Udsættelse af forårssamlingen


Formanden for Inatsisartut har dd på baggrund af seneste udvikling i de stærkt skærpede påbud og forhold i Nuuk omkring COVID19, afholdt møde med samtlige partiformand og samarbejdspartiets medlem af Inatsisartut. Alle partier har således på baggrund af de skærpede forhold i Nuuk, givet deres fulde støtte til at forårssamlingen udsættes.

 

Det fremgår således af epidemikommissionens anbefalinger den 18. marts 2020:

 

”Epidemikommissionen har besluttet at følgende forholdsregler træder i kraft kl. 16 i dag:

  • Arrangementer med flere end ti personer forbydes i Nuuk. Det gælder både indendørs og udendørs arrangementer. Forbuddet iværksættes fra dags dato og gælder foreløbigt i tre uger.
  • Nuuk centeret, diskoteker, barer og idrætsfaciliteter herunder fitness centre i Nuuk lukkes.
  • Gæster på restauranter og cafeer er ikke tilladt i Nuuk. Levering ud af huset er fortsat lovligt.
  • Enhver trafik ud af Nuuk herunder med eget fartøj forbydes.
  • Alle uddannelsesinstitutioner og private såvel som offentlige dagsinstitutioner i Nuuk lukkes. Der foranstaltes nødpasning.
  • Dagligvarebutikker er fortsat åbne. Men kunderne skal holde to meters afstand.

 

Formandskabet har efterfølgende holdt møde om sagen og på den baggrund indstillet til udvalget til forretningsordenen, at forårssamlingen i første omgang udsættes med 1 måned. Formandskabet vil følge udviklingen i COVID19 i Nuuk tæt og følge de skærpede forhold som epidemikommissionen fastsætter.

 

Udsættelsen af den planlagte samling vil således også kunne udsættes yderligere efter 1 måned.

 

Formandskabet følger dermed de skærpede forhold der er sat for Nuuk, således at borgere hverken kan rejse ud eller ind i Nuuk i de næste 3 uger, ligesom der er skærpede forhold på arbejdspladsen med max 10 personer der må forsamles af gangen.

 

Udvalget til forretningsordenen har således også afholdt møde om sagen og et enigt udvalg til forretningsordenen har godkendt formandskabets indstilling om udsættelse af forårssamlingen.

 

Da forretningsordenen ikke tager højde for de nye og ukendte udfordringer som den aktuelle situation kræver, vil udviklingen i COVID19 situationen følges tæt og der vil fra Inatsisartut følges op med de initiativer der er påkrævet af den parlamentariske forsamling for at sikre at den lovgivende forsamling fungerer efter de forhold der kræves hertil.

 

 

Vivian Motzfeldt

Formanden for Inatsisartut