Forsvarsaftalen af 1951 bør gentænkes og opdateres

21.09.2017

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg har i dag drøftet sagen om Pituffik, herunder Royal Arctic Lines tab af fragtopgaven til Pituffik til et amerikansk firma, samt opgraderingen af Thuleradaren.

 

Udvalget er frustreret og sidder med følelsen af, at hele sagen og alle spørgsmålene omkring Pituffik er endt i en tidslomme. Problemet er blot det, at verden går videre, men at hensynet til forhandlingerne i sagen om Pituffik, forhandlingerne mellem Grønland/Danmark og USA stopper alt andet hvad med RALs tab af fragtopgaver til Pituffik, spørgsmålene omkring opgraderingen af Thuleradaren, arbejdet i Joint Committee og Permanent Committee?

 

Sagen bliver ikke bedre af, at der tilsyneladende ikke i Forsvarsaftalen af 1951 og Igaliku aftalen fra 2004 er en fælles forståelse af, hvordan uenigheder mellem parterne løses.

 

Udvalget skal derfor igen opfordre til, at Forsvarsaftalen af 1951 med efterfølgende tillægsaftaler gentænkes og opdateres, så der tages højde for udviklingen gennem de sidste 66 år, og ikke mindst de erfaringer, som er opsamlet gennem årerne.

 

Ligeledes vil udvalget opfordre Forfatningskommissionen til at inddrage Grønlands udenrigs- og sikkerhedspolitiske politiske forhold og udfordringer i sit arbejde.

 

 

Ane Hansen

Formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg

For yderligere oplysninger kan udvalgets formand Ane Hansen kontaktes på mobil +299 58 76 61.