Dagsordenens punkt 13-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
1. mødedag, lørdag d. 14. december 2002 kl. 11:30
Jørgen Wæver Johansen, ordfører, Siumut.
Fra Siumut indstiller vi som medlem til Landstingets Lovudvalg Ole Dorph og Enos Lyberth med Jørgen Wæver Johansen og Doris Jakobsen som suppleanter.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Tak Den næste, der får ordet er Arkaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit.
Arkaluk Lynge, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Til Landstingets Lovudvalg indstiller vi Ane Hansen som medlem med Henriette Rasmussen som suppleant.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Tak. Og så er det Finn Karlsen, Atassut.
Finn Karlsen, ordfører, Atassut.
Til Landstingets Lovudvalg indstiller vi Isak Davidsen som medlem med Otto Jeremiassen som suppleant.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Tak. Og den næste, der får ordet er Per Berthelsen, Demokraterne.
Per Berthelsen, ordfører, Demokraterne.
Til Landstingets Lovudvalg indstiller vi på vegne af Demokraterne Astrid Fleischer Rex som medlem med Palle Christiansen som suppleant.
Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.
Tak. Og dermed har Landstingets Lovudvalg følgende medlemmerne. Fra Siumut Ole Dorph med Jørgen Wæver Johansen som suppleant. Enos Lyberth med Doris Jakobsen som suppleant. Fra Inuit Ataqatigiit Ane Hansen medlem med Henriette Rasmussen som suppleant. Og fra Atassut Isak Davidsen med Otto Jeremiassen og endelig fra Demokraterne Astrid Fleischer Rex med Palle Christiansen som suppleant.
Og dermed er den åbne del af samlingen indtil videre færdig og jeg skal foreslå, at vi besætter de andre udvalgsmedlemmer og fra klokken et, dvs. kl. 13.00 så bliver der så, et Landsstyreskifte og det første vil så være hos Landsstyreformandens kontor, hvorefter de andre Landsstyremedlemmer vil så blive udskiftet og da der er flere Landsstyreområder, så er der Kulturdirektoratet kl. 13.15, kl. 13.30 er det Arbejdsmarkedsdirektoratet og der er det så også noget der vedrører Råstofområdet, hvor jeg så også vil gå derover. Det skal vi så prøve på, at - da vil vi så bruge et kvarter hver til hvert område og så har Landsstyreformanden bedt om at få ordet.
Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.
Tak. Først vil jeg ønske de nye Landsstyremedlemmer tillykke, ligesom jeg også vil rette en stor tak til dem, der støttede os og jeg håber, at vi vil have et givtigt samarbejde i fremtiden.
I forbindelse med dannelsen af det nye Landsstyre, så bemærker jeg, at oppositionen ikke stemte med, men lader vi os ikke bremse af, fordi Landsstyret har vilje til at have et godt og respektfuldt samarbejde med oppositionen.
I forbindelse med valgkampen har vi givet udtryk for vore principper og det, som vi sagde overfor vælgerne var, at vi samlet skulle betjene befolkningen på den bedst mulige måde og såfremt det skal realiseres, så må vi også respektere hinanden og arbejde målrettet i god forståelse med hinanden med hinanden og der har jeg vilje til at deltage i det arbejde.
I 1979 da jeg var 23 år gammel, da jeg så blev valgt til menighedsrepræsentationen for første gang, da jeg havde jeg overhovedet ikke nogen forestillingerne om, at jeg på et senere tidspunkt, dvs. 23 år efter, skulle stå her som Landsstyreformand og holde en tale. Livets veje er jo uransagelige og det er nu engang blevet bekræftet, at man aldrig kan vide, hvad der så vil ske senere hen.
Ser vi på samfundet som helhed, så lægger jeg stor vægt på, at det nye Landsstyre betjener befolkningen på den bedst mulige måde, bl.a. under valgkampen og forud for det, så har der i medierne prøvet på, at skille den dansktalende og den grønlandsktalende befolkning og det har jeg mærket på min krop, hvor man bl.a. har sagt, at Hans Enoksen forfølger danskerne, og at Hans Enoksen gerne vil smide danskerne ud. Og det er slet ikke det, der er målet.
Og jeg har heller ikke nogen hensigter om, at ville behandle danskerne på en dårlig måde. Og jeg skal anmode journalisterne om, at de respekterer samfundsdebatten og deltager i den, uden at krænke den værdighed, som de mennesker, de enkelte mennesker har. Også fordi man først på den måde kan skabe gensidig respekt.
Folk, der betegner sig selv som højtuddannede, dem skal jeg opfordre til, at man også udfører deres arbejde i respekt for deres medmennesker. Den respekt mærker jeg først og fremmest fra den u-uddannede del af befolkningen og det er jo også dem, vi kan lære noget af. Og derfor er den menneskelige værdi, vi skal værne om og i samarbejde med befolkningen, der må vi så stile efter, at danskere og grønlændere har et godt samarbejde med hinanden, hvorfor jeg nu rækker min hånd frem mod befolkningen, for vi på en stærk måde kan samarbejde her oppe i vores nogen gange ret så barske natur.
I nye Landstingsmedlemmer har påtaget Jer et stort ansvar og der er en masse opgaver, vi skal arbejde for befolkningen og det vil få stor indflydelse for befolkningen. Og jeg regner med, at I også har vilje i samarbejdets ånd.
Og jeg er taknemlig og er glad for, at I har valgt mig som Landsstyreformand og den magt, der bliver mig givet, der skal jeg love, at jeg selvfølgelig vil respektere det, også fordi det, at man blot tager noget magt til sig, fører jo ikke noget i sig selv til noget positivt, medmindre man selv respekterer det. Og jeg skal selvfølgelig også love både grønlændere og danskere, at jeg så vil bruge den magt, der er blevet mig givet med stor respekt. Jeg håber også på, at det samarbejde også vil føre noget frugtbart med sig. Tusind tak.