Indtryk fra Nordisk Råds 69. session i Helsinki, Finland

03.11.2017

Ineqi Kielsen og Kelly Berthelsen har repræsenteret Inatsisartut i det parlamentariske arbejde i Nordisk Råds 69. session i Helsinki, Finland.

 

Fra sessionen ønsker Ineqi Kielsen og Kelly Berthelsen at fremhæve to beslutninger:

 

  • Finland og Island havde stillet forslag om, at finsk og islandsk skulle anerkendes som arbejdssprog på lige fod med svensk, norsk og dansk. Dette kunne der ikke opnås enighed om blandt medlemslandene. Men der blev forhandlet et kompromis alle medlemslandene vil fremover kunne indlevere forslag til rådets sessioner på de enkelte landes eget sprog.

 

  • Færøerne har i 2016 ansøgt om fuldt medlemskab af Nordisk Råd. Det ønske stod i første omgang til at blive forkastet. Men under behandlingen af forslaget i plenum blev dette afværget, og beslutningen blev i stedet udskudt til Nordisk Råds 70. session i 2018. Det betyder, at de interne forhandlinger kan fortsætte, hvilket forhåbentligt vil føre til at Færøerne opnår fuldt medlemskab af Nordisk Råd.

 

 

Der arbejdes på Nordisk Råds fællesmøder kan afholdes i Grønland i september 2018, hvilket Ineqi Kielsen og Kelly Berthelsen i så fald vil se frem til og hilse velkommen.

 

 

For yderligere information kan Ineqi Kielsen kontaktes på mobil 58 73 31, og Kelly Berthelsen på mobil 58 63 69.

Nordisk Råd er et parlamentarisk samarbejdsorgan med 87 medlemmer fra henholdsvis Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island og de selvstyrende områder; Åland, Færøerne og Grønland.

Inatsisartut har to medlemmer og to suppleanter i Nordisk Råd. Ineqi Kielsen, Siumut er medlem med Vivian Motzfeldt, Siumut, som suppleant. Kelly Berthelsen, Inuit Ataqatigiit, er medlem med Aaja Chemnitz Larsen som suppleant. Kelly Berthelsen er medlem af Udvalget for Kundskab og Kultur i Norden, og Ineqi Kielsen/Vivian Motzfeldt er medlem af Udvalget for et Holdbart Norden. Medlemmer og suppleanter skal være medlem af Inatsisartut og udpeges af samme.