Verden taler om udviklingen i Arktis - det er vigtigt vi taler med og er med til at fastsætte dagsordenen

03.12.2017

Udenrigs- og sikkerhedspolitisk Udvalg har gennemført en 4 dages orienteringsrejse i Købehavn, hvor fokus har været Arktis, samt Rigsfælleskabets sikkerheds- og forsvarspolitik. Udvalget afsluttede rejsen med deltagelse i højniveau konferencen Sustainable Development Goals in the Arctic Local og Global Perspectives i Udenrigsministeriet.

 

Interessen for Arktis er stigende. Men hvor interessen før har været koncentreret om, hvad Arktis er, er fokus nu skiftet til hvordan kan vi skabe økonomisk og menneskelig vækst i Arktis. Arktis er mere end blot klimaændringer og smeltende is. Arktis er også erhvervs-og investeringsmuligheder. 

 

Arktis er en fredelig region, men det kræver bl.a. også fortsat diplomatisk indsats at bevare Arktis fredeligt. Forsvars- og sikkerhedspolitik er ikke hjemtaget. Udvalget finder derfor at det er nødvendigt, at vi selv deltager i debatten og påvirker regeringen og Folketingets prioriteringer af et styrket forsvar i Arktis. 

 

Udvalget kan mærke skiftet i fokus på Arktis og finder det vigtigt, at Grønland er repræsenteret, og deltager aktivt i internationale arrangementer, på politisk niveau dels for at opsøge viden, og dels for at give input til de øvrige deltagere. Udvalget vil opfordre Naalakkersuisut til arbejde for - gerne i samarbejde med Ilisimatusarfik, at flere konferencer eller seminarer om Grønland og Arktis afholdes her i landet. Udvalget vil også gerne deltage i arbejdet, herunder f.eks. som medarrangør. 

 

Internationalt arbejde tager tid, og kræver et vedholdende arbejde for at opnå resultater. Men vi skal væk fra blot at være et spændende objekt for omverden, til i højere grad søge at blive en aktiv medspiller. Derfor er det nødvendigt, at vi samarbejder, og deltager i det internationale arbejde, ikke mindst for at arbejde for, at udviklingen i Arktis er bæredygtig.

 

For yderligere information kan udvalgets formand Aaja Chemnitz Larsen kontaktes på mobil +45 6162 4667.