Dagsordenens punkt 02-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen:
Mødet er åbnet, i dag mandag den 4. oktober har vi 4 dagsordningspunkter til behandling, det er: punkt 2, redegørelse for dagsordenen. Punkt 14, Forslag til landstingsfinanslov for 1994, 1. behandling. Punkt 36, Forslag til landstingsforordning om telekommunikation, 1. behandling. Punkt 35, Forslag til landstingsforordning om selsskabsdannelse af Tele, og det er ligeledes en 1. behandling.
Men inden vi går over til dagsordenen, vil jeg byde landsstyremedlem Henriette Rasmussen velkommen, som på baggrund af omfattende arbejde ikke har deltaget i første del af mødet. Dernæst skal jeg meddele, at landsstyremedlem Ove Rosing Olsen har anmodet Formandskabet, om fritagelse fra landstingsarbejdet fra den 2. oktober til den 20. oktober 1993. På den baggrund har Formandskabet indkaldt Ove Rosing Olsens første suppleant Hans Kleist.
Jeg kan oplyse, at Hans Kleist opfylder valgbarhedsbetingelserne i ' 6 i landstingslov nr. 11 af 1988 om Landstinget og Landsstyret, og skal derfor overfor Landstinget indstille, at Hans Kleist indtræder under Ove Rosing Olsens fravær, kan dette godkendes?
Godkendt.
Da dette er godkendt, skal jeg hermed byde Hans Kleist velkommen, og anmode ham om at indtage sin plads her i salen.
Ligeledes har landstingsmedlem Otto Steenholdt anmodet Formandskabet om fritagelse fra landstingsarbejdet fra 4. oktober til den 8. oktober 1993, og på den baggrund har Formandskabet indkaldt Otto Steenholdts suppleant Daniel Skifte. Jeg kan oplyse at Daniel Skifte, opfylder valgbarhedsbetingelserne i ' 6 i landstingsloven nr. 11 af 1988 om Landstinget og Landsstyret, og skal derfor overfor Landstinget indstille, at Daniel Skifte indtræder under Otto Steenholdts fravær, kan dette godkendes?
Godkendt.
Da dette er godkendt, skal jeg hermed byde Daniel Skifte velkommen, og anmode ham om at indtage sin plads her i salen.
Før vi går over til det første dagsordningspunkt, så vil jeg bede næstformanden lede mødet, da jeg skal fremlægge.
Mødeleder: Emilie Lennert:
Dagsordenspunkt 2, redegørelse for dagsorden, vil hermed blive forelagt af landstingsformanden.
Bendt Frederiksen, landstingsformand:
Formandskabet har på sit møde den 30. august 1993 taget stilling til de forslag, der er indkommet fra landstingsmedlemmerne og landsstyreområderne.
Der er til efterårssamlingen 1993 indkommet 48 forslag fra landstingsmedlemmer, 4 forslag fra partiet Atassut og 38 forslag fra landsstyreområderne og Formandskabet.
Der er dermed indkommet ialt 90 forslag fra landstingsmedlemmer, partier, landsstyreområder og Formandskab.
Af den omdelte henvisningsliste fremgår det, under hvilken form medlemsforslagene bliver taget op. Svarene til de forslag som er henvist til skriftlig besvarelse hos landsstyremedlemmerne er, hvor nødvendig høring er foretaget, blevet udarbejdet og omdelt til medlemmerne forud for dette møde. Andre forslag er henvist til de landstingsudvalg, som sagen vedrører eller til andre punkter hvor Formandskabet skønner at der er sammenfald i forslagene.
Til dagsordensforslaget, som ligeledes er blevet omdelt, er der kommet en anmodning om ændringsforslag fra Landsstyret, ligesom Formandskabet på baggrund af uddybende oplysninger har ønsket at fremsætte ændringsforslag, idet Landsstyret har anmodet om, at der skal optages nye dagsordenspunkter, der medfører ændring af det eksisterende dagsordensforslag.
Endvidere har Landsstyret fremsat ønske om, at forslag fra landstingsmedlemmer med økonomiske konsekvenser fremover optages under punkterne vedrørende bevillingslove. Formandskabet skal derfor fremsætte følgende ændringsforslag til dagsordenen:
1) At der på dagsordenen som punkt 46 optages: Redegørelse om KNI-omdannelsen, som fremsættes af landsstyreformanden.
2) At henvisningslistens rubrik nr. 59, forslag om adskillelse af Forbrugerrådet fra Landsstyresekretariatet fremsat af landstingsmedlem Josef Motzfeldt ændres til Forslag om adskillelse af Forbrugerrådet fra landsstyreområderne. Formandskabet skal beklage den fejlagtige oversættelse, og foreslår på grund af forslagets ændrede karakter at det optages på dagsordenen som punkt 47.
3) At der på dagsordenen som punkt 48 optages: Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indkomstskat, som fremsættes af landsstyremedlemmet for Økonomiske Anliggender.
4) At dagsordenens punkt 33, forslag til landstingsforordning om veterinærvæsenet ændres til Forslag til landstingsforordning om kontrol med levnedsmidler og zoonoser.
5) At henvisningslistens rubrik nr. 85, forespørgsel om baggrundsstråling, fremsat af landstingsmedlem Pavia Nielsen og optaget på dagsordenen som forespørgsel nr. 1 i stedet besvares skriftligt af landsstyremedlemmet for Offentlige Arbejder og Trafik. Landsstyret finder at forespørgslen er af en sådan karakter at en skriftlig besvarelse vil være den bedste fremgangsmåde.
6) Landsstyret har anmodet om, at følgende forslag som af Formandskabet er henvist til skriftlig besvarelse i stedet henvises til behandling under punkt 14, forslag til landstingsfinanslov for 1994. Det drejer sig om følgende forslag:
a) Forslag om udvidelse af alderdomshjemmet i Ittoqqortoormiit, fremsat af landstingsmedlem Ane-Sofie Hammeken.
b) Forslag om renovering af forsamlingshuset i Tasiilaq, fremsat af landstingsmedlem Jakob Siverten.
c) Forslag om etablering af et produktionsanlæg i Tasiilaq, ligeledes fremsat af landstingsmedlem Jakob Siverten.
d) Forslag om fremskyndelse af skolebyggeriet i Aappilattoq, fremsat af landstingsmedlem Bendt Frederiksen.
e) Forslag om indsættelse af et indhandlingsskib i Upernavik for vinteren 1993/94, ligeledes fremsat af landstingsmedlem Bendt Frederiksen.
f) Forslag om etablering af varefryselagre i Upernavik Kommune, også fremsat af landstingsmedlem Bendt Frederiksen.
g) Forslag om bloktilskud til kommmunerne, øremærket til fritidssektoren, fremsat af landstingsmedlem Bjarne Kreutsmann, og
h) Forslag om tildeling af bevilling til ekstraordinære beskæftigelsesformål, fremsat af landstingsmedlem Ole Lynge.
Formandskabet skal indstille at ovennævnte punkter behandles under forslag til finanslov for 1994.
7) Ligeledes har Landsstyret anmodet om at Forslag til landstingsbeslutning om en samlet redegørelse for forløbet af omdannelsen af hjemmestyreejede virksomheder til aktieselskaber, fremsat af landstingsmedlem Kaj Egede og som af Formandskabet var indstillet til skriftlig besvarelse og Forslag om, at Landsstyret fremkommer med en vurdering af forsyningerne af bygderne samt postordreforretningerne, fremsat af landstingsmedlem Josef Motzfeldt og som af Formandskabet var indstillet til behandling i Handels- og Industriudvalget i stedet behandles under dagsordenens punkt 46, redegørelse om KNI-omdannelsen.
Formandskabet er enige i Landsstyrets vurdering og skal indstille at ændringsforslaget godkendes.
8) Endelig har Landsstyret anmodet om, at at dagsordenens punkt 39, hvor Forslag om stabilisering af fiskernes indkomst, fremsat af landstingsmedlem Otto Steenholdt, Forslag om generel landstingsdebat om fiskerierhvervet, fremsat af landstingsmedlem Ole Lynge og Forslag til generaldebat vedrørende fangernes samt jolle- og kystfiskernes eksistensgrundlag og landstingsbeslutning og lovgivningstiltag til sikring af rimelige levevilkår for disse, fremsat af partiet Atassut, skulle behandles. Først behandles i Fiskeriudvalget og indgår i betænkningen fra udvalget under dagsordenens punkt 43, betænkning afgivet af Fiskeriudvalget.
Formandskabet skal indstille at ovennævnte godkendes af Landstinget.
Ligeledes har Landsstyret anmodet om, at forslag om ændring af landstingsforordning nr. 6 af 13. maj 1993 om støtte til Fiskeri, Fangst og Landbrug, fremsat af landstingsmedlem Pavia Nielsen, og som af Formandskabet var indstillet til skriftlig besvarelse, i stedet behandles i Fiskeriudvalget og indgår i udvalgets betænkning.
Landstingets Formandskab finder ikke anledning til at ændre sin oprindelige opfattelse, og skal derfor indstille overfor Landstinget, at forslaget skriftligt besvares som foreslået af Formandskabet.
Formandskabet har ladet udarbejde et bilag til denne redegørelse. Af bilaget, som er udarbejdet med baggrund i Formandskabets indstillinger på mødet den 30. august 1993, fremgår hvilke forslag der er henvist til behandling under et andet dagsordenspunkt der i forvejen er sat på dagsordenen.
Til slut skal jeg nævne, at der er mulighed for fremkomme med fredagsforespørgsler. Disse afleveres i Landstingets Bureau senest mandag middag og vil blive besvaret førstkommende fredag.
Med disse bemærkninger skal jeg indstille, at dagsordensforslaget vedtages med de nævnte ændringer. Punktet vil iøvrigt kunne tages op igen, såfremt der måtte opstå behov herfor.
Kaj Egede, ordfører for Siumut:
Siumut er generelt tilfreds med den tilrettelægning der er foretaget med dagsordensforslaget til Landstingets efterårssamling, og Siumut er enig med de fleste indstillinger i den forelagte redegørelse. Vi skal derfor ikke ind på de enkelte indstillinger og kun komme med bemærkninger til de punkter, som vi synes skal ændres.
I punkt 6 i den forelagte redegørelse indstilles 8 medlemsforslag behandlet i forbindelse med finanslovsforslaget for 1994. Dette er vi enig i, men skal foreslå at disse ikke forelægges ved 1. behandlingen af finanslovsforslaget, men at disse indgår i forbindelse Finansudvalgets betænkning til anden behandlingen af finanslovsforslaget.
Pavia Nielsens forslag til ændring af landstingsforordning om støtte til Fiskeri, Fangst og Landbrug er af Formandskabet indstillet til skriftlig besvarelse, mens Landsstyret foreslår forslaget behandlet af Fiskeriudvalget. Siumut mener at forslaget har betydning for det kystnære fiskeri, og at forslaget bør behandles af Fiskeriudvalget således at det kan indgå i udvalgets betænkning.
Vi skal under efterårssamlingen behandle forslag om boligsselskabsdannelse. Da dette forslag vil få stor betydning for borgerne i dette land, lægger Siumut stor vægt på at dette forslag bliver drøftet nøje. Vi skal derfor overfor Formandskabet og Landsstyret foreslå at Tingets medlemmer forinden behandlingen her i salen får en grundig orientering i et orienteringsmøde. Dette har vi også praktiseret i forbindelse med andre selskabsdannelser.
Med disse ord og henvisende til vore ændringsforslag skal vi indstille at dagsordensforslaget viderebehandles i Formandskabet.
Lars Chemnitz, ordfører for Atassut:
Vi har følgende bemærkninger til redegørelsen for dagsordenen for Formandskabet, som vi fuldt ud tilslutter os, selvom vi før i tiden plejede at komme med hel masse ændringsforslag. Vi mener, at det er meget veltilrettelagt redegørelse for dagsordenen, lige som vi finder det enkelte punkter er placeret hvor de skal placeres.
Hvorfor vi skal indstille, at forslaget godkendes i den foreliggende form med dertil hørende ændringsforslag.
Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Vedrørende redegørelse for dagsordenen, går Inuit Ataqatigiit ind for forslaget. De forslag der er henvist til behandling i forbindelse med finanslovsforslaget, finder vi er i orden.
Vi mener, at sådan en fremgangsmåde også skal bruges i fremtiden, således, at medlemmerne kan tage stilling for eller imod de enkelte medlemsforslag, der indebærer udgifter. For så vidt andre medlemsforslag, som måske har været behandlet før i Landstinget, og som vi ikke mener ændrer noget i praksis, finder vi på sin plads, at sådanne forslag indstilles til skriftlig besvarelse. Der er fremført forslag om at der optages et selvstændigt punkt om forløbet af omdannelsen af KNI. Inuit Ataqatigiit er enige i, at redegørelsen optages som en selvstændigt punkt.
Med disse korte bemærkninger går vi ind for redegørelsen for dagsordenen og Formandskabet ændringsforslag, og skal indstille at disse viderebehandles i Landstingets Formandskab.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
Fra Akulliit Partiiat skal vi udtale, at redegørelsen til dagsordenen, vil vi generelt godkende. Med hensyn til ændringsforslagene, der er nævnt, vil vi også godkende disse.
Vedrørende oprettelse af boligselskabet, støtter vi at der afholdes et orienteringsmøde, fordi der er mange misforståelser ude på kysten. En del kommuner ved ikke hvilken kompetance kommunerne får og hvilke udgifter kommunerne vil få. Derfor mener jeg at der er behov for en uddybende redegørelse på dette område.
Med disse bemærkninger går vi ind for redegørelse for dagsordenen.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Til Landstingets efterårssamling i år er der fra landstingsmedlemmerne blevet fremsat et forholdsvis mindre antal sager til behandling end sædvanligt. Dette kan måske skyldes, at man har haft en god sommer, men trods det har vi som sædvanlig flere betydningsfulde sager på dagsordenen.
Jeg vurderer Formandskabets planlægning af behandlingen af de fremsatte forslag til dagsordenen som værende velplanlagt. Der er ikke mange sager, der er blevet henvist til skriftlig besvarelse, og placeringen af de enkelte dagsordenspunkter må siges at være planlagt med god koordination.
Til nærværende efterårssamling er der fra min side kun indsendt tre forslag, og de er allesammen blevet placeret til drøftelse på rette sted. Selvom jeg derved ikke har noget at anke over, vil jeg dog give udtryk for ønske om, at der optages et punkt på dagsordenen.
Det drejer sig om nr. 64 i listen over indsendte forslag, forslag om generel landstingsdebat om ørredfangst, som er blevet fremsendt af Johan Lund Olsen. Jeg mener, at såfremt man kender noget til det virkelige forhold ved ørredelvene, er det på tide med en landstingsdebat vedrørende ørredelvene.
Vi ved, at kommunerne i dag indenfor deres egne kommunegrænser har deres egne vedtægter om deres ørredelve. Selvom dette selvfølgelig bør respekteres og kan være på sin rette plads må man dog sige, at det efterhånden er blevet utidssvarende på baggrund af, at der nu ejes mange fartøjer med stor rækkevidde og fart, og følgevirkningerne af disse forhold gør det nødvendigt med en nyordning vedrørende ørredelvene.
Derfor vil jeg herved give udtryk for, at forslaget vedrørende ørredelvene overlades til behandling i Fredningsudvalget, således at Landstinget kan tage stilling til sagen om fornødent i forbindelse med nævnte udvalgs redegørelse til foråret.
Med disse bemærkninger vil jeg her til slut give udtryk for, at jeg er enig med Formandskabet i resten af deres henstillinger vedrørende dagsordenen.
Landstingsformanden:
I forbindelse med redegørelsen for dagsordenen og de ønsker der blev fremført, så er det jo ikke ret mange andre. Som Siumuts ordfører nævnte, så har jeg ved min forelæggelse sagt, at vi kan genoptage dagsordenen. Formandskabet vil på sit møde i morgen drøfte de forslag, der er blevet fremsat.
Da omfanget af ændringsforslag er beskedent, kan landstingsmedlemmerne eventuelt allerede nu beslutte at Pavia Nielsens forslag behandles i Fiskeriudvalget. Vedrørende Nikolaj Heinrichs forslag om ørredelve, og som han allerede har nævnt, kan dette medtages i Fredningsudvalgets arbejde og forelægges til foråret. Vedrørende en redegørelse om boligselskabet, vil dette blive placeret på et senere tidspunkt.
Kaj Egede, ordfører for Siumut:
Som formanden har udtalt, så mener han at ændringsforslagene kan afklares her i salen i dag. Vedrørende Pavia Nielsens forslag om forordningen om Fiskeri, Fangst og Landbrug behandles i Fiskeriudvalget støtter vi i Siumut. Siumut kan ligeledes støtte at Nikolaj Heinrichs forslag vedrørende ørredelve behandles i Fredningsudvalget.
Lars Chemnitz, ordfører for Atassut:
Det er historisk glædeligt at Issittup Partiia og Atassut vil tilslutte kan Inuit Ataqatigiits forslag. Det er godt nok ikke et ændringsforslag, men vi vil gerne tilslutte os Nikolaj Heinrichs udtalelse, om at forslaget forberedes i udvalget, så man til foråret kan fremkomme med et klart forslag.
Mødeleder:
Ja, og således kan det konstateres, at dagsordenen er blevet godkendt i sin foreliggende form, med præcisering af, at forskellige ændringsforslag, som vedrører bevillingslovene, behandles i Finansudvalget.
Det er også blevet besluttet, at følge Siumuts forslag om at de medtages i forbindelse med 2. behandling af forslaget og kan komme med i betænkningen.
Vedrørende Pavia Nielsens forslag, bliver dette behandlet i Fiskeriudvalget og medtages i betænkningen fra Fiskeriudvalget som foreslået her i salen.
Og for det tredje forslag fra Siumut om et uddybende møde om boligselskabsdannelsen, ønsker samtlige landstingsmedlemmer, at der kommer en uddybning.
Endelig forslag fra Issittup Partiia omkring en generel landstingsdebat om ørredelve fremsat af Johan Lund Olsen fra Inuit Ataqatigiit, at den behandles forberedende af udvalget og at den medtages på dagsordenen til forårssamlingen, er dette også blevet godkendt.
Således er dagsordenen blevet godkendt og vi går så videre til næste dagsordenspunkt. Det er forslag til landstingsfinanslov for 1994.
Punktet sluttet.