Partistøtte

20.10.2017

Det fremgår af dagens Sermitsiaq online, at formandskabet vildleder omkring partistøtteforslaget.

 

Det hævdes, at partistøtten blev forhøjet i 2009 og 2010, med hhv 85.000 kroner til mandattilskuddet og med 350.000 kr til partistøtten.

 

Der var ganske rigtigt dengang i 2009 og 2010 tale om overdragelser af arbejdsopgaver fra Bureauets administration til partierne, opgaver der netop skulle sikre en adskillelse af det politiske arbejde fra bureauets administrative serviceopgaver overfor partierne, således at man efterlevede lovens krav om økonomisk tilskud til politisk arbejde som det fremgår af § 1 stk 4:

 

Grønlands Selvstyre må ikke yde direkte eller indirekte økonomisk støtte til partier, Kandidatforbund eller enkeltkandidater hvor dette ikke har udtrykkelig hjemmel i denne lov eller anden lovgivning.

 

Der er således ikke tale om, at partistøtten uden videre er forhøjet, men at der blev overført opgaver fra Bureauet til partiernes egen varetagelse. Det fremgår derfor også af ændringsforslaget, at det er beløbene til partistøtten på 650.000 kr og mandattilskuddet på 210.000 kr der søges reguleret.

 

Det er derfor dette beløb der foreslås pristalsreguleret og som formelt ikke har været prisreguleret siden 2006.

 

Det er også på baggrund af en anmodning fra partierne, at formandskabet har fremlagt et forslag til regulering af partitilskuddet, med partiernes argumentation om behovet for at få reguleret partistøtten, så det er tilpasset løn og prisudviklingen til at afholde stigende udgifter til lønninger og administrationsudgifterne.

 

Punktet blev således første behandlet i Inatsisartut den 19. oktober og blev henvist til behandling i lovudvalget, hvor formandskabet er helt trygt ved, at udvalget behandler sagen og vender hver en sten der måtte være behov for at få afdækket i sagen.

 

Formandskabet har således ingen intentioner om, at sagen ikke bliver belyst fuldt ud og henviser til partierne, såfremt pressen eller andre måtte have behov for en uddybning af forslagets indhold, som vil angå partierne først og fremmest.

Forslaget indeholder som sagt fortsat muligheden for at undlade at søge om forhøjelse af partitilskuddet.

 

 

Formandskabet for Inatsisartut