Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 14-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Fredag den 31. Oktober 1997

 

Dagsordenens punkt 14

Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforodning om andelsboliger.

(Landsstyremedlemmet for økonomiske anliggender og boliger)

 

2. Behandling.

 

Mødeleder:                      Anders Andreassen, Landstingets Formand.

 

Og vi går videre til dagsordenspunkt 14. Forslag til landstingsforordning om ændring af Landstingsforordning om andelsboliger, og det er Landstingets Boligudvalgsformand der skal fremlægge.

 

 

Hans Enoksen, formand for Landstingets Boligudvalg.

 

Jeg skal hermed fremsætte betænkning vedrørende forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om andelsboliger.

 

Landstingets Boligudvalg har på sine møde 17. oktober, 22. oktober og 25. oktober 1997 behandlet forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om andelsboliger.

 

Til brug for Udvalgets behandling er der indhentet oplysninger fra Landsstyreområdet for Økonomiske Anliggender og Boliger.

 


Et enigt Boligudvalg kan fuldt ud støtte forslaget, idet ændringen medfører at også borgere uden specielt økonomisk og bygningsmæssigt ekspertise gives mulighed for at etablere sig i en andelsbolig.

 

Et enigt Boligudvalg vil ligeledes henstille til Landsstyret, at der igangsættes en kampagne for at informere om de nye muligheder for på den måde forstærke interessen for andelsboligformen.

 

Ændringen vil endvidere medfører en erfaringsopsamling vedrørende forhold der  knytter sig til byggeri af andelsboliger. Boligudvalgets flertal finder, at denne erfaringsopsamling på sigt vil forbedre og billiggøre andelsboligbyggeriet.

 

Et flertal i Boligudvalget bestående af Siumut og Atassut skal hermed indstille forslag til Landstingsforordning om ændring af Landstingsforordning om andelsboliger til vedtagelse i Landstinget i den forelagte form.

 

Et mindretal i Boligudvalget bestående af Inuit Ataqatigiit skal udtale: Inuit Ataqatigiit finder at andelsboligforeninger skal sikres mod unødige økonomiske tab i tilfælde af uforudsete situationer, eksempelvis i tilfælde af andelshaver utræden p.g.a. dødsfald, flytning til en anden by, begrundet i arbejdsmæssige forhold, separation eller skilsmisse.

 

Inuit Ataqatigiit vil derfor indstille, at hver forening fortsat opretholder en liste over borgere der har interesse for at etablere sig i andelsbolig, I tilfælde af andelshavers udtræden har andelsboligforeningen således fortsat mulighed for at hurtigt at finde en ny andelshaver, der kan indtræde i foreningen, således er der fortsat behov for ' 5 stk. 4, 5, 6, 7 minimeres

 

Udvalget har følgende medlemmer: Anders Nilsson og Jakob Sivertsen Atassut, Amalie Markussen Inuit Ataqatigiit og endelig Ruth Heilmann og Hans Enoksen  fra Siumut.

 


Daniel Skifte, Landsstyremedlem for Økonomiske Anliggender og Boliger:

 

Landstingets Boligudvalg har netop fremlagt sin betænkning. Landsstyret har med interesse gennemgået betænkningen. Landsstyret hilser med tilfredshed, at et enigt Boligudvalg støtter forslaget, der indebærer at også borgere uden specielt økonomisk og bygningsmæssigt ekspertise gives mulighed for at etablere sig i en andelsbolig.

 

Boligudvalget henstiller i enighed til Landsstyret, at der igangsættes en informationskampagne om de nye muligheder for at forstærke interessen for andelsboligformen. Landsstyret giver genre sit tilsagn om at igangsætte en sådan kampagne.

 

Landsstyret har iøvrigt med tilfredshed bemærket at et flertal i Boligudvalget bestående af Siumut og Atassut indstiller, at forordningsforslaget overgår til 3. behandlingen i den foreliggende form.

 

Landsstyret har desuden noteret sig, at et mindretal i udvalget bestående af Inuit Ataqatigiit udtaler, at andelsboligforeninger skal sikres mod unødigt økonomisk tab i tilfælde af uforudsete situationer.

 

Inuit Ataqatigiit henviser til de tilfælde i tilfælde der er nævnt i bemærkninger til forordningsforslaget. F.eks. en andelshaver utræden af andelsboligforeningen p.g.a. dødsfald, flytning, separation eller skilsmisse.

 

Landsstyret skal i den forbindelse understrege at det netop er for at sikre andelshavere imod økonomisk tab i tilfælde uforudsete situationer, at der i forordningsforslaget er indarbejdet en rækkefølge for hvordan man skal forholde sig, hvis der pludseligt er andelshavere der falder fra.

 


Forordningsforslaget foreskriver at der fra starten af skal være stiftet en andelsboligforening der skal overtage boligerne efter færdiggørelsen. Såfremt der pludselig er andelshavere der falder fra er der fastsat en rækkefølge, hvordan man skal forhold sig for at sikre at der fortsat vil være en forening til at overtage boligerne når de er færdige.

 

Det er forudsat at en bygherrer først og fremmest forsøger sammen med de tilstedeværende medlemmer af foreningen at skaffe nye medlemmer til foreningen. Lykkes det ikke skal først kommunen og dernæst Hjemmestyret tilbydes at indtræde i foreningen som andelshaver.

 

Lykkedes det heller ikke er bygherren forpligtet til, at indtræde i foreningen som andelshaver. Det er en forudsætning for de offentlige rente- og afdragsfrie låns udbetaling at der er en stiftet andelsboligforening til at overtage boligerne efter færdiggørelsen.

 

Hvis der ikke er en sikkerhedsventil om hvem der kan indtræde i foreningen i tilfælde af uforudsete situationer, hvis de resterende medlemmer af foreninger kommer til at hænge på, at få de lige andele afsat, såfremt de fortsat ønsker at overtage boligerne. Såfremt de resterende medlemmer i sådanne situationer ikke har mulighed for at få de lige andele afsat går foreningen i opløsningen, der vil så ikke være nogen forening til at overtage boligerne.

 

Det offentliges lån kommer ikke til udbetaling, og de resterende medlemmer går glip af deres andelsboliger, idet den private bygherrer i sådanne situationer fortsat vil være ejer af boligerne.

 

Uanset det er kommunen, Hjemmestyret eller bygherren der er indtrådt i foreningen p.g.a. uforudsete situationen, skal det fortsætte bestræbelserne på, at hurtigt muligt at få afhændet deres andele, så der kan blive tale om en normal andelsboligforening.

 


Inuit Ataqatigiit indstiller endvidere, at hver forening fortsat oprette lister over borgere der har en interesse i at etablere sig i andelsboliger. Jeg skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at det i normalt vedtægten for andelsboligforeninger fremgår at der hos bestyrelserne i andelsboligforeninger føres en venteliste over personer der indtegner sig på denne liste.

 

De indtegnede skal engang årligt bekræfte deres ønske om at stå på en venteliste, idet de ellers slettes. Det er Landsstyrets erfaring at der hos de etablerede andelsboligforeninger er lange venteliste. Der vil derfor efter Landsstyrets opfattelse være gode muligheder for at en nystiftet forening hurtig vil kunne finde nye andelshavere til deres forening, såfremt der skulle opstå uforudsete situationer.

 

Det er Landsstyrets opfattelse at det vil være det absolut bedste såfremt kommende andelsboligforeninger opført efter de nye muligheder i forordningsforslaget også kommer til at bestå af borgere der ønsker at indtræde i andelsboligforeninger. Derved undgås at kommunen, Hjemmestyret eller bygherren bliver nødt til at deltage i andelsboligforeningen som en nødløsning.

 

Som nævnte tidligere er den skitseret rækkefølge alene tænkt som en sikkerhedsventil. den skal forhindre at kommende andelshavere påføres et økonomisk tab i uforudsete situationer der kan bevirke at de ikke får mulighed for at overtage boligerne som andelsboliger.

 

Med disse bemærkninger tilslutter Landsstyret sig flertallets indstilling fra Boligudvalget om, at Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om andelsboliger overgår til vedtagelse i 3. behandlingen i den foreliggende form.

 

 

Ruth Heilmann, ordfører for Siumut. 

 


Under henvisning til vores udtalelser fra Siumut under 1. behandlingen af forordningsforslaget skal vi herved tilkendegive vores støtte til indstillingen fra Landstingets Boligudvalgets flertal og skal i den anledning udtale følgende:

 

Siumut konstaterer at hensigten med ændringsforslaget er, at det vil medføre at også borgere uden specielt økonomisk og bygningsmæssig ekspertiser gives mulighed for at etablere sig i andelsboliger og dette støtter vi fuldt ud fra Siumuts side.

 

Med hensyn til mindretalsudtalelsen fra Inuit Ataqatigiit repræsentant i Udvalget mener vi at de forhold der er nævnt vil kunne løses ved, at de respektive andelsforeninger tager højde for dem gennem deres vedtægter.

 

Derfor mener Siumut ikke, at der er grundlag for at der handles hen og hovedet på andelsboligforeningerne gennem en sådan bestemmelse.

 

Med disse bemærkninger skal vi indstille, at Forslag til Landstingsforordning om ændring af Landstingsforordning om andelsboliger overgår til 3. behandlingen i den foreliggende form.

 

 

Jakob Sivertsen, ordfører for Atassut.

 

Atassut støtter flertalsindstillingen i den fremlagte betænkning og håber at de nye muligheder vil bane vejen for flere andelsboliger i flere byer og bygder end vi hidtil har set.

 

Og da vi selv har deltaget i udvalgsarbejdet går vi ind for at forslaget overgår til 3. behandlingen i sin foreliggende form.

 

 

Amalie Markussen, ordfører for Inuit Ataqatigiit.

 


Først vil vi fra Inuit Ataqatigiit med glæde nævne at hvor efterlysning om en folkeoplysning under 1. behandlingen af denne sag er budt velkommen af Landstingets Boligudvalg.

 

Gennem denne nye ordning omkring anlæggelse af  andelsboliger ser vi fra Inuit Ataqatigiit frem til at ordningen vil få en bredere tilslutning på kysten idet det er kommet frem at andelsboligbyggeri kun foregik i større byer.

 

Inuit Ataqatigiit har med mindretal lagt til grund for i vores bemærkninger, at vi efterlyser en ordning med henblik på sikring af at når en andelshaver i en andelsbolig ikke længere beboer andelsboligen at andre andelshavere ikke bliver bebyrdet.

 

Med vores mindretalsbemærkning har vi blandt andet påpeget, at medlemmer af en andelsboligforening også selv får mulighed for at registrere andre interesserede nye medlemmer, således at andelsboligforeningen vil være sikret når et medlem udgår.

 

Vi har også under 1. behandlingen efterlyst et større tilsyn, idet bygherrerne idag har fået mulighed for at indhøste sig flere  andele, hvis man ikke sikrer sig imod det ved den ovennævnte liste som foreninger skal have.

 

Med hensyn til vore mindretalsudtalelse i betænkningen har vi disse bemærkninger.

 

Vi mener fra Inuit Ataqatigiit at andelsboligforeninger skal sikres mod uforudsete store udgifter, f.eks. ved død,  p.g. a. flytning, skilsmisse og andre forhold der gør at andelshaverne ikke længere er istand til at være andelshavere.

 

Og med disse ord vil vi afgive stemme for forslaget i håb om at vores mindretalsbemærkninger bliver hørt.

 


 

Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat.

 

Akulliit Partiiat henviser til bemærkningerne under 1. behandlingen af forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om andelsboliger.

 

Og Akulliit Partiiat noterer sig at et mindretal i udvalget udtaler at andelsforeninger skal sikres mod unødigt tab i tilfælde af uforudsete situationer, ligesom vi har sympati om tanken og begrundelsen derfor, men noterer sig også at der i forordningsforslaget er sikret andelshavere mod økonomisk tab i tilfælde af uforudsete situationer, også i lyset af, at der efter erfaring er lange venteliste der så hurtigt kan trækkes ind i en nystiftet forening såfremt der opstår uforudsete situationer.

 

Og ud fra det så indstiller vi at forslaget går videre til 3. behandlingen i sin foreliggende form.

 

 

Anthon Frederiksen, ordfører for Kandidatforbundet.

 

Jeg har fra Kandidatforbundet idet jeg skal henvise til mine bemærkninger under sagens 1. behandling gennemgået betænkningen fra Landstingets Boligudvalg der først blev uddelt idag.

 

Ved sagens 1. behandling udtalte Landsstyremedlemmet i sin forelæggelse at Grønlandsbanken er interesseret i at danne en boligfond, og det har man så fra Landsstyrets side hilst denne velkommen.

 

Men lige efter sagens 1. behandling blev det dels via pressen meddelt, at Hjemmestyret har sovet i 10 år i forbindelse med nærværende sag, og at nogle af dem der ville have investeret pengene allerede er rejst her fra landet, at de ikke længere vil være medinvestorer med mere.


Og så vil vi lige her i den forbindelse, hvorvidt Grønlandsbankens parathed til at være medinvestor stadigvæk er gældende, og jeg også fuldstændigt enig i Boligudvalgets henstilling til Landsstyret om, at man starter en oplysningskampagne i samfundet om de nye muligheder.

 

De forskellige muligheder der er givet bliver ind i mellem anvendt begrænset af samfundet p.g.a. manglende orientering og oplysning i samfundet, og blev kun anvendt i meget begrænset omfang.

 

I god forståelse for mindretallets udtalelse vil jeg støtte den, da jeg mener at der bør være en økonomisk garantistillelse for en andelshavere der af en eller anden økonomisk årsag bliver nødsaget til at forlade eller opsige sin part i andelsboligforeningen.

 

En sådan ordning bør indføres ikke for sent og på en smidig måde. Og med disse bemærkninger stemmer jeg forordningsforslaget, idet jeg i princippet er enig i forslaget.

 

 

Daniel Skifte, Landsstyremedlem for Økonomiske Anliggender og Boliger.

 

Jeg skal prøve, at gøre det ganske kort. Først tak til partiernes ordførere og det er nogle klare meldinger, og set under et er de enige i forslaget, men der skal alligevel knyttes nogle kommentarer til en del af det.

 

Med hensyn til Atassuts og Siumuts ordførere, dem behøver jeg ikke at knytte nogle kommentarer til fordi de er meget enig og tiden er meget fremskreden, og det samme gælder Akulliit Partiiat.

 


M.h.t. Inuit Ataqatigiit der vil jeg lige knytte nogle kommentarer til, idet det også stadigvæk trænger til en kommentar fordi de bl.a. også idet de kræver en tekstanmærkning til forordningsforslaget.

 

Efter loven står der i ' 7, at der i andelsboligforeningens forordninger står der, at der skal lave en liste, det er allerede et krav, hvorfor når andelsboligforeningerne desuden også har en venteliste, og jeg har været inde på hvor mange der er og det skulle så ikke være noget problem, og jeg skal så ikke komme nærmere ind på Inuit Ataqatigiits mindretalsudtalelser.

 

Kandidatforbundet stiller et spørgsmål, der bl.a. var inde på at Grønlandsbanken var parat til at være medinvester til en boligfond, hvor de så sætter spørgsmålstegn ved det. Og jeg skal endnu engang understrege det, at Grønlandsbanken er parat og jeg stå med selve brevet, som er underskrevet af direktør Sven Erik Danielsen og hvis jeg må så vil jeg gerne citere et ................. GRØNLANDSK CITAT.

 

Og hvorfor Landsstyret bemærkninger omkring det er helt korrekt, og derfor vil jeg også afslutningsvis sige tak til Kandidatforbundets bemærkninger.

 

 

Mødeleder.

 

Og der er ikke nogen der har bedt om at få ordet yderligere, og nu skal vi til at foretage en afstemning, og vedrørende flertallets indstilling om, at Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om andelsboliger til vedtagelse af Landstinget i den foreliggende form.

 

Men et mindretal indstiller, at hver forening fortsat opretter en liste over borgere, nej Inuit Ataqatigiit finder at andelsboligforeninger skal sikres mod unødig økonomisk tab i tilfælde af uforudsete situationer f.eks. i tilfælde af en andelshavers udtræden p.g.a. dødsfald, flytning til en anden by, begrundet i arbejdsmæssige forhold, separation eller skilsmisse.


 

Inuit Ataqatigiit vil derfor indstille, at hver forening fortsat opretter en liste over borgere der har interesse i at etablere sig i andelsbolig. I tilfælde af  en andelshavers udtræden har andelsboligforeningen således fortsat mulighed for hurtigt at finde en ny andelshaver der kan indtræde i foreningen, således at behovet for ' 5 stk. 4, 5, 6 og 7 minimeres .

 

Og det er det vi skal afstemme om, og dem der går ind for det bedes rejse sig.

Der er ingen der er enig i det,

og dem der er imod det bedes rejse sig

24.

Og dem der ikke har stemt med bedes rejse sig

7. 

23 og 7.

 

Og dermed er dagsordenspunkt 14. Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om andelsboligere færdig ved 2. behandlingen, og jeg skal spørge om, hvor mange der vil gå ind for, at den overgår til 3. behandlingen i sin foreliggende form

29.

 

Og dermed er dette punkt færdigbehandlet, og er dermed klar til en 3. behandling.