Dagsordenens punkt 36-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Fredag den 15. oktober 1993
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen:
Da klokken allerede er så mange, vil jeg over for Landstinget foreslå, at vi udsætter punkt 31 til i morgen og behandler de næste punkter 36 og 35, fordi landstingsmedlemmerne ellers skal modtage vederlag. Det vil blive taget ud af dagsordenen i morgen og blive behandlet på et senere tidspunkt.
Derfor vil jeg foreslå, at vi behandler punkt 31 som det første punkt i morgen, og da det kan godkendes, går vi så over til dagsordenspunkt 36, "Betænkning fra udvalget", og jeg skal gøre opmærksom på, at vi skal have en afstemning efter betænkningsfremlæggelsen.
Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit, formand for Landstingets Tekniske Udvalg:
Teknisk Udvalg har på udvalgsmøde den 7. oktober 1993 drøftet dagsordenens punkt 36: Forslag til landstingsforordning om telekommunikation og teletjenester.
Under 1. behandlingen af forordningsforslaget blev blandt andet reglerne for optagelse i telefonbogen berørt af partiet Atassut, der forinden 2. behandlingen fremsatte ønsker om, at der blev redegjort nærmere herfor.
Med udgangspunkt heri, redegjorde repræsentanter for Tele Attaveqaatit og for Direktoratet for Offentlige Arbejder og Trafik for, at Tele hele tiden har haft regler for optagelse i telefonbogen, og at disse regler er uændrede.
Ikke mindst af konkurrencehensyn, har Tele imidlertid ønsket at stramme op omkring de eksisterende regler, og da telefonbogen alt i alt får en bedre kvalitet, vil man fremover kun blive optaget med sit telefonnummer og ét navn.
Indtægterne fra annoncer i telefonbogen giver ca. 2-300.000 kr, mens de netop vedtagne takstnedsættelser giver Tele en mindreindtægt på adskillige mio. kr.. Telefonbogsoptagelser og takstnedsættelser opvejer således ikke økonomisk hinanden.
På baggrund af de bebudede takstnedsættelser, forespurgte udvalget om, hvornår taksterne til og fra bygderne blev ens på landsplan.
Taksterne er i dag forskellige fra område til område, fordi den gamle teknik på telefoncentralerne skaber uens forhold i Grønland. Det blev overfor udvalget oplyst, at efterhånden som telefoncentralerne digitaliseres bliver alle takster til og fra bygder de samme. Taksten til og fra byen bliver lokaltakst, og
taksten til det øvrige Grønland bliver mellembystakst.
Med disse uddybende bemærkninger anbefaler et enigt udvalg således, at forslaget til landstingsforordning om telekommunikation og teletjenester overgår til 3. behandling i den foreliggende form.
Teknisk Udvalg har følgende medlemmer:
Ussarqak Qujaukitsoq, Siumut
Jonathan Motzfeldt, Siumut
Jacob Sivertsen, Atassut
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia samt
Johan Lund Olsen, som er udvalgsformand.
Lars Emil Johansen, landsstyreformand på vegne af landsstyremedlemmet for Offentlige Arbejder og Trafik:
Med hensyn til Teknisk Udvalgs behandling har vi under 1. behandlingen diskuteret nogle ændringsforslag, og man ville gerne have nogle oplysninger i forbindelse med 1. behandlingen.
Ud fra indstillingen samt i og med, der ikke er fremkommet ændringsforslag, og ej heller ændringsforslag fra Landsstyret, så vil vi også fra Landsstyret indstille, at forordningsforslaget overgår til 3. behandling i sin foreliggende form.
Mødeleder:
Ingen har bedt om ordet nu, så dem der går ind for, at den overgår til 3. behandling i sin foreliggende form bedes rejse sig,
25.
Forslaget overgår til 3. behandling i sin foreliggende form.
Punktet sluttet.