Nordisk Råds møder den 19.-20. september med deltagelse fra Inatsisartut

20.09.2017

Nordisk Råd planlagde allerede sidste år, at møderne den 19.-20. september i 2017 skulle afvikles i Reykjavik med den islandske delegation i Nordisk Råd som vært. Den pludselige valgudskrivelse i sidste uge gjorde, at de beværtende islandske parlamentarikere stod i en ny situation, da det islandske parlament, Altinget, nu er opløst og sat på valg. Dette er en af spillereglerne i de nordiske demokratier, så situationen er ikke ny, og blev også håndteret med sikker hånd ved at alle støttede op og professionelt afviklede de planlagte møder og træf de nordiske politikkere imellem.

 

Da EM 2017 står for døren og fordi der er flere andre overlappende opgaver at håndtere for medlemmerne af Inatsisartut, så blev det alene Medlem af Inatsisartut, Iddimanngiiu Jensen Bianco, der er suppleant i Nordisk Råd, der havde mulighed for at repræsentere Inatsisartut under møderne i Reykjavik.

 

De partipolitiske møder blev afviklet den 19. september, og for Iddimanngiiu Jensen Biancos vedkommende betød dette møde i den Venstresocialistiske Grønne partigruppe VSG, som Inuit Ataqatigiit er tilknyttet i det nordiske samarbejde. Under de partipolitiske møder redegør de deltagende fra de nordiske parlamenter om deres aktuelle politiske situation og for de enkeltes landes status og udfordringer, udover at der sker en partipolitisk forberedelse af sager i de enkelte udvalg. En altid udbytterig dialog og forberedelse som finder sted under disse møder.

 

Den 20. september var der udvalgsmøde i Udvalget for Kundskab og Kultur i Norden.

 

Udvalget for Kundskab og Kultur i Norden arbejder med emner og sager, der berører kultur, forskning og uddannelse, folkeskole, voksenuddannelse og folkeoplysning herunder sager om sprogsamarbejde, medier, kompetenceudvikling og innovation i uddannelserne. Udvalget beskæftiger sig også med civilsamfundet og de frivilliges kræfter og arbejde. Idræt, sprog, film og medier, almen og mangfoldig kunst og kultur, børne- og ungdomskultur, hører også under udvalgets fag- og interesseområder.

 

Iddimanngiiu Jensen Bianco fremhæver fra mødet i Kundskabs- og Kulturudvalget, at det var et udbytterigt møde, hvor der var flere spændende forslag og drøftelser som også er relevante i en grønlandsk sammenhæng og omkring Grønlands relationer til de nordiske lande og omverden i øvrigt. Digitalisering og dets muligheder var det bærende element i flere forslag til behandling. Dette indenfor uddannelse, forskning og på velfærdsområderne for at nævne nogle enkelte områder.

 

Udviklingen indenfor de digitale tjenester og muligheder udvikler sig hastigt, så det gælder om, at kunne se mulighedere også i en grønlandsk kontekst, hvor blandt andet søkablet teknisk understøtter mulighederne.

 

Digital kommunikation giver bestemt flere muligheder, men kan også give stor sårbarhed for ondsindede cyberangreb, så sikkerhed omkring digitalisering skal følge udviklingen, siger Iddimanngiiu Jensen Bianco.

 

Under mødet blev der videre drøftet forslag omkring unges afbrydelse af skoleforløb en problemstilling, der i særlig grad også relaterer sig til forholdene i Grønland, hvor unge i betydeligt omfang afbryder efterskoleophold og uddannelse, og hvor der fra Naalakkersuisut er varslet øget vidensindsamling, så de fremadrettede løsningstiltag kan målrettes virkeligheden. Også i 2018 vil udvalget fokusere på problemstillingen og inspirere hinanden til brugbare løsningstiltag.  

 

Udvalget behandlede derudover et forslag om en fælles nordisk sangdag til afholdelse den 23. marts i alle de nordiske lande og selvstyrende områder. En sangdag, der skal bestyrke egne traditioner og den samlede nordiske kulturelle samhørighed på området. En spændende nordisk kulturudveksling, der vil formidle viden om hinandens kulturbærende sangtraditioner og sangskatte, understreger Iddimanngiiu Jensen Bianco.

 

De kommende møder i Nordisk Råd finder sted under Nordisk Råds 69. Session den 30. oktober-2. november 2017 i Helsingfors.

 

 

For yderligere information kan Iddimanngiiu Jensen Bianco kontaktes på mobil 00299 54 88 44.

 

 

Nordisk Råd er et parlamentarisk samarbejdsorgan med 87 medlemmer fra henholdsvis Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island og de selvstyrende områder; Åland, Færøerne og Grønland.

 

Inatsisartut har to medlemmer og to suppleanter i Nordisk Råd. Ineqi Kielsen, Siumut er medlem med Vivian Motzfeldt, Siumut, som suppleant. Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit, er medlem med Iddimanngiiu Jensen Bianco som suppleant. Mimi Karlsen/ Iddimanngiiu Jensen Bianco er medlem af Udvalget for Kundskab og Kultur i Norden, og Ineqi Kielsen/Vivian Motzfeldt er medlem af Udvalget for et Holdbart Norden. Medlemmer og suppleanter skal være medlem af Inatsisartut og udpeges af samme.