Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

dagsordenens punkt 36-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Tirsdag den 25. oktober 1994 kl. 16.30.

 

Dagsordenens punkt 36.

 

Forslag til landstingsfor­ordning om ændring af lands­tingsfor­ordning om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption.

(Landsstyremedlemmet for sociale anliggender)

(2. behandling)

 

Mødeleder: Knud Sørensen

Og her skal socialudvalgets formand fremlægge en be­tænkning.

 

Bendt Frederiksen, formand for socialudvalget:

Forslag til landstingsforordning om ændring af lands­tingsforordning om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption.

 

Landstingets Social- og Arbejdsmarkedsudvalg har drøf­tet det af Landsstyret fremsatte forslag til lands­tingsfor­ordning om ændring af landstingsforordning om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption forud for Landstingets 2. behandling af forslaget.

 

Under 1. behandlingen af forslaget blev der fra alle partier udtrykt støtte for forslaget som helhed. På baggrund af de af SIK og Grønlands Arbejdsgiverfore­ning afgivne høringssvar blev det i Landsstyremed­lemmets forelæggelsesnotat og i ordførerind­lægget fra Siumut henstillet til udvalget, at der under udvalgsbe­hand­lingen ville blive foretaget en nærmere drøftelse af spørgsmålet om, i hvilket omfang der skal have været beskæftigelse i beregningsperioden som forud­sætning for retten til barselsdagpenge.

 

Inuit Ataqatigiit anførte i sit ordførerindlæg endvi­dere, at udvalget skulle undersøge, om der er rea­listi­ske muligheder for en eventuel forlængelse af barsels­orlovsperioden.

 

Under udvalgets møde har KANUKOKA, SIK og Grønlands Arbejdsgi­verfor­ening haft mulighed for at fremlægge sine bemærkninger til forslaget direkte overfor ud­valget.

KANUKOKA henholdte sig til sit skriftlige høringssvar, hvori der alene var knyttet redaktionelle bemærkninger til forslaget.

 

SIK og Grønlands arbejdsgiverforening henholdt sig også til indholdet af de afgivne skriftlige høringssvar, og fastholdt således, at den foreslåede præcisering af mindst 1 times be­skæftigelse i beregnings­perioden forud for barslen synes at være i strid med forord­ningens oprindelige intentioner.

 

SIK anførte, at der efter organisationens opfattelse vil være lige så stor arbejds­markedstil­knytning for en arbejdsløs, der har været tilmeldt arbejds­markeds­kon­toret som ledig i hele beregningsperioden uden at have været beskæftiget på noget tidspunkt i perioden, som for medhjælpende hustruer og fangerhustruer.

 

Grønlands Arbejdsgiverforening mente, at der med for­slaget i forhold til den gældende forordning er tale om en forringelse af de arbejdsløses vilkår i forbindelse med barsel.

 

Udvalget har taget organisationernes bemærkninger samt de afgivne henstillinger under 1. behandlingen til efter­retning, og har således drøftet de spørgs­mål, som disse bemærk­ninger og henstillinger giver anledning til.

 

Udvalget har bemærket sig, at KANUKOKA ikke har frem­ført indvendinger mod forslaget. Udvalget er iøvrigt af den opfattel­se, at forslaget ikke indebærer en for­ringelse af de arbejdsløses vilkår, idet der alene er tale om en nødvendig præcisering i for­ord­ningen af den praksis, der hidtil har været gældende. Det har således også hidtil efter administrativ praksis været en be­tingelse for de arbejdsløses ret til dagpenge efter for­ordningen, at den pågældende i beregnings­perioden forud for barslen har været be­skæftiget i mindst 1 time. Udvalget skal i den forbindelse også henlede opmærksomheden på, at der i det under denne samling fremlagte forslag til ændring af landstingsforord­ningen om hjælp fra det offentlige, punkt 35, er foreslået en ændring, der sikrer arbejds­løse offentlig hjælp modta­gere ret til at nægte at påtage sig anvist arbejde i en periode, der svarer til orlovsperio­den efter lands­tingsfor­ordningen om orlov og dagpenge ved gravidi­tet, barsel og adoption.

 

Udvalget skal til SIK's bemærkninger anføre, at med­hjælpende hustruer, selvstændige og fisker- og fanger­hustruer er berettiget til mini­mumsydelsen efter for­ordningen, fordi de udfører et arbejde, der kan si­destilles med et lønarbejde, og derigennem også har en arbejds­markedstil­knytning. Disse grupper vil i for­bindelse med barslen have et ind­tægtstab, enten direkte eller indirekte ved, at deres arbejde i for­bindelse med barslen må udføres af en anden. Dette gør sig ikke gældende for arbejdsløse, der overhovedet ikke har været beskæftiget i perioden forud for barslen.

 

Idet udvalget iøvrigt henviser til de i bemærkningerne til forslaget anførte begrundelser for præciseringen af kravet om mindst 1 times beskæftigelse som forudsætning for arbejds­løses ret til dagpenge, skal udvalget udtale sin støtte for den foreslåede præcisering.

 

Med hensyn til spørgsmålet om, hvorvidt der er rea­listiske muligheder for en forlængelse af barsels­orlov­sperioden, blev der under udvalgets møde af Direktora­tet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked givet udvalget en orientering om de økonomiske konse­kvenser af en forlængelse af orloven.

 

Det blev overfor udvalget oplyst, at en udvidelse af orlovsperioden fra nuværende ialt 20 uger til eksempel­vis 24 uger vil betyde en estimeret merudgift på ialt ca. 3,9 mio. kroner på årsbasis, heraf ca. 3,5 mio. for Landskassen og ca. 400.000 for kommunerne. Det kan således konklu­deres, at det koster samfundet knapt 1 mio. kr. om året for hver uge, orlov­sperioden forlænges.

 

Det blev i samme forbindelse oplyst udvalget, at den udvidelse af den berettigede personkreds, som et even­tuelt bortfald af kravet om beskæftigelse i be­regnings­perioden ville indebære, vil medføre en esti­meret merudgift for samfundet på årsbasis på ca. 7,1 mio. kr.

 

Udvalget tog orienteringen til efterretning og konklu­derede, at der ikke indenfor de bevillingsmæssige rammer i finansloven for 1995 er realistiske muligheder for forlængelse af orlovsperioden på nuværende tids­punkt.

 

Idet udvalget iøvrigt kan tilslutte sig de foreslåede bestemmelser i forslaget, skal udvalget i enighed indstille til Landstinget, at forslaget overgår til 3. be­handlingen i den fore­liggende form.

 

Landstingets Social- og Arbejdsmarkedsud­valgs medlemmer vil jeg nok vende tilbage til.

 

Henriette Rasmussen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejds­marked:

Ja, da samtlige landstingsmedlemmer i enighed har fore­slået, at forslaget overgår til 3. behandling i sin foreliggende form, er Landsstyret tilfreds hermed, og Landsstyret kan uden bemærk­ninger blot tilslutte sig denne ind­stilling.

 

Mødeleder:

Og vi går så over til partiernes ordførere.

 

Ane-Sofie Hammeken, ordfører for Siumut:

Vi skal fra Siumut tilkendegive vor tilslutning til betænkningen afgivet af social- og arbejds­markedsudval­get: Forslag til landstingsforordning om ændring af lands­tingsforordning orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption, der er blevet seriøst drøftet i udvalget.

 

Og i den forbindelse har KANUKOKA, SIK samt arbejds­giverforeningen haft mulighed for foretræde for ud­valget. Således er forordningsforslaget blevet behand­let meget seriøst.

 

Nærværende forordningsforslag åbner en mulighed for alle, og vi skal derfor uden flere kommentarer fra Siumuts side henstille, at forslaget overgår til 3. behandling i den foreliggende form.

 

Agnethe Nielsen, ordfører for Atassut:

Idet vi støtter betænkningen fra Social- og Arbejds­markedsudvalg i helhed, skal vi fra Atassut og IP ud­tale, at en forlængelse af barsels­orlovsperioden ellers er ønskelig, men vi forstår, at det ikke er muligt på nu­værende tidspunkt. Vi skal foreslå, at der arbejdes videre med dette samtidig med arbejdet vedr. for­ældreorlovsordningen.

 

Med disse bemærkninger går vi ind for, at ændringsforslaget går videre til 3. behandling i den foreliggende form.

 

Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:

Eftersom et enigt social- og arbejdsmarkedsudvalg tilslutter sig dette forslag, skal Inuit Ataqatigiit blot med disse korte bemærkninger ligeledes indstille, at forslaget overgår til tredje behandling i den fore­liggende form, også selvom vi finder det ærgerligt, at der indenfor de bevillingsmæssige rammer ikke er mulig­heder for en eventuel forlængelse af orlovsperioden på nuværende tidspunkt.

 

Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:

Fra Akulliit partiaat vil vi blot henvise til vore bemærkninger under første behandling af denne sag, og da forslaget giver muligheder til alle, vil vi stemme for, at det overgår til tredje behandling.

 

Henriette Rasmussen, Landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejds­marked:

Det vil nok være på sin plads at præcisere med hensyn til barsels­orloven, at det i henhold til forordningen er sådan, at dem, der har ret til orlov, det er dem, der ellers kommer til at miste sine indtægter. Alle andre vil få hjælp fra det offentlige i henhold til forordningen herom. ........Og indtil nu og ud fra den debat i lands­tinget og ligesom vi under første behandlingen på vegne af landsstyret udtalte at man skal have undersøgt om forordningen i henhold til forordningen om barselsorloven kan blive forlæn­get....Det vil vi gerne undersøge, og ligeledes med hensyn til Atassuts forslag om forældreorlovsperio­de, skal vi også undersøge dette.

 

Mødeleder: Knud Sørensen:

Ja, således er punkt 36, forslag til landstingsfor­ordning om ændring af landstingsfor­ordning om orlov og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption andenbehandlet. Og det er så et enigt udvalgs medlemmer, som er blevet enige om forordningsfor­slaget, og hermed skal jeg bede dem, der er for en overgang til tredje behandling i den foreliggende form, om at rejse sig. 27.

 

Punktet sluttet.