Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

dagsordenens punkt 24-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Mandag den 17. oktober 1994 kl. 13.25

 

Dagsordenens punkt 24.

 

 

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om ind­komstskat.

(Landsstyremedlemmet for økonomiske anliggender)

(2. behandling)

 

 

 

Mødeleder: landstingsformand Bendt Frederiksen

 

Josef Motzfeldt, formand for skatteudvalget:

Skatteudvalget har i sine møder den 7. og 11. oktober 1994 behandlet det af landssty­ret fremlagte forslag til land­stingslov om ændring af landstingslov om indkomst­skat.

 

Et enigt skatteudvalg deler landsstyrets opfattelse af, at selskabs­tømning af en­hver art må anses for skadende, ik­ke blot for samfundet, som går glip af store skat­te­ind­tæg­ter, men også for erhvervslivets og rådgiver­standens om­dømme, hvorfor udvalget kan støtte den foreslåede fore­byg­gende regel, der sigter på at be­grænse de aktive sel­skabs­tømmeres mulighed for at købe selskaber til tøm­ning.

 

Udvalget har noteret sig, at den foreslåede hæftelses­re­gel rammer så bredt, at også en række normale hen­sigts­mæs­sige overdragelser umiddelbart vil blive om­fattet af reg­len, men finder det acceptabelt, fordi der tillige fo­re­slås indført en adgang for aktionærerne m.v. til at sø­ge forhåndstilsagn fra skattedirektoratet om fritagelse for hæftelse.

 

Udvalget har ligeledes noteret sig, at forslaget bryder med de almindelige er­stat­­ningsret­lige regler, om at an­svar alene gøres gældende, såfremt skadevol­der har hand­let ufor­svarligt på en sådan måde, at det kan tilregnes ham som forsæt­ligt eller uagtsomt, og derved har påført det offentlige et tab. Udvalget finder det imidlertid ube­tænkeligt, at der i disse sager pålægges sælgeren m.v. et objektivt ansvar, dels fordi dette er et tydeligt sig­nal fra samfundets side om, at sel­­skabs­tømning er helt u­ac­­ceptabelt, og dels fordi sælgeren m.v. kan frigøre sig for ansvaret ved at indhente forhåndstilsagn.­­

 

I erkendelse af reglens brede sigte, og den kendsger­ning at også normale og hen­­sigts­mæssige overdragelser kan bli­ve omfattet af hæftelsesreglen, ønsker ud­valget frem­over lø­bende til dets møder at blive orienteret om den prak­sis, der­ udvikler sig på området for forhånds­tilsagn. End­videre skal udvalget opfor­dre landsstyret til nøje at føl­ge udviklingen med henblik på yderligere lovgiv­nings­ini­tiativer­ på området, såfremt udviklingen måtte tilsige det.

    

Et enigt skatteudvalg kan gå ind for, at personers for­tje­nester ved salg af for­dringer m.v. skal beskat­tes, med­mindre fordringen forrentes med en pålydende rente, der er lig med eller højere end den fastsatte mind­sterente på tidspunktet for fordringens udstedelse, idet en så­dan regel generelt vil fjerne muligheden for spekulation i skattefrie kursgevinster på specielt nulrente-obligati­o­ner og skatkam­mer­beviser.

 

Udvalget har noteret sig, at det foreslås, at tab på de om­handlede fordringer ikke skal kunne fradrages. Uanset at dette bryder med landstingslovens hovedprincipper om sym­metrisk beskatning, er udvalget enig i en sådan regel, i­det fradragsret for tab ville modvirke bestem­melsens formål om ikke at anskaffe sådanne for­dringer, og i pe­ri­o­der med stigende renter medvirke til salg, alene be­grun­det i ønsket om at opnå skattefradrag. 

 

Udvalget kan ligeledes tilslutte sig den foreslåede over­gangs­regel om, at mind­ste­rentebe­stemmelsen skal have virk­ning for allerede anskaffede fordringer, så­fremt dis­se er udstedt med en rente på under 5 pct, idet det dog ale­ne er den for­­tjeneste, der kan henføres til perioden ef­ter lovforslagets fremlæggelse, der i gi­vet fald skal be­skattes.

 

Et enigt udvalg kan fuldt ud støtte forslaget om at udvide den be­grænsede skattepligt for personer. Ud­valget fin­der, at det er et godt princip, at den, der bæ­­­­rer ud­gifterne, også har beskatningsretten.

 

Skatteudvalget har ved flere lejligheder tidligere, bl.a. i forbindelse med år­lige fast­sættelser af person­fradrag m.m., tilkendegivet sin principielle opfattelse om, at for­be­dringer af pensionisters og studerendes vilkår i gi­vet fald bør ske i de respektive ressort­love og -regler, og dermed ikke i skatte­lovgivningen.

 

Udvalget er derfor enig i, at hjemlen til de særlige fra­drag for pensionister og uddannel­ses­søgende i ind­komst­skat­teloven ophæves. Fradragene har ikke væ­ret brugt si­den 1990. I den forbindelse ønsker skatteudval­get at ud­tryk­ke sin tilfredshed med, at landsstyret har fulgt ind­stil­lingen fra landstingets 2. for­årssamling 1994 om at æn­dre pensionsberegningen for de pensioni­ster, der har ind­­tægter ved siden af den sociale pen­sion, f. eks. hus­flids­indtæg­ter. Denne æn­dring vil fra januar 1995 inde­bæ­re, at disse pensionister får bedret deres øko­nomiske vil­kår.

 

Således kan et enigt skatteudvalg tilslutte sig det af lands­styret fremlagte for­slag om ændring af landstings­lov om indkomstskat i sin helhed.

 

Hvis I skulle have glemt det, så er følgende medlemmer i skat­teudval­get: Bendt Frederiksen og Peter Grønvold Samuel­sen, Siumut, Lars Chemnitz og Knud Sørensen, Atas­sut, og undertegnede Josef Motzfeldt, IA.

 

Emil Abelsen, landsstyremedlem for økonomiske an­liggen­der:

På landsstyrets vegne skal jeg takke skatteudvalget for dets grundige gennemgang og behandling af lovforslaget, som klart kommer frem i udvalgets betænkning.

 

Landsstyret har ligeledes med tilfredshed noteret sig, at det enkelte forbehold som kom frem under 1. behand­lingen her i salen er blevet afklaret og løst under udvalgets ar­bejde således, at det er et enigt skatteud­valg, som står bag forslaget til landstingslov om ændring af lands­tings­lov om indkomstskat.

 

Med disse bemærkninger skal jeg derfor på landsstyrets veg­ne indstille det fremlagte forslag til overgang til 3. be­handling for endelig vedtagelse i den foreliggende form.

 

 

 

Peter Grønvold Samuelsen, ordfører for Siumut:

Under 1. behandlingen af forslaget til landstingslov om æn­­dring af landstingslov om indkomstskat, fremførte vi fra Siumuts side angående tømning af selskabers akti­ver, at vi ikke kan tilslutte os, at der skal være mulighed for rådgiverne i sådanne handler af sel­skaber, som er un­der likvidation, at søge om fritagelsen for ansvar.

 

Efter at der i skatteudvalget er afgivet en fyldest­gø­ren­de redegørelse om dette punkt, kan vi i Siumut se, at et så­dant arrangement er nødvendigt, hvorfor vi vil stemme for forslaget.

 

Vi har under 1. behandlingen tilsluttet os de øvrige punk­­ter i forslaget, og vi skal indstille, at ændrings­for­slaget overgår til 3. behandling.

 

Mødeleder:

Der er ikke flere, der har bedt om ordet.

Derfor bedes dem, der går ind for, at den overgår til 3. be­handling i sin foreliggende form, om at rejse sig, 27.

 

Ja, og således overgår den til 3. behandling i sin fo­re­lig­gende form.

 

Vi går videre til næste dagsordenspunkt. Det er punkt 25.

 

Punktet sluttet.