisteradresse uden for Grønland@.

 

Indstilling nr. 3. I forordningsforslaget ' 14 tilføjes. Opsøgende sundhedstjeneste til listen over

ydelser.

 

Indstilling nr. 4. Ordlyden i forordningsforslagets ' 19 stk 1. foreslås ændret til , APersoner der er tilmeldt en folkeregister her i landet, og som har bopæl her i landet samt personer der behandles for epidemiske eller veneriske sygdomme har ret til gratis lægeordineret transport fra bygd og fåreholderdistrikt til distrikt sygehuset i byen, og fra distrikthuset til Dronning Ingrids hospital, samt transport til andet sygehus eller behandling institution uden for landet@.

 

Indstilling nr. 5. I forordningsforslagets paragraffer 11, 12, 14 og 15 ændres talnummeringen til bogstaver.

 

Med disse indstillinger overlades forslaget til Landstingets viderebehandling og overgang til 2. behandling i den således nu forelæggende form.

 


Og i Sundhedsudvalget er følgende personer medlemmer: Anders Nilsson som formand, Knud Sørensen fra Atassut og undertegnet Kristine Raahauge o Niels MátâK= Siumut, og Maliinannguaq Marcussen Mølgaard, Inuit Ataqatigiit.

 

 

Marianne Jensen, Landsstyremedlem for sundhed, miljø og forskning:

 

Indledningsvis skal jeg på Landsstyrets vegne takke Landstingets Sundhedsudvalg for den grundige behandling af Landsstyrets forslag til Landstingsforordning om Sundhedsvæsenets ydelser m.v. herunder gennemgangen af de høringssvar der fremkom ved høringen af forordningen.

 

På Landsstyrets vegne skal jeg udtrykke glæde over Sundhedsudvalgets støtte til det fremlagte forslag. For så vidt angår Sundhedsudvalgets indstillinger så er de så vidt muligt blevet indarbejdet i det forslag der er fremlagt til 2. behandling. De foreslåede ændringer har været til høring i Landsstyrets Sekretariats Lovkontor og Økonomidirektoratet, og det forelæggende forslag er udformet i overensstemmelse med de fremkommet bemærkninger.

 

Således er der ikke sket ændring i talnummeringen i ' 11, 12, 13 og 15, idet bogstavnummering ikke er lovteknisk korrekt. I bemærkningerne er det dog udtrykkeligt nævnt, at nummeringen ikke er udtrykt for en prioriteret rækkefølge.

 

I formålsbestemmelsen i ' 1 er det blevet tilføjet, at Sundhedsvæsenet i sit arbejde skal tilstræbe en ligelig adgang til Sundhedsvæsenets ydelser uanset bosted. Hensigten er at præcisere at der skal tages nødvendige hensyn til beboere i bygder og på fåreholdersteder.

 


I forslaget ' 2 stk. 3 fastslås det, at Landsstyret efter omstændighederne kan ligestilles ophold i Grønland af længere varighed end 6 måneder med tilmelding til folkeregister i Grønland, uanset at den pågældende er tilmeldt folkeregister uden for Grønland. Denne bestemmelser vil tilgodese de personer med folkeregisteradresse i Danmark der grundet arbejde har et længerevarende ophold i Pituffik.

 

Da der i et vis omfang er bov for at Sundhedsvæsenet udfører opsøgende sundhedstjenester er det indføjet i forslaget, således at der fremgår som en ydelser efter ' 14. Opsøgende sundhedstjeneste kan f.eks. foreligge i forbindelse med forekomst af smitsomme sygdomme.

 

I den tidligere Landstingsforordning om Sundhedsvæsenets ydelser m.v. er Sundhedsvæsenets transportforpligtigelse i følge formuleringen begrænset til at gælde fra bygd til distriktsygehus etc. Ar denne formulering ikke tager højde for beboere på fåreholdersteder,  renstationer m.v. er det i forslaget ' 19 indføjet at gratis læreordineret transport kan ske fra bygd eller andet sted med helårsbeboelse. Forslaget er i overensstemmelse med den hidtige praksis, men der sikres nu en lovfæstes adgang til gratis lægeordineret transport fra f.eks. fåreholderstederne og renstationerne. ' 20 er ændret i overensstemmelser med ' 19-

 

Med disse ord skal jeg på Landsstyrets vegne forelægge forslag til Landstingsforordning om Sundhedsvæsenets ydelser m.v. til Landstingets 2. behandling.

 

 

Niels MátâK=, ordfører for Siumut.

 

Med henvisning til vores bemærkninger ved 1. behandlingen af nærværende forordningsforslag skal vi ved denne 2. behandling knytte følgende korte bemærkninger fra Siumut.

 

Landstingets Sundhedsudvalg har behandlet de ved 1. behandlingen ønskede tilføjelser ganske grundigt, og vi skal takke udvalget for, at udvalget efter samråd med Landsstyremedlemmet for Sundhed har arbejdet i overensstemmelser med dennes anvisninger.

 


Fra Siumut skal vi udtale, at vi går ind for, at man har taget de ændringsforslag der er fremkommet under behandlingen af forordningsforslaget med i forslaget. Med disse bemærkninger går Siumut ind for at forordningsforslaget om Sundhedsvæsenet m.v. overgår til 3. behandlingen i sin nuværende form.

 

 

Knud Sørensen, ordfører for Atassut.

 

Siden 1. behandlingen er det i forordningsforslaget indarbejdet nogle ændringer som vi i Atassut tillægger stor betydning. først er det nu skrevet ind i formålsparagrafferne, at Sundhedsvæsenet i sit arbejde skal tilstræbe en ligelig adgang til Sundhedsvæsenets ydelser uanset bosted.

 

Med denne formulering understreges yderområdernes ret til en velkvalificeret sundhedsbetjening med lige fod med resten af befolkningen. Vi mener i Atassut at formuleringen også baner vej for en snarlig indførelse af telemedicin, hvor det kan give kvaliteten af sundhedsbetjeningen et nødvendigt løft.

 

De fastansatte på baseområderne sikres mulighed for en ligestilling med alle os andre til adgang til Sundhedsvæsenet, hvis de svarer skat til Landskassen og har haft ophold i Landet i mere end et halvt år.

 

Og endeligt indskrives de ti forordningen at beboere på fåreholdersteder og renavlstationer sikres ret til transport på lige fod med bygderne.

 

Atassut kan så med stor tilfredshed tilslutte sig der fremlagte forslag til ændring af Landstingsforordning om Sundhedsvæsenets ydelser.

 

 


Amalie Markussen, ordfører for Inuit Ataqatigiit.

 

Inuit Ataqatigiit støtter Landstingsforordnings ændring i ' 1, ' 2, ' 4, ' 19 og ' 20 og henviser til vores oplæg til 1. behandlingen.

 

 

Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat.

 

Med henvisning til vores  bemærkninger til 1. behandlingen idet jeg også har erfaret at der ikke er nogle uenighed omkring lovforslaget, hvorfor jeg går ind for, at forslaget går videre i sin forelæggende form.

 

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

 

Idet jeg henviser til mine bemærkninger ved forordningsforslagets 1. behandling er jeg fra Kandidatforbundets vegne glad for, at det vi fra Kandidatforbundet ved 1. behandlingen påpegede forhold vi mener burde rettes er blevet modtaget positivet fra Sundhedsudvalget, og er blevet rettet.

 

Og det er ligeledes glædeligt at Landsstyret har vist forståelse herfor. det er nemlig meget vigtigt, at der må være ensartet muligheder for at kunne nyde godt af Sundhedsvæsenets ydelser i vort udstrakte land uden spørgsmål om hvor man bor, og selvfølgelig er det nødvendigt at der er mulighed for betrykkende patienttransport fra en distriktbygd eller andre bygder.

 

Med disse korte bemærkninger går jeg ind for Sundhedsudvalgets henstillinger i betænkningen som Landsstyret har modtaget og støttet dem og stemmer for at forordningsforslaget går til 3. behandling i sin foreliggende form.


Og Sundhedsudvalgets formand har bedt om at få ordet.

 

 

Kristine Raahauge, Siumut.

 

Vi er glade for, at vores arbejde i Sundhedsudvalget er blevet vel modtaget, ligesom vi også er glade for at de ændringsforslag som vi har foreslået er blevet indarbejdet af Landsstyret, hvorfor vi også kommer med et ønske om de tilføjelser der er blevet indføjet også vil blive vel modtaget af Sundhedsvæsenets medarbejdere.

 

I går da vi holdt møde med sundhedsmedarbejdere så blev der også stilet et forslag om en nærmere redegørelse for deres arbejdsopgaver, som de kunne henholde sig til i udøvelsen af deres erhverv, og det er jeg glad for nu er sket.

 

 

Mødeleder.

 

Og dermed er punkt 29. Forslag til Landstingsforordning om Sundhedsvæsenets ydelser m.v. færdigt ved 2. behandlingen, og jeg skal spørge eller jeg skal anmode de medlemmer af Landstinget der går ind for at forslaget går videre i sin foreliggende form bedes rejse sig,

og det er 27 og det er så samtlige tilstedeværende.

 

Punktet sluttet.