Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Fredagsforespørgsler

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Fredagsforespørgsel 1.

 

 

Forespørgsel med hensyn til tilsyn af anlægsopgaver og tilsyn af vedligeholdel­sesarbejder.

(Johan Lund Olsen)

 

 

 

Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen:

Vi kunne ikke nå alle fredagsforespørgslerne, da det blev sent i fredags, så de resterende tager vi op nu.

 

Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit:

Meget kort har jeg en forespørgsel vedrørende tilsyn af anlægsarbejder og tilsyn af vedlige­holdelsesarbej­der.

 

Det er allerede offentliggjort, at Sanaartortitsiviits tilsynførende funktion vil blive stoppet ved ethvert nybyggeri og ved udførelse af vedligeholdelsesarbejder her i landet.

 

Derfor vil vi gerne høre Landsstyrets holdning med hen­syn til, hvem der i stedet for Sanaar­tortitsiviit vil varetage tilsyn i forbindelse med nybyggeri af boliger og i forbindelse med vedligeholdelsesarbejder af boli­ger.

 

Idet boligmassen både i bygder og byer og administra­tionsbygninger m.v., som ejes af det offentlige, løben­de skal vedligeholdes af uafhængige interesser, men som uvæger­ligt skal arbejde ud fra det offentliges interes­ser.

 

 

 

Emil Abelsen, landsstyremedlem for Økonomiske Anliggen­der og Boliger:

 

Johan Lund Olsens fredagsforespørgsel om tilsyn af an­lægsarbejder og tilsyn med vedlige­holdelsesarbejder, vil jeg besvare som følger:

 

Det er angående Sanaartortitsiviits byggeadministra­tion og byggetjenester besluttet,

 

      -       at Sa­naartortitsiviit ned­lægges som nettostyret virk­som­hed pr. 31. december 1993,

 

      -       at afviklingen af Sanaartortitsiviit påbegyndes straks, herunder afslutning af verserende sa­ger,

 

      -       at Økono­midirektoratets Boligafdeling fra den 1. ja­nuar 1994 som en overgangsordning varetager for­valt­nin­g af udbud­, byggeledelse og fagtil­syn med Hjem­mestyrets bygge- og anlægsaktivi­tet, dog und­taget anlæg af havne og offentlig byg­gemod­ning  med heblik på, at opgaverne så vidt muligt over­føres til private rådgivere og kommu­ner­ne.

 

Det er hensigten, at de verserende sager, som Sanaar­tor­titsiviit varetager for en række bygherrer, afslut­tes plan­mæssigt. Det er herefter hensigten, at den reorga­ni­serede funktion fremover kun skal varetage boligrela­tere­de opgaver, herunder primært boligstøtte­opgaver, udbud, byggeadministration og tilsyn med renoveringsop­gaver, som udføres på Hjemmestyrets ud­lejnings- og per­so­naleboliger, samt øvrige enkeltop­gaver i det omfang de ikke umid­delbart ikke kan over­føres til råd­givere eller kom­muner.

 

Fra 1995 er det planen, at det foreslåede boligselskab skal varetage administrationen af Hjemmestyrets bolig­byg­geri og renoveringsopgaver i kombination med de pri­va­te rådgivere, idet det er hensigten, at de private råd­gi­vere vil blive inddraget i boligbyggeri og reno­verings­opgaver.

 

Der vil være en række bygherrer, som hidtil har re­kvireret Sanaartortitsiviit til udførelse af anlægs­op­gaver, som fremover må rekvirere denne bistand fra pri­va­te rådgivere.

 

Som udgangspunkt planlægges den reorganiserede funktion at blive udgiftsneutralt, men hvis funktionen pålægges yderligere opgaver, der ikke fuldt ud er indtægtsdæk­ket, kan det blive nødvendigt at tilføre ekstra midler.

 

Som backup for den reorganiserede del af de hidtidige byg­getjenester vil der blive overført et antal stil­lin­ger til Økonomidirektoratets Boligafdeling fra Sanaar­tortit­siviit, hvilket vil komme til at fremgå af æn­dringsforslag til 3. behandling af finanslovsfor­sla­get for 1994.

 

Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit:

Jeg vil blot komme med en kort bemærkning og takke for tirsdagsbesvarelsen af min fredagsforepørgsel. Af svaret fremgår det klart, hvem der vil overtage tilsyn med an­lægsop­ga­ver efter nedlæggelse Sa­naar­tor­tit­si­viit. Så­le­des er al tvivl fejet af bordet.

 

Punktet sluttet.

 

 

 

 

 

Fredagsforespørgsel 2.

 

 

Forespørgsel vedrørende kammuslingefiskeri.

(Konrad Steenholdt)

 

 

Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen.

 

 

Konrad Steenholdt, Atassut:

Det er forespørgsel vedrørende eventuelle foranstalt­ninger i kammuslingefiskeriet for et værende det tradi­tionelle lokale fiskesteder ved beboede steder langs kysten, idet efter utallige henvendelser til under­tegnede vil jeg hermed forespørge om kammuslingefi­skeriet er tilladt overalt langs kysten.

 

Gennem medlemskab i forskellige landstingsudvalg har jeg kun kendskab til, at fiskeriet på forsøgsbasis for at starte fiskeriet langsomt og forsigtigt på grund af manglende kendskab til bestandsstørrelsen af kammus­linger.

 

Efter erfarne fiskeres henvendelser kan jeg ikke accep­tere fiskeri ved beboede steder efter kammuslinger i det gamle traditionelle fiskesteder efter havkat og helleflynder.

 

Som bekendt lever nævnte fisk til dels af kammuslinger og i bestemte tider af året i bestemte måneder søger fiskene til bankerne, hvor lokale fiskere gennem mange år har fanget disse fisk til stor hjælp for deres økonomi.

 

Med disse forannævnte grunde vil jeg gerne foresprørge, om Landsstyret har lavet foranstaltninger for at be­skytte disse traditionelle fiskesteder mod total øde­læggelse. Hvis Landsstyret ikke har gjort noget indtil nu, vil jeg på det kraftigste opfordre Landsstyret til at iværksætte snarlige foranstaltninger for at stoppe ødelæggelsen af de traditionelle fiskesteder.

 

Hvis vore efterkommere skal arve vore traditionelle fiskesteder må vi sikre, at disse ikke bliver opfisket ej heller ødelagt og det består til varetægt.

 

Lars Emil Johansen, landsstyreformand, på vegne af landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug:

Der er stillet spørgsmål om der er foranstaltninger vedrørende lokale områder om kammuslingefiskeri endnu er et forsøgsfiskeri.

 

Spørgsmålet giver lejlighed til at orientere om et relativt lille temmelig ukendt, men interessant fi­skeri.

 

Først skal det dog nævnes, at det tidligere Erhvervs­direktorat indtil 1991-92 stort set ikke havde ressour­ser til at beskæftige sig med andet end torsk og rejer. Indtil den tid foregik fiskeriet med begrænset over­vågning og styring.

 

Behovet for begrænsninger er blevet fremhævet flere gange, især Qeqertarsuup kommunia og Kangaatsiaq kommu­ne, der var mest belastet af fiskeri­et, krævede be­grænsninger. Blandt andet blev der i perioder fisket i Mudderbugten på trods af et forbud i kommunal vedtægt i Qeqertarsuup kommunia.

 

 

For 1993 er der derfor indført en begrænset kvote for områder omkring Attu og området ved Aqajarua ved Disko.

 

I flere år har der været en kvotebegrænsning på Nuukom­rådet.

 

En række lokale ønsker om fredning af traditionelle områder bliver for de flestes ved­kommende til kommunale vedtægter, ligesom regler for fiskeriet stadfæstes af landsstyremed­lemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

 

Det må også være den rette fremgangsmåde, som Hjem­mestyrets embedsmænd kan rådgive, hvordan lokale fred­ninger formuleres og indstilles, men det er den lokale befolkning der har kendskab til, hvor der er behov for sådanne foranstaltninger.

 

På baggrund af henvendelserne fra flere kommuner i Diskobugten blev jeg bedt om at komme med forslag til kommunale vedtægter om kammuslinger. Det er sket i forbindelse med udsendelse af nye kvoteområder for i år.

 

Det forventes, at en række beskrevne områder vil blive fredet i perioder, ligesom det også forventes, at kommunerne vil være med til at vurdere det nye kvoteom­råder efter at det har virket i et år. Først og frem­mest ser det ud til, at Attuområdet bør ændres.

 

Det skal dog understreges, at lokale ønsker skal af­vejes i forhold til det etablerede fiskeri som skal sikres muligheder for at fortsætte, så længe det ikke er væsentlig gene for andre.

 

Der har tidligere været foretaget forsøgsfiskeri efter kammuslinger langs det meste af kysten, men de sidste 5-6 år har der været tale om et egentlig kommercielt fiskeri. Sideløbende er der foretaget enkelte forsøg i begrænsede perioder.

 

I det sidste år er forsøgene gået ud på, at inddrage lokale fiskere i fiskeriet med landinger til fabriks­fartøjer samtidig med bestræbelser på at afdække nye bestande.

 

Grønlands Fiskeriundersøgelser vil bekræfte, at havka­t og helleflynder til dels spiser kammus­linger og hav­kat­tebestanden er gået tilbage, derimod er det svært at sige, at fiskeri efter kammus­linger, er årsagen.

 

I forbindelse med Fiskeridirektoratets drevne forsøgs­fi­skeri er kammuslingefiskeriet blevet beskrevet grun­digt.

 

Det er sket, fordi det måske kan bruges som model til andet nichefiskeri.

 

Der er fanget ca. 2000 tons torsk, hvilket ikke er meget i forhold til fiskeri efter rejer, men fiskeriet er interessant af tre årsager.

 

For det første - ved at have en omsætning gennem det seneste år på omkring de 30 mio. eksportkroner og her omtrent 60-70 fuldtidsbeskæftigede.

 

For det andet - ved at klare sig uden subsidier, at kunne varetage fiskeri, produktion og til dels også internationalt salgsarbejde selv at kunne håndtere skærpe myndighedskrav til produktkvalitet, hygiejnefor­hold m.v.

 

For det tredje - viser kammuslingefiskeri en udvikling angående arbejdspladser, som nok vil brede sig til andet fiskeri i fremtiden. På grund af kvalitetskrav skal muslingerne forarbejdes kort tid efter fangsten.

 

Det vil betyde, at en række funktioner som normalt bliver udført på en fabrik i dag, er flyttet ud på fabriksfartøj og det er det samme mennesker som ellers ville stå på fabrik i land, der arbejder på fabrikken ombord på fartøjet.

 

Ved at være ombord sikrer de, på den ene side rentabel produktion for fartøjet og på den anden side sikrer det sig selv en arbejdsplads som måske ikke vil være op­rettet, hvis der var krav om produktion i land.

 

Det næste nichefiskeri bliver formodentlig krabber. Ressoursen er godt undersøgt og der er håb om, at det næsten kan nå samme omfang som kammuslingefiskeriet.

 

Lykkes det at opstarte fiskeri på flere arter vil det hjælpe det betrængte fiskerierhverv på alle beboede steder.

 

Med disse ord har jeg på vegne af Landsstyret og lands­styremed­lemmet for Fiskeri, som er syg for tiden, svaret på forespørgslen.

 

Konrad Steenholdt, Atassut:

Jeg takker for den omfattende besvarelse og jeg vil gerne præcisere, at jeg i min forespørgsel ikke har sat spørgsmålstegn ved stop af kammuslingefiskeri, men essensen i mit forslag er, at de traditionelle fiske­steders beskyttelse er det vigtigste i min forespørg­sel.

 

 

Vort farvand er meget stort og der er også mange ste­der, hvor der kan fiskes efter kammuslinger ifølge hvad jeg ved, derfor med hensyn til, hvis der kan laves foranstaltninger for dette område, vil jeg være meget taknemlig, fordi jeg ikke spurgte om havkatte og hel­leflynder faldt ned, at det på baggrund af fiskeriet i kammuslinger.

 

Men kan forstå det derhen, at man fra Landsstyret med hensyn til beskyttelse af det traditionelle fi­skeri, at det er årvågens område og at når der sker henvendelser fra kommunerne, at man hurtigst muligt vil lave re­strikstioner, derfor håber jeg også, at jeg har opnået hensigten med min fore­spørg­sel.

 

Som jeg allerede har sagt, tak for den omfattende besvarelse.

 

Punktet sluttet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredagsforspørgsel 3.

 

 

Forespørgsel vedrørende indtjeningsmulighed for hus­flidsarbejde og kunst.

(Jakob Sivertsen)

 

 

 

Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen:

Vi går videre til næste forespørgsel og da jeg har hørt, at det er en kort besvarelse, så vil vi gå i gang med afstemningerne og derfor vil jeg anmode landstings­medlemmerne om at indtage deres pladser.

 

Jakob Sivertsen, Atassut:

Det er ikke første gang jeg på denne talerstol skal til at fremlægge et ønske om en bedre indtjeningsmulig­hed for hus­flidsarbejder og kunst.

 

Som bekendt er arbejdsløsheden stor i Ammassalik kommu­ne bl.a. fordi der slet ingen indhandlingsmuligheder er. Selv om be­folkningen i Ammassalik regnes for blandt de dygtigste indenfor husflidsarbejder har de ikke kunnet opnå tilfredsstillende indtjeningsmuligheder fordi man vil afvente fuld udbygning af julemandens værksted.

 

Vi har ventet længe nok og vi bliver nødt til at tage det mere alvorligt end i dag og starte en eksportpro­duktion af hus­flidsarbejder, idet vores medborgere, især i yderdistrikterne som er dygtige husflidsprodu­center blot venter på at få nye mulig­heder og derfor skal jeg hermed forespørge, hvornår julemandens værk­sted vil blive færdigudbygget og om værkstedet er

økonomisk bæredygtigt og kommer der i det hele taget inte­resserede turister til værkstedet?

 

Ove Rosing Olsen, landsstyremedlem for Handel og In­dustri:

Jeg kan som et svar oplyse, at Santa Work Shop, jule­mandens værksted, er fastlagt til en 5-årig udviklings­periode, som i øjeblikket befinder sig i det andet år.

 

Projektet er ikke bæredygtigt i dag d.v.s. man får tilskud fra Landskassen, men der er opbygget en salgs­plat­form der lover godt for de fremtidige ind­tjenings­muligheder. Det er således, at julemandens værksted er fast besøgsted for byens turister og gæster og indgår som et væsentlig led i den turist­mæssige markedsføring af Nuuk og Grønland.

 

Med hensyn til souvenirproduktion af husflidsarbejder er dette gavnligt for det videre salgsarbejde og ud­viklingsperioden bliver et godt grundlag.

 

Med hensyn Jakob Sivertsens forespørgsel om oprettelse af afsætningsmuligheder, skal lokale myndigheder vare­tage dette i samarbejde med dem og derfor er dette tilbud videresendt til Ammassalik kommune og man af­venter besvarelse og man har ytret ønske om, at man får prøver af kunst og husflidsværker, men dette er ikke tilfældet endnu, men på baggrund af, at der er behov for det i Ammassalik kommune og med hensyn til ud­byg­ning af økonomien, der vil vi udtale, at vil vil prøve på fra Lands­styret, at få udarbejdet sådant og opfordre julemandens værksted, som er aktieselsskab.

 

Jakob Sivertsen, Atassut:

Da jeg ikke er fuldt tilfreds med besvarelsen, så skal jeg udtale, at jeg til forårssamlingen vil fremkomme med et forslag om, at KNIs avance til husflidsarbejder nedsættes, idet jeg er vidende om, at der i det år der er gået og i disse år med hensyn til eksport af hus­flidsarbejder og at KNIs avance begrænser et øget salg. Man kan måske sige, at husflidsarbejder bliver solgt tre gange dyrere end indkøbsprisen.

 

Jeg mener, at indtjeningsmulighederne på husflidsarbej­der, at formindskelsen af denne avance kan opnås og hvis dette kan opnås, så vil det især have betydning for beskæftigelsen og derfor skal jeg også præcisere, at folk i Thule og Ammassalik er fantastisk dygtige til den slags arbejder.

 

Med hensyn til forbedret afsætningsmulighed enten internt eller til eksport, så kan man få indtjenings­mulighederne forøget i yderdistrikterne og jeg vil fremkomme med noget, som der skal tages stilling til for hus­flidsarbejder til forårssamlingen.

 

Mødeleder:

Hermed er behandlingen af fredagsforespørglerne færdige og vi går over til næste dagsordenspunkt og det er punkt 36 - forslag til landstingsforordning om tele­kommunikation og teletjenester og det er 3. behandling.

Punktet sluttet.